Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos

Kallt har det varit ute idag. Brrrr… Men solen har lyst från klarblå himmel – och bara det gör ju att man blir extra glad.  Och vi har fortfarande besök från Öland här hos oss…. så när barnen slutat skolan idag så åkte jag, Daries och barnen till Leos lekland.  Precis lagom med folk idag 😀 och det åktes rutchkanor, klättrades och cyklades i tre timmar innan vi åkte hemåt och lagade middag.

Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos – med knäckebröd, citron och en sallad.

a20 (1)

Nu är vi ju så många- och vi lagade dubbelt så mycket mat.

För 4 personer behöver du : 
400 gram torskfile
2 ägg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör

Gör så här :
Vispa äggen lätt och lägg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta  och ströbröd.  Skär den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet och lägg upp de panerade fiskbitarna på en tallrik medan du värmer upp en panna med rikligt med smör.

Stek fiskpinnarna frasiga och fina på varje sida.
och servera medpotatismos, citron , knäckebröd och lite grönsaker.

Smaklig spis

1
13 kommentarer

Tomatsoppa med köttfärs & färska örter

Jag kan bara inte sluta tjata om detta underbara väder, sol sol och åter sol – helt otroligt! Sitter nu ute mot husväggen och solar näsan medan jag jobbar klart med mailen, vardagslyx när den är som bäst.  Igår var vi ute hela eftermiddagen jag och de små och planterade örter & sallader i odlingskragarna. Planterade även tomater ( för första gången) men de står inomhus nu i några veckor till.

Tomatsoppa är något vi gillar väldigt mycket och detta blev en matigare sådan med köttfärs, morötter och klippta färska kryddor över.

soppa recept

Det här behöver du till 5-6 personer :

olivolja
1 stor gul lök
500 gram köttfärs
2 rivna morötter
12 dl vatten + 3 msk koncentrerad oxfond
2 burk med fylliga krossade tomater med chilismak
1 – 2 vitlöks klyftor
6 potatisar
2  msk chilisås
1 kryddmått socker
Salt och Cayennepeppar ( efter egen smak och tycke)

Vill du ha en tjockare soppa, red av med lite maizena och vill du ha lite rundare smak avsluta med 1 dl grädde.

Gör så här:
Finhacka löken och bryn den i olivoljan , den ska bara bli mjuk och glansig.
Häll ner köttfärsen och den rivna morötterna  och pressa ner vitlöken skala och slanta ner potatisen. Låt bryna tills färsen är klar.
Häll i vatten, fond, chilisås, tomatkross Låt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och ev. lite cayenne.

Servera till ett gott bröd.

0
2 kommentarer

Baconscones

Här kommer ännu ett scones recept som vi provbakat – vi bakar massa scones just nu för tillfället. Letar efter det perfekta receptet 😀 Och detta var bra nära. Sältan i baconet tillsammans med ost och söt marmelad. Mycket gott!

Det här behöver du :

1 pkt stekt / finklippt bacon
1/2 gul lök
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader.
Hacka lök och bacon och fräs det klart- Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken, baconet och löken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Serveras genast med smör, ost och söt marmelad 😀
Mums!

0
5 kommentarer

Vann rätt låt ?

Idag kommer hela sverige diskutera om rätt låt vann igår 😀
Här hejade halva gänget på Anton  och resten trodde på Robin ( och Melvin hejade på Sean Banan ) . Jaja, de var duktiga bägge två – så det var en bra låt som gick vidare hur som helst.  Här har vi varit uppe i ottan- jag och småttingarna ( de andra snarkar fortfarande – trots att det låter som om alla barnen river huset på övervåningen haha. )Kusinerna vaknade 05…. någonting- har säkert med att göra att det blir ljust tidigare på morgonen nu.

Fotade en liten bild på månbordet här tidigt i ottan.

Nu blir det kaffe och plocka fram lite frukost.

0
6 kommentarer

Mozzarella

Ost är goda grejer det – och varm ost är nästan ännu godare.
Jag hittade dessa i frysdisken när jag var och handlade tidigare idag. Har inte smakat dem tidigare- men får väl hoppas att de är goda….

 De ska friteras men gick att tillaga i ugn också ( tror på det första alternativet )   –  och de ser iallafall smarriga ut. Nomnom.

Återkommer med betyg senare.

0
8 kommentarer

En liten lördagsbukett

Tjingeling !

Här luktar hela huset Ajax och nystädat – Jonathan och småttingarna har städat huset.
Och Daries, Tobias och Nea är på väg, och borde närsomhelst dyka upp.  Och medan de städade här hemma så hann jag med en runda till mataffären, handla det där man alltid glömmer och så blev det en sväng förbi blomsterbutiken.

Det blev ingen fredagsbukett igår- så det fick bli en lördagsbukett istället 🙂   Vita ranunkler ( stavas? ) jag tycker att de är så fina.

vit zink-kanna från åhlens.

Nu dags för lite kaffe innan vi ska förbereda maten!

0
3 kommentarer

Godaste pizzasalladen

Detta är den godaste pizzsalladen jag någonsin provat.

IMG_6558Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

14
1 kommentar

Uppdatering

Hej min vän. 

….Ursäkta frånvaron, hade tänkt att sätta mig och skriva till dej  flera gånger. Men nu så har jag lite tid och en kopp kaffe här framför datorn 😀  I Torsdags så åkte jag och barnen till Öland och hälsade på Susanne och lille Alexander.  Fikade , skvallrade och det var så himla trevligt  – och kul och se hur de bodde nu eftersom de flyttat..

Det bjöds på en belgisk kladdkaka ( tror det var Frödinge) Gott.
Lille Alexander hade hunnit bli 3 månader –
och han var så glad och nöjd hela tiden.

På hemvägen tyckte Nomi att vi kunde åka förbi moster och se om Lova ( kusin )  ville följa med oss tillbaka till Växjö. Så vi hämtade upp Lova innan vi åkte hemåt.  Och igår blev det en liten tur till Ikea, med småkusinerna -som tycker det roligaste som finns är att vara på leklandet var där och lekte i nästan två timmar (!!)  Så vi hann med att köpa det där nödvändigaste…. Servetter, ramar, doftljus och lite förvaringsboxar….

Doftljus som doftar, kaffe, kanelbulle och cheesecake,

Nu på morgonen har jag förberett efterrätten till Mello-finalen.
Hemmagjord glass med egen chokladsås . . . Återkommer med receptet när vi hunnit med att provsmaka den- men smeten var ”to-die-for” iallafall 😀

Nu väntar vi på att systeryster och resten av familjen ska komma hit.  Tobias och Jonathan  ska nog få skruva Ikea – möbler tror jag minsann.  Medan jag och Daries ska ge oss ut på  promenad med liten Molly.

På återseende

0
1 kommentar

Nutellabiskvier toppade med schweizernöt

Funderar du på att baka något i helgen?
Kanske denna nutella-biskvien toppad med nötchoklad kan vara något ?

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
3/4 dl nutella

( Tänkt på att alla ingredienser till fyllningen måste vara rumsvarma- annars kan smörkrämen skära sig )

Toppa med 200 gram schweizernöt

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Den ska inte bli för varm- utan låt den svalna något. Doppa sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

 

0
14 kommentarer

Timjandoftande köttbullar i tomatsås

Det här behöver du:
700 gram blandfärs
1 tsk salt
2 msk oxfond
1 ägg
3/4 dl ströbröd
3/4 dl grädde ( eller mjölk )

Tomatsås:
Olivolja
1/2 tsk torkad timjan
1/2 finhackad gul lök
1 grönsaksbuljong
2 burkar med krossade tomater
2 pressade vitlök
1 dl vatten
1 skvätt chilisås
2 nypor socker
salt och peppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här:
Mät upp grädde i en skål och häll i ströbrödet och låt svälla i 10 minuter. Rör om då och då.Rör ihop samtliga ingredienser till köttbullarna och forma dem.
Stek dem i stekpanna eller i ugn på 200 grader. Det brukar ta cirka 10-15 minuter i ugn Skaka ett par gånger på plåten så att de blir jämnt stekta. Hetta upp en kastrull med lite olivolja rör ner lök, finstrimlad vitlök samt timjan. Den ska bara bli lite glansig, och inte bränd. Vänd ner tomatkross, buljong chilisås, vatten , salt, peppar socker.
Låt sjuda upp , mixa såsen slät om det behövs. Vänd sedan ner de nästan färdiga köttbullarna i tomatsåsen Och låt detta puttra i 10 minuter.
Eller tills köttbullarna är helt färdiga.

Serveras med pasta ( gärna spagetti)

 Denna bilden är fråm förra gången vi åt köttbullar med tomatsås.

0
4 kommentarer