Kladdkaka med lakrits



Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
10- 15 lakritskolor

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret och de grovhackade lakritskolorna  ( gillar du lakrits mkt kan du ta 15 kolor, och annars kan du minska ner antalet ) och rör ner i smeten.Vi hade 10 kolor i och tyckte att den var perfekt. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.


Serveras med grädde eller glass!


0
6 kommentarer

Vit träpanel

Kul att läsa ikapp era kommentarer, mycket roligar att kika förbi bloggen och skriva ett extra inlägg eller en rad när man ser att ni lämnar  lite avtryck efter er! Det gillas.

Jo ni minns väl träpanelen vi satte för några månader sen här hemma. Jag älskar den ♥♥♥
Jag tycker bara den blir snyggare för varje dag, trä börjar ju också röra på sej efter ett tag, och en vägg som rör sej blir ju en del sprickor i = ännu snyggare 🙂

Vi skruvade  upp en vit tavellist på väggen, för lite små tavlor och annat  fint.
Just nu står den en liten grönväxt,  tavla och söta askar i plåt / zink, fyndat på gekås


Valborgsmässoafton i morgon då, tycker det är helger och ledigheter mest hela tiden 🙂
Vad ska ni hitta på ? Är ni hemma, eller bortbjudna?

Kram  

0
22 kommentarer

Hämtlunch och jobb

Nu är det lunch här i växjö , inget varken lyxigt eller spännande idag direkt. Det blev hämtlunch från stan, kycklingssallad med friterat pizzabröd ( det är iochförsej riktigt gott, om ni inte prövat det tidigare ) men varför envisas med att ha ananas i salladen? Jag gillar ananas i sej, men inte tillsammans med mat.
Finns det egentligen någon som gillar det 😉 ?

Men nu lite snabb lunch, sen måste jag fixa klart bilderna inför ett kommande jobb.

0
15 kommentarer

Lördagens pizza

Här kommer ett litet försenat inlägg om lördagens pizzabak.
Jag tycker att det är viktigt att lägga ner lite tid och energi på pizzasåsen, den gör stor skillnad. Och sedan att man kavlar ut och gräddar pizzabotten så att den blir perfekt krispig – seg och degig pizzabotten går bort 🙂

Mycket ost och gärna olika sorters fyllningar, toppa med ruccola och en fin beasås.
Så himla gott!!

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

1
2 kommentarer

Veckomatsedel

Sådär nu hade jag några minuter att sätta mej framför datorn, vi städar och donar för vi får lite finbesök snart på lunch.Och nu var det då åter igen dags för tips på en veckomatsedel.

Måndag  : Falsk fläskfile

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Tisdag : Lax med romsås

IMG_7928-1

Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt + citronpeppar

 Toppa med färsk dill & citron

Romsåsen :

4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen.
Smörstek laxen och salta ,  peppra och bryn den tills den är genomstekt.
Klart att serveras.


 Onsdag : Pasta med ost- och skinksås

IMG_4160

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting

salt och peppar

Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör. Fräs löken glansig och rör ner kasslern.  Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås. Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.

Klart att ätas.

Torsdag : Fisksoppa med aioli

IMG_0316

Till 3- 4 personer

500 gram nyskalade räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Aioli :
2 äggulor
2 – 2 1/2  dl neutral olja ( Rapsolja)
2 vitlöksklyftor
1 msk vit vinsvinäger
1 kryddmått salt

Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet. Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Ställ den kallt i tio minuter innan servering.

Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,medan du skär fisken i lagom stora bitar.Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen.

IMG_0301

Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna. Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort.Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.

Klart att serveras

Fredag :  Kyckling med potatis- och palsternackspure

Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök

Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten.  Under tiden  steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure.
Så här gör du såsen :

Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!

 Hoppas ni hittar lite inspiration till kommande matvecka 😀

0
21 kommentarer

Middagsplaner och recept på källarfranska

God kväll i stugorna,
Hoppas du har en fin lördag, det har vi haft och har. Här ska vi snart börja på med middagen. Idag fick barnen välja  (allt utom tacos)  Och efter en röstning så blev det hembakad pizza, och det gillar alla och man får välja precis vad och hur mycket man vill ha på sin bit.  Vad brukar du välja för pizza ?

Såg att jag inte hunnit visa  denna bilden från häromdagen då jag än en gång ”möblerat” om i glasverandan.

Kistan är ett fynd från blocket, som jag bara målat om.

Sen såg jag att jag fick frågan om jag inte hade recept på källarfranska- och visst har jag det 🙂 Har bakat det massor, och det är gott och väldigt enkelt att göra. Sen finns det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka. När jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.

Kanske något att baka till morgondagens söndagsfrukost?  

IMG_0859

Det här behöver du :

5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2  tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl. Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i  225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Klart.

IMG_0849

 

 

 

 

Söker ni lite inspiration till olika fyllningar och pizzabotten,
så hittar du mina tidigare pizzarecept  HÄR

0
13 kommentarer

Tobias fantastiska tzatziki

Hej hej,

Men oj vad tyst det är här på bloggen idag. Hoho -finns ni kvar där ute? 😉 Jaja, ni har väl bättre saker för er att än att sitta framför datorn när solen väl titttar fram. Nu när jag hade tid att sätta mej en stund så tänkte jag skriva ner  ett inlägg om Tobias fantastiska tzatziki som han brukar göra och bjuda oss på. Och ja ,  jag numera tjatat till mej receptet på denna. Det är ju bara så är gott med kalla såser till sommarens alla grilltallrikar och kan med fördel göras en dag eller två innan.

Guuuudagott!

Till denna tzatzikin behöver du :
1 burk med turkisk yougurt
2-3 st vitlöksklyftor
1 gurka
1 tsk salt
peppar

Gör så här :

Riv gurkan och salta den, krama ur vätskan, med hjälp av tillexempel kaffefilter.
Och rör ihop med yougurten, pressa i vitlöken och smaka av med ytterligare lite salt och peppar. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Denna bara måste ni pröva- den är inte ens särskilt svår.  Bara väldigt lätt att tycka om.

0
19 kommentarer

Frukost med nybakade frallor

Godmorgon hääärliga lördag.

Idag möttes vi av nybakade frallor på dörrhandtaget, jag och Molly, efter vår lilla morgonpromenad.  Jag hade glömt att det var till denna lördagen – och tre till framöver- som vi hade beställt det. Det är en idrottsförening här i närheten som samlar in pengar till kassan, väldigt bra ide att sälja frallor. För vem vill egentligen inte ha nybakat på helgen?

Ost & skinka och krispig gurka på nybakad källarfranska. Gott! 

 Och igår igår kändes det så tomt när barnens kusin Fanny åkte hem, vi skjutsade henne till tåget och vinkade av henne runt fyra tiden. Men sen blev det fullt hus igen ett par timmar senare – för Jacob och tre av hans kompisar satt i källaren här och spelade datorspel ungefär halva natten. De är nog jättetrötta idag så de kommer nog sova ett par timmar till innan de vill äta frukost.


Hoppas ni får en riktigt fin lördag.

0
6 kommentarer

Sega havresnitt med smak av kola

Kakorna jag bakade var ”sega havresnittar med smak av kola” och de blev precis så där härligt sega och krispiga som man vill ha småkakor. Så är ni ute efter ett smarrigt recept att baka till helgen rekommenderar jag dem  – går såklart att frysa in också om det blir en och annan kaka över.

Det här behöver du :
150 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 kryddmått salt
2 msk ljus sirap

Gör så här :

Ta fram en ugnslåt med bakplåtspapper , och en skål att vispa i.
Ställ ugnen på 175 grader, och börja med att vispa smör & socker poröst. Tillsätt sedan farinsockret och ett ägg i taget under omrörning. Blanda sedan resten av de torra ingredienserna och till sist rör du ner sirapen blanda i till en jämn deg.

Dela sedan degen i 4 delar och rulla ut till stänger – lika långa som plåten. Platta till något och ställ in i mitten på ugnen i cirka 10-15 minuter ( det kan skilja lite från ugn till ugn ) Jag hade mina inne i 11 minuter- men vill man ha dem mindre sega och mer knapriga ha dem inne ett par minuter till.

Låt dem svalna något innan de skärs upp i snittar , men de ska inte hinna kallna helt.

1
5 kommentarer

Bakning pågår

Jodå, Nomi ville gärna baka 🙂  Och jag hittade ett recept jag fått på en krispig och seg småkaka som bakas med blandannat sirap och brunfarin. Kommer påminna lite om kolasnitt  gissar jag men med med liiiite mer nötig kolasmak.

Nomi hjälper mig att vispa socker och smör.

Och kakorna står nu i ugnen och blir gräddade – nybakat doftar ljuvligt!

0
4 kommentarer