Det här behöver du :
Fast potatis
rajsolja
1 pressad vitlök
salt
örtkryddor
Gör så här :
Tvätta potatisen , och skär i halvtunna skivor. Ju tjockare skivor desto längre tid att tillaga.
Hetta upp en djup pannan med pressad vitlök och fräs utan att bränna. Lägg ner potatisen och stek på medelsvag värme och vänd om då och då, använd lock för att få jämn värme. Potatisen kommer ta cirka 40- minuter till 1 timme att göra beroende på hur stora bitar du har.
Servera genast!
Tjoohoo vilket underbart väder vi har- hoppas solen är här för att stanna länge.
Och perfekt väder för lite trädgårdsarbete – så efter lunch så har vi fixat och planterat nytt jag och Nomi. Penseer i olika färger och så hade jag turen att hitta små utomhuskrukor som jag gillade att ha lavendel i.
En liten fika i en grönskande trädgård med fågelkvitter är inte tokigt alls.
Lavendel tycker jag är så fint och speciellt till äldre trädgårdar.
Och visst ser man knappt att de är plastblommor… bara om man tittar riktigt noga ! 😀
Och förresten har glömt att tipsa er om att ni kan vinna biljetter nu till Cirkus Scott här på Femme.se . Klicka in er på startsidan så hittar ni!
Häromdagen lagade vi en supergod fiskrätt, något somvar helt nytt för mig: laxstroganoff. Underbart gott!
Jag tyckte om det jättemycket och barnen gav det högsta betyg- så ni måste prova
Det här behöver du till denna laxstroganoff:
4 bitar lax ( lax till 4 pers)
1 burk med krossade tomater
1 vårlök / gul lök
olivolja
1 röd paprika
1/2 – 1 1/2 tsk sambal oelek ( beroende på hur stark mat du gillar )
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk gräslök
salt & peppar
Serveras med ris
Gör din laxstroganoff så här:
Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs finhackad lök och finhackad paprika mjuk. Häll över tomatkross, creme fraiche, grädde, sambal oelek.
Smaka av med salt & peppa och gräslök. Skär laxen i 2*2 cm bitar och lägg ner i grytan. Låt koka i 10 minuter, tills laxen är färdig.
Fick en ursöt present av mamma igår, en rejäl jordgubbsplanta, som det redan börjat växa på. Melvin och Nomi sprang och tittade till de små bären minst en gång i timmen igår , bara för att inte missa om de hade blivit röda och färdiga att plocka.
Idag vattnade jag lilla jordgubbsplantan som står i glasverandan. Men upptäckte ett mystiskt bett i ena jordgubben. Hmmm…
Och den misstänkte jordgubbstjuven hittade jag här
– Mamma , jordgubben var nog inte riktigt färdig än 😀 ha ha.
Nääähee.
Gör kladdkakemuffinsen så här :
Ställ ugnen på 200 grader, och ställ ut formarna på en plåt.
knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna i en skål, rör om väl. Till sist smält smöret och blanda i. Häll upp 2/3 i formarna och grädda sedan i 7- 8 minuter eller.
Gör frostingen så här:
Ta fram smöret i god tid, så att det blir rumsvarmt. Rör ihop alla ingredienser till en slät smet och ställ kallt i en timme innan du du spritsar kladdkakemuffinsen med frostingen.
Nu har jag vinkat av mamma och har en stund att sätta mej och kolla igenom bilderna från middagen som blev så lyckad. Detta var absolut ett recept jag kommer göra flera gånger. Och att laga allt-i-ett är ett riktigt trevligt sätt att laga mat på, tycker jag. Tillochmed de små barnen som brukar vara lite försiktiga med att äta grönsaker tyckte detta var jättegott. Det tyckte jag var ett riktigt bra betyg 🙂
Middagen lagades i samband med Heinz nya chilisåser
En fin bukett i matchande oranget kom mamma med-
ja det är alltid lika uppskattat att få blommor. *Pik Pik* Jonathan 😉
Maten serverade med citronvatten med massa is.
Svalkande och gott!
En somrig maträtt med mer eller mindre hetta
( jag dubblade dock med chilisåsen i receptet )
Hoppas ni haft en lika solig och fin torsdag som oss här i växjö. Fantastikt vårväder och vi har varit ute i trädgården hela dagen. Men nu är det middag på gång- och det lagas middag åt mamma och co som varit här på besök idag, vi lagar en kycklingrätt från Heinz som doftar helt fantastisk. Receptet kommer här nedan och orginalreceptet hittar ni HÄR
Jag bytte ut bulgur mot couscous- tror det är lika gott vilket som.
I samarbete med Heinz
Chipotle & Garlic kyckling med mangosalsa och kryddig bulgur
4 pers
Bulgur
4 kycklingfiléer
250 g mango chutney
saften från 1 lime
ca 10 droppar Heinz Hot Sauce Chipotle & Garlic
2 dl bulgur eller couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater
olivolja till stekning
salt och peppar
Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och Heinz Hot Sauce Chipotle & Garlic. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan bulgur enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den
mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man stänka på mer av Heinz Hot Sauce Chipotle &
Garlic.
Vårrullar
120 g filodeg, fryst
1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
120 g nöt- eller fläskfärs
1 st salladslök, strimlad
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1/2 st schalottenlök, finhackad
1/2 st morot, liten, fint strimlad
2 msk soja
1/4 tsk socker
1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som ”lim”
0.5 msk chiliolja
ca 4 dl neutral olja, att fritera i
15 st fina salladsblad
1 bunt färsk grönmynta
Nouc cham:
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.25 st röd chilipeppar, fint strimlad
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
5-6 st myntablad, färska
Lite morot och gurka i mycket tunna strimlor
Gör så här
Vårrullar
Låt filodegen tina.
Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
Sila och spola med kallt vatten.
Låt rinna av och ställ åt sidan.
Fyllning:
Fräs färsen.
Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
Låt det puttra 7-8 minuter.
Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
Blanda ner i den frästa färsröran.
Låt allt svalna.
Vårrullar:
Filodeg torkar blixtsnabbt, Täck över degen med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.
Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12×12 cm.
Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört i vatten så att paketen blir täta.
Fritering
Fritera i fritös eller i panna. Använder du panna så var försiktig. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.
Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Nouc cham : ( Chilisåsen) -som jag tyvärr inte hann få med på bild. 🙂
Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.
Vid servering
Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.
Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
Doppa till sist ”rullarna” i nuoc cham
Hej och hå vad trötter jag var idag när klockan ringde.
Men nu ett par koppar kaffe senare och en promenix med en helgalen och morgonpigg vovve så har jag vaknat till 🙂 Sätter mej några minuter framför skärmen innan det är dags att väcka resten av familjen ”trötter”. Och jag tänkte skriva lite om de små mini muffinsen (kladdmuffins) som jag bakade för några dagar sen. Jag tycker att de är ganska lagom munsbitar om man ska ha kalas eller en lite kakbuffee, så att man faktiskt orkar provsmaka fler än en kaka.
Jag gräddade mina i formar som var mindre än muffins men större än knäck.
Till väldigt många mini kladdisar :
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet, med hjälp av små teskedar.
Grädda ett par minuter i mitten på ugnen. Håll koll, under gräddningstiden för de blir klara snabbt.
Så här såg de ut innan grädden, precis så där perfekt kladdiga / krämiga.
Vilken fin dag vi haft idag, det har inte funnits tid eller vilja att sitta inne framför datorn och blogga idag. En fantastisk dag med sol, sol, sol och inte ett endaste moln på himlen – det är lite lycka det. Och valborg igår var jättetrevligt med god mat och trevligaste sällskapet. Männen stod ute och grillade lamm, kusinerna lekte och jag & lillasyster fixade såser, sallad och dukning.
Godaste tzatzikin med hasselbackspotatis blev det till det grillade.
Finns lite olika sätt att tillaga hasselbackspotatis, men jag gör som jag alltid har gjort.
Det här behöver du:
Fast potatis
rapsolja
ströbröd + flingsalt.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 220 grader , skala potatisen och skär dem cirka halvvägs igenom.
Jag brukar använda mig av att lägga en kniv med skaft eller skärbräda bakom så att man inte skär rätt igenom. Lägg i smord form, och pensla med rikligt med olja , strö över ströbröd och flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen tills de är mjuka ( cirka 25- 30 minuter )
Servera genast .
Och imorgon kommer lite middagsgäster, så jag tänkte passa på att skriva ner lilla inköpslistan redan nu ikväll så att det inte blir så stressigt, och även klura på en ny efterrätt. Tänkte bläddra igenom recepthögen och se om jag hittar något roligt 🙂