Jag använder inte jättemycket smycken, pärlörhängen ibland, halsband nästan aldrig- men fina armband kan man inte få för många av. Och idag har jag på mig några nya jag köpte i ”guld” ”silver” och lite glittrigt bling bling.
Fyndade på H&M
Men nu har jag alldeles för många obesvarade mail ser jag ,
tänkt jag sätta mig och besvara lite frågor ni har skickat på mailen. Sen är det nog dags att börja med lunchen tror jag allt. . .
Ny vecka och idag kommer Jacob & Thelma hem och då är ordningen återställd igen. Och vi har massa roligt inplanerat denna veckan eftersom det är långhelg, röd dag på torsdag och klämdag på fredagen. Har ni några planer för den kommande ledigheter ? Just nu känns det som om det är lov och helgdagar mest hela tiden, denna terminen har gått snabbt , inte sant, snart sommarlov ju 🙂
Nu kommer resultatet 🙂 För vi provsmakade de olika chilisåserna från heinz när mamma var här . Och då lagade vi denna kryddiga kycklingrätten som ni hittar här som blev mycket uppskattad.
Kryddig bulgur med marinerad kyckling, med ett par droppar extra av chilisåsen ”Chipotle & Garlic”
Lite kort om de olika såserna och vad vi tyckte.
Yellow Habanero (styrka: mycket het) är den hetaste av såserna i serien. Den har fått sin hetta från den klockformade Habanero-frukten som av många anses vara världens starkaste chilisort. Såsen är också aningen söt för att balansera den brännande hettan. Så här tyckte vi : Väldigt mycket styrka och passar nog perfekt i de skaldjursförätter som jag brukar göra. Eller som en smaksättare i melonsallad.
Green Jalapeño (styrka: het) har fått sin smak från jalapeño som ”omogen” är grön till färgen. Såsen är syrlig och passar bra att stänka över sallader och pizza eller hotta upp en salsa med. Så här tyckte vi : God och smakrik som även denna kan komma att användas i sommarens grillmarinader.
Chipotle & Garlic (styrka: medium) är baserad på chipotle, en torkad rökt chili som är mycket populär i mexikansk matlagning. Såsen är rökig och har smak av vitlök. Den passar utmärkt att använda i marinad eller addera i färsen för mer sting i hamburgarna. Så här tyckte vi : Favoriten, god till det mesta ! 🙂
Å denna ljuvliga sol, man blir på så mycket bättre humör så fort det är vackert väder.
Och jag antar att det är många som tänker grilla idag också, så nu är jag är lite nyfiken på vad ni brukar grilla som tillbehör ? Majskolvar, svamp eller enchiladas…. kanske. Berätta vetja 🙂
Något som jag tycker är väldigt gott tillbehör är tomater, lite olivolja på och sedan örtkrydda.
Cocktailtomater brukar vi trä på spett och grilla,
de blir också sådär härligt söta.
När jag var på plantagen igår så hittade jag några fler örter att köpa hem och plantera i pallkragen. Fann flera olika smakkombinationer på mynta blandannat – kanske bara jag som inte visste att det fanns ? 🙂 Mynta med chokladsmak & mynta med grapefruktsmak fick följa med hem.
Även massor av andra kombinationer med timjan, bladpersilja och oregano hittade jag,
roliga ide.
Här har Nomi och jag varit till mataffären och fyllt upp kylen & frysen, och så har även den vita skänken blivit målad en sista gång. Den kommer bli jättefin i stuga tror jag 🙂 Gårdagens mat fick jag många frågor på på instagram såg jag. Det var en stor krämig pastasallad med kassler i , detta är ju en sådan sommarklassiker- perfekt att ta med till stranden eller på picknicken. Och blir bara godare efter en dag i kylskåp. Kassler är något vi lagar väldigt sällan här hemma, men den gör sig riktigt bra i en sallad – annars är det lika gott med grillad kall kyckling.
Passar utmärkt att laga till många – bra buffemat
Till den här pastasalladen hade jag :
500 gram pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 burk med körsbärstomater
1 gurka
1 burk med majs
1 rödlök
Gör så här:
Gör såsen först och ställ kallt, gärna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning använd ganska mycket salt i kokvattnet, skölj den färdiga pastan i kallt vatten och ställ svalt medan du gör resten av salladen. Skär bort sidorna på kasslern, och dela den i lagom stora bitar. Tvätta gurkan , tomaterna och skär ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop kasslern/ grönskakerna tillsammans med pastan. Rör sist ner valfri mängd av den kalla såsen .
Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken mindre ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Servera med en god sallad.
Tisdag :Lax i folieknyten
Till 4 portionsbitar lax
100 gram färskost
dill & salt
Grillfolie
Gör så här
Lägg varje laxbit på en bit grillfolie salta laxen och bred på en valfri färskost.
Strö över rikligt med dill. Knyt ihop till små folieknyten och grilla sedan genast.
Onsdag : Kyckling i krämig balsamicosås
Det här behöver du till 5- 6 personer :
900 gram kycklingfile
smör
salt och peppar
1-2 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost ( eller maizena redning )
salt och peppar
Kokad fast potatis
Gör så här :
Skala och skär potatisen och koka i saltat vatten, när man koka potatis kan man salta ganska mycket. Ställ ugnen på 100 graderSmörstek kycklingen med salt och peppar, när kycklingen är klar ta upp den och lägg in i ugnen så att den håller värmen medan du gör såsen och vispa ur pannan med balsamico-krämen i med vatten och låt puttra upp, mär upp grädde, fond , soya och låt puttra upp.Sila såsen och häll tillbaka i pannan, red av med philadelphiaost ( så mycket som går åt för att få en fin såsig konsistens) eller maizena smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kyckligen & låt puttra ihop tillsammans på svag värmen.
Sedan är det klart att serveras.
Torsdag : Krämig champinjonsoppa
Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall
Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet.
Det här behöver du till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här :
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.
Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.
Fredag : Pastarullar
Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemma. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.
Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen. Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen) Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen. Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.
Fick ju fina liljor i färgstarkt oranget av min mamma för några dagar sen, och de finns ju inget fräschare än att duka upp middagen med en fin bukett med krispiga blommor. Men liljor har oftast en tendens till att förstöra vita matsalsbord, eller iallafall smutsa ner rejält. Nu har jag ett litet tips till er hur man undviker detta 🙂
Fick ett tips av en kompis, så numera klipper jag alltid bort stängerna så fort de börjar blomma . Och visp så slipper man stå och tvätta matbordet som en tok för att få bort de där oranga fläckarna.
Precis landat i tvsoffan efter en heldag ute i trädgården. Vi har jagat bort maskrosor och annat ogräs från stenplattorna med ogräs-ättika ( är-det-bästa-sättet-måntro ? ) grävt ner lite vita backsippor i rabatterna och varit på återvinningen ett par vändor. Så nu ska det bli gott med lite gott framför tv:n, jag köpte lösgodis idag men hittade inte mina favoriter ”center/plopp” men lite annat gott fanns iallafall.
Och eftersom jag valde godis blev det mest choklad, salt och så liiiite surt. Vilket godis gillar du bäst?
Något som jag vill rekommendera för oss som inte är så duktiga eller vill ha så mycket trädgårdsland, det är dessa planteringslådar / pallkragar som finns att köpa lite överallt. De är verkligen toppen och lättskötta, dessa fick jag av min förra gulliga granne. Nu har jag bara målat om dem och staplat dem på varandra för att de ska bli lite högre och fyllt upp med jord. Sen är det bara att börja plantera.
Jordgubbsplantorna jag planterade förra året har kommit tillbaka, och rabarberna är på väg att börja växa igen. En sådan här liten låda rymmer ganska mkt har jag märkt och de är väldigt lite jobb.
Istället för blandsallad och morötter så planterade jag örter i år. Jag köpte några krukor från blomsteraffären och planterade ner. Även de från mataffären går bra att plantera och är nog lite billigare.
Jag började med att plantera persilja, rosmarin , dill och citrontimjan.