På väg till lunchen

Tjingeling.

Tillbaka från badet och det är  snart dags för lunch  ( igen )  Det händer inte så jättemycket mer nu, vi äter & solar. Och hur bra vi än har det så börjar  jag alltid den sista dagen på semestern att längta hem till mitt eget hem och hus och kök. Det ska bli riktigt roligt att komma hem och börja mat och bakplanera igen.

Internet är fortfarande väldigt segt så jag hoppas att bilderna inte försvinner här nu igen.
Här kommer några bilder från dagarna som gått

Det här med läsk är något som barnen dricker i mängder här ( kanske för att vi så sällan har det hemma. ) Och glass går iallfall småttingarna och hämtar ett par tre gånger om dagen.

Och Melvin har träffat en ny kompis här och de har hur roligt som helst – så han hinner knappt sitta ner hos oss andra mer än ett par minuter innan det är dags att leka med nya vännen Hampus igen..  Och sen har jag har fotat massa bilder med mobilen sen som jag ska uppdatera på insta. Men just nu så fungerar inte mobil-nätet överhuvudtaget.  Lovar att upppdaterar flitigt så fort jag når svensk mark igen ! 🙂

0
1 kommentar

Twixkakor och massvis med andra recept

Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är sååå god! Har ni bakt den än ?! Och ni vet säkert redan att ni lätt kan söka på mina tidigare recept genomatt klicka på texten kategorier under texten Damernas ( eller via mobilen – på de tre strecken upp till höger på skärmen) , sedanvälja bland de olika kategorierna. Över 2500 olika mat och bakrecept.

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

7
25 kommentarer

Snorklingtur

Hej och godmorgon hälsar jag från ett riktigt varmt egypten.

Idag så bär det av på en liten snorklingtur efter frukosten, bussen hämtar oss vid klockan tio. Och vi snorklade även sist då vi var här i sharm el sheik, det var för ungefär  tre år sedan, och vattnet är så kristallklart och det finns så mykcet fina fiskar att titta på. Så åker ni till Egypten någongång så tycker jag int att ni ska missa det. Läste bland kommentarerna att det är fler av er läsare som varit här på detta hotellet- och det är grymt bra med alla pooler ( uppvärmda ) och vattenrutchkanor.

Nomi tyckte att vi skulle ha en sådan här liten vattenpark hemma i trädgården. 🙂

På fredag åker vi hemåt igen…. vad har ni för väder hemma i sverige idag –
hur varmt / kallt är det ?

0
3 kommentarer

Världens godaste tomatsoppa

Ja – det är den faktiskt!   Jag får så många mail om denna, och att ni gillar receptet.

Kul- vi lagar den iallfall en gång i månaden. Nyttigt och lätt att tycka om.

Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
2 stycken grönsaksbuljong
3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl färdigkokt pasta

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde och sist så vänder du ner den färdiga pastan.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

Jag gillar ganska mycket cayennepeppar- så man svettas lite 🙂
Då är det bra att runda av med en lite klick matlagningsyougurt / creme fraiche

1
7 kommentarer

Mot restaurangen

Kikar bara förbi en liten snabbis för att säga hej.  ” Hej hej ”
För nu bär det snart av mot favoritrestaurangen. Där gör de den bästa pizzan här på hotellet och det är alltid lång kö. Annars serveras den mesta ”barnvänliga” maten här såsom pasta, pommes , hamburgare. osv.

Nu ropar familjen på mig. Dags att gå 🙂

 

0
1 kommentar

Godmorgon

Vi solar och badar massor.  Både idag och igår har solen lyst från klarblå himmel och det är varmt. Hotellet heter Aqua Blu ( någon frågade bland kommentarerna )  Det är ett jättestort hotell i sharm el sheik  – och jag undrar om vi kommer hinna tröttna på poolerna eller vattenrutchkanorna överhuvudtaget innan vi åker. . . Tror inte det iallafall .

  Nio olika uppvärmda pooler barnpool, pool med vågor i och pooler för att motionssimma i.

Thelma och Nomi badar 

Mycket glass och läsk blir det i denna värmen, det hör ju till när det är semester.
Och jag som hade tagit med mig alla dessa böcker jag skulle hinna läsa på semestern …. 🙂 Haha … jag har bara läst ett par kapitel ur första pocketboken men jag kanske hinner läsa lite till på flyget hem.

Jag sitter i receptionen just nu eftersom det är bäst internet här , men nu måste jag kila –
vi ska bort och åka vattenrutchkanor.

Vi hörs om en stund.

0
5 kommentarer

En liten hälsning från Egypten

Hej på er!

Och tack för alla fina hälsningar både bland kommentarerna och på mailen.
Vi har det jättebra och och hotellet är kanon med sina 63 (!!) vatterutchkanor, jag hade trott att det ”bara” var 53 stycken först :-)oj oj oj … vi har fortfarande några stycken vi inte hunnit åka än.  Det är varmt ( cirka 28 grader tror jag , förra veckan hade de haft 35 grader ! )  Jag var lite förberedd på att internet skulle vara lite halvkasst – och det var lite som jag gissat på tyvärr. Men jag hoppas jag ska lyckas ladda upp några bilder här från första dagen att visa er.

Det var lite mulet den dagen – men det var nog bara bra för solen här är jättestark,

Vi hade bokat tre rum, men när vi kom fram så undrade de om det gick bra att vi fick två små bungalows vid lilla poolområdet istället. Det tyckte vi var helt okej , jättefina var de också 🙂

Lillebror och storebror.

Här på lilla altanen kan man sitta och läsa och slappa lite om man tröttnat på att bada för en stund.

Vattenrutchkanor för alla åldrar.

Mat finns det överallt – 4 middagsrestauranger är det som ingår i vårat allinclusive.
Får visa lite mer bilder på detta om en stund.

Här står de och kolgrillar till kvällens buffe.

Och frukost buffen finns att hitta på två olika ställen också, det bjuds på det mesta.
Frallor, yougurt, juicer, oilka sorters pålägg, omelett , pannkakor och bakverk i mängder.
Vem äter egentligen bakverk på morgonen ? 😀

Nu håller vi tummarna för att detta inlägget går att ladda upp.
( tredje gången jag försöker. )

Hur är vädret hemma ? Börjar våren närma sig ?  

0
8 kommentarer

Scones till frukost

Detta receptet brukar vi följa  sen kan man om man vill blanda i det man gillar tillexempel bär eller choklad !

Det här behöver du :

3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Serveras genast med smör, ost och söt marmelad 😀
Mums!

 

0
3 kommentarer

Ratatouille

Detta är nog bland det godaste grilltillbehöret man kan ha – så spara receptet till sommaren om ni inte lagar det innan dess.

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
 
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45  minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar.

0
10 kommentarer

Kyckling med örtkryddade klyftpotatisar med bearneiesås

Bra att jag har sparat lite recept här till vår semester 😀 Så det inte blir helt tyst för bloggen på mat-fronten. Och snart kommer massor av bilder från hotellet och maten här!

Örtkryddade klyftpotatisar med smörstekt kyckling.

Receptet på ratatouille kommer snart i ett eget inlägg.

Det här behöver du till godaste klyftpotatisarna:
Små potatisar
olivolja
örtkrydda
salt

Ställ ugnen på 225 grader.
Skala potatisarna och dela dem på längden, och lägg i en bunke.
ringla över rikligt med olivolja och blanda om. Häll upp i en ugnssäkerform och strö över flingsalt och örtkrydda.

Ställ in i mitten på ugnen tills potatisen är klar.
Cirka 35- 40 minuter.

0
2 kommentarer