Vilken underbar vårdag vi har fått, solen skiner från klarblå himmel och fåglarna kvittrar & man kan inte annat än att bli på bra humör. Lite snö har vi klart fortfarande kvar, men man hör verkligen hur vintern töar bort i rask fart , det droppar från taken och det bildas vattenpölar längst trottoaren. Vattenpölar som Molly å andra avskyr… Men men .. Det finns minsann hopp om våren ♥ det gör det.
Ljust ute och ljust inne…. jag gillar verkligen de här små förvaringsaskarna som jag köpte förra året i ljusa motiv & zinkmaterial .
På återseende vänner. Och tills dess önskar jag dej en trevlig fredag! 🙂
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens. Dra bort från värmen och servera genast.
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
( 1 nypa socker -vilket kan ute om man äter strikt )
Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.
Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen.Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.
Servera genast.
VI har pizza-torsdag hemma oss idag vi ska baka pizza , ingen LCHF – variant utan det blir vanlig pizza – och hjälpas åt hela familjen och även eventuellt några av barnens kompisar, och det är mycket roligare att laga mat tillsammans! Arbetsuppgifterna är uppdelade per barn jag fick uppgift att göra pizzasåsen ….och sedan får man göra sin egen pizza med valfri fyllning. Detta brukar vara särskilt uppskattat av mat-kräsna barn, det är ju mycket godare att äta när man fått varit med och laga maten.
Majs & potatissoppa – kan ätas både som lunch men framförallt är det en god förrätt. Smakar sött från majs & potatis och sältan från baconet blir en bra brytning. Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.
Till cirka 6 förrätter
400 gram majs ( frusen eller konserverad )
1 gul lök
2 potatisar , mjölig sort.
smör / rapsolja
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
3 dl grädde
salt & peppar ( cayenne )
Serveras med knaperstekt bacon
Gör så här :
Börja med att finhacka löken, och skär potatisen i småbitar .
Hetta upp en djup stekpanna eller kastrull och fräs detta i oljan, fräs löken mjuk och häll på vattnet. Rör ner majsen och en grönsaksbuljong och låt allt sjuda – kan behövas en skvätt mer vatten för det ska täcka potatis & majs.
Låt sjuda tills potatisen är mjuk. Och mixa allt slätt med stavmixer. Rör i grädde och smaka av med salt, peppar. Jag hade i lite cayenne också för en liten smak av krydda.
Sätter mig en liten stund nu framför datorn innan det är dags att lämna Melvin och hans vänner på gymnastiken. Ett middagstips jag tycker ni ska prova snart är denna grönpepparkyckling , jisses så gott. Jag har gjort något liknade med creme fraiche – men med philadelphiaost blev den ännu krämigare. Kommer absolut att laga denna igen, sen plus för att den går lätt att variera med andra sorters kryddor.
Det här behöver du till denna gratäng:
1 grillad kyckling
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad grönpeppar
Serveras med ris och en god sallad
Kycklinggratängen på väg in i ugnen, med vackra färger av paprika.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram en ugnssäker form.
Ta bort köttet på den grillade kycklingen och lägg i formen, tvätta och hacka paprikorna över.
Värm upp en kastrull md philadelphiaost, grädde, senap, soya och krossad grönpeppar. Låt sjuda upp och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, och under tiden kokar du riset.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Nähe, det står ett par otåliga barn vid ytterdörren här,
och tycker att det är dags att åka till gymnastiken nu.
Sådär nu veckans schlagermeny… Jag hade inte glömt bort.
Bara mycket att göra, och lite för lite tid 🙂 Ser verkligen framemot lördag, ska bli roligt att se vilka som går vidare. Har ni någon favorit som ni hoppas på ?
Först ut blir en smarrig förrätt : Rostade crostiner med oströra toppat med söta jordgubbar
Det här behöver du :
1 påse med crostiner
1 förpackning med getost ( President Petits chevres Doux )
3-4 msk philadelphiaost
Toppat med skivade jordgubbar
Så här gör du : Nu när jag gjorde dessa crostinerna för första gången så hade jag inte philadelphiaost i, Men det kommer jag ha nästa gång. Rör ihop getosten med philadelphian till en oströra. Då blir det mycket lättare att bre. Skiva sedan jordgubbarna och toppa dem med, och så är det klart att servera.
Varmrätten: Krämig gorgonzolasås med fläskfile
Och fläskfilén går alldeles utmärkt att byta ut mot fin oxfilé to.m kyckling då gorgonzola är gott med det mesta.
Det här behöver du till 5-6 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar
Gorgonzolasås
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde
salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna
Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och gräddai ugne tills den fått vacker färg.
under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg.
Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Efterrätten : En bit chokladig Oreo- cake
Det här behöver du : 150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Fyllning och topping
1 förpackning oreokakor
300 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 påse mini marschmallows
1 dl o´hoy sås
Istället för minioreo halverade jag de vanliga. Gör så här:
Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar) Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.
En perfekt kaka/bulle att baka till kalas.
Dessa lättbakade philadelphiabullar kan man se lite var som på i matmagazin, bloggar & instagram. Själv har jag aldrig bakat dem tidigare, men insåg att jag nog vill ha mer syrlig fyllning. Så jag blev inspirerade av tidningen hembakat- sen ändrade jag i receptet så det passade mig bättre.
De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.
Det här behöver du till 40 bullar:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
125 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
Rivet skal av 2 citroner
Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker
Nomi hjälpte mig att baka idag.
Gör så här:
Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och riv skalet av citronerna och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.
Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.
Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.
Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med citronfyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.
Jag pudrade även över lite florsocker – alla kakor blir snyggare med lite florsocker. Och betyget av dagens kaka: det blev en riktigt höjdare måste jag säga, kommer absolut baka igen. Och den går jättebra att frysa in.
Mums!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och massa snygga nyheter till garderoben finner du genom att KLICKA HÄR
Själv är jag ju riktigt förtjust i en gräddig budapest-bakelse …. men den godaste kakan tycker jag helt klart är biskvier, och jag provsmakar gärna olika smaker- tycker päron & banan/choklad är riktiga höjdare och denna citronbiskvien var också väldigt lyckad. Och så roligt att baka själv.
Söt-syrlig med seg mandelsmassbotten.
Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker ( eller mer )
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker
Topping : 200 gram vit choklad
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Skulle smörkrämen bli för lös så ta lite mer florsocker i den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen på svag värme,.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , chokladen ska inte vara för het, då finns risk att den rinner av. Chokladen ska vara sval…. och ställ även biskvierna svalt efter de doppats så att chokladen stelnar.
Klart att serveras!
De kakor som inte går åt är bara att frysa in.
Ni får gärna låna mina mat- och kak-bilder samt recept till era bloggar- men glöm inte länka 🙂
Vi provsmakade kakorna efter middagen och de fick godkänt. Recept kommer garanterat inom kort och visst var det citronsmak på dem.Det är faktiskt jättelätt att baka – och känns lite roligare att bjuda på till kalaset eller om man får fikagäster. Citron kändes friskare och to.m godare än de med chokladsmak jag bakat tidigare.
Iallafall nu tänkte visa lite bilder från kristallkronan nu när den äntligen är på plats. Roligt att ni tycker det är kul med lite hemma hos bilder och det kommer mera snart då vi börjat bli klara med tvättstugan nu.
Jag har inte justerat in rätt höjd än tror jag – det får ju inte sitta för högt eller låg. Får ordna det under morgondagen , tror jag allt.
En kristallkrona i ett gammalt hus tycker jag är ett måste, vi ville inte ha i mässing- så jag letade jättelänge efter en i silver eller sotsilver- blev jätteglad när jag hittade denna, tyckte den passade bra in här.
Idag vart det lite gårdagens middag till lunch! Lite gott att slippa ställa sig och laga mat samtidigt som man bakar . Jag vågar inte ropa hej än- för jag har inte hunnit provsmaka dem. De stor i matkällaren och kyls till eftermiddagsfikat- men jag tror att dagens bakning blev lyckad- smörkrämen ger jag iallfall mer än godkänt 😉
Hade ingen pasta kvar – så det blev en väldig LCHF- vänlig lunch men jag smörstekte lite vitlöksbröd till också. Kändes nästan lite för nyttigt annars 😀