Frasiga nybakade havrescones

Vi fortsätter med sconesbakandet här hemma det är ju bara så gott med varmt nybakat bröd på morgonen.

Havresconesen är lite godare än de ”vanliga” sconesen-  har du provbakat ?

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast

1
8 kommentarer

Andra chansen

Ikväll är det Mello-dags igen och det är andra chansen- sista avsnittet innan finalen.  Har ni följt melodifestivalen varje lördag såsom jag ? 🙂  Även om inte alla låtar kanske är  speciellt bra så är det ju bara roligt att titta på scenuppträdandena plus att det är tradition! Och jag och Thelma bakde lite mello-godis i eftermiddags som vi ska ha sen, med söt vitchoklad och syrlig citronmousse.

Om ni har missat vilka det är som är med och tävlar om en finalplats ikväll så är det dessa åtta  :

Robin Stjernberg
Eric Gadd
Caroline af Ugglas
Behrang Miri
Erik Segerstedt & Tone Damli
Anton Ewald
Cookies N Beans
Martin Rolinski

Jag tyckte att Erik & Tone var så bra sist – så jag kommer bli lite besviken om inte de vinner.  Vem eller vilka hoppas du går vidare ?

Jag har fotat lite bilder i vardagsrummet uppe- och se om jag kan sätta mig och kolla igenom bilderna snart & göra ett inlägg.

Och så önskar jag dej såklart en trevlig Mello-kväll !! 😀

0
10 kommentarer

Koka ägg

God lördag på er! 

Här har vi haft en härlig lördagsfrukost, med kokta ägg , frallor & goda pålägg.  Lördags- och söndagsfrukostar är de bästa, hela familjen hinner sitta tillsammans och äta i lugn &  ro prata  och slipper stressa 🙂

Men ägg är faktiskt lite svåra att få perfekta- tycker ni inte det ? Antingen blir de för hårdkokta eller för lösa. Men iallafall så blir de numera alltid ”perfekta”  – vill ha äggen krämiga i mitten men inte rinningt. Till  vår hjälp har vi en urssöt äggklockan – det svarta ägget ni ser i mitten.

Det är ett sjungande ägg – hur gulligt som helst.

Vi fick den av min syster och hennes man som uppenbarligen tyckte vi var usla på att koka ägg 😉 Men nu så – blir de alltid toppen, systrami hade köpt den på Önska i Borgholm, men det finns nog att köpa lite vartstanns. Märket var cool stuff, ett litet braigt tips så här innan påsk när det kommer kokas ägg i massor .

0
7 kommentarer

Kyckling i krämig balsamicosås

Kycklingrecept  kan man inte få för många av – och denna i krämig balsamicosås är ett recept ni måste pröva. Det blir en otroligt god sås, nomnom !

Det här behöver du till 5- 6 personer :
900 gram kycklingfile
smör
salt och peppar

1-2 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar

Kokad fast potatis

Gör så här :

Skala och skär potatisen och koka i saltat vatten, när man koka potatis kan man salta ganska mycket. Så att potatisen får någon smak.  Ställ ugnen på 100 grader Smörstek kycklingen med salt och peppar, när kycklingen är klar ta upp den och lägg in i ugnen så att den håller värmen medan du gör såsen och vispa ur pannan med balsamico-krämen i med vatten och låt puttra upp, mär upp grädde, fond , soya och låt puttra upp.
Sila såsen och häll tillbaka i pannan, red av med philadelphiaost ( så mycket som går åt för att få en fin såsig konsistens) eller maizena smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kyckligen & låt puttra ihop tillsammans på svag värmen.

Sedan är det klart att ätas.


0
8 kommentarer

Fredagsmorgon och solen strålar

God morgon och välkommen fredag!

Vilken underbar vårdag vi har fått, solen skiner från klarblå himmel och fåglarna kvittrar &  man kan inte annat än att bli på bra humör. Lite snö har vi klart fortfarande kvar, men man hör verkligen hur vintern töar bort i rask fart , det droppar från taken och det bildas vattenpölar längst trottoaren. Vattenpölar som Molly å andra avskyr… Men men ..  Det finns minsann hopp om våren ♥ det gör det.

Ljust ute och ljust inne…. jag gillar  verkligen de här små förvaringsaskarna som jag köpte förra året i ljusa motiv & zinkmaterial .

På återseende vänner. Och tills dess önskar jag dej en trevlig fredag! 🙂

0
8 kommentarer

Recept på jordnötssås

Godaste jordnötssåsen

IMG_5039Jordnötssås
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad charlottenlök
1 dl finhackade salta jordnötter
1 1/2 dl jordnötssmör
1/2 finhackad röd chili
2 1/2 dl kokosmjölk alt. vanlig vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 lime + vatten
1 tsk strösocker
ev.chiliflakes
1-2 droppe sojakulör

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde  av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens.  Dra bort från värmen och servera genast.

0
Kommentera

Pizza LCHF

Ni kan baka från grunden, köpa färdig pizzamix, baka från mina recept eller hitta på ett eget-  baka GI eller som här nedan- en LCHF- pizza.

LCHF-PIZZA 
Till botten behöver du:

150 gram philadelphiaost
3 ägg
5 1/2 dl riven stureost
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
( 1 nypa socker -vilket kan ute om man äter strikt )

Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.

Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen.Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.

Servera genast.

VI har  pizza-torsdag hemma oss idag  vi ska  baka pizza , ingen LCHF – variant utan det blir vanlig pizza – och hjälpas åt hela familjen och även eventuellt några av barnens kompisar, och det är mycket roligare att laga mat tillsammans!  Arbetsuppgifterna är uppdelade per barn jag fick uppgift att göra pizzasåsen ….och sedan får man göra sin egen pizza med valfri fyllning. Detta brukar vara särskilt uppskattat av mat-kräsna barn, det är ju mycket godare att äta när man fått varit med och laga maten.

0
12 kommentarer

Majs- och potatissoppa

Majs & potatissoppa – kan ätas både som lunch men framförallt är det en god förrätt. Smakar sött från majs & potatis och sältan från baconet  blir en bra brytning. Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.

Till cirka 6 förrätter

400 gram majs ( frusen eller konserverad )
1 gul lök
2 potatisar , mjölig sort.
smör / rapsolja
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
3 dl grädde
salt & peppar  ( cayenne )

Serveras med knaperstekt bacon

Gör så här : 
Börja med att finhacka löken, och skär potatisen i småbitar .
Hetta upp en djup stekpanna eller kastrull och fräs detta i oljan, fräs löken mjuk och häll på vattnet. Rör ner majsen och en grönsaksbuljong och låt allt sjuda  – kan behövas en skvätt mer vatten för det ska täcka potatis & majs.

Låt sjuda tills potatisen är mjuk. Och mixa allt slätt med stavmixer. Rör i grädde och smaka av med salt, peppar. Jag hade i lite cayenne också för en liten smak av krydda.

Toppa sedan soppan med knaperstekt bacon.

Klart att servera

2
10 kommentarer

Grönpepparkyckling med ris

Hej hej, 

Sätter mig en liten stund nu framför datorn  innan det är dags att lämna Melvin och hans vänner på gymnastiken.  Ett middagstips jag tycker ni ska prova snart är denna grönpepparkyckling , jisses så gott. Jag har gjort något liknade med creme fraiche – men med philadelphiaost blev den ännu krämigare. Kommer absolut att laga denna igen, sen plus för att den går  lätt att variera med andra sorters kryddor.

grönpeppar kyckling

IMG_6556

Det här behöver du till denna gratäng:
1 grillad kyckling
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad grönpeppar

Serveras med ris och en god sallad

Kycklinggratängen på väg in i ugnen, med vackra färger av paprika.

kyckling gratäng

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram en ugnssäker form.
Ta bort köttet på den grillade kycklingen och lägg i formen, tvätta och hacka paprikorna över.
Värm upp en kastrull md philadelphiaost, grädde, senap, soya och krossad grönpeppar. Låt sjuda upp och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, och under tiden kokar du riset.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Nähe, det står ett par otåliga barn vid ytterdörren här,
och tycker att det är dags att åka till gymnastiken nu.

Ha en fortsatt fin tordag

0
5 kommentarer

Veckans schlagermeny

Hej hopp!

Sådär nu veckans schlagermeny… Jag hade inte glömt bort.
Bara mycket att göra, och lite för lite tid 🙂  Ser verkligen framemot lördag, ska bli roligt att se vilka som går vidare. Har ni någon favorit som ni  hoppas på ?

Först ut blir en smarrig förrätt  : Rostade crostiner med oströra toppat med söta jordgubbar

IMG_3041-001

Det här behöver du : 
1 påse med crostiner
1 förpackning med getost ( President Petits chevres Doux  )
3-4  msk philadelphiaost
Toppat med skivade jordgubbar

Så här gör du :
Nu när jag gjorde dessa crostinerna för första gången  så hade jag inte philadelphiaost i, Men det kommer jag ha nästa gång. Rör ihop getosten med philadelphian till en oströra.  Då blir det mycket lättare att bre.  Skiva sedan jordgubbarna och toppa dem med, och så är det klart att servera.

Varmrätten: Krämig gorgonzolasås med fläskfile

Och fläskfilén går alldeles utmärkt att byta ut mot fin oxfilé to.m kyckling då gorgonzola är gott med det mesta. 

Det här behöver du till 5-6 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor

2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna
Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och gräddai ugne tills den fått vacker färg.
under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg.
Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

IMG_9223

 Efterrätten : En bit chokladig Oreo- cake

Det här behöver du :
150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning och topping
1 förpackning oreokakor
300 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 påse mini marschmallows
1 dl o´hoy sås

Istället för minioreo halverade jag de vanliga.

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar) Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

0
6 kommentarer