Vårtema – Halloumipanerade kycklingspett

Hej hopp,

Hoppas ni har bästa söndagen vart än i landet ni befinner er 🙂 Jag och Linda vet att ni brukar uppskatta när vi har teman på bloggarna och denna gången kom vi fram till att ett vårtema vore roligt. Jag var först fundersam på vad jag skulle laga för mat däremot bakningen bestämde jag mig för med en gång- det kommer dyka upp nästa vecka samma tid. Tillslut så föll valet på dessa urgoda grillspett- ett recept jag blev bjuden på förra sommaren och de kan både grillas eller vid busväder göras i ugnen 😉

Halloumipanerade kycklingspett – lika goda kalla som varma.
IMG_7388-001

Serveras med en sallad på tomat, lök och lite gurka och en mild fetaostkräm.

Det här behöver du till grillspetten :
grillspett
800 gram kycklingfile
250 gram Halloumiost
2 msk med sesamfrön
salt och peppar
3 msk finhackad färsk bladpersilja
2 ägg

Fetaostkrämen :
2 1/2 dl creme fraiche
1 pkt med fetaost
salt & peppar
en tsk med färsk pressad citronsaft

Gör dina kycklingspett så här :
Smula fetaosten och rör ihop samtliga ingredienser till fetaostkrämen – ställ kallt. 
Skär kycklingen i mindre delar. Vispa upp ägget förbered paneringen i en skål : finriven halloumipost, sesamfrön, persilja , flingsalt och lite peppar. Doppa först kycklingbitarna i äggsmeten sedan ner i paneringen och trä på grillspett.

Kycklingspett

Ska du grilla dem , pensla gallret med olivolja så att de inte fastnar och ska du göra dem i ugnen är det 175 grader i ugnen tills de får fin färg och tills de är genomstekta cirka 15- 20 minuter. Servera sedan med god sås och en fräsch sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Detta är med våra olika teman som jag & Linda brukar ha är lika spännande varje gång- jag fick nämligen bilden skickad till mig för bara en timme sedan. Så jag hade ingen aning om hur smarrig den här pajen skulle se ut – den ser galet god ut om du frågar mig. En härligt vårinspirerad paj med lax & sparris, för  receptet kolla genast in hennes blogg ( det ska jag göra) klicka HÄR

kryddburken_laxpaj_sparris

0
9 kommentarer

Fortsatt trevlig fredag

Hej hej !
Kikar förbi en liten sväng bara, resan har gått jättebra. Men vi har varit väldigt trötta idag, knasig restid att flyga så där tidigt  men det är ju värt det när man är framme 🙂

Hoppas du får en fortsatt fin fredagskväll ! 

Kram

0
2 kommentarer

Insta

God morgon ( eller god natt snarare kanske  haha. . . . )

Vi flyger gaaalet tidigt nu idag, planet lyfter om ett par timmar   – så jag tittar in och önskar er en riktigt god morgon och trevlig helg. Vill ni följa mig / oss och se ännu fler bilder från resan än bara på bloggen så kommer ni hitta mera bilder på
instagram ( jennysmatblogg )

Googlade fram lite bilder- och så här ser  hotellet ut
bild lånad från apollo.se

Snart bär det av mot sol och värme! 😀

0
10 kommentarer

Mums för hemmagjord glass!

Medan jag / vi inväntar hus- och hundvakt så sätter jag mig ner vid datorn en stund. Vi ska snart packa ut oss i bilen och åka mot huvudstaden- där flyget går ifrån imorgonbitti.  Och jag tänkte att om ni inte har bestämt mågon efterrätt till helgens meny så måste jag tipsa om att göra egen glass. Väljer man att göra den här enklare glassen med kondenserad mjölk så är den verkligen klar på nolltid.

Mums!


Istället för kolasås kan man blanda i nutella, lakritssås, chokladsås eller någon annan glass-sås på tub om man inte vill koka egen.

Hemmagjorda kolasås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100 gram choklad
2 dl grädde

Till glass-smeten

6 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk ( sötad )

Gör så här :
Smält smöret, rör ner flocksocker och bryt ner chokladen rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka. Ställ kallt i ett par timmar innan du börjar med själva  glass-smeten. Vispa grädden toppig, rör ner den (okokta ) kondenserade mjölken Och varva sedan kolasås och glass-smeten i en tex. sockerkaksform. Frys in minst fem timmar innan servereing.

Om du undrade om de små glas-skålarna
så är de från IKEA

0
9 kommentarer

Sen lunch

Gjorde lite salami-omelett till lunch idag, med ost och sallad.  Kanon med omelett när man har kylskåpstömning! Man kan hacka i lite av det som finns rökt skinka, salami , korv eller lite grönsaker.

Lätt som en plätt , och det här behöver du :

2 ägg
1 msk grädde
lite finhackad lök
5-6 bitar finstrimlad salami
rapsolja / olivolja
salt och peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser förutom osten, hetta upp en stekpanna ( jag brukar ha teflon )
Häll i omelettröran och grädda den tills du kan vända den om , lägg genast två skivor ost på omeletten, sen kan du vika den dubbelt och servera.

De har snöat en hel del i växjö under gårdagen- hoppas det är fina vägar nu när vi ska köra mot flyget. Men nu först  ska jag bege mig och hämta Jacob och resten av barnen från skolan 🙂



På  återseende 

0
5 kommentarer

Mug cake

Om man har glöm att köpa hem choklad eller godis –  men inte orkar gå ner till affären igen  så är detta ett toppen-recept. Extra plus att den är så enkel att göra, och ingredienser som man nästan alltid har hemma.  Tar knappt  ett par minuter i microvågsugnen , servera med lite vispad grädde och färska bär ( om du har hemma )

Favorit i repris!

mugcake (1)

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.00 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 30 sekunder. Då hade jag en lite större mugg – testa dej fram – för det är olika mellan olika microvågsugnaroch det är inte gott med en torr kladdkaka.

Serveras genast.

* * * * * * * * *

Följ gärna matbloggen även på instagram (@jennysmatblogg ) & facebook för daglig uppdatering. Klicka här

0
25 kommentarer

Korvstroganoff med hetta

Tingeling 

Det har gått sådär bra med packningen idag …  jag är helt klart mer effektiv på att packa under stress. Haha…  Men passen är iallafall framplockade och det mesta av barnens sommarkläder . Och istället blev det en runda till Torsås i förmiddags till min storasyster Mona,  vi fikade lite och skvallrade ikapp lite. Och vi tror nog att Daries (lillasyster)  börjar tröttna på att vi båda ringer ( ett par gånger ) varje dag för att kolla hur hon mår och om hon är kvar hemma eller kanske på väg till BB….. hon är ju faktiskt beräknad om fyra dagar. Spännande!

Och tack snälla för alla boktips som kommit in. Nu vet jag vad jag ska håll utkik efter !

Innan resan så har vi lite kyltömning här hemma- och igår lagade vi en ”spicy” korvstroganoff med ris. 

Det här behöver du : 
800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning

Gör så här :


Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skär eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli så smått. Men det är en smaksak. Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke )  – den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig. Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpure och låt sjuda upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med ris.

Blir det något över så är det perfekt att frysa in.

0
7 kommentarer

Packar och önskar boktips

God morgon !
Det här kalla vädret tycks håll i sig, det t.om snöar här i småland idag.  Så jag började tvätta och packa lite inför resan.  Sandalerna köpte jag & Thelma i Thailand för ett par tior det är ju grymt billigt att handla där.  Och nu när vi handlade Melvins igår så är sandalerna klara och strukna från listan.   Jag hade tänkt att ta med mig tre pocker – men bara köpt två . Någon som har något bra tips på läsvärd bok ?!

Ett par pocket har jag redan klara som ska packas ner, lättsamma och förhoppningsvis roliga pocket böcker

 

0
27 kommentarer

Sandaler – check

Vi var runt i lite olika skoaffärer nu efter skolan för att hitta sandaler till till resan. Det var bara Melvin som behövde, resten av familjen hade redan- och till sist hittade vi ett par i svart och gult. Och när vi ändå sprang i skorbutiker så passade vi på att kolla lite vårskor. Och Melvin är lite småkräsen när det gäller färger – hans enda lilla krav var att skorna skulle vara gula eller orange.  Som vi fick leta….. Gissa om vi blev glada när vi hittade de här nästan självlysande skorna 😀


Nästan så jag ville köpa ett par skor till mig själv också.
Men de fanns bara upp till storlek 36.


Ja, nu fattas bara vårsolen !

0
9 kommentarer

Lax med dill och philadelphia

Jag vet att många av er gillar maträtter med få ingredienser.
Och denna är precis en sådan- det behövs liksom inget mer för laxen och philadelphiaosten knyter ihop hela maträtten.  Nom nom 

Önskar du att skippa potatisen- ös över lite mer cocktailtomater på laxen för ungsbakade tomater är så himla gott ! 

Till 4 portioner :
4 laxbitar
300 gram philadelphiaost
3 msk dill
Flingsalt
15 cocktailtomater

Serveras med kokt potatis.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och koka potatisen. Lägg laxen i en smord ungsfast form.
Rör ihop philadelphiaosten, med dill och lite salt. Strö över flingsalt  över laxen och bred ut philadelphiaröran över fisken. sprid ut tomaterna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter eller tills fisken är klar.

Servera med potatis.

Många laxrecept har det blivit under min bloggtid.
Har du provat något ? Berätta . .

2
10 kommentarer