Idag den 3 april så fyller min lilla systerdotter och barnens kusin Nea 6 år. Och vi ska göra det bästa vi kan för att ge henne en riktigt fin födelsedag även om det känns tungt nu för alla i släkten. Tiden stannar ju inte, utan tickar på även om man ibland inte vill. Och jag tror att vi har hittat något som Nea kommer bli glad för kanske inte lika glad som att hon ska få ta hål i öronen idag ( som hon pratat om i flera år ) men nästan ♥
Ni vet säkert hur man lagar en omelett… men så här gör jag denna.
Jag brukar blanda i lite gott och blandat av det som finns i kylskåpet. Denna gången :
2 par ägg ihopvispat med en msk grädde,
finhackad gul lök,
paprika och rökt skinka
+ salt och peppar.
Och så hade jag ett tunt lager med philadelphia i innan servering.
Vispa ihop allt utom philadelphiaosten och stek i olivolja ett par minuter på varje sida
Bred ut ett lager med färskosten innan servering
Tack för alla fina och varma tankar ni har sänt till min syster och hennes familj, i denna stora sorg. Jag tror att när hon orkar kommer hon att läsa igenom allt fint ni har skrivit.
Trots att solen idag har lyst från klarblå himmel så har detta varit en tung och fruktansvärd dag. Mina tankar är hos min lillasyster & Tobias Nea och Lova som förlorat sitt ofödda barn och lillebror idag. Livet är så himla orättvist ibland, och jag vet knappt vad jag ska säga, det finns ju inga ord i världen som räcker till. Tidigt imorse åkte de in till BB med värkar för att snart få träffa sin bebis ( v 41+ ) Efter en stunds letande så berättade sjukhuspersonalen att man inte hittade några hjärtslag och att deras efterlängtade lilla baby inte levde längre. . . . Det gör så ont i hela hjärtat att bara tänka på det, och det är så orättvist, hemskt och overkligt allting.
An angel , in the book of life wrote down your babys birth And whispered when he closed the book : to beautiful for earth
Nu dyker ett nytt litet recept upp för er som kanske vill baka under påskledigheten.
Jag har massa fler recept på biskvier som jag ska pröva fram inom kort, roligt att baka- och faktiskt en ganska lätt kondiskaka att göra. Har du prövat några av mina tidigare biskvirecept ?
Essensen till denna hittar du i hyllan bland bakprodukter.
Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
( Tänkt på att alla ingredienser till fyllningen måste vara rumsvarma- annars kan smörkrämen skära sig )
Toppa med 200 gram schweizernöt
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så ”mintig” som du vill ha den 🙂 Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten. Ställ kallt medan du smälter chokladen till toppingen – låt chokladen svalna och doppa sedan biskvierna och ställ svalt.
Kom hem till ett kallt och snöigt växjö sent i natt ( tidigt i morse ) härligt att vakna upp hemma i sitt egna hus. Borta bra med hemma bäst! Och vilka kontraster – igår satt vi ute i 30 graders värme och åt frukost på stora uteserveringar. Medan vi idag åt en påskfrukost och målade ägg med snö utanför fönstret 🙂
En av många lunchtallrikar med massa gott.
Bakverken- såg faktiskt godare ut än vad de var.
Den chokladtäckta bullen på bilden tror jag var en chokladdoppad fralla (?!)
Och vårt egna kylskåp gapar just nu riktigt tomt – så idag blir det att storhandla och fylla på kyl & frys igen. Jag har ett ruskigt bra recept på mintbiskiver som snart dyker upp på bloggen. Missa inte det, vetja.
Gör så här: Ugnen 175 grader. Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.
Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning :
4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd
Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste 🙂
Sedan är den klar att servera.
Tillbaka från badet och det är snart dags för lunch ( igen ) Det händer inte så jättemycket mer nu, vi äter & solar. Och hur bra vi än har det så börjar jag alltid den sista dagen på semestern att längta hem till mitt eget hem och hus och kök. Det ska bli riktigt roligt att komma hem och börja mat och bakplanera igen.
Internet är fortfarande väldigt segt så jag hoppas att bilderna inte försvinner här nu igen.
Här kommer några bilder från dagarna som gått
Det här med läsk är något som barnen dricker i mängder här ( kanske för att vi så sällan har det hemma. ) Och glass går iallfall småttingarna och hämtar ett par tre gånger om dagen.
Och Melvin har träffat en ny kompis här och de har hur roligt som helst – så han hinner knappt sitta ner hos oss andra mer än ett par minuter innan det är dags att leka med nya vännen Hampus igen.. Och sen har jag har fotat massa bilder med mobilen sen som jag ska uppdatera på insta. Men just nu så fungerar inte mobil-nätet överhuvudtaget. Lovar att upppdaterar flitigt så fort jag når svensk mark igen ! 🙂
Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är sååå god! Har ni bakt den än ?! Och ni vet säkert redan att ni lätt kan söka på mina tidigare recept genomatt klicka på texten kategorier under texten Damernas ( eller via mobilen – på de tre strecken upp till höger på skärmen) , sedanvälja bland de olika kategorierna. Över 2500 olika mat och bakrecept.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Hej och godmorgon hälsar jag från ett riktigt varmt egypten.
Idag så bär det av på en liten snorklingtur efter frukosten, bussen hämtar oss vid klockan tio. Och vi snorklade även sist då vi var här i sharm el sheik, det var för ungefär tre år sedan, och vattnet är så kristallklart och det finns så mykcet fina fiskar att titta på. Så åker ni till Egypten någongång så tycker jag int att ni ska missa det. Läste bland kommentarerna att det är fler av er läsare som varit här på detta hotellet- och det är grymt bra med alla pooler ( uppvärmda ) och vattenrutchkanor.
Nomi tyckte att vi skulle ha en sådan här liten vattenpark hemma i trädgården. 🙂
På fredag åker vi hemåt igen…. vad har ni för väder hemma i sverige idag –
hur varmt / kallt är det ?