Petit choux

Hej igen!

Jag har precis kommit innanför dörren efter att ha hämtat Thelmis från skolan och Fanny är hemkommen från första dagen på praktikplatsen. Hon hade haft en jättebra dag, och imorgon så tycker Nomi att det ska bli extra roligt att gå till dagis imorgon eftersom Fanny är på hennes avdelning! Roligt.

Och nu innan det är dags att åka och fylla upp kyl och frys så tänkte jag att jag skulle tipsa om riktigt goda och lättbakade ”Petit choux” .

Tar max 30 minuter att baka- och är allra godast nybakade
IMG_0066-0011 (1)

Det här behöver du :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du vispar grädden.
Skär sedan av locket och full med grädde ( vaniljcreme är också gott ) och sedan lite syrliga bär.

Hade bara blåbär hemma i frysen, men både jordgubbar & hallon är gott till.

 

0
4 kommentarer

Grilltallrik med vitlökssås

Igår var det strålande väder även när vi kom hem till Växjö, så vi tände grillen och slängde ihop en vitlökssås, har inte alla kryddmått på någon lista utan man får smaka av lite hur starkt man vill ha det.  Grillade champinjoner med färskost är ett måste till grilltallriken, och lätt att variera med olika sorters smaker

Vitlöksås på creme fraiche :
5 dl creme fraiche
2 pressade vitlök
1 msk chilisås
salt
citronpeppar
örtkrydda

Rör ihop ett par timmar innan och låt stå kallt innan servering.

Kusin Fanny hjälper Nomi att hälla upp maten, och det var så pass varmt att vi kunde sitta ute och äta. 

Nu ska vi promenera till dagis och lämna av Fanny där- för hon har prao där denna veckan, och jag och Nomi ska gå och fika hos hennes dagiskompis idag på förmiddagen.

Återkommer så snart jag hinnere med ett fikarecept vi prövade förra veckan.

0
8 kommentarer

Promenix och snart åker vi

Hej hej,
Har ni också fantastiskt vårväder hos er?!
Vi har precis varit iväg på en riktig långpromenad med Molly, solen skiner och himlen är klarblå. Och vi hittade både blåsippor och små violer längst vägkanten ! Men nu ska vi packa ut oss i bilen och lämna Öland för denna gången, men innan dess ska vi hämta upp barnens kusin Fanny som ska bo hos oss hela nästa vecka 🙂  Och innan vi far hem mot Växjö så har vi bjudit in oss på lunch i Kalmar hos  Jonathans mamma & pappa.


Småkusinerna har suttit och målat och pysslat

Nu ska jag nog hjälpa Jonathan att packa så att vi inte blir försenade.
Vi hörs om en stund!

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Söndag- och nu blir det ännu en veckomatsedel för den nya veckan som kommer.

Måndag : kålpudding med lingon

En maträtt som du snabbt kan göra LCHF- vänlig ( uteslut helt enkelt bara sirapen )

Det här behöver du :
cirka : 1/2 kålhuvud
1 gul lök
25 gram smör
1 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
1 msk fond
salt och peppar

Till såsen :
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
red av med philadelphiaost tills såsen blir så tjock som du önskar

Gör så här  :
Blanda köttfärsen i en skål med grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt  under tiden du börjar med kålen. Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerfond.

Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.
Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.
Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med philadelphiaost till önskad konsestens- går bra med maizena också, om du bara har det hemma.
Serveras sedan till en krispig sallad.

Tisdag  : Krämig laxlåda 

Denna maträtt kan snabbt göras LCHF- vänlig genom att byta ut chilisåsen mot sambaloelek , eller lite cayennepeppar.

IMG_5192

Till 4 portioner :
4 laxbitar
1 1/2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 skvätt med chilisås ( beroende på hur starkt du gillar)

Salt

Gratinering : Riven ost.

Serveras med potatis

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg laxfilerna i smord form , rör ihop creme fraiche, grädde och chilisås i en skål. Smaka av med salt. Häll över såsen över fisken och riv över rikligt med god ost.Gratinera i ugnen tills fisken har en innerteperatur på cirka 58 grader.  ( cirka 15- 20 minuter)
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Onsdag : Soppa med pasta & kyckling

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar

purjolök
salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör. När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt. Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten. När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.
Innan servering så toppar du soppan med purjolök

 Torsdag :  Kycklingwrap med kall sås.

IMG_3924

 

Det du behöver är:

Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök

Såsen :
Valfri chipsdip  + gräddfil
Gör så här :
Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!

Fredag  : Fläskytterfile i krämig sås


Det här behöver du :
1 fläskytterfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar

Friterad pommes och en god sallad.

Gör så här :
Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé .
Och lägg ner köttet igen.

Servera sedan med nyfriterade pommes och en krispig grönsallad 

0
13 kommentarer

Barnkalas och tårtbakning



Strålande solsken har det varit över öland idag- inte ett enda moln på himlen – så ett väldigt bra väder för Neas barnkalas. Och de har lekt lekar, fikat och ätit godis mest hela tiden.
Fina dukningen som Nea hade hjälpt till med.  

Och sedan hade Nea en jättebra ide på sitt kalas, ” man fick baka sin egen tårta” .
Jätteroligt tyckte alla att det var att få väljsa sina egna ingredienser med sylt, grädde, vaniljkräm – olika sorters tårtfyllningar
.

Och olika toppingar fick man också välja – blandannat olika sorters godis och strössel.
Väldigt uppskattat av alla barnen på kalaset- tips för er om ni snart ska ha barnkalas.
Baka tårtbotten i en långpanna och dela upp i lagom stora portionsbitar.

Men nu är det färdigfikat för idag- det är nog dags att påbörja middagen här om en stund.
Och det lutar åt att vi grillar idag igen- grillat är godast, speciellt när solen skiner och det faktiskt inte är alls kallt ute.

Hej så länge !

0
3 kommentarer

Potatismuffins och kalas

Hej min vän.
Lördagmorgon ,  och vi for till Öland redan igår för att vara hemma hos lillasyster & familj.  Lillkusinen Nea ska ha sitt barnkalas för sina dagiskompisar idag- och det kan alltid vara bra att hjälpas åt, det ska bjudas på mat, god fika och ordnas lekar och fiskedamm. Och vad tiden går snabbt, jag såg i kalendern att det  bara är en och en halv vecka kvar till valborg. Och om ni ännu inte har börjat klura på recept så har jag ett riktigt roligt och annorlunda potatisrätt. För visst grillar man väl oftast på valborg och då kan jag rekomendera dessa istället för gratäng eller ugnsbakade potatisar.

Serveras nygräddade

Det här behöver du till 4 potatismuffins :
400 gram potatis ( jag hade mjölig sort )
25 gram smör
1 1/2 dl riven lagrad ost
2 stora ägg
salt + peppar

Garnering : Ost

Gör så här :
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Ställ under tiden ugnen på 225 grader. När potatisen är klar så pressar du ner den i en skål , genom en potatispress. Rör ner smör, ägg , salt och peppar och osten. Rör till en jämn smet, och fördela i muffinsformar ( eller som jag gjorde på bilden, klippte ut bakplåtspapper och la i min muffinsplåt. ) Fördela smeten och toppa sedan muffinen med lite god riven ost. Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin färg.

Serveras genast !

 

3
26 kommentarer

Petit choux – som förrätt

Vi prövade fram en ny sorts förrätt igår, och den blev riktigt lyckad. Inga konstigheter, lätt att göra och inga krångliga ingredienser. Sådana recept gillar jag 🙂

 Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar
 
Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i. 

Det här behöver du till smeten 20 :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning : 
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.

Riktigt gott ! Och passar som mingelmat, och varför inte till buffeebordet.

Har du någon god förrätt som du skulle vilja rekommendera.
Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet 🙂  

8
13 kommentarer

Pelarbordet på sin plats

Här kommer lite ”hemma hos” bilder igen- och ni hittar fler i rullpilarna till höger om bloggen där ni väljer katgorier. Nu har jag fått klart bilderna på pelarbordet som jag målade i början på veckan och det hamnade sedan målat och klart  i glasverandan.

Jag tycker att det blir mer gulligt att blanda in gamla möbler i ett möblemang. Det blir mer personligt, och känns hemtrevligt  (tycker jag)

jag har kikat på många pelarbord på blocket, men ville ha ett bord med en sådan här ”klumpig” fot.  Så jag vart glad när jag hittade just denna, och den inte vart såld än.

Och så här såg bordet ut innan jag började slipa ,
skrapa och måla om det.


 
Lite färg gör faktiskt ganska stor skillnad. 

Ett litet tips bara när ni fyndar möbler att fixa i ordning, det viktigaste att att det är rejäla , och att de står stadigt. Färg, och att de flagnar är inte lika viktigt- det går att skrapa slipa och måla om sedan. Men är möblerna ”gingliga” så kan det vara svårt att få dem riktiga.

0
9 kommentarer

Kyckling i godaste såsen

Kyckling i godaste såsen, och sedan kan man servera vad man själv tycker är godast till. Ris, pasta, cous cous, kokta grönsaker- här fick Nomi välja. Och då blev det kokt potatis – jag tror att hon skulle kunna äta det varje dag utan att tröttna.

Det här behöver du :
Potatis
900 gram kyckling
smör
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk rödvinbärsgele
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tärning hönsbuljong
salt och peppar
maizena

Gör så här :

Skala och koka potatisen.
Skär kycklingfileerna i lagom stora bitar. Smör stk i en varm panna , salta och peppra.
När kycklingen är genomstekt , rör ner vatten , creme fraiche, soya , buljongtärning och låt sjuda upp. Låt sjuda i fem minuter, önskar man tjockare sås går det bra att reda av med maizena. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 msk vinbärsgele.

Smaklig måltid.

2
2 kommentarer

Shoppingtips

Jag vet att ni brukar tycka det är roligt med lite tips om shopping / inredning. Så dagens lilla shoppingtips för er som gillar randigt, är dessa fina sängkläder

Fina lite gammaldags randiga påslakan-set från  IKEA

Tyckte knapparna på både örngott och påslakan blev pricken över i:et. Och färgen matchade faktiskt även nya gavlen.

Och trots sin gråa nyans tyckte jag att de kändes lite somriga. Sen ett litet tips – tvätta dem innan du bäddar med dem så blir de extra mjuka.

0
16 kommentarer