Söt present och jordgubbstjuvar

Fick en ursöt present av mamma igår, en rejäl jordgubbsplanta, som det redan börjat växa på. Melvin och Nomi sprang och tittade till de små bären minst en gång i timmen igår , bara för att inte missa om de hade blivit röda och färdiga att plocka.

Idag vattnade jag lilla jordgubbsplantan som står i glasverandan. Men upptäckte ett mystiskt bett i ena jordgubben. Hmmm…

Och den misstänkte jordgubbstjuven hittade jag här
– Mamma , jordgubben var nog inte riktigt färdig än 😀 ha ha.
Nääähee.

Älskade busunge!

0
9 kommentarer

Kladdiga muffins med citronfrosting


Creamy mudcake muffin with lemon frosting

Citronfrosting
150 gram färskost
75 gram rumsvarmt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk färskpressad citronsaft

Till cirka 15  stycken :

100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör kladdkakemuffinsen så här :
Ställ ugnen på 200 grader, och ställ ut formarna på en plåt.
knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna i en skål, rör om väl. Till sist smält smöret och blanda i. Häll upp 2/3 i formarna och grädda sedan i 7- 8 minuter eller.



 

Gör frostingen så här: 
Ta fram smöret i god tid, så att det blir rumsvarmt. Rör ihop alla ingredienser till en slät smet och ställ kallt i en timme innan du du spritsar kladdkakemuffinsen med frostingen.




0
22 kommentarer

Middagen i bilder

Nu har jag vinkat av mamma och har en stund att sätta mej och kolla igenom bilderna från middagen som blev så lyckad.  Detta var absolut ett recept jag kommer göra flera gånger. Och att laga allt-i-ett är ett riktigt trevligt sätt att laga mat på, tycker jag. Tillochmed de små barnen som brukar vara lite försiktiga med att äta grönsaker tyckte detta var jättegott.  Det tyckte jag var ett riktigt bra betyg 🙂

Middagen lagades i samband med Heinz nya chilisåser 

En fin bukett i matchande oranget kom mamma med-
ja det är alltid lika uppskattat att få blommor. *Pik Pik* Jonathan 😉

Maten serverade med citronvatten med massa is.
Svalkande och gott!

En somrig maträtt med mer eller mindre hetta
( jag dubblade dock med chilisåsen i receptet )

Missa inte att pröva receptet.
ni hittar det HÄR

0
4 kommentarer

Middag pågår

God kväll


Hoppas ni haft en lika solig och fin torsdag som oss här i växjö. Fantastikt vårväder och vi har varit ute i trädgården hela dagen. Men nu är det middag på gång- och det lagas middag åt mamma och co som varit här på besök idag, vi lagar en kycklingrätt från Heinz som doftar helt fantastisk. Receptet kommer här nedan och orginalreceptet hittar ni HÄR

Jag bytte ut bulgur mot couscous- tror det är lika gott vilket som.

I samarbete med Heinz 


Chipotle & Garlic kyckling med mangosalsa och kryddig bulgur

4 pers
Bulgur
4 kycklingfiléer
250 g mango chutney
saften från 1 lime
ca 10 droppar Heinz Hot Sauce Chipotle & Garlic
2 dl bulgur eller couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater
olivolja till stekning
salt och peppar

Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och Heinz Hot Sauce Chipotle & Garlic. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan bulgur enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den
mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man stänka på mer av Heinz Hot Sauce Chipotle &
Garlic.

0
4 kommentarer

Goda vårrullar med chilimarinad

Vårrullar
120 g filodeg, fryst
1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
120 g nöt- eller fläskfärs
1 st salladslök, strimlad
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1/2 st schalottenlök, finhackad
1/2 st morot, liten, fint strimlad
2 msk soja
1/4 tsk socker
1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som ”lim”
0.5 msk chiliolja

ca 4 dl neutral olja, att fritera i
15 st fina salladsblad
1 bunt färsk grönmynta

Nouc cham:
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.25 st röd chilipeppar, fint strimlad
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
5-6 st myntablad, färska
Lite morot och gurka i mycket tunna strimlor

Gör så här

Vårrullar

Låt filodegen tina.
Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
Sila och spola med kallt vatten.
Låt rinna av och ställ åt sidan.

Fyllning:
Fräs färsen.
Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
Låt det puttra 7-8 minuter.
Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
Blanda ner i den frästa färsröran.
Låt allt svalna.

Vårrullar:
Filodeg torkar blixtsnabbt,  Täck över degen med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.
Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12×12 cm.
Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört i vatten så att paketen blir täta.

Fritering
Fritera i fritös eller i panna. Använder du panna så var försiktig. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.
Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Nouc cham : ( Chilisåsen) -som jag tyvärr inte hann få med på bild.  🙂
Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.

Vid servering
Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.
Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
Doppa till sist ”rullarna” i nuoc cham

Smaklig Måltid!  🙂

0
2 kommentarer

Små mini kladdisar

Hej och hå vad trötter jag var idag när klockan ringde.

Men nu ett par koppar kaffe senare och en promenix med en helgalen och morgonpigg vovve så har jag vaknat till 🙂 Sätter mej några minuter framför skärmen innan det är dags att väcka resten av familjen ”trötter”. Och jag tänkte skriva lite om de små mini muffinsen (kladdmuffins) som jag bakade för några dagar sen. Jag tycker att de är ganska lagom munsbitar om man ska ha kalas eller en lite kakbuffee, så att man faktiskt orkar provsmaka fler än en kaka.

Jag gräddade mina i formar som var mindre än muffins men större än knäck.


Till väldigt många mini kladdisar :

100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

* stora knäckformar 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet, med hjälp av små teskedar.
Grädda ett par minuter i mitten på ugnen. Håll koll, under gräddningstiden för de blir klara snabbt.

Så här såg de ut innan grädden, precis så där perfekt kladdiga / krämiga.

3
16 kommentarer

Soliga onsdag

Vilken fin dag vi haft idag, det har inte funnits tid eller vilja att sitta inne framför datorn och blogga idag. En fantastisk dag med sol, sol, sol  och inte ett endaste moln på himlen – det är lite lycka det. Och valborg igår var jättetrevligt med god mat och trevligaste sällskapet. Männen stod ute och grillade lamm, kusinerna lekte och jag & lillasyster fixade såser, sallad och dukning.

Godaste tzatzikin med hasselbackspotatis blev det till det grillade.

Finns lite olika sätt att tillaga hasselbackspotatis, men jag gör som jag alltid har gjort.

Det här behöver du:
Fast potatis
rapsolja
ströbröd + flingsalt.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 220 grader , skala potatisen  och skär dem cirka halvvägs igenom.
Jag brukar använda mig av att lägga en kniv med skaft eller skärbräda bakom så att man inte skär rätt igenom. Lägg i smord form,  och pensla med rikligt med olja , strö över ströbröd och flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen tills de är mjuka ( cirka 25- 30 minuter )
Servera genast .

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och imorgon kommer lite middagsgäster, så jag tänkte passa på att skriva ner lilla inköpslistan redan nu ikväll så att det inte blir så stressigt, och även klura på en ny efterrätt. Tänkte bläddra igenom recepthögen och se om jag hittar något roligt 🙂

0
2 kommentarer

Heinz Hot Sauces

Just nu har jag ett roligt samarbete med Heinz, kring deras nyheter ”Hot Sauces”
Och jag gillar starkt och smakrik mat, det har jag alltid gjort och tror minsanna att dessa godingar kommer bli mycket användbara i mina grytor och såser även i fortsättningen.

Yellow habanero, Green Jalapeno, Chipotle & garlic

Heinz serie av heta såser består av tre olika smaker :  Chipotle & Garlic, Green Jalapeño och Yellow Habanero.

Yellow Habanero (styrka: mycket het) är den hetaste av såserna i serien. Den har fått sin hetta från den klockformade Habanero-frukten som av många anses vara världens starkaste chilisort. Såsen är också aningen söt för att balansera den brännande hettan.

Green Jalapeño (styrka: het) har fått sin smak från jalapeño som ”omogen” är grön till färgen. Såsen är syrlig och passar bra att stänka över sallader och pizza eller hotta upp en salsa med.

Chipotle & Garlic (styrka: medium) är baserad på chipotle, en torkad rökt chili som är mycket populär i mexikansk matlagning. Såsen är rökig och har smak av vitlök. Den passar utmärkt att använda i marinad eller addera i färsen för mer sting i hamburgarna.

I samarbete med Heinz
 Psssst…. Ni missar väl inte att gå in på deras facebooksida HÄR
Där kan ni gratis klicka hem smakprover. Skynda skynda, att fynda.

0
5 kommentarer

Färskostfyllda champinjoner

 

Många av er önskar grilltips! Eftersom att grillsäsongen ni äntligen är här  då är det alltid roligt med nya förslag. Ett av grillmiddagens bästa tillbehör är ostfyllda champinjoner. Detta gör vi nästan uteslutande till alla grillmiddagar.

  Har ni inte prövat, så gör de tills nästa middag eller nästa grillkväll.

fyllda champinjoner

Antingen så grillar man dem, eller om vädret inte tillåter så kan man göra dem i ugnen.
Och detta är jätte enkelt och blir alltid lika uppskattat. Rensa champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll upp med en god färskost ( te.x  smaksatt philadelphia )  , och pensla med lite olivolja på baksidan, lägg i en form

3
7 kommentarer

Tidig lunch och valborgsplaner

Hej på er, 

Ville kika förbi bloggen och önska er en riktigt fin valborg.Roligt att läsa vad ni ska göra idag, en del ska gå ut och äta, en del är bortbjudna och många ska precis som vi grilla ikväll. Valborg är väl just en sådan kväll där många grillar står varma. Vi åker till Öland så fort barnen slutat dagis & skola, och jag hörde något om att vi ska grilla lamm. Det är ju bara sååå gott…. om man bortser från de gånger man kan misslyckats och det har smakat ullkofta 😉 haha

Tidiga lunchen blev smörstekta toast med massa gott i

Detta är ännu en maträtt / brunch / lunch man kan göra om man får lite taco färs över !
Jag hade färskost på brödet ( insidan) och sedan några matskedar med tacofärs i, lägg i hop till en dubbel och bre utansidorna med smör. Grädda i smörgåsgrillen & har du inget går det bra att lägga dem i våffeljärnet och trycka ihop tills de är genomvarma.

Gott så in i bombens.

0
5 kommentarer