Kryddstarkt korv

Jag köper inte korv så ofta, men när den handlas så köper jag en helst kryddstarka och med hög kötthalt.  De godast ( och starkaste är )  de längst bort  som heter ”red hot choritzo”

Testade någon nyhet som jag inte sett innann iallafall . och på förpackningen stod det att ” churrasco Jalapenho” ckulle vara lika starka, men jag tyckte nog inte att de var specielt kryddiga alls.

Sen måste jag  ha rostad lök, senap och kethup till korv med bröd.
Vad brukar ni ha för tillbehör till ?

0
2 kommentarer

Vita trälådor

Hej svejs igen.
Tänkte visa lite av bilderna jag varit runt och fotat – och dessa trälådor köpte jag till köket först, tänkte ha köksredskap i dem och lite annan förvaring. Men sen när jag kom hem med dem så tyckte jag att de blev snyggare som blomkrukor- så nu står de i glasverandan istället.

Här hamnade de nu istället.

Lite snabblunch ( korv med bröd ) sen ska jag åka  och hämta ett bord som jag fyndat på blocket jag är så nöjd…. har letat jättelänge.  Ni får se mera av det sen, den ska slipas och målas innan den är klar.

Hej på en stund

0
7 kommentarer

Tappar tänder

Melvin tappar tänder av bara farten här hemma nu. . .
Fem stycken tänder är tappade och två är lösa- i den här takten kommer han snart vara helt tandlös den här lille killen.

Barnkalas står på hans scema idag , så efter frukosten blir det att ta fram presentpapper och göra paket med presentsnöre och skriva  kort.

0
2 kommentarer

Chokladkolagrottor

Godkväll i stugorna,

En lugn söndag vart det här, barnen har haft lekkompisar och jag har bakat ett par olika sorters kakor. Det är kanon att bjuda på när barnen har sina vänner här. Men just dessa chokladkolagrottor bakade jag häromdagen, och de var farligt goda.

Jag bakade dem med den smaksatta karamelliserade mjölken ( går lika bra med den naturella ) 
IMG_8011

Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Till fyllning :
Karamelliserad mjölk / naturell eller chokladsmak + 2 nypor flingsalt

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ( behövs det så lägg till lite mer smör ) , antingen för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med karamelliserad mjölk och lite lite flingsalt.
Grädda sedan i ugnen 10-14 minuter tills de är klara. Låt kakorna svalna innan servering.

Kakorna innan ugnen.
IMG_7972

Grottorna fungerar såklart bra att frysa in, som de flesta andra kakor.

IMG_8009

0
15 kommentarer

Fattigmanssilver

Roligt att läsa hur ni alla har hittat hit till bloggen, jätteroligt att ni är så många som följt bloggen i flera år och to.m ett par stycken som hängt med från allra första start !

Jo sen har fått flera frågor om mina gamla brickor som jag har på ett par bord i huset.  Det är gamla fat i fattigmanssilver – hittas lättast på loppisar, auktioner  eller liknande. Tycker det är toppen att handla begagnat, och kunna blanda gamla och nya saker, det gör ett hem mer personlig – även om jag mest föredrar att ha mitt hem i vitt 🙂

 Brickan på bilden är alltså i fattigmansilver.

En fin glasburk med godisar i – och mitt tips till er som också vill ha ”prydnadsgodis” för att det ska se fint ut. – Köp äckligt godis, men med fina papper – annars får ni aldrig ha godiset i fred 😉  Vem gillar egentligen de där Mozart-godiset ?! Bara undrar….

0
12 kommentarer

Vit kladdkaka och hur hittade du hit ?

Välkommen fredag – nu är snart helgen här!

och jag har suttit och bläddrat igenom arkivet här på bloggen, det är lite roligt att upptäcka recept som man inte bakat på länge. Och även se hur man fotograferade för ett par- tre år sedan …. Detta receptet jag tänkte skriva om idag känns som om det var hundra år sedan jag prövade fram 🙂 Hehe, nästan iallafall – och på den tiden bloggade jag på ”Pernillas Värld”. Jag tror att jag har en del som följt med mig sedan dess…. Men jag skulle vilja veta hur just du hittade hit ?

Kan du inte berätta med en rad eller två i kommentarsfältet.  Det skulle vara roligt att veta.

Kanske något till fredagsmyset framför tv:n –
en vit kladdkaka på digestivbotten

Digestivbotten:
100 gram smält smör
14-15 krossade digestivkex

Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
Ströbröd och smör till formen

Kiwikompott:
6 kiwi
3 msk strösocker

Serveringstips:
Kiwikompott och vispad grädde

Gör så här : 
Ställ ugnen på 175 grader,
Smält smöret och rör i hop med de krossade digestivkexen. Bred ut i en smord rund ugnssäker form (ca 22-25 cm diameter) Ställ svalt medan du rör ihop kladdkakan.

Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Sedan häller du upp smeten över den kylskåpskalla digestivbotten.Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.  Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering 🙂

Då kan du under tiden göra kiwikompotten, skala och skiva ner kiwin i en kastrull, den vita stammen i mitten på kiwin
används inte i kompotten, blanda ihop med 3 msk socker, omröres under uppvärmning. Mixa den till en slät sås, sila bort överdriven vätska.

Klar att serveras, med kiwikompott och vispad grädde.

0
134 kommentarer

Lite bilder

God kväll i stugorna. 
Det har kommit in lite önskemål om veckomatsedlar från tidigare recept här på bloggen. Vad tror ni om det ? Är ni fler som gillar ni iden så kanske jag ska ta och ordna det från och med söndag, så att ni hinner handla inför veckan också.  Här är middagen uppäten och det blev hemmagjorda köttbullar idag – det är väl en maträtt som inte barnen någonsin kan tröttna på?!

Sen har jag fotat lite nya detaljbilder till bloggen idag. Blandannat så fastnade denna kannan på bild-  som jag fick av Mona jag tycker att den är så himla söt. Tänkte ställa ut den på altanen / trappen sedan när det är dags att plantera lite i krukorna

Grönväxten hittade jag på Willys billigt ( tror det var cirka 29 :- )  och jag har handlat samma tidigare – och de är väldigt tåliga och svåra att misslyckas med.

Ett litet tips för er som precis som jag inte heller har några gröna fingrar 🙂

0
16 kommentarer

Blomkålssoppa LCHF

Blomkålssoppan som jag lagade häromdagen – blev en  LCHF – variant. Nyttig som bara den men framför allt väldigt god.

Detta receptet är beräknat att passa för en middag för två – eller som sex stycken förätter. 

Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.

Det här behöver du: 
1 blomkålshuvud ( eller en påse fryst )
olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vatten
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt & peppar
1-2 tsk sambal oelek

Garnering : knaperstekt bacon

Gör så här :
Skölj och skär blomkålen i lagom stora bitar. Skala och finhacka lök & vitlök och häll ner i en djup panna med olivoljan. Fräs dem glansiga men bränn dem inte- häll i vatten , grädde, creme fraiche,   buljongtärningen och blomkålen.


Nya durkslaget i gammal stil från IKEA

Låt det sjuda tills blomkålen är mjuk, stavmixa då soppan slät.
Smaka av med salt , peppar och en eller ett par tsk sambal oelek.

Toppa soppan med knaperstekt bacon.

Klart att servera.

Yummie.

0
12 kommentarer

Hyacinter

Nu har jag lämnat kidsen i skola och på dagis ( ja ja .. jag vet att det heter förskola ) 🙂 Och nu tänkte jag sätta mig en stund framför datorn och jobba ikapp lite och skriva ett par rader här på bloggen.  Storhandlade igår och skrev matschema , vilket är toppen när man vill variera maten. Annars är det ganska lätt att laga sina vanliga vardagsmiddagar när man har bråttom. Och eftersom blomsteraffären ligger precis brevid mataffären, så får det nästan alltid följa med någon liten krukväxt eller bukett hem efter jag har handlat.

Sist blev det lite vita hyacinter

 Synd bara att de blommar över så fort – annars är de ju så söta bordsblommor.

Nu blir det kaffe , och sen ska jag arbeta mig igenom mailen, och sätta sig med lite pappersarbete.

Återkommer senare med ett riktigt gott recept.

0
3 kommentarer

Saftiga vetebullar

Nu har vi precis fikat lite på altanen – jodå vi har fint väder men iiiiiiiskallt. Brrrrr.
Vi bakade riktigt goda och saftiga bullar igår, inte för att jag brukar baka torra bullar annars heller. Men detta receptet var lite utöver det vanliga, ett nytt favoritrecept helt enkelt. Och för att lyckas med vetebrödet så är fyllningen till bullarna minst lika viktigt, snålar man med den så blir det inget bra.  När jag bakar bullar så bakar dubblar jag nästan alltid, lika bra att fylla upp frysen med fikabröd när man iallafall bakar. Cirka 70 bullar fick jag ut av att dubbla detta receptet.

Vad dricker ni helst till nybakade bullar  kaffe, mjölk eller saft ?

Varma bullar med iskall jordgubbssaft, jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen. Blir som nybakade igen.

Till ca 30-40 bullar :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Kanelfyllning :
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

Frys in 5- 6 stycken i portionspåsar, jättebra att ha när man får oväntat besök.

1
11 kommentarer