Redan tisdag, och då har halva veckan för oss passerat. Vi tar det väldigt lugnt här och vilar upp oss…. solar, badar, skvallrar, äter gott, spelar kort och sedan allt detta på repeat igen. Laddar batterierna inför vintern kan man säja.
I går var det mellan 25-29 grader, så vi klagar inte. Det är inte så man bränner sig denna årstiden men lite färg har vi fått allt.
Är det lite mer stilla på havet idag så ska vi hyra trampbåt med rutschkanan. Men det gick inte igår det var meter stora vågor. Och vi alla tyckte det var riktigt kul att bada i dem, men det hade varit omöjligt att försöka ha en båt i dem.
Här är poolen utanför mitt, Melvins och Nomis rum.
Nu är det dags att väcka Memme och kila bort till frukosten.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.
Hej , från ett soligt och härligt Cypern. Vi kom fram sent i lördags, och ägnade gårdagen åt att utforska närområdet. Vi har tre pooler ( förutom våran egna lilla privata pool ) , strand och gröna omgivningar. Här ska vi nog stå ut till och med fredag 😉
Klockan är halvtvå här nu och vi kom precis upp efter att ha badat i havet. Riktigt stora vågor och ljummet i havet. Jag ska jobba bort lite brådskande mail, och barnen skulle ta något enklare att äta innan det är dags för middag igen.
Förresten nu var det dags för frågestund på Instagram igen, så kika in där om nu är nyfikna.
Så här ser kebaben ut efter du hyvlat den med osthyvlen.
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör och servera genast.
( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )
Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.
Om en månad far jag upp till Stockholm för att besöka lagret och signera böcker igen.
Så nu har ni chansen att beställa alla dessa tre signerade. Dessutom är det på SUPERREA ett par dagar till, så det kanske kan vara något att köpa i julklapp ?
Antingen kanske ni behöver lite enkla snabba middagstips,
eller nya saffransrecept till jul?
.
Alla som beställer via denna länken kommer att få sina böcker signerade: KLICKA HÄR
Det här behöver du : Pasta 1 kycklingfile per person Krydda : chili explosion valfri pesto 1 ask med körsbärstomater olivolja flingsalt
Servering : Turkisk yougurt
Gör så här : Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen, du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en chilikrydda. Jag brukar ugnsbaka tomaterna , men idag orkade vi inte vänta på ugnen. Så jag stekte dem i en kastrull med lock , på ganska gög värme. med rikligt med olivolja och lite flingsalt. Stek kycklingen klart i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en med paprika / chili smak. Vänd försiktigt ner tomaterna och servera genast med en klick turkisk yougurt.
* * * * * * *
Något gott till kaffet Hallongrottspaj
Fotograf: Ulrica Pousette och receptet kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”
Det här behöver du: 200 gram rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver hallonsylt ( fast sylt )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa. Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop. Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter, eller tills kakan är klar.
Här kommer mitt bästa tips på att överraska familjen med en lyxfrulle. Bjud på krabbelurer – så enkelt och uppskattat
Det här behöver du : 1 1/2 dl strösocker 4 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 2 ägg 1 1/2 dl mjölk
Garnerning : strösocker
Gör så här :
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan. Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg. Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.
Godmorgon raringar, Hoppas ni sovit gott & vaknat härligt utsövda. Själv ligger jag förhoppningsvis och snarkar nu. Har lovat mig själv sovmorgon hela veckan. Så här kommer ett tiiiidigt tidsinställt morgoninlägg för er som är morgonpigga 😀 Och kanske ville just du överraska kidsen och maken/ makan med en härlig sconesfrulle. Kan ju vara världens bästa att vakna upp till. Här kommer mitt recept.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Rör i hop de torra ingredienserna först. Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg. Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen. Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.
Gratäng med lax och västerbottenost. Håll tillgodo och prova snarast.
Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
1 dl grädde 2 1/2 dl creme fraiche 1 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond 2 msk röd valfri pesto ( vi valde en stark chilipesto ) Smaka av med salt och peppar
Till gratinering : 1 – 2 dl riven västerost
Gör så här :
Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp i ett par minuter och lägg över laxen . Lägg över den rivna osten och gratinera i 25- 30 minuter, eller tills laxen är färdig.
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.