Kyckling i godaste såsen, och sedan kan man servera vad man själv tycker är godast till. Ris, pasta, cous cous, kokta grönsaker- här fick Nomi välja. Och då blev det kokt potatis – jag tror att hon skulle kunna äta det varje dag utan att tröttna.
Det här behöver du : Potatis 900 gram kyckling
smör
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk rödvinbärsgele
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tärning hönsbuljong
salt och peppar
maizena
Gör så här :
Skala och koka potatisen.
Skär kycklingfileerna i lagom stora bitar. Smör stk i en varm panna , salta och peppra.
När kycklingen är genomstekt , rör ner vatten , creme fraiche, soya , buljongtärning och låt sjuda upp. Låt sjuda i fem minuter, önskar man tjockare sås går det bra att reda av med maizena. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 msk vinbärsgele.
Jag vet att ni brukar tycka det är roligt med lite tips om shopping / inredning. Så dagens lilla shoppingtips för er som gillar randigt, är dessa fina sängkläder
Fina lite gammaldags randiga påslakan-set från IKEA
Tyckte knapparna på både örngott och påslakan blev pricken över i:et. Och färgen matchade faktiskt även nya gavlen.
Och trots sin gråa nyans tyckte jag att de kändes lite somriga. Sen ett litet tips – tvätta dem innan du bäddar med dem så blir de extra mjuka.
Godmorgon !
Vill först bara tacka för alla fina hälsningar på instagram.Tack. Här är nu frukosten uppäten och kidsen är på väg till skolan. Och jag ska snart börja förbereda en tidig lunch, våfflor (smeten brukar jag göra ett par timmar i förväg) med sylt och vispad grädde till. För vi får snart gäster från Öland. Lillasyster och hela familjen är på väg och de ska stanna tills imorgon, och jag vet att Nea och Lova är galna i våfflor – det är Nomi också & hon är ledig från förskolan och hjälper mig att tvätta golvet i hallen just nu i skrivande stund.
Men på tal om lunch så var vi och åt hamburgare häromdagen, och barnen fick jättefina barnböcker till sina måltider. Då känns det mycket roligare att köpa de här boxarna – de små leksakerna som de ibland skicka med går ju bara sönder. Men böcker det tycker jag är en bra ide.
Bägge böckerna är skrivna av : camilla Läckberg
Men nu låter det nog som om jag får hjälpa
Nomi så att inte hela hallgolvet simmar i vatten. . .
Jag och Molly tassade upp tidigt idag för en morgonpromenad, annars brukar hon numera vara en sjusovare! Men då passar jag på att sätta mig en stund i lugn och ro nu framför dator med en kopp kaffe- och kikar förbi bloggen innan det är dags att väcka resten av familjen och plocka fram frukosten.
Tog ett par bilder på nya grönväxterna i köksfönstret
Om den ”nya” vågen jag hittade på blocket – tycker den är så himla fin i sin turkosa ton.
Lindells våg i prima skick ( fungerar to.m fortfarande )
God kväll.
Sitter precis och kikar på ”halv åtta hos mej” och tycker det är lika roligt varje gång att se vad de lagar och bjuder på för något gott. Tycker rent av att det är den bästa tv-serien någonsin! Brukar ni också följa den och bli inspirerade?
Och mitt lilla projekt ”pelarbordet” fick en liten gnutta färg till, men bara på den runda bordskivan. Foten och detaljerna var jag nöjd med så de behövdes inte målas fler gånger.
En liten glimt från bordet, vitt istället för brunt.
Och en söt vårbukett med vita snödroppar
plockades in från trädgården idag.
Ojdå, nu är reklamen är slut – nu börjar det igen…
Trevlig kväll !
Klockan är redan ett ser jag – så jag har lite bråttom. Ska hämta barnen och sen åka på utvecklingsamtal i skolan! 🙂 Men eftersom jag hann inte med att skriva ut receptet igår , så nu kommer det här istället. Och detta är extra gott att grilla, men går även att laga i stekpannan eller ugnen. Men absolut godast att äta efter att den varit på grillen och gottat till sej.
Serveras med en krispig grönsallad med fetaost, rödlök och goda gröna oliver, och till detta såklart en krämig och god tzatziki. Denna gången hade vi en färdig variant av såsen- men vill du göra egen så har jag ett superbra recept, se nedan . Och en LCHF-variant så är det gott att smörslunga lite brysselkål eller servera lite kokta grönsaker till.
Det här behöver du till spetten :
600 gram köttfärs
1 pressad vitlök
1 tsk salt
svart peppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek ( mer eller mindre om du vill ha stark smak )
Tzatziki
Ugnsbakad potatis
fast potatis
lök
vitlöksklyftor
olivolja
örtkrydda + flingsalt
Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked. Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av. Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna. ( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, ) Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser. Låt stå kallt någon timme innan servering.
Nu resten av måltiden :
Ställ ugnen på 200- 220 grader.Skala och klyfta potatis och lök och lägg i en smord långpanna, lägg ner vitlöksklyftor, med skalet på . Då blir de inte brända och det finns inte mycket godare än grillad vitlök. Ställ in i mitten på ugnen.
Rör ihop alla ingredienser till köttfärssmeten och forma dem till avlånga köttbullar på spetten. Sedan är det bara att grilla tills de är genomstekta.
Gott att även grilla vitlök! Ger en otroligt fin smak ( söt & nötig )
Lägg en hel vitlök oskalad i ett grillfolie och grilla – klart samktidigt som spetten. Och så himla gott.
Usch vilket trist väder det är över Växjö idag , bara grått och regnigt…. Men någon som istället alltid vaknar på strålande humör är Nomi, och extra glad idag för att hon ska till förskolan och leka med kompisarna några timmar medan jag ska jobba.
Två tofsar ville hon ha idag
” titta mamma jag ser ju ut som Pippi Långstrump”
Nomi och Molly har alltid varit kompisar, och Molly följer efter den här busiga 4 åringen vart hon än går. Så roligt att se.
Fotöljen jag fick på födelsedagen verkar ha blivit Mollys nya viloplats.
Inte lika kul de gånger hon hoppar upp där direkt efter skogspromenad = gyttjiga tassar. Och som ni kunde se på istagram så målades pelarbordet om igår, hann med att måla två ggr- ska se hur det ser ut idag i dagsljus om det kanske behövs en liten bit färg till, men nu blir det kaffe.
Dessa godingar ska jag ta och baka till helgen, de är farligt goda. Bakade helt utan vetemjöl – dv.s glutenfria men inte ett dugg LCHF-vänliga iallfall 😉 Har du inte bakat dem- gör det!! Du kommer inte ångra dej.
Gör så här:Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig. Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Rör sedan ner den hackade choklade. Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor. Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 30 kakor av min smet.Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.
****************************************************** Och så ett shoppingtips, för något som jag också vill tips nu är den grymma rean på ELLOS. Just nu får ni 30 % rabatt på dyraste varan. Ange koden: 455721 Klicka här
Sätter mig en liten stund framför datorn med en kopp kafffe – jag har precis lämnat kidsen i skolan – Nomi är ledig måndagar ( och fredagar ) och är hemma hos mej. Ingen sol i sikte än så länge, men det är iallafall inte speciellt kallt ute idag. Igår var en trevlig eftermiddag och vi åkte bort till Ingela och Peter och fikade – hon hade bakat jättegoda pärninbiskvier, detta måste jag provbaka inom kort, jättegott.
Nomi har plockat in en söt bukett med blommor från trädgården- härlit när trädgården äntligen börjar blomma efter denna långa vinter.
Kikar förbi om en stund med ett nytt recept, som kanske kommer till användning nu när grilltiderna snart är här!
Eftersom ni gärna ville ha tips på en veckomatsedel så gör vi det 🙂 Här har jag tips på vad ni skulle kunna äta i veckan från måndag till fredag.
Och om ni prövat någon av recepten tidigare – berätta, vilken tyckte ni var godast?!
Måndag – Mozzarella fyllda köttbullar
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar
Till såsen : Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart.
Tisdag – gräddstuvad brysselkål med kyckling
Det här behöver du för två personer :
1 nät med färsk brysselkål
100 gram philadelphiaost
3 / 4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här : Putsa brysselkålen, och lägg i en kastrull med vatten.Låt brysselkålen sjuda i lättsaltat vatten tills den mjuknar. Rör ihop grädde, salt och peppar med philadelphiaosten. Häll av vattnet och ställ tillbaka på spisen. Rör ner blandningen och låt sjuda upp på svag värme under omrörning bara ett par minuter Sen är det klart att serveras.
Onsdag – Cowboysoppa
Receptet kommer här :
2 stora bakpotatisar
1 gullök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 tärningar köttbuljong
1 gul paprika
1 röd paprika
500 gram nötfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
8 dl vatten
1 tsk torkad oregano
2 dl Pasta / pizzasås
ev. lite röd chilipesto
Serveras med brödkrutonger
Gör så här:
Tärna paprikorna, skala och finhacka gullöken. Hetta upp lite olja och fräs löken , plus pressad vitlök glansiga. Bryn sedan färsen. Tillsätt paprikan och pizzasåsen, rör ner kryddorna. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt sjuda upp och under tiden skala potatisarna och tärna dem i mindre bitar. Låt sjuda under lock, i ca 15 minuter. Fyll på mer vätska om så önskas. Och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Smaka ev. av soppan med lite chilipesto.
Torsdag- lax- och sparrisgratäng
Det här behöver du :
1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
200 gram philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. hummerfond
salt & peppar
cayenne
2 dl riven ost
Toppa med skalade räkor.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg ner de tinade laxbitarna i en smord ugnsform. Koka sparrisen , nästan helt klar, eller förväll den och lägg över laxen ( det är en smaksak hur man vill ha sparrisen såklart ) Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull under omrörning. Smaka av såsen med salt,peppar och lite cayennepeppar. När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du såsen över sparrisen och laxen. Riv ett par dl ost över och ställ in i mitten på ugnen, gratiernas i cirka 30-40 minuter, eller tills laxen är klar
Fredag – krämig tacogratäng
Denna gratäng går lätt göra LCHF- vänlig om du kryddar färsen själv.
Det här behöver du :
500- 600 gram färdig tacofärs
1/2 dl fyllig krossade tomater
2 paprikor ( jag hade gul och röd )
1 bit purjolök
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Serveras med en krispig sallad och nachochips.
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen färdig med tacokryddor – rör ut med lite tomatkross.
Ta fram en ugnssäkerform och häll i den färdig frästa tacofärsen och klicka över philadelphiaosten över köttfärslagret.Finhacka de tvättade paprikorna och fördela över, och finhacka även purjolöken. Riv över ett par del ost och ställ sedan in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg.