Vi ska alldeles snart ge oss i väg på bion här… Väntar bara hem Jonathan från jobbet först. Det var ju flera av er som sett den – och har gett den ett bra betyg. Så det här ska bli riktigt roligt ( och gott med popcorn )
Idag ville jag ha en riktigt enkel & snabb pastalunch, och lite vegetariskt för en gångs skull.
Det kanske inte ser mycket ut för världen, men oj vad gott. Det här behöver du :
pasta
pesto ( med mycket basilika)
1 msk olivolja
körsbärstomater
soltorkade tomater
Salt och peppar
Gör så här :
Koka pastan al dente , häll av vattet och ner i grytan igen.
Rör ner ett par msk pesto, ringla över olivolja. Dra ett par varv med salt och pepparkaret över. Vänd runt och lägg upp på en tallrik, med körsbärstomater och finklippta soltorkade tomater.
Pysselstuga idag, det har målats teckningar, klippts ut och lekts mer lera!
Nu hade Nomi fått lera när hon fyllde år – men annars har jag ett kanonrecept på egen trolldeg.
Och det hittar ni HÄR ( busenkelt och blir ännu roligare om du blandar i lite karamellfärg )
Melvin och jag bestämde att vi ska gå och kolla på bio sen i eftermiddag. Även Nomi och Jonathan ville följa med vi funderade på att se den nya tecknade filmen Röjar-Ralf.
Godmorgon min vän!
Hoppas du vaknat upp till en fin torsdag!!
Vi har ju sportlov denna veckan här i växjö, och då blir det lite mer mysiga frukostar med nybakat bröd & scones. I morse hittade jag blåbär i frysen, och då kände jag mig att det skulle bli kul att provbaka lite blåbärsscones till dagens första mål.
Söt- syrliga scones som ska serveras med krämig färskost- det är bara såååå gott!
Sitter du på inne på något bra scones-recept som jag kan provbaka nu på lovet?
Tipsa isåfall i kommentarsfältet !!
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.
Idag är det dags för utmaningen igen – det är en fortsättning på den som vi hade förra veckan jag och Linda på Kryddburken. Men denna gången blev det en efterrätt istället för middagsmat. Ingredienserna som Linda valde blev precis som rubriken låter : Kondenserad mjölk, mandel och röda bär 😀
Utöver dessa tre ingredienser så får vi blanda i var helst som passar oss, och kanske inte så förvånande så blandade jag i choklad till receptet – som förövrigt blev en glassig efterrätt. Och om du inte har just nougatsås hemma , så går det bra med kolasås, chokladsås, smält nutella, smulad brownie ( kladdkaka ) hackad choklad/ nötter…. Ja bland i det som du tycker är gott helt enkelt. . .
Krämig , len glass med nougatsås
Det behövs ingen glassmaskin för att göra denna glass. Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk
6 dl vispad grädde
150 gram nogatsås
( finns att köpa på tub )
Garnering : Röda bär, rostade mandelflan och ev. lite nuogatsås
Gör så här : Vispa grädden så att mjuka toppar bildas.
Vänd ner burkenmed kondenserad mjölk ( som inte ska kokas innan )
Ringla och vänd försiktigt ner nougatsåsen i glassen- det ska inte blandas för mycket utan bli ett vackert mönster av ringlande choklad. Vänd över i en sockerkaksform.
Täck med plastfolie och frys in i minst 5 timmar före servering.
Rosta mandelflanen i en torr panna innan servering, ger en mer nötig smak!
Skopa upp glassen i fina skålar och servera.
Och om du just har hittat hit och undrar vart du kan hålla dig uppdaterad av vad som händer på bloggen och kring bloggen så går det bra att följa mig via :
Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall 😀
Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet.
Det här behöver du till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här :
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.
Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.
Vi gjorde söta varma nybakde chokladscones igår.
Kan ätas naturella eller med saltat smör.
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
cirka 50 gram grovhackad mörk kvaliets choklad :
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i den hackade chokladen. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.
Jag har lagat mycket soppor på sistonde – tycker att det är så gott. Och för lite sedan blev det en härligt grön spenatsoppa som kokades. Det är en soppa fullproppad med viktigt vitaminer & massa järn. Nyttigt och gott !
Vilka soppor brukar du oftast laga?
Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk / vegansk måltid.
Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten ( grädde – om du äter LCHF )
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar
Till servering :
5 hårdkokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar
Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter. Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick creme fraiche och smörstekta snittar. ( Skippa brödet om du äter LCHF )
För några år sedan var jag inte lika förtjust i semlor som jag är nu.
Nu blir jag riktigt läskad varje gång jag går förbi ett skyltfönster med dessa fluffiga, bulliga gräddiga semlor pudrade med florsocker.
Locket är helt klart det bästa på hela semlan, och med den ska man äta grädden och mandelmassan. En del äter semlan i varm mjölk, det har jag inte testat än , men det låter väl sådär gott va?
Kaffe är iallafall godast till, tycker jag 😀
Hur många semlor har ni ätit iår ?
Själv har jag ätit tre bara- det är ju lite ynkligt 😉
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan. Och ställ kallt under tiden du gör köttet.
Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.
Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.