Nutellabiskvier toppade med schweizernöt

Funderar du på att baka något i helgen?
Kanske denna nutella-biskvien toppad med nötchoklad kan vara något ?

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
3/4 dl nutella

( Tänkt på att alla ingredienser till fyllningen måste vara rumsvarma- annars kan smörkrämen skära sig )

Toppa med 200 gram schweizernöt

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Den ska inte bli för varm- utan låt den svalna något. Doppa sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

 

0
14 kommentarer

Timjandoftande köttbullar i tomatsås

Det här behöver du:
700 gram blandfärs
1 tsk salt
2 msk oxfond
1 ägg
3/4 dl ströbröd
3/4 dl grädde ( eller mjölk )

Tomatsås:
Olivolja
1/2 tsk torkad timjan
1/2 finhackad gul lök
1 grönsaksbuljong
2 burkar med krossade tomater
2 pressade vitlök
1 dl vatten
1 skvätt chilisås
2 nypor socker
salt och peppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här:
Mät upp grädde i en skål och häll i ströbrödet och låt svälla i 10 minuter. Rör om då och då.Rör ihop samtliga ingredienser till köttbullarna och forma dem.
Stek dem i stekpanna eller i ugn på 200 grader. Det brukar ta cirka 10-15 minuter i ugn Skaka ett par gånger på plåten så att de blir jämnt stekta. Hetta upp en kastrull med lite olivolja rör ner lök, finstrimlad vitlök samt timjan. Den ska bara bli lite glansig, och inte bränd. Vänd ner tomatkross, buljong chilisås, vatten , salt, peppar socker.
Låt sjuda upp , mixa såsen slät om det behövs. Vänd sedan ner de nästan färdiga köttbullarna i tomatsåsen Och låt detta puttra i 10 minuter.
Eller tills köttbullarna är helt färdiga.

Serveras med pasta ( gärna spagetti)

 Denna bilden är fråm förra gången vi åt köttbullar med tomatsås.

0
4 kommentarer

Fika och tv-spel

Vart tog denna onsdagen vägen ?!
En förmiddag med pappersarbete och en himla massa mail att svara på -men nu är jag ikapp igen! Och nyss kommit hem från skolan på ett utvecklingsamtal 🙂 Och klockan är redan efter fyra…. och om ett par timmar är det föräldrarmöte. Tur att jag förberedde middagen idag vid lunch ( rullade och stekte köttbullar ) Och det är smidigt att värma upp, med lite potatismos senare.

Vi fikade ( provsmakade ) biskvierna till fikat också. Det är faktiskt så mycket godare att baka egna – så detta receptet måste ni bara pröva sen!

Melvin har fått ett nytt tvspel som har har spelat- själv kan inte förstå mig inte på några andra spel än supermario. Det kan jag däremot lätt spela bort en timme eller två 😀

Men Melvin var iallfall mycket glad över nya spelet och tyckte det var jättekul.  Och det är ju  huvudsaken 🙂

Jag fick en fråga hur gamla mina barn är och i år är :  Jacob 14 år, Thelma 12 år , Melvin 8 år och Nomi 4 år. Som ni kanske märker så vill inte Jacob & Thelma  vara med jättemycket på bloggen- och det respekterar jag såklart – däremot så tycker Nomi och Melvin att det är roligare.

Men nu måste jag kila- vi hörs senare

0
10 kommentarer

Veckans Schlagermeny

Gooooodmorgon gooodmorgon !

Onsdag igen, och nu var det då dags för final-meny 🙂  Vad har ni för planer på lördag ? Ska ni kolla på finalen hemma , har ni gäster eller är ni bortbjudna. Vi väntar finbesök från Öland- min gravida systeryster ( vecka 37 nu ) och hennes fina familj.  Vi gillar Mello- lika mycket och kommer nog diskutera fram vilka vi tycker är värdiga vinnare och vilka som inte borde vinna.

Denna veckans schlagermeny börjar med en soppa :
Krämig Sparrissoppa

Här kommer orginalreceptet  ( 6 – 8 st) :

500 gram färsk sparris
5 scharlottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt & peppar

Gör så här:
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimetersstora bitar.  Men lämna själva topparna till garnering. Koka sedan allt i lättsaltat vatten, i cirka 3-4 minuter ( topparna tills de är mjuka ) Under tiden kan du hetta upp en annan kastrull med olivolja, hacka löken och fräs glansig i en kastrull- häll över vinet och buljongen + grädden och låt koka upp. Lägg i sparrisen i gräddsåsen ( men inte topparna) och låt koka i 10 minuter. Mixa sedan allt slätt , smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar/ tallrikar.Dekorera med sparristopparna.

Smaklig spis

Varmrätten :

Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås 

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

Serveras med Rosepepparsås & en krispig sallad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar.
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig.Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet.

Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.  Receptet på såsen kommer snart dyka upp, den får ett eget inlägg så att det är lättare att hitta bland kategorierna här på bloggen.

 Servera middagen med en krispig sallad.

Efterrätten :

Bananoffe Pie, med krämig och len gräddkola

IMG_8705
Det här behöver du :

1 burk sötad kondenserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

IMG_7283
Kondenserad mjölk :
Detta är en en burk med mjölk , men där vattenmängden minskats och där man i den sötade versionen tillsatt mer socker. Jag använder bara den sötade kondenserade mjölken när jag bakar , det finns även osötad. Man brukar hitta den kondenserade mjölken bland bakprodukterna. Men jag har även sett att i vissa butiker kan den stå bland de internationella varorna.

Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret.
Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka daimen. Vispa grädden fast. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen.  Ställ kallt fram till servering. Precis innan servering skala och skär upp bananen , lägg bananmynten över kolakrämen, bred över grädden

Och toppa med ytterligare lite skivad banan och  den goda daimkrossen.

Smaklig fika !

0
16 kommentarer

En bakdag

Som ni har kunnat följa på instagram så har det bakats idag… och det blev biskvier för hela slanten, i olika storlekar och olika smaker. Först ut var nutellasmaken, ett måste för er som gillar nutella – sedan har det bakats mintbiskvier och blåbärsbiskvier. Hallonbiskvierna gick i soppåsen 😉

Nutellabiskvierna innan de har chokladdoppats

Provsmakade och godkända – nu väntar de i frysen till min gravida syster ( som beställt dessa )  och hennes familj kommer på besök 😀

0
3 kommentarer

Egen pizzasås / tomatsås

För att det ska bli lättare att hitta de olika recepten så lägger jag tomatsåsen för sig- pizzan hittar ni i tidigare recpetet. Som jag skrev sist så delade vi ju upp arbetsuppgifterna och det blev jag som fick koka tomatsåsen- ingen annan som tyckte det verkade roligt. Men för att få en god pizza, så är tomatsåsen något bland det viktigaste (!!)  Och denna tomatsåsen som jag brukar göra går verkligen supersmidigt- så köp inte färdig – det tar max tio minter att koka ihop en god sås.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här :

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

 Brukar du också koka egen sås ? 

1
6 kommentarer

Söndag är sista dagen

Vi bakade pizza förra veckan, det är en perfekt maträtt för hela familjen att kunna vara med och hjälpa till. Vi brukar baka fyra plåtar ( vi är ju så många ) och blir det några bitar över så brukar de försvinna till lunch dagen efter. Thelma gjorde pizzadegen, Melvin och Nomi ordnade med de olika fyllningarna,, jag fick göra tomatsåsen och Jacob kavlade pizzadegen. Ha ha… dessto fler kockar dessto bättre soppa- eller var det tvärtom ? 🙂

På mitt pizzahörn vill jag ha extra allt  🙂 Tomatsås, ost, kyckling, sparris, svamp, paprika, jalapenjo, svarta oliver, gröna oliver, lök och körsbärstomater…. Mums

 Det här behöver du två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Tomatsås hittar du HÄR

Fyllningsförslag :
Stekt kyckling
Sparris
lök
Paprika färsk eller grillad
tomater
banan + curry
räkor
ost
mozzarella
Oliver
skinka
svamp
ananas

os.v

Gör så här :
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Serveras med beasås.

 

0
Kommentera

Pics från hall och vardagsrum

God kväll i stugorna. 

Precis hemkommen efter ett besök på Willys- passade på att kvällshandla och fyllde på kyl & frys igen. Jag brukar oftast handla på förmiddagarna, då slipper man köerna i kassan. Men det var inte så farligt mycket folk idag iallafall, har handlat hem till lite olika maträtter jag planerat för veckan- och lite bakverk, och för ett kommande recept-uppdrag.

Lovade lite bilder från vardagsrum, och här kommer dem.
Från hallen nere upp och sen fick jag bara med halva vardagsrummet- det får bli lite mer bilder sen.

Uppför trappen  till övervåningen.

En stor golvlykta med belysning – lyser superfint på kvällarna.

 Går man rakt fram så är det badrum, en liten balkong, Melvins rum och Thelmas rum.

Finaste tavelväggen i huset- bilder på alla barnen.  ( Melvin envisas och tycker bestämt att vi ska ha en bild på Molly också ) 🙂

En vit ”fågelbur” med lite gröna växter .

Mycket plastväxter hemma hos mig, blandat med lite sådana här tåliga grönväxter, och även murgröna verkar trivas hos mig, är inte så duktig på  krukväxter även om jag tycker att det är så fint med blommor.

Jag fotade bilder förra året också- en aning vårigare, och dem hittar ni HÄR
Oj nu är klockan åtta – dags att byta kanal till familjen annorlunda.
Kollar ni också på det ?

0
24 kommentarer

Örhängen

Nomi tycker det är väldigt tjusigt med örhängen just nu – och  Thelmas smyckesskrin med örhängen  är minst sagt spännande !

Nu har Nomi fått egna -sådana som man klister istället  – i massa olika färger.  Gissa om hon är nöjd 😀

Idag blev det röda-cerisa ”klister”-örhängen.

Nomi är ledig Måndagar och jag har inbokade möten idag- men det brukar alltid fungera bra att hon följer med.   Jag brukar packa ner ipaden och lite frukt så brukar hon vara jättenöjd.

Förresten i veckan ska vi baka mer biskvier – har hunnit fundera på flera olika smörkrämer. Förresten är det någon som har hunnit baka citronbiskvierna från förra veckan ?

0
7 kommentarer

Chokladskålar med citronmousse

Vet inte riktigt vad vi ska kalla dessa gobitar för.  Det är ju inte precis som praliner  – men i ungefär i samma storlek. Jaja.. chokladpraliner  eller små chokladskålar får vi väl kalla  dem i vartfall.

Thelma och jag gjorde dessa i lördags till Mello- de var försvinnande goda.

Det du behöver till cirka 20 – 25 stycken bitar
Små folieformar till te.x knäck
100 gram vit choklad

Moussen :
1/2 gelatinblad
1 äggvita
1 äggula
1/2 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 – 2 msk pressad citron

Gör så här :
Smält chokladen och placera ut formarna på en bricka.
Använd dig av en brödpensel och pensla formarna med ett tunt lager choklad – 2 gånger om det behövs. Ställ svalt mellan gångerna.

För att lättare få ut chokladen ur formarna så frös jag dem efter att jag penslat dem, det är lite pyssligt, men det går. När du fått ut chokladskålarna låt dem stå svalt medan du börjar med moussen.

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Sen vispar du äggvitan i en skål, till ett hårtskum – viktigt att visp och skål är rena och torra. Vispa sedan ägggula och socker i en annan skål och grädden i en tredje, vispas ordentligt fluffig. Kramar ur allt vatten ur gelatinbladet och värm upp en kastrull på spisen – svag värme, med citronsaften och lägg i gelatinbladet under omrörning. Gelatinet ska bara smälta, sedan rör du ner det i ägguleblandningen. Vänd sedan ner grädden och allra sist äggviteskummet, vänd tills du fått en slät mousse och klicka eller spritsa sedan ut i chokladformarna.

Precis innan servering – riv över lite citronskal.

0
6 kommentarer