Tjingeling !
Nu är det nästan klart…..
Väntar på att chokladen ska bli klar över vattenbadet -så jag hinner väl uppdatera lite från dagens bakande här på bloggen innan de är dags att chokladdoppa de små bakverken. Vilken smak tror ni att det blev?
Vilken skillnad dessa ljusa mornar gör ! Bara för några veckor sedan var det kolsvart utanför fönstret när man steg upp. Härligt att våren närmar sig tycker ni inte också det ? !
Idag är det dags att pröva ett nytt kak-recept – en riktigt klassisk kondiskaka . Och biskvier har jag ju bakat tidigare och dem hittar du HÄR. Nu tänkte jag testa att baka efter ett annat recept med helt ny smak.
Hittade ett gäng kantareller i frysen när när jag planerade middan! Så även dessa fick bli en del av grytan idag- den tar lika lång tid att göra, som för pastan att koka klart. Och under tiden grytan puttrade så fräste jag lite finklippt bacon för att toppa med.
Så här gjorde jag…. men gillar ni inte svamp – byt ut det mot körsbärstomater eller något annat ni gillar bättre.
Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
salt och peppar
smör
50 gram kantareller
3 dl creme fraiche
1 dl vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
pasta
Gör så här : Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med katarellerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, philadelphiaost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya.
Tycker ni att det är gott med bacon, så bryn det och strössla över tallriken innan den serveras!
Själva såsen är LCHF- så den kan serveras till broccolimos, blomkålsris eller lite gräddstuvadkål.
Redan lunchtid och jag ska snart till tandläkaren, och sen iväg och uträtta ärenden.
Blandannat handla hem till middagen ! Vad ska ni laga själva ikväll ?
Denna måndagen lagar vi fredagsmat – För Jacob & Thelma kommer hem efter en vecka hos sin pappa. Så idag blir ordningen återställd igen! 😀 Det blir fläskfile i krämigsås med pasta som står på menyn.
Ett litet middagstips om ni inte har bestämt middag är kommer här! Och paj är något som jag gillar jättemycket- men som inte bakas så ofta längre. Barnen är tyvärr inte lika förtjusta i det som vi vuxna – men för ett tag sedan gjorde vi en krämig köttfärspaj ( utan äggstanning ) och den gick hem hos hela familjen. För att få ännu mer smak brukar jag krydda pajdegen också, i detta fall med lite paprikakrydda- och cayenne- för den som gillar lite starkare mat.
Krämig köttfärspaj i frasigt skal
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt och ev. lite kryddor
Ställ ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak ) vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost.Smaka av med salt och peppar Dela de små chammpinjonerna och blanda i innan du fyller pajskalet med fyllningen. Skiva tomaterna och toppa på fyllningen och rör ihop ost med creme fraiche och toppa tomaterna. Grädda tills i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.
Påsklovsresan är bokad, och nedräkningen pågår ( 25 dagar kvar ) Det ska bli härligt med lite sol på näsan, efter denna låååånga vintern. Vi har alltid rest ganska mycket med barnen…. långresor, charter, bokat flygstolar, åkt på bilsemestrar i Europa eller kortare weekends. Allt från Bali, Vietnam,Tunisien till runt omkring medelhavet till Disneyland i Paris. . . Och jag tänkte att många av er brukar ha frågor kring hur det är att resa med barn- speciellt så många barn som vi har! Så fråga på i kommentarsfältet vetja, så får jag försöka svara bäst jag kan 🙂
Denna gången bokade vi ett ”vattenland”- hotell i Egypten- hela 32 stora vattenrutch-kanor ska det finnas! Och några små som passar mig och Nomi bättre! Det ska bli riktigt roligt det här 😀 Sist vi var i Egypten var för cirka tre år sedan då var vi borta i två veckor.
Hittade lite bilder i datorn från sharm el sheikh … Men såååå små barnen var då. . .
Thelma 8 år.
Vi var där över jul och nyår, det var som en svensk sommar där då.
Lite svalare på kvällarna.
En av dagarna åkte Jonathan & de stora barnen fyrhjulning i öknen.
Väldigt uppskattat !
Jacob 10 år.
Jag och Nomi stannade på hotellet och badade och åt glass. Hon åt faktiskt sin första glass någonsin i just Egypten.
Något man måste göra om man är här är ju att snorkla. Det är nästan precis lika fint här som det är i Thailand, med korallrev och Nemo-fiskar.
Nomi 1 år!
En del utflykter blev det också- de hade massa vackra ”alladin”- byggnader som man kunde gå och titta i, jättefina. Och marknaderna får man inte missa, även om shoppingen var sådär så är det roligt att bara kolla.
I taxin på väg till marknaden.
Nu dags att fixa frukosten och väcka trötta barn- dags för skola igen.
Kikar in sen och besvarar frågor i kommentarsfältet .
Några av våra resor kan ni läsa om här på bloggen
Eller om ni söker på semester till rullpilarna till höger på sidan.
Mycket soppa har vi ätit sista tiden – tycker att det är roligt att pröva massa nya recept. Även om fisk eller skaldjurssopporna tillhör mina gärna återkommande soppor .
Här kommer en riktigt god soppa med torsk och fänkål.
Och för att göra en sådan här soppa än mer LCHF – byt ut vattnet mot grädde.
Det här behöver du :
1 fänkål
1 gul lök
olivolja
10 dl vatten
2 msk konc. hummerfond
5 mindre potatisar
400 gram torsk
3 dl grädde
salt & lite cayenne peppar
Garnering handskalade räkor och en citronskiva.
Gör så här :
Hacka löken och fänkålen och fräs i smör så att den blir glansig,
häll över ett par dl vatten och låt sjuda i en kvart. Mixa sedan soppan slät, häll i vatten, fond, tärna ner skalad potatis och låt den sjuda tills den är mjuk. Skär torsken i små 1*1 cm bitar och vänd ner i soppan. Låt sjuda i 5- 10 minuter eller tills torsken är klar. Smaka av soppan med grädde, salt och ev lite cayanne. Lägg räkor i en djup tallrik och häll över soppan.
Rykande nybakat bröd på morgonen är ju det allra godaste, har man inte tid att baka eget – så duger bakeoff nästan lika bra.
Litet tips ! Jag hittade goda på Netto ( 8-pack) för billig peng med vallmo, sesam & solrosfrön på. Så skynda att fynda. Frasiga frallor med smör& ost, nybryggt kaffe , kokta ägg och avokado kan få vem som helst på bra humör 🙂
Hujeda mig vad vi har städat idag – killarna har röjt garage & förråd och varit på återvinningen . Medan jag & Nomi hjälptes åt att städa huset . . . . . Och solen har skinit in genom fönstrerna hela dagen , och det är väl trevlig med lite vårsol – men oj vad varje dammkorn syns på vårat ljusa ( nästan helt vita ) golv. Jag gillar golvet jättemycket- men funderar ni på att skaffa väldigt ljusa golv – så tänk på detta 😀
Som tur var fick jag hjälp av minsta lilla damen att skura golven.
Nu kom jag på att jag fick någon kommentar om städning för lite sen, att jag verkade tycka det var så roligt att städa. Ha ha… Inte det minsta kan jag berätta- men jag avskyr när det är stökigt- så är det 😀
Nu ska vi ge oss ut på en promenad ner till affären i detta härliga väder, vi måste ju handla lördagsgodiset .
Hoppas ni haft en fin vecka, och får en fortsatt jättetrevlig helg. Fredagskvällen är här och och vi har dukat fram lite extra gott framför tv:n. Tyvärr var mina salt & vinägerchips slut i butik – annars hade jag sett fram emot lite salt / syrliga snacks idag. Jag har förstått att det inte är många som håller med mig om att de chipsen är sååå goda 😀 Så vilka chips är dina favoriter ?
Men det går ingen nöd på mig, vi köpte både sourcreme-stjärnor ostbollar och salta nötter.