Veckans schlagermeny

Hej hopp!

Sådär nu veckans schlagermeny… Jag hade inte glömt bort.
Bara mycket att göra, och lite för lite tid 🙂  Ser verkligen framemot lördag, ska bli roligt att se vilka som går vidare. Har ni någon favorit som ni  hoppas på ?

Först ut blir en smarrig förrätt  : Rostade crostiner med oströra toppat med söta jordgubbar

IMG_3041-001

Det här behöver du : 
1 påse med crostiner
1 förpackning med getost ( President Petits chevres Doux  )
3-4  msk philadelphiaost
Toppat med skivade jordgubbar

Så här gör du :
Nu när jag gjorde dessa crostinerna för första gången  så hade jag inte philadelphiaost i, Men det kommer jag ha nästa gång. Rör ihop getosten med philadelphian till en oströra.  Då blir det mycket lättare att bre.  Skiva sedan jordgubbarna och toppa dem med, och så är det klart att servera.

Varmrätten: Krämig gorgonzolasås med fläskfile

Och fläskfilén går alldeles utmärkt att byta ut mot fin oxfilé to.m kyckling då gorgonzola är gott med det mesta. 

Det här behöver du till 5-6 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor

2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna
Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och gräddai ugne tills den fått vacker färg.
under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg.
Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

IMG_9223

 Efterrätten : En bit chokladig Oreo- cake

Det här behöver du :
150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning och topping
1 förpackning oreokakor
300 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 påse mini marschmallows
1 dl o´hoy sås

Istället för minioreo halverade jag de vanliga.

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar) Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

0
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONLÄNK

Philadelphiabullar med citron

En perfekt kaka/bulle att baka till kalas. Dessa lättbakade philadelphiabullar kan man se lite var som på i matmagazin, bloggar & instagram. Själv har jag aldrig bakat dem tidigare, men insåg att jag nog vill ha mer syrlig fyllning. Så jag blev inspirerade av tidningen hembakat- sen ändrade jag i receptet så det passade mig bättre.

img_6286 (1)

De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.

Det här behöver du till 40 bullar:  1 pkt jäst för söta degar 150 gram smör 5 dl mjölk 1 ägg 1 dl strösocker 1 nypa salt 10- 11 dl vetemjöl

Fyllning: 125 gram smör 2 dl florsocker 200 gram philadelphiaost Rivet skal av 2 citroner

Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker

Nomi hjälpte mig att baka idag.

IMG_6149

Gör så här: Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och riv skalet av citronerna och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas. Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.

Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader. IMG_6192

Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med citronfyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i  mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.

IMG_6246  Jag pudrade även över lite florsocker – alla kakor blir snyggare med lite florsocker.  Och betyget av dagens kaka: det blev en riktigt höjdare måste jag säga, kommer absolut baka igen. Och den går jättebra att frysa in.

Mums!

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ Och massa snygga nyheter till garderoben finner du genom att KLICKA HÄR
0
21 kommentarer

Citronbiskvier

Vilken kaka köper du helst när du är och fikar ?

Själv är jag ju riktigt förtjust i en gräddig budapest-bakelse …. men den godaste kakan tycker jag helt klart är biskvier, och jag provsmakar gärna olika smaker- tycker päron & banan/choklad är riktiga  höjdare och denna citronbiskvien var också väldigt lyckad. Och så roligt att baka själv.

Söt-syrlig med seg mandelsmassbotten.


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker ( eller mer )
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram vit choklad

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.

Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den.  Skulle smörkrämen bli för lös så ta lite mer florsocker i den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen på svag värme,.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , chokladen ska inte vara för het, då finns risk att den rinner av. Chokladen ska vara sval…. och ställ även biskvierna svalt efter de doppats så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

De kakor som inte går åt är bara att frysa in.

Ni får gärna låna mina mat- och kak-bilder  samt recept till era bloggar- men glöm inte länka 🙂

2
41 kommentarer

Kristallkronan på plats

Godkväll i stugorna,

Vi provsmakade kakorna  efter middagen och de fick godkänt. Recept kommer garanterat inom kort och visst var det citronsmak på dem.Det  är faktiskt jättelätt att baka – och känns lite roligare att bjuda på till kalaset eller om man får fikagäster. Citron kändes friskare och to.m godare än de med chokladsmak jag bakat tidigare.

Iallafall nu tänkte visa lite bilder från kristallkronan nu när den äntligen  är på plats. Roligt att ni tycker det är kul med lite hemma hos bilder och det kommer mera snart då vi börjat bli klara med tvättstugan nu.

 Jag har inte justerat in rätt höjd än tror jag – det får ju inte sitta för högt eller låg. Får ordna det under morgondagen , tror jag allt.

En kristallkrona i ett gammalt hus tycker jag är ett måste,  vi  ville inte ha i mässing- så jag letade  jättelänge efter en i silver eller sotsilver- blev jätteglad när jag hittade denna, tyckte  den passade bra in  här.

0
16 kommentarer

LCHF – lunch

Idag vart det lite gårdagens middag till lunch! Lite gott att slippa ställa sig och laga mat samtidigt som man bakar . Jag vågar inte ropa hej än- för jag har inte hunnit provsmaka dem. De stor i matkällaren och kyls till eftermiddagsfikat-  men jag tror att dagens bakning blev lyckad- smörkrämen ger jag iallfall  mer än godkänt 😉

Hade ingen pasta kvar – så det blev en väldig LCHF- vänlig lunch men jag smörstekte lite vitlöksbröd till också. Kändes nästan lite för nyttigt annars 😀

0
Kommentera

Nästan klart

Tjingeling !
Nu är det nästan klart…..
Väntar på att chokladen ska bli klar över vattenbadet -så jag hinner väl uppdatera lite från dagens bakande här på bloggen innan de är dags att chokladdoppa de små bakverken.
Vilken smak tror ni att det blev?

Kanske inte är så svårt att gissa…

0
8 kommentarer

Baka biskvier

Vilken skillnad dessa ljusa mornar gör ! Bara för några veckor sedan var det kolsvart utanför fönstret när man steg upp. Härligt att våren närmar sig tycker ni inte också det ? !

Idag är det dags att pröva ett nytt kak-recept – en riktigt klassisk kondiskaka .  Och biskvier har jag ju bakat tidigare och dem hittar du HÄR. Nu tänkte jag testa att baka efter ett annat recept med  helt ny smak.

Gillar du biskvier ?  

( själv tycker jag att det är tokigt gott )

0
5 kommentarer

Krämig gryta med fläskfile och kantarell

Hittade ett gäng kantareller i frysen när  när jag planerade middan!  Så även dessa fick bli en del av grytan idag-  den tar lika lång tid att göra, som för pastan att koka klart. Och under tiden grytan puttrade så fräste jag lite finklippt bacon för att toppa med.

Så här gjorde jag…. men gillar ni inte svamp – byt ut det mot körsbärstomater eller något annat ni gillar bättre.

Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
salt och peppar
smör
50 gram kantareller
3 dl creme fraiche
1 dl vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar

pasta

Gör så här :
Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med katarellerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, philadelphiaost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya.

Tycker ni att det är gott med bacon, så bryn det och strössla över tallriken innan den serveras!

Själva såsen är LCHF- så den kan serveras till broccolimos, blomkålsris eller lite gräddstuvadkål.

3
8 kommentarer

Krämig köttfärspaj

Redan lunchtid och jag ska snart till tandläkaren, och sen iväg och uträtta ärenden.
Blandannat handla hem till middagen ! Vad ska ni laga själva  ikväll ?
Denna måndagen lagar vi  fredagsmat –  För Jacob & Thelma kommer hem efter en vecka hos sin pappa. Så idag blir ordningen återställd igen! 😀 Det blir fläskfile i krämigsås med pasta som står på menyn.

Ett litet middagstips om ni inte har bestämt middag är kommer här! Och paj är något som jag gillar jättemycket- men som inte bakas så ofta längre. Barnen är tyvärr inte lika förtjusta i det som vi vuxna  – men för ett tag sedan gjorde vi en krämig köttfärspaj ( utan äggstanning )  och den gick hem hos hela familjen. För att få ännu mer smak brukar jag krydda pajdegen också, i detta fall med lite paprikakrydda- och cayenne- för den som gillar lite starkare mat.

Krämig köttfärspaj i frasigt skal   

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt och ev. lite kryddor

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1 finhackad gullök
1 vitlök
1/2 msk torkad timjan
1 msk kalvfond
3 msk stark chilisås
1 1/2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt
1 burk med små krispiga champinjoner
Nymalen peppar

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche
Skivad tomat

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost.Smaka av med salt och peppar  Dela de små chammpinjonerna och blanda i innan du fyller pajskalet med fyllningen. Skiva tomaterna och toppa på fyllningen och rör ihop ost med creme fraiche och toppa tomaterna. Grädda tills i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

19
24 kommentarer

Att resa med barn

Påsklovsresan är bokad, och nedräkningen pågår ( 25 dagar kvar )  Det ska bli härligt med lite sol på näsan, efter denna låååånga vintern. Vi har alltid rest ganska mycket med barnen…. långresor, charter, bokat flygstolar, åkt på bilsemestrar i Europa eller kortare weekends. Allt från Bali, Vietnam,Tunisien till runt omkring medelhavet till Disneyland i Paris. . .  Och jag tänkte att många av er brukar ha frågor kring hur det är att resa med barn- speciellt så många barn som vi har! Så fråga på i kommentarsfältet vetja, så får jag försöka svara bäst jag kan 🙂

Denna gången bokade  vi  ett ”vattenland”- hotell i Egypten- hela 32 stora vattenrutch-kanor ska det finnas! Och några små som passar mig och Nomi bättre!  Det ska bli riktigt roligt det här 😀 Sist vi var i Egypten var för cirka tre år sedan då var vi borta i två veckor.

Hittade lite bilder i datorn från sharm el sheikh …  Men såååå små barnen var då. . .

Thelma 8 år.

Vi var där över jul och nyår, det var som en svensk sommar där då.
Lite svalare på kvällarna.

En av dagarna åkte Jonathan & de stora barnen fyrhjulning i öknen.
Väldigt uppskattat !

Jacob 10 år.

Jag och Nomi stannade på hotellet och badade och åt glass.  Hon  åt faktiskt sin första glass någonsin i just Egypten.

Något man måste göra om man är här är ju att snorkla.  Det är nästan precis lika fint här som det är i Thailand, med korallrev och Nemo-fiskar.

Nomi 1 år!

En del utflykter blev det också-  de hade massa vackra ”alladin”- byggnader som man kunde gå och titta i, jättefina. Och marknaderna får man inte missa, även om shoppingen var sådär så är det roligt att bara kolla.

I taxin på väg till marknaden.

Nu dags att fixa frukosten och väcka trötta barn- dags för skola igen.
Kikar in sen och besvarar frågor i kommentarsfältet .

Några av våra resor kan ni läsa om här på bloggen
Eller om ni söker på semester till rullpilarna till höger på sidan.

0
11 kommentarer