En bakdag

Som ni har kunnat följa på instagram så har det bakats idag… och det blev biskvier för hela slanten, i olika storlekar och olika smaker. Först ut var nutellasmaken, ett måste för er som gillar nutella – sedan har det bakats mintbiskvier och blåbärsbiskvier. Hallonbiskvierna gick i soppåsen 😉

Nutellabiskvierna innan de har chokladdoppats

Provsmakade och godkända – nu väntar de i frysen till min gravida syster ( som beställt dessa )  och hennes familj kommer på besök 😀

0
3 kommentarer

Egen pizzasås / tomatsås

För att det ska bli lättare att hitta de olika recepten så lägger jag tomatsåsen för sig- pizzan hittar ni i tidigare recpetet. Som jag skrev sist så delade vi ju upp arbetsuppgifterna och det blev jag som fick koka tomatsåsen- ingen annan som tyckte det verkade roligt. Men för att få en god pizza, så är tomatsåsen något bland det viktigaste (!!)  Och denna tomatsåsen som jag brukar göra går verkligen supersmidigt- så köp inte färdig – det tar max tio minter att koka ihop en god sås.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här :

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

 Brukar du också koka egen sås ? 

1
6 kommentarer

Söndag är sista dagen

Vi bakade pizza förra veckan, det är en perfekt maträtt för hela familjen att kunna vara med och hjälpa till. Vi brukar baka fyra plåtar ( vi är ju så många ) och blir det några bitar över så brukar de försvinna till lunch dagen efter. Thelma gjorde pizzadegen, Melvin och Nomi ordnade med de olika fyllningarna,, jag fick göra tomatsåsen och Jacob kavlade pizzadegen. Ha ha… dessto fler kockar dessto bättre soppa- eller var det tvärtom ? 🙂

På mitt pizzahörn vill jag ha extra allt  🙂 Tomatsås, ost, kyckling, sparris, svamp, paprika, jalapenjo, svarta oliver, gröna oliver, lök och körsbärstomater…. Mums

 Det här behöver du två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Tomatsås hittar du HÄR

Fyllningsförslag :
Stekt kyckling
Sparris
lök
Paprika färsk eller grillad
tomater
banan + curry
räkor
ost
mozzarella
Oliver
skinka
svamp
ananas

os.v

Gör så här :
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Serveras med beasås.

 

0
Kommentera

Pics från hall och vardagsrum

God kväll i stugorna. 

Precis hemkommen efter ett besök på Willys- passade på att kvällshandla och fyllde på kyl & frys igen. Jag brukar oftast handla på förmiddagarna, då slipper man köerna i kassan. Men det var inte så farligt mycket folk idag iallafall, har handlat hem till lite olika maträtter jag planerat för veckan- och lite bakverk, och för ett kommande recept-uppdrag.

Lovade lite bilder från vardagsrum, och här kommer dem.
Från hallen nere upp och sen fick jag bara med halva vardagsrummet- det får bli lite mer bilder sen.

Uppför trappen  till övervåningen.

En stor golvlykta med belysning – lyser superfint på kvällarna.

 Går man rakt fram så är det badrum, en liten balkong, Melvins rum och Thelmas rum.

Finaste tavelväggen i huset- bilder på alla barnen.  ( Melvin envisas och tycker bestämt att vi ska ha en bild på Molly också ) 🙂

En vit ”fågelbur” med lite gröna växter .

Mycket plastväxter hemma hos mig, blandat med lite sådana här tåliga grönväxter, och även murgröna verkar trivas hos mig, är inte så duktig på  krukväxter även om jag tycker att det är så fint med blommor.

Jag fotade bilder förra året också- en aning vårigare, och dem hittar ni HÄR
Oj nu är klockan åtta – dags att byta kanal till familjen annorlunda.
Kollar ni också på det ?

0
24 kommentarer

Örhängen

Nomi tycker det är väldigt tjusigt med örhängen just nu – och  Thelmas smyckesskrin med örhängen  är minst sagt spännande !

Nu har Nomi fått egna -sådana som man klister istället  – i massa olika färger.  Gissa om hon är nöjd 😀

Idag blev det röda-cerisa ”klister”-örhängen.

Nomi är ledig Måndagar och jag har inbokade möten idag- men det brukar alltid fungera bra att hon följer med.   Jag brukar packa ner ipaden och lite frukt så brukar hon vara jättenöjd.

Förresten i veckan ska vi baka mer biskvier – har hunnit fundera på flera olika smörkrämer. Förresten är det någon som har hunnit baka citronbiskvierna från förra veckan ?

0
7 kommentarer

Chokladskålar med citronmousse

Vet inte riktigt vad vi ska kalla dessa gobitar för.  Det är ju inte precis som praliner  – men i ungefär i samma storlek. Jaja.. chokladpraliner  eller små chokladskålar får vi väl kalla  dem i vartfall.

Thelma och jag gjorde dessa i lördags till Mello- de var försvinnande goda.

Det du behöver till cirka 20 – 25 stycken bitar
Små folieformar till te.x knäck
100 gram vit choklad

Moussen :
1/2 gelatinblad
1 äggvita
1 äggula
1/2 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 – 2 msk pressad citron

Gör så här :
Smält chokladen och placera ut formarna på en bricka.
Använd dig av en brödpensel och pensla formarna med ett tunt lager choklad – 2 gånger om det behövs. Ställ svalt mellan gångerna.

För att lättare få ut chokladen ur formarna så frös jag dem efter att jag penslat dem, det är lite pyssligt, men det går. När du fått ut chokladskålarna låt dem stå svalt medan du börjar med moussen.

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Sen vispar du äggvitan i en skål, till ett hårtskum – viktigt att visp och skål är rena och torra. Vispa sedan ägggula och socker i en annan skål och grädden i en tredje, vispas ordentligt fluffig. Kramar ur allt vatten ur gelatinbladet och värm upp en kastrull på spisen – svag värme, med citronsaften och lägg i gelatinbladet under omrörning. Gelatinet ska bara smälta, sedan rör du ner det i ägguleblandningen. Vänd sedan ner grädden och allra sist äggviteskummet, vänd tills du fått en slät mousse och klicka eller spritsa sedan ut i chokladformarna.

Precis innan servering – riv över lite citronskal.

0
6 kommentarer

Frasiga nybakade havrescones

Vi fortsätter med sconesbakandet här hemma det är ju bara så gott med varmt nybakat bröd på morgonen.

Havresconesen är lite godare än de ”vanliga” sconesen-  har du provbakat ?

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast

1
8 kommentarer

Andra chansen

Ikväll är det Mello-dags igen och det är andra chansen- sista avsnittet innan finalen.  Har ni följt melodifestivalen varje lördag såsom jag ? 🙂  Även om inte alla låtar kanske är  speciellt bra så är det ju bara roligt att titta på scenuppträdandena plus att det är tradition! Och jag och Thelma bakde lite mello-godis i eftermiddags som vi ska ha sen, med söt vitchoklad och syrlig citronmousse.

Om ni har missat vilka det är som är med och tävlar om en finalplats ikväll så är det dessa åtta  :

Robin Stjernberg
Eric Gadd
Caroline af Ugglas
Behrang Miri
Erik Segerstedt & Tone Damli
Anton Ewald
Cookies N Beans
Martin Rolinski

Jag tyckte att Erik & Tone var så bra sist – så jag kommer bli lite besviken om inte de vinner.  Vem eller vilka hoppas du går vidare ?

Jag har fotat lite bilder i vardagsrummet uppe- och se om jag kan sätta mig och kolla igenom bilderna snart & göra ett inlägg.

Och så önskar jag dej såklart en trevlig Mello-kväll !! 😀

0
10 kommentarer

Koka ägg

God lördag på er! 

Här har vi haft en härlig lördagsfrukost, med kokta ägg , frallor & goda pålägg.  Lördags- och söndagsfrukostar är de bästa, hela familjen hinner sitta tillsammans och äta i lugn &  ro prata  och slipper stressa 🙂

Men ägg är faktiskt lite svåra att få perfekta- tycker ni inte det ? Antingen blir de för hårdkokta eller för lösa. Men iallafall så blir de numera alltid ”perfekta”  – vill ha äggen krämiga i mitten men inte rinningt. Till  vår hjälp har vi en urssöt äggklockan – det svarta ägget ni ser i mitten.

Det är ett sjungande ägg – hur gulligt som helst.

Vi fick den av min syster och hennes man som uppenbarligen tyckte vi var usla på att koka ägg 😉 Men nu så – blir de alltid toppen, systrami hade köpt den på Önska i Borgholm, men det finns nog att köpa lite vartstanns. Märket var cool stuff, ett litet braigt tips så här innan påsk när det kommer kokas ägg i massor .

0
7 kommentarer

Kyckling i krämig balsamicosås

Kycklingrecept  kan man inte få för många av – och denna i krämig balsamicosås är ett recept ni måste pröva. Det blir en otroligt god sås, nomnom !

Det här behöver du till 5- 6 personer :
900 gram kycklingfile
smör
salt och peppar

1-2 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar

Kokad fast potatis

Gör så här :

Skala och skär potatisen och koka i saltat vatten, när man koka potatis kan man salta ganska mycket. Så att potatisen får någon smak.  Ställ ugnen på 100 grader Smörstek kycklingen med salt och peppar, när kycklingen är klar ta upp den och lägg in i ugnen så att den håller värmen medan du gör såsen och vispa ur pannan med balsamico-krämen i med vatten och låt puttra upp, mär upp grädde, fond , soya och låt puttra upp.
Sila såsen och häll tillbaka i pannan, red av med philadelphiaost ( så mycket som går åt för att få en fin såsig konsistens) eller maizena smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kyckligen & låt puttra ihop tillsammans på svag värmen.

Sedan är det klart att ätas.


0
8 kommentarer