Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är sååå god! Har ni bakt den än ?! Och ni vet säkert redan att ni lätt kan söka på mina tidigare recept genomatt klicka på texten kategorier under texten Damernas ( eller via mobilen – på de tre strecken upp till höger på skärmen) , sedanvälja bland de olika kategorierna. Över 2500 olika mat och bakrecept.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.