Mer gott till grillen

Å denna ljuvliga sol, man blir på så mycket bättre humör så fort det är vackert väder.
Och jag antar att det är många som tänker grilla idag också, så nu är jag är lite nyfiken på vad ni brukar grilla som tillbehör ?   Majskolvar, svamp eller enchiladas…. kanske. Berätta  vetja 🙂

Något som jag tycker är väldigt gott tillbehör är tomater, lite olivolja på och sedan örtkrydda.

Cocktailtomater brukar vi  trä på spett och grilla,
de blir också sådär härligt söta.

Precis färdiga, varma tomater.  

Mums!

0
7 kommentarer

Örter med olika smaker

När jag var på plantagen igår så hittade jag några fler örter att köpa hem och  plantera i pallkragen.  Fann flera olika smakkombinationer på mynta blandannat  – kanske bara jag som inte visste att det fanns ? 🙂  Mynta med chokladsmak &  mynta med grapefruktsmak fick följa med hem.

Även massor av andra kombinationer med timjan, bladpersilja och oregano hittade jag,
roliga ide.

0
2 kommentarer

Krämig pastasallad

Tjingeling

Här har Nomi och jag varit till mataffären och fyllt upp kylen & frysen, och så har även den vita skänken blivit målad en sista gång. Den kommer bli jättefin i stuga tror jag 🙂  Gårdagens mat fick jag många frågor på på instagram såg jag. Det var en stor krämig pastasallad med kassler i , detta är ju en sådan sommarklassiker- perfekt att ta med till stranden eller på picknicken.  Och blir bara godare efter en dag i kylskåp. Kassler är något vi lagar väldigt sällan här hemma, men den gör sig riktigt bra i en sallad – annars är det lika gott med grillad kall kyckling.


Passar utmärkt att laga  till många – bra buffemat
IMG_9532 (1)

Till den här  pastasalladen hade jag :
500 gram  pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 burk med körsbärstomater
1  gurka
1 burk med majs
1 rödlök

Såsen:
5 dl creme fraiche
2- 3 msk chilisås
salt & peppar

Gör så här: 
Gör såsen först och ställ kallt, gärna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning använd ganska mycket salt i kokvattnet,  skölj den färdiga pastan i kallt vatten och ställ svalt medan du gör resten av salladen. Skär bort sidorna på kasslern, och dela den i lagom stora bitar. Tvätta gurkan , tomaterna och skär ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop kasslern/ grönskakerna  tillsammans med pastan. Rör sist ner  valfri mängd av den kalla såsen .

Klart att servera.

Pasta sallad

14
27 kommentarer

Veckomatsedel


Måndag: Lasagne med mozzarella.

Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken mindre ugnsformar :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Servera med en god sallad.

Tisdag :Lax i folieknyten

IMG_2557

 Till 4 portionsbitar lax

100 gram färskost
dill & salt
Grillfolie

Gör så här

Lägg varje laxbit på en bit grillfolie salta laxen och bred på en valfri färskost.
Strö över rikligt med dill.  Knyt ihop till små folieknyten och grilla sedan genast.

Onsdag : Kyckling i krämig balsamicosås

Det här behöver du till 5- 6 personer :
900 gram kycklingfile
smör
salt och peppar

1-2 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde

1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar

Kokad fast potatis

Gör så här :

Skala och skär potatisen och koka i saltat vatten, när man koka potatis kan man salta ganska mycket. Ställ ugnen på 100 graderSmörstek kycklingen med salt och peppar, när kycklingen är klar ta upp den och lägg in i ugnen så att den håller värmen medan du gör såsen och vispa ur pannan med balsamico-krämen i med vatten och låt puttra upp, mär upp grädde, fond , soya och låt puttra upp.Sila såsen och häll tillbaka i pannan, red av med philadelphiaost ( så mycket som går åt för att få en fin såsig konsistens) eller maizena smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kyckligen & låt puttra ihop tillsammans på svag värmen.

Sedan är det klart att serveras.

 Torsdag : Krämig champinjonsoppa

Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall

Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet. 

Det här behöver du  till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde

salt och peppar

Gör så här : 
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.

Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.

Fredag : Pastarullar 

IMG_9848

Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemma. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.

Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar

Ostsås :
5 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
2-3 dl riven ost ( jag hade stureost)
2-3 msk mjöl
salt/ peppar
riven muskotnöt

1 flaska med pastasås

2 dl ost till gratinering.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen.  Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen)  Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna  i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen.  Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.

Gratinera i ca 20 – 25 minuter.

Klart att servera.

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Dumlecookies. Recept HÄR

dumle

0
10 kommentarer

Lite tips

Fick ju fina liljor i färgstarkt oranget av min mamma för några dagar sen, och de finns ju inget fräschare än att duka upp middagen med en fin bukett med krispiga blommor. Men liljor har oftast en tendens till att förstöra vita matsalsbord, eller iallafall smutsa ner rejält. Nu har jag ett litet tips till er hur man undviker detta 🙂

Fick ett tips av en kompis, så numera klipper jag alltid bort stängerna så fort de börjar blomma . Och visp så slipper man stå och tvätta matbordet som en tok för att få bort de där oranga fläckarna.

Nu lite kaffe och duka fram frukostbordet.

0
3 kommentarer

Choklad, surt och salt

Precis landat i tvsoffan efter en heldag ute i trädgården.  Vi har jagat bort maskrosor och annat ogräs från stenplattorna med ogräs-ättika ( är-det-bästa-sättet-måntro ? ) grävt ner lite vita backsippor i rabatterna och varit på återvinningen ett par vändor. Så nu ska det bli gott med lite gott framför tv:n,  jag köpte lösgodis idag men hittade inte mina favoriter ”center/plopp”  men lite annat gott fanns iallafall.

Och eftersom jag valde godis blev det mest choklad, salt och så liiiite surt.
Vilket godis gillar du bäst?

Hoppas ni får bästa lördagskvällen.

0
15 kommentarer

Planteringslåda

Något som jag vill rekommendera för oss som inte är så duktiga eller vill ha så mycket trädgårdsland, det är dessa planteringslådar / pallkragar som finns att köpa lite överallt.  De är verkligen toppen och lättskötta, dessa fick jag av min förra gulliga granne. Nu har jag bara målat om dem och staplat dem på varandra för att de ska bli lite högre och fyllt upp med jord. Sen är det bara att börja plantera.

Jordgubbsplantorna jag planterade förra året har kommit tillbaka, och rabarberna är på väg att börja växa igen.  En sådan här liten låda rymmer ganska mkt har jag märkt och de är  väldigt lite jobb.

Istället för blandsallad och morötter så planterade jag örter i år.  Jag köpte några krukor från blomsteraffären och planterade ner.  Även de från mataffären går bra att plantera och är nog lite billigare.


Jag började med att plantera persilja, rosmarin , dill och citrontimjan.

Vilka örter använder ni mest i matlagning ?  

0
8 kommentarer

Råstekt potatis

Råstekt potatis , som passar till det mesta!

 Det här behöver du :
Fast potatis
rajsolja
1 pressad vitlök
salt
örtkryddor

Gör så här :
Tvätta potatisen  , och skär i halvtunna skivor. Ju tjockare skivor desto längre tid att tillaga.
Hetta upp en djup pannan med pressad vitlök och fräs utan att bränna. Lägg ner potatisen och stek på medelsvag värme och vänd om då och då, använd lock för att få jämn värme. Potatisen kommer ta cirka 40- minuter till 1 timme att göra beroende på hur stora bitar du har.
Servera genast!

0
10 kommentarer

Plantering och underbara lavendel

Tjoohoo vilket underbart väder vi har- hoppas solen är här för att stanna länge.
Och perfekt väder för lite trädgårdsarbete – så efter lunch så har vi fixat och planterat nytt jag och Nomi. Penseer i olika färger och så hade jag turen att hitta små utomhuskrukor som jag gillade att ha lavendel i.

En liten fika i en grönskande trädgård med fågelkvitter är inte tokigt alls.


Lavendel tycker jag är så fint och speciellt till äldre trädgårdar.

Och visst ser man knappt att de är plastblommor… bara om man tittar riktigt noga  ! 😀
Och förresten har glömt att tipsa er om att ni kan vinna biljetter nu till Cirkus Scott här på Femme.se . Klicka in er på startsidan så hittar ni!

Tjingeling.

0
10 kommentarer

Laxstroganoff med ris

Häromdagen lagade vi en supergod fiskrätt, något somvar helt nytt för mig:  laxstroganoff.  Underbart gott!
Jag tyckte om det jättemycket och barnen gav det högsta betyg- så ni måste prova

Laxstroganoff recept

Det här behöver du till denna laxstroganoff: 
4 bitar lax  ( lax till 4 pers)
1 burk med krossade tomater
1 vårlök / gul lök
olivolja
1 röd  paprika
1/2 – 1  1/2 tsk sambal oelek  ( beroende på hur stark mat du gillar )
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk gräslök
salt & peppar

Serveras med ris

Gör din laxstroganoff så här: 

Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs finhackad lök och finhackad paprika mjuk. Häll över tomatkross, creme fraiche, grädde, sambal oelek.
Smaka av med salt & peppa och gräslök. Skär laxen i 2*2 cm bitar och lägg ner i grytan. Låt koka i 10 minuter, tills laxen är färdig.

Servera med ris och citronklyftor.

5
14 kommentarer