Nu har jag lämnat kidsen i skola och på dagis ( ja ja .. jag vet att det heter förskola ) 🙂 Och nu tänkte jag sätta mig en stund framför datorn och jobba ikapp lite och skriva ett par rader här på bloggen. Storhandlade igår och skrev matschema , vilket är toppen när man vill variera maten. Annars är det ganska lätt att laga sina vanliga vardagsmiddagar när man har bråttom. Och eftersom blomsteraffären ligger precis brevid mataffären, så får det nästan alltid följa med någon liten krukväxt eller bukett hem efter jag har handlat.
Sist blev det lite vita hyacinter
Synd bara att de blommar över så fort – annars är de ju så söta bordsblommor.
Nu blir det kaffe , och sen ska jag arbeta mig igenom mailen, och sätta sig med lite pappersarbete.
Nu har vi precis fikat lite på altanen – jodå vi har fint väder men iiiiiiiskallt. Brrrrr.
Vi bakade riktigt goda och saftiga bullar igår, inte för att jag brukar baka torra bullar annars heller. Men detta receptet var lite utöver det vanliga, ett nytt favoritrecept helt enkelt. Och för att lyckas med vetebrödet så är fyllningen till bullarna minst lika viktigt, snålar man med den så blir det inget bra. När jag bakar bullar så bakar dubblar jag nästan alltid, lika bra att fylla upp frysen med fikabröd när man iallafall bakar. Cirka 70 bullar fick jag ut av att dubbla detta receptet.
Vad dricker ni helst till nybakade bullar kaffe, mjölk eller saft ?
Varma bullar med iskall jordgubbssaft, jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen. Blir som nybakade igen.
Till ca 30-40 bullar : 50 g jäst 5 dl mjölk 50 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl socker 1 tsk salt 2 tsk stött kardemumma 15-16 dl vetemjöl
Gör så här : Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.
Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.
Frys in 5- 6 stycken i portionspåsar, jättebra att ha när man får oväntat besök.
Igår vart det föräldrarmöte och föresläsning på kvällen & innan dess bakade vi bullar på 1,5 liter mjölk (= väldigt många bullar ) – både vanilj och kanel testade ett nytt recept som helt klart blev ett nytt favorit recept. Så nu har vi hela frysen fylld med fikabröd – gott att ha hemma om man får oväntat besök.
Hittade lite söta servetter på IKEA – blandannat dessa pastell:iga med fina matchande sugrör , tänkte att de kunde passa till sommarens saft- och bullkalas.
Servetter är nog något man inte kan ha för mycket av.
Hoppas du fått en riktigt fin start på din onsdag.
Kram
Sopp-lunchen blev riktig god med knaperstekt bacon som pricken över i:et. Recept dyker snart upp. . . Nu tänkte jag visa lite nytt som jag hittade på IKEA till gästrummet igår. Jag vet att ni brukar tycka att det är roligt.
Och här föll jag för färgkombinationerna på tavlan – och hittade matchande pläd / kuddfodral.
Nu ska jag & Molly promenera bort till skolan och hämta hem Melvin och hans kompis.
På återseende.
Det ser ut att bli en strålande vårdag även idag, och jag hade tänkt att beskära äppelträden idag. Men finaste svärmor hörde av sig och kommer på fredag och hjälper mig- jag tycker det är lite svårt att veta hur mycket man ska ta bort på dem – förra året klippte ja alldeles för lite. Sen blir det blomkålssoppa till lunch idag, jag gillar soppor jättemycket- det är både tacksamt att laga och smidigt att laga mycket av och frysa in i portionsförpackningar.
En till god soppa är denna laxsoppan
för oss som gillar lite mer smakrik mat.
För 2 personer :
2 *125 gram laxbitar
1- 2 chilifrukter ( beror på hur starkt du vill ha den )
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hummerfond
1/2 ask med kräftstjärtar
Garnering : några chilivitar och lite salladslök ( den gröna delen )
Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga.
Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar.
Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite. Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill.
Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar )
Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega.
Vill man göra det mer som en gryta, och servera potatis eller ris till så red av soppan med maizena eller mjölredning.
Och skulle grytan bli för stark trots att Ni smakat av , så rör ner några msk creme fraiche tills ni fått en mildare smak
Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili
En annan god soppa är den här gulaschsoppan med nötfärs:
Detta behöver du :
400 gram nötfärs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar
Servera med en klick vispad creme fraiche
Gör så här:
Skala och finhacka löken , fräs den i smör. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner färsen och bryn den färdigt.
Häll i vatten, tomatkross, fond , och fint tärnad potatis. Jag skippade paprikan .
Låt sjuda upp och smaka av med kryddorna.
Serveras med en klick creme fraiche.
Massor av fler sopprecept hittar ni om ni klickar här.
När vårsolen skiner så är det svårt att inte vilja ge sig ut i trädgården och jobba – fortfarande har vi lite snö kvar på tomten, men nu börjar det iallafall försvinna. Frisk luft, fågelkvitter och massa trädgårdsarbete är lite som balsam för själen. Vi har gjort en del trädgårdspyssel idag jag och Nomi , skrubbat utemöbler, sopat rent altanen och garageuppfarten och monterat upp nya hängmattan på plats – och vilket tålamod Nomi hade när vi skulle sätta upp den! Och sen passade hon på att vila i mattan medan jag skruvade ihop IKEA möbler, ska visa er lite senare.
Och nu hoppas vi på några fler plusgrader snart så vi kan börja grilla lite.
Har inte planeterat något ute än – så det är fortfarande lite plastblommor som får dekorera utomhus.
Tack för alla fina kommentarer och mail ni skickar, det värmer.
Hello ,
Ska snart sätta mig i bilen för att åka och hämta porslinet som kommit med posten, är det inte smidigt att bara kunna klicka & få allt skickat hem, så säj. Ska försöka fota det under dagen så ni kan se vilket vi valde. Och på tal om porslin, så kom jag att tänka på mat- för vi en riktigt god middag igår med blandannat råstekt potatis. Alltså på riktigt – råstekt potatis det är så underskattat, det kan vara det bästa som finns i potatisväg. Och till detta blev det en riktigt mör & saftig fläskfile, precis sommed allt kött så är det ju väldigt viktigt med temperaturen och att den får ta tid, denna stektes på låg värme till knappa 70 grader , rullades in i grillfoli och vilade i tjugominuter en halvtimme. Så detta köttet var ungefär 72 grader.
Lite fetaostsås till det som pricken över i:et- Mmmmmm.
Det var svårt att få till färgerna på bilden- så köttet ser mer rosa ut än vad det är…
Vill man steka ytterligare, kan man låta köttet stekas ett par grader till.
Detta behöver du :
fläskfile
smör
salt & peppar
Råstekt potatis :
Fast potatis
rapsolja
1/2 riven vitlöksklyfta
salt & peppar
Provencale-krydda (knorr )
Gör så här: Ställ ugnen på 120 grader ( vanlig ugn )
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilen runtomkring på hög värme. När den fått fin färg lägger du den i en ugnssäker form, häll över ev steksky över och ställ in i mitten av ugnen med termometer.
Skala och skiva potatisen i skivor, hetta upp en stekpanna , gärna djup med lock på , tillsammans med rapsolja efter behov. Stek på svag värme ,riv över en halv vitlök , krydda, salta , peppra och stek tills potatisen är mjuk.
När köttet uppnått 68- 70 grader ta ut och låt vila inlindat i grillfolie, skär sedan upp och servera tillsammans med potatisen.
Kikar förbi bloggen och har uppdaterat med alla era bra husmorstips. Det har trillat in många tips både på bloggen, på facebook och på mailen. Roligt att läsa.
Och så har jag ett litet mat-tips . . . . Gott & enkelt tycker jag det är att steka kycklingfile som jag penslat med soya. Krydda med lite salt och peppar , och sen är det klart. Soyan ger massa smak och är även gott till fläskkött.
Detta fungerar även bra till grillen om du har glömt att marinera.
Jag tänkte så här, att detta inlägget kunde handla om våra bästa husmorstips. Alla som har dunderbra tips då det gäller städ, tvätt, trädgård ja allt sådant man kan tänka sig – kan väl tipsa här bland kommentarerna. Så uppdaterar jag alla dessa bra tips i ett och samma inlägg
Nu till mitt bästa ”putsa fönster” tips :
5 liter ljummet / varmt vatten
3-fyra droppar Yes
nästan 1 dl ättika 34 %
Tillbehör : disksvamp ( den mjuka sidan) , en bra mjuk skrapa och en trasa som inte luddar
Tvätta fönstrerna rena med svampen och vattenblandningen, skrapa och torka sedan kanterna med luddfri trasa.
Resultatet – skinande rena fönster.
Tipsa nu om era bästa tips så uppdaterar jag med dessa allt eftersom .
Pssst. Glöm inte att lägga detta inlägget som en favorit – så att ni inte tappar bort alla bra husmorsknep
********************************************************************************************* Fler putsa fönster tips :
Använd bara en fuktig microfiberduk. Skulle där bli för mycket vatten kvar på fönstret, torkar bara med en torr micorfiberduk. Det funkar grymt bra! Blir aldrig flammigt eller randigt
Och ska man använda en sån svamp när man putsar fönster får man absolut inte använde den ”riviga” sidan, det repar fönstret:) likaså köp en fönsterduk,det bästa man kan ha i hemmet! Ett mirakel till fönster:)
Torka/gnugga rent de nyputsade fönstrerna med tidningspapper
Några droppar spolarvätska i fönstervattnet , är bra även när det är kallare ute.
Städ-tips
För rengöring av dusch. Blanda en dl ättika med två delar vatten. Häll sedan i ett par matskedar bikarbonat, vänta tills det bubblat färdigt och häll över i en sprayflaska. Spraya på duschväggar/ glas Låt verka ca en kvart och skölj av. Resultatet blir skinande rent utan ansträngning
Lägg aluminiumfolie i ugnen när du lagar mat. Då slipper du rengöra den så ofta.Och när du ska rengöra ugnen blanda såpa och vatten 50/50 I en sprayflaska. Spraya över hela ugnen. Stäng och vrid upp till 100 grader och vänta en halvtimme. Sen är det bara att torka ur all ingrodd smuts.
Har du mellanrum mellan dina köksskåp och taket, placera ut plastfolie över skåpet. Så är det bara att byta dessa när det blir dammigt. Istället för att behöva skura.
Har du rostfria vitvaror ska du torka dem rena med rapsolja, torka bort överflödigt fett.
Bikarbonat i kylen tar bort ofräsch doft, citron tar bort fettfläckar som blir runt handtag, gör rent tvättmaskinen med 1dl klorin och ett tvättprogram på 60 grader allt blir rent inuti, mineralvatten på fläckar på kläder det löser upp direkt och sedan in i tvättmaskin.
Om du har tagit in en gammal möbel tillexempel byrå / skänk som luktar lite unket , ställ då in en hink med vatten och ättika 50 / 50 % och låt stå i ett par dagar så försvinner lukten
Matlagnings och andra tips i köket:
Lägg en träslev tvärs över en gryta om du kokar ngt med mjölk i då kokar det inte över.
För att undvika magsjuka – ät 10 hela vitpeppar korn.
För att få bort lökdoft fråm händerna gnugga dem mot en delad citron. Citronsaften tar bort lukten.
För att få avokado eller bananer att mogna fortare kan man lägga dem i en plastpåse med några röda äpplen.
För att få den äldre kaffebryggaren att brygga bättre kör igenom ett par koppar vatten med ett par msk ättika. Då försvinner kalken, och för att få bort ättika-smaken , brygg igenom ett par tre gånger med bara vatten.
Få bort smuts och fläckar :
Ett tips till alla med katt – ett par gummidiskhandskar! Det bästa för att få bort katthår på tyg
Har man fått tuggummi på en tröja eller ett tyg, lägg in det i frysen ett par timmar. Sedan är det bara att skrapa bort försiktigt med en kniv.
Har du fått stearin på tyg stoppa in det i frysen ett par timmar och skrapa sedan bort.
Har du fått fettfläckar på tapeten, så kan du enkelt ta bort dem genom att trycka läskpapper mot tapeten och värma med en hårfön. Upprepa vid behov- tar bort de tuffaste fläckarna.
Ta bort tejprester genom att värma upp fläcken med hårfön, gnugga sedan bort med aceton – eller om det finns risk för blekning ta lite Yes istället.
Tröga dragkedjer blir som nya genom att dra stearinljus på dem!
Målarpenslar kan tvättas rena med grön såpa. Mycket hälsosammare än lacknafta.
God kväll och hoppas att eran helg har startat bra.
Idag har det städats och donats – hela huset luktar ajax. Och mina fönster är helt skinande rena, ska berätta mer om mina husmorstips till fönsterputsning senare. Blev nästan förvånad så rena och skinande de blev. . . . Och ni som följt bloggen länge vet att jag letat efter bästa putsafönster tipset. Ja, sen passade vi på att handla inför helgen – och vi hittade lite nyheter i snacks-hyllan när jag var på mataffären – lite nya ostbågar med ”prästost-smak ” .
Så jag var ju tvungen att köpa en påse….Har du smakat, tycker du att de är de goda ?