VECKOMATSEDEL

Hoppas ni ska hitta något ni gillar.
Och som vanligt för att komma till receptet klickar ni på respektive maträtt.

Måndag :  Italiensk lax med fetaostkräm 
Tisdag  Shepherdpaj med en stor grönsallad
Onsdag: Snabb Falulåda med makaroner 
Torsdag Fisksoppa toppad med räkor och aioli
Fredag  Pestopasta med söta tomater och kycklingfile

IMG_6203-001
IMG_6207

Det här behöver du :
Pasta
1 kycklingfile per person
Krydda : chili explosion
valfri pesto
1 ask med körsbärstomater
olivolja
flingsalt

Servering : Turkisk yougurt

Gör så här : 
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen,  du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en chilikrydda. Jag brukar ugnsbaka tomaterna , men idag orkade vi inte vänta på ugnen. Så jag stekte dem i en kastrull med lock , på ganska gög värme. med rikligt med olivolja och lite flingsalt.  Stek kycklingen klart  i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en med paprika / chili smak. Vänd försiktigt ner tomaterna och servera genast med en klick turkisk yougurt.


* * * * * * *

Något gott till kaffet Hallongrottspaj


Fotograf: Ulrica Pousette och receptet kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
hallonsylt ( fast sylt )

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa.
Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop.
Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter,  eller tills kakan är klar.

Ta ut och pudra över rikligt med florsocker.

4
Kommentera

LYXFRULLE

Här kommer mitt bästa tips på att överraska familjen med en lyxfrulle.
Bjud på krabbelurer – så enkelt och uppskattat

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

5
Kommentera

SÖNDAGSFRUKOST

Godmorgon raringar,
Hoppas ni sovit gott & vaknat härligt utsövda. Själv ligger jag förhoppningsvis och snarkar nu. Har lovat mig själv sovmorgon hela veckan. Så här kommer ett tiiiidigt tidsinställt morgoninlägg för er som är morgonpigga 😀
Och kanske ville just du överraska kidsen och maken/ makan med en härlig sconesfrulle.
Kan ju vara världens bästa att vakna upp till. Här kommer mitt recept.

Bästa sconesreceptet :

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gram smör

Toppa med vallmofrön eller solroskärnor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.

2
Kommentera

GRATÄNG MED LAX OCH VÄSTERBOTTENOST


Gratäng med lax och västerbottenost.
Håll tillgodo och prova snarast.

Det här behöver du till 4 personer :

4 bitar lax

1 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk röd valfri pesto ( vi valde en stark chilipesto )
Smaka av med salt och peppar

 Till gratinering : 1 – 2 dl riven västerost

Gör så här :

Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp i ett par minuter  och lägg över laxen . Lägg över den rivna osten och  gratinera i 25- 30 minuter, eller tills laxen är färdig.

Mumsfillibabba !

7
1 kommentar

OSTFRALLOR TILL HELGEN


Tipselitips!
Baka dessa till helgen, såååå goda

Det här behöver du :

50 gram jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja

9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)

Gör så här :

Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

Frallorna på väg in i ugnen.

4
Kommentera
REKLAM FÖR DYNAMIC CODE

GLUTEN- & LAKTOSFRITT RECEPT

Tjingeling,

Nu ska vi prata självprovtagningskit och hur smidiga de faktiskt är, de går snabbt och kan användas av både vuxna och barn. Men det är inte bara det vi ska ta upp… utan även detta receptet som jag har tagit fram i samarbete med Dynamic Code. Ett recept som är glutenfritt & laktosfritt, och det blev så himla gott att jag snart kommer laga det igen. Yummi

Till 4 portioner
4 portioner glutenfri spagetti
 1 dl olivolja 
4 st vitlöksklyftor 
1/2 tsk chiliflakes
1 kruka finhackad bladpersilja
salt

Till garnering
: parmesan

Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Spara lite av pastavattnet. Skiva vitlöken tunt, och chilin,  och finhacka bladen på bladpersilja. Hetta upp stekpannan med olivoljan och fräs, vitlöken och chiliflaksen och låt fräsa. Rör om och vänd ner pastan, och några msk av pastavattnet samt basilika.
Vänd om ordentligt och servera.
Riv över parmesan om så önskas.

” Visste du att 50 % av befolkningen har anlag för att utveckla glutenintolerans. Om du har anlagen för det, så kan det utvecklas när som helst under din livstid.”

Så det är många svenskar som går omkring och har ont i magen i onödan.


Nu kan du enkelt testa dig för att få svar på detta.
Klicka hem testet – provta dig hemma – skicka tillbaka till labb – hämta provsvar digitalt.
Skulle provsvaret påvisa något får du direktkontakt med läkare och/eller dietist för rådgivning och rekommendationer.
Testet är för både vuxna och barn.

Just nu är det 20 % rabatt på testerna ( finns självprovtagningskit för ännu fler saker )
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL HEMSIDAN


* * * * * * *

5
5 kommentarer

RECEPT PÅ RATATOUILLE

Hej där,
Jag springer runt och tvättar och packar som en galning.
I morgon bär det av mot Cypern med kidsen, om nu deras PCR-tester är godkända och hinner komma som lovat. Vi var i Växjö i går kväll och testade dem, så nu håller vi tummar och tår.

Till er som vill laga en god köttbit eller kyckling tills helgen kommer här ett smarrigt tips på röra. Dena är så enkel att göra och god.

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
 
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45  minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar.

1
Kommentera

VÄRLDENS GODASTE FISKBURGARE

Och det vill inte säga lite!
Denna måste ni prova, bara gör´t

Det här behöver du till dina fiskburgare 4-5  :
200 gram torsk /sej
200 gram lax
1/2 msk dill
1 tsk salt
citronpeppar

Ströbröd att panera dem i

Gör dina fiskburgare så här :
Skär fisken i små kuber ( gärna när den är lite halvtinad, då är det lättare )
Mixa allt i mixern till en smet. I receptet jag hade stod det att det skulle i 1 dl grädde- jag tyckte inte att det behövdes, så jag hade inte i något alls. Men om eran blir torr, ha i lite grädde då. Rör ner salt, dill och lite citronpeppar.
Forma burgare och panera dem i ströbröd, och smörstek de klara.

Servera med gott hamburgerbröd, pommes & grönsaker och en god gurkdressing.

Gurkdressing :
2 1/2 dl creme fraiche
4 msk gurkmix ( typ bostongurka)
salt och citronpeppar

Rör ihop dressingen och ställ kallt en stund innan servering.



7
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

FYLLDA GIFFLAR

God morgon,
Här ska jag och Charlie precis ge oss ut i höstrusket på en promenad. Men sedan hade jag planerat att baka lite, prova recept till kommande boken. Men mer om det längre fram.

Dessa godingar är perfekta att baka och fylla upp frysen med.
Smidigt mellis, eller snacks nu till det kommande höstlovet.

Det här behöver du till cirka 25 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl riven  Ost
100 gram skinka

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här.

Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit

Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene. Klara att serveras,

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och ett annat Fredagstips är REAN på Bubbelroom just nu. Massa snygga höst- & vinterkläder till bra priser.  Klicka här

4
1 kommentar

DUMLESNITT

Detta kan vara ett av de mest populära recepten på bloggen. Och jag förstår det.
Gaaaalet goda.



Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
10-13 stycken dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade dumlen . Dela på två eller tre längder ( beroende på hur tjocka / tunna du vill ha dem)  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken längder.

7
1 kommentar