Just nu har jag ett roligt samarbete med Heinz, kring deras nyheter ”Hot Sauces” Och jag gillar starkt och smakrik mat, det har jag alltid gjort och tror minsanna att dessa godingar kommer bli mycket användbarai mina grytor och såser även i fortsättningen.
Yellow habanero, Green Jalapeno, Chipotle & garlic
Heinz serie av heta såser består av tre olika smaker : Chipotle & Garlic, Green Jalapeño och Yellow Habanero.
Yellow Habanero (styrka: mycket het) är den hetaste av såserna i serien. Den har fått sin hetta från den klockformade Habanero-frukten som av många anses vara världens starkaste chilisort. Såsen är också aningen söt för att balansera den brännande hettan.
Green Jalapeño (styrka: het) har fått sin smak från jalapeño som ”omogen” är grön till färgen. Såsen är syrlig och passar bra att stänka över sallader och pizza eller hotta upp en salsa med.
Chipotle & Garlic (styrka: medium) är baserad på chipotle, en torkad rökt chili som är mycket populär i mexikansk matlagning. Såsen är rökig och har smak av vitlök. Den passar utmärkt att använda i marinad eller addera i färsen för mer sting i hamburgarna.
I samarbete med Heinz Psssst…. Ni missar väl inte att gå in på deras facebooksida HÄR
Där kan ni gratis klicka hem smakprover. Skynda skynda, att fynda.
Många av er önskar grilltips! Eftersom att grillsäsongen ni äntligen är här då är det alltid roligt med nya förslag. Ett av grillmiddagens bästa tillbehör är ostfyllda champinjoner. Detta gör vi nästan uteslutande till alla grillmiddagar.
Har ni inte prövat, så gör de tills nästa middag eller nästa grillkväll.
Antingen så grillar man dem, eller om vädret inte tillåter så kan man göra dem i ugnen.
Och detta är jätte enkelt och blir alltid lika uppskattat. Rensa champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll upp med en god färskost ( te.x smaksatt philadelphia ) , och pensla med lite olivolja på baksidan, lägg i en form
Ville kika förbi bloggen och önska er en riktigt fin valborg.Roligt att läsa vad ni ska göra idag, en del ska gå ut och äta, en del är bortbjudna och många ska precis som vi grilla ikväll. Valborg är väl just en sådan kväll där många grillar står varma. Vi åker till Öland så fort barnen slutat dagis & skola, och jag hörde något om att vi ska grilla lamm. Det är ju bara sååå gott…. om man bortser från de gånger man kan misslyckats och det har smakat ullkofta 😉 haha
Tidiga lunchen blev smörstekta toast med massa gott i
Detta är ännu en maträtt / brunch / lunch man kan göra om man får lite taco färs över !
Jag hade färskost på brödet ( insidan) och sedan några matskedar med tacofärs i, lägg i hop till en dubbel och bre utansidorna med smör. Grädda i smörgåsgrillen & har du inget går det bra att lägga dem i våffeljärnet och trycka ihop tills de är genomvarma.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret och de grovhackade lakritskolorna ( gillar du lakrits mkt kan du ta 15 kolor, och annars kan du minska ner antalet ) och rör ner i smeten.Vi hade 10 kolor i och tyckte att den var perfekt. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.
Kul att läsa ikapp era kommentarer, mycket roligar att kika förbi bloggen och skriva ett extra inlägg eller en rad när man ser att ni lämnar lite avtryck efter er! Det gillas.
Jo ni minns väl träpanelen vi satte för några månader sen här hemma. Jag älskar den ♥♥♥
Jag tycker bara den blir snyggare för varje dag, trä börjar ju också röra på sej efter ett tag, och en vägg som rör sej blir ju en del sprickor i = ännu snyggare 🙂
Vi skruvade upp en vit tavellist på väggen, för lite små tavlor och annat fint.
Just nu står den en liten grönväxt, tavla och söta askar i plåt / zink, fyndat på gekås
Valborgsmässoafton i morgon då, tycker det är helger och ledigheter mest hela tiden 🙂
Vad ska ni hitta på ? Är ni hemma, eller bortbjudna?
Nu är det lunch här i växjö , inget varken lyxigt eller spännande idag direkt. Det blev hämtlunch från stan, kycklingssallad med friterat pizzabröd ( det är iochförsej riktigt gott, om ni inte prövat det tidigare ) men varför envisas med att ha ananas i salladen? Jag gillar ananas i sej, men inte tillsammans med mat.
Finns det egentligen någon som gillar det 😉 ?
Men nu lite snabb lunch, sen måste jag fixa klart bilderna inför ett kommande jobb.
Här kommer ett litet försenat inlägg om lördagens pizzabak.
Jag tycker att det är viktigt att lägga ner lite tid och energi på pizzasåsen, den gör stor skillnad. Och sedan att man kavlar ut och gräddar pizzabotten så att den blir perfekt krispig – seg och degig pizzabotten går bort 🙂
Mycket ost och gärna olika sorters fyllningar, toppa med ruccola och en fin beasås.
Så himla gott!!
Det här behöver du till pizzadegen:
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Sådär nu hade jag några minuter att sätta mej framför datorn, vi städar och donar för vi får lite finbesök snart på lunch.Och nu var det då åter igen dags för tips på en veckomatsedel.
Måndag : Falsk fläskfile
Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat
Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
Serveras med kokt potatis
Gör så här
Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart. Servera med kokt potatis och en god sallad.
Tisdag : Lax med romsås
Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt + citronpeppar
Toppa med färsk dill & citron
Romsåsen :
4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt
Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen.
Smörstek laxen och salta , peppra och bryn den tills den är genomstekt.
Klart att serveras.
Onsdag : Pasta med ost- och skinksås
Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting
salt och peppar
Tillbehör : kokta gröna ärtor
Gör så här : Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör. Fräs löken glansig och rör ner kasslern. Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås. Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.
Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet. Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Ställ den kallt i tio minuter innan servering.
Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,medan du skär fisken i lagom stora bitar.Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen.
Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna. Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.
Klart att serveras
Fredag : Kyckling med potatis- och palsternackspure
Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena
Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök
Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten. Under tiden steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure. Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!
Hoppas ni hittar lite inspiration till kommande matvecka 😀
God kväll i stugorna,
Hoppas du har en fin lördag, det har vi haft och har. Här ska vi snart börja på med middagen. Idag fick barnen välja (allt utom tacos) Och efter en röstning så blev det hembakad pizza, och det gillar alla och man får välja precis vad och hur mycket man vill ha på sin bit. Vad brukar du välja för pizza ?
Såg att jag inte hunnit visa denna bilden från häromdagen då jag än en gång ”möblerat” om i glasverandan.
Kistan är ett fynd från blocket, som jag bara målat om.
Sen såg jag att jag fick frågan om jag inte hade recept på källarfranska- och visst har jag det 🙂 Har bakat det massor, och det är gott och väldigt enkelt att göra. Sen finns det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka. När jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.
Kanske något att baka till morgondagens söndagsfrukost?
Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl. Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Klart.
Söker ni lite inspiration till olika fyllningar och pizzabotten,
så hittar du mina tidigare pizzarecept HÄR
Men oj vad tyst det är här på bloggen idag. Hoho -finns ni kvar där ute? 😉 Jaja, ni har väl bättre saker för er att än att sitta framför datorn när solen väl titttar fram. Nu när jag hade tid att sätta mej en stund så tänkte jag skriva ner ett inlägg om Tobias fantastiska tzatziki som han brukar göra och bjuda oss på. Och ja , jag numera tjatat till mej receptet på denna. Det är ju bara så är gott med kalla såser till sommarens alla grilltallrikar och kan med fördel göras en dag eller två innan.
Guuuudagott!
Till denna tzatzikin behöver du :
1 burk med turkisk yougurt
2-3 st vitlöksklyftor
1 gurka
1 tsk salt
peppar
Gör så här :
Riv gurkan och salta den, krama ur vätskan, med hjälp av tillexempel kaffefilter.
Och rör ihop med yougurten, pressa i vitlöken och smaka av med ytterligare lite salt och peppar. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Denna bara måste ni pröva- den är inte ens särskilt svår. Bara väldigt lätt att tycka om.