Lite sen lunch idag – men det blir ju så när man äter frukost senare än vanligt. Och just nu står det en härlig ratatouille och puttrar på spisen doftar helt underbart….
Det blir stekt kyckling till idag med ungsrostad örtpotatis. Annars är det väldigt gott till grillat. Och gärna lite god bearneisås till!
Nomi och jag ska ge oss ut i pulkabacken om en stund- Jonathan & Melvin är redan i skidbacken och övar på snowboard. Både Melvin och Jacob är riktigt duktiga nu – själv har jag aldrig lärt mig åka varken skidor eller snowboard- men pulka är roligt det också. Jacob & Thelma är hos sin pappa över sportlovet och de är på Lalandia i Danmark fram tills på söndag.
Middagen här får småttingarna välja ( inte ett dugg förvånade om det blir tacos… ha ha)
Men här kommer iallafall receptet på en riktigt god pastasås :
Gör så här :
Finhacka löken och strimla kasslern i små bitar.
Fräs detta i smör löken ska bara bli mjuk och inte få färg strö ver den torkade timjan.
Och rör ner grädde, chilisås och vatten. Och låt sjuda upp – och under tiden delar du och kokar du broccolibuketterna mjuka. Red av kasslersåsen med phialdelphiaost ( vill da ha tjockare sås- använd mer philadelphiaost, och vice verca. ) Smaka av med salt & peppar.
Sist vänder du ner broccolin – servera genast.
Nomi och jag ska ge oss ut i pulkabacken om en stund- Jonathan & Melvin är redan i skidbacken och övar på snowboard. Både Melvin och Jacob är riktigt duktiga nu – själv har jag aldrig lärt mig åka varken skidor eller snowboard- men pulka är roligt det också. Jacob & Thelma är hos sin pappa över sportlovet och de är på Lalandia i Danmark fram tills på söndag.
Middagen här får småttingarna välja ( inte ett dugg förvånade om det blir tacos… ha ha)
Men här kommer iallafall receptet på en riktigt god pastasås :
Gör så här :
Finhacka löken och strimla kasslern i små bitar.
Fräs detta i smör löken ska bara bli mjuk och inte få färg strö ver den torkade timjan.
Och rör ner grädde, chilisås och vatten. Och låt sjuda upp – och under tiden delar du och kokar du broccolibuketterna mjuka. Red av kasslersåsen med phialdelphiaost ( vill da ha tjockare sås- använd mer philadelphiaost, och vice verca. ) Smaka av med salt & peppar.
Sist vänder du ner broccolin – servera genast.
vad roligt att läsa hur och när ni hittade hit,och kul att många av er har följt med i dessa bloggflyttar och även husrenoveringar och matlagningsteman genom åren.
Idag kommer ett recept som ni bara måste prova, lova det. Alltså att göra egen kexchoklad, varför har jag inte tänkt på det innan ? Detta är verkligen hur -gott-som-helst, och inspirationen hittade jag på bloglovin av en fin blogg : smaskelismaskens.blogspot.se. Jag såg direkt att det här är ett ”Jenny recept” jag ändrade lite grann i receptet, och så här gjorde jag mina.
Jag fick det till fem stora chokladkex, hade nog kunnat göra en till om jag hade varit lite mer sparsam med fyllningen. Sedan delade jag dem i tre delar var innan de chokladdoppades.
Det här behöver du till 5 stycken chokladkex ( 15 stycken bitar) :
20 – 24 stycken smörgåsrån
3 stycken dubbelnougat 50 gram + 50 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 250 gram mjölkchoklad + 1 msk rapsolja
Gör så här :
Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar. Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i tre delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen. Låt dem torka på ett galler.
Ställ svalt fram till servering.
Sitter i köket och dricker dagens första kopp kaffe, medan resten av huset snarkar & sover fortfarande. ZZZZzzzzzz… Tänkte passa på att skriva ett par rader till dej – och sen blir det att bläddra igenom nya Mio- katalogen som trillade ner i brevlådan häromdagen.
Verkar som om det är mycket grått & silver i årets katalog….
Jag tycker om att blanda loppisfynd med ny inredning, jag tycker inte om när det blir för mycket av de gamla sakerna – utan lite lagom sådär.
Vi ska alldeles snart ge oss i väg på bion här… Väntar bara hem Jonathan från jobbet först. Det var ju flera av er som sett den – och har gett den ett bra betyg. Så det här ska bli riktigt roligt ( och gott med popcorn )
Idag ville jag ha en riktigt enkel & snabb pastalunch, och lite vegetariskt för en gångs skull.
Det kanske inte ser mycket ut för världen, men oj vad gott. Det här behöver du :
pasta
pesto ( med mycket basilika)
1 msk olivolja
körsbärstomater
soltorkade tomater
Salt och peppar
Gör så här :
Koka pastan al dente , häll av vattet och ner i grytan igen.
Rör ner ett par msk pesto, ringla över olivolja. Dra ett par varv med salt och pepparkaret över. Vänd runt och lägg upp på en tallrik, med körsbärstomater och finklippta soltorkade tomater.
Pysselstuga idag, det har målats teckningar, klippts ut och lekts mer lera!
Nu hade Nomi fått lera när hon fyllde år – men annars har jag ett kanonrecept på egen trolldeg.
Och det hittar ni HÄR ( busenkelt och blir ännu roligare om du blandar i lite karamellfärg )
Melvin och jag bestämde att vi ska gå och kolla på bio sen i eftermiddag. Även Nomi och Jonathan ville följa med vi funderade på att se den nya tecknade filmen Röjar-Ralf.
Godmorgon min vän!
Hoppas du vaknat upp till en fin torsdag!!
Vi har ju sportlov denna veckan här i växjö, och då blir det lite mer mysiga frukostar med nybakat bröd & scones. I morse hittade jag blåbär i frysen, och då kände jag mig att det skulle bli kul att provbaka lite blåbärsscones till dagens första mål.
Söt- syrliga scones som ska serveras med krämig färskost- det är bara såååå gott!
Sitter du på inne på något bra scones-recept som jag kan provbaka nu på lovet?
Tipsa isåfall i kommentarsfältet !!
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.
Idag är det dags för utmaningen igen – det är en fortsättning på den som vi hade förra veckan jag och Linda på Kryddburken. Men denna gången blev det en efterrätt istället för middagsmat. Ingredienserna som Linda valde blev precis som rubriken låter : Kondenserad mjölk, mandel och röda bär 😀
Utöver dessa tre ingredienser så får vi blanda i var helst som passar oss, och kanske inte så förvånande så blandade jag i choklad till receptet – som förövrigt blev en glassig efterrätt. Och om du inte har just nougatsås hemma , så går det bra med kolasås, chokladsås, smält nutella, smulad brownie ( kladdkaka ) hackad choklad/ nötter…. Ja bland i det som du tycker är gott helt enkelt. . .
Krämig , len glass med nougatsås
Det behövs ingen glassmaskin för att göra denna glass. Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk
6 dl vispad grädde
150 gram nogatsås
( finns att köpa på tub )
Garnering : Röda bär, rostade mandelflan och ev. lite nuogatsås
Gör så här : Vispa grädden så att mjuka toppar bildas.
Vänd ner burkenmed kondenserad mjölk ( som inte ska kokas innan )
Ringla och vänd försiktigt ner nougatsåsen i glassen- det ska inte blandas för mycket utan bli ett vackert mönster av ringlande choklad. Vänd över i en sockerkaksform.
Täck med plastfolie och frys in i minst 5 timmar före servering.
Rosta mandelflanen i en torr panna innan servering, ger en mer nötig smak!
Skopa upp glassen i fina skålar och servera.
Och om du just har hittat hit och undrar vart du kan hålla dig uppdaterad av vad som händer på bloggen och kring bloggen så går det bra att följa mig via :
Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall 😀
Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet.
Det här behöver du till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här :
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.
Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.