Sopplunch

Sopplunch blir det för mej idag,  jag får passa på medan barnen är i skola och förskolan. Spenatsoppa är nämligen inget som de jublar över  – men jag tycker att det är så gott.  Detta receptet är det jag brukar använda. Och serverar med smörstekt bröd till, och kokta ägg i botten av soppan. Då blir den lite mer matig, och mättande.

Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten ( grädde – om du äter LCHF )
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar

Till servering :
5 hårdkokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar

Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter.  Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.

Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick creme fraiche och smörstekta snittar.  ( Skippa brödet om du äter LCHF )

0
9 kommentarer

Underbart väder

Underbart vårväder vi hade igår!  ( kanske lite mindre fint idag)  Och  vad livet känns extra gott när det är varmt  och man vill ju knappt vistas inomhus när solen äntligen visar sej. Och efter en låååång och kall vinter så hoppas vi väl  på en lika härlig sommar 🙂  Inte sant. Städat och fixat altanen gjorde vi igår , och mannen har borrat belysning i trallen.  Härligt med kvällssolen mot husväggen, bästa stället att sitta och läsa en bra bok på.

Tittar man in noga i glasverandan ser man att jordgubbsplantan står kvar.  Jag ska plantera den i pallkragen idag, bara de senaste dagarna har jordgubbsplantorna vuxit som bara den.

Makens nerfällda spotligts  – och de lyser jättefint på kvällen. Ljussättningar är mycket viktigare än man tror, och det hade varit roligt att veta mer hur man skulle placera lamporna för att belysa rätt träd och vinklar.

Lite färska örter och snyggaste saxen, tyckte det var så cool design på den så jag var bara tvungen att köpa den.  Fina ljuslyktor är ett måste, dessa köptes på rusta innan jul. 

Lite penseer som vi planterat, det kanske inte min allra främsta favoritblomma, men de hör våren till tycker jag. Och Nomi fick vara med och välja så det blev i rosa / lila färger 🙂 Vi satte dem i en sliten plåtlåda med lock som jag haft i några år håller fortfarande för att plantera i.



Onsdag  säger kalendern idag men det känns som fredag.  🙂
Hoppas  du får en härlig dag.

0
17 kommentarer

Just nu

Just nu pågår projekt ”laga middag” här hemma, det är köttbullsrullning och pannbiffsstekning, egna köttbullar är godast så är det bara.  Och just dessa passade jag på att göra nu när jag iallfall skulle laga pannbiff –  tänkte  frysa in tills det är dags för sommarens härliga picknickdagar. Goda köttbullsmackor med rödbetsallad på. Mums!

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
salt och peppar

Gör så här :
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla lagom stora köttbullar,
fräs i smör tills de är genomstekta.

** Och nu är potatisen nog klar tänkte göra
potatismos och brunsås till pannbiffarna**

Vad äter ni för något gott till middag idag?

0
15 kommentarer

Pastagratäng med krämig mozzarella

Ska snart ge mej iväg för att hämta Melvin och kompis i skolan, ville bara hinna uppdatera med ett dagens recept innan dess.  Gratänger är något som ni ofta efterfrågar och för ett tag sen gjorde vi en jättegod variant av pastagratäng. Det är något som är så himlans gott men äter man LCHF går det lika bra att byta ut pastan mot blomkålsbuketter eller broccoli.  Har du redan färdig köttfärsås i frysen så går det än snabbare, då kokar du bara pastan och varvar den med osten  och köttfärsås och toppar med mozzarella  innan du gratinerar gratängen tills den fått vacker färg.

Du behöver till en ungsfast form ca 5-6 personer :

8 dl kokt pasta
3 dl riven mozzarella
200 gram färskost
10 st söta körsbärstomater

Köttfärssåsen:
500 gram köttfärs
1 gullök
smör
1/2 burk krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
1 pressade vitlök
salt och peppar
1 tsk sambal oelek
och kanske lite örtkrydda

Toppa med riven Mozzarella

Gör så här:

Koka pastan.
Skala och hacka löken, bryn den sedan mjuk i smör.Bryn köttfärsen färdig, och rör ner krossade tomter, och chilisås.Låt såsen puttra i en tio -tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar, örtkrydda och sambal oelek.  Ställ ugnen på 200-225 grader. Rör ihop den varma pastan med philadelphiaosten och blanda med köttfärsröran , bred ut i formen. Fördela de klyvna körsbärstomaterna  och strö  sedan rikligt med mozzarella över.
Gratinera tills gratängen har blivit ordentligt tillagad fått en vacker färg.

Servera tillsammans med en god sallad

Nomnoooom! 😀 

5
18 kommentarer

Tävla om en söt och smidig grill

Vi startar igång denna tisdagen med en liten trevlig tävling i samarbete med Heinz.
Och det ni kan vara med och tävla om denna ursöta lilla smidiga grill samt deras  nya grillsåser.

Smidig att bära med sej, liten och nätt.


Och kanske just du skulle vilja ha en smidig grill nu lagom till sommarens picknickar.

Vilken av såserna Yellow Habanero, Green Jalapeño och Chipotle & Garlic  är den starkaste ?

Skriv svaret på frågan i kommentarsfältet och motivera med max 25 ord varför just du ska vinna.

Tävlingen pågår till och med lördag den 11:e.

** Lycka till ** 

0
72 kommentarer

Sega lingonrutor

Idag har det bakats och lagats mat i mängder hemma i mitt lilla kök, 5 olika bakverk / rätter och stackars mig som måste provsmaka allt 🙂 Kan lova att jag provat fram en helt galet god kaka idag – så håll utkik. Tänkte spara en del av receptet tills vi är i Thailand också, så ni har rolig läsning även när jag inte har tid att sitta framför datorn. Ja, mycket bakning idag har det blivit och en av mina gamla favoriter ”lingonrutor” ur boken sju sorters kakor. Tror den heter syltrutor där dock, och denna kakan går att göra med vilken sylt som helst. Jag tycker dock de blir godast med lingonsylten.

IMG_9857-001

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

IMG_9818

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

IMG_9855
Resultatet blir dessa sega lingonrutor med havreströssel på.  Perfekt lätta att baka och med ingredienser som man nästan alltid har hemma.

2
12 kommentarer

Steg för steg – tzatziki

Flera av er har gjort tzatzikin som jag har bloggat om, och några frågor har dykt upp bland kommentarerna. Så jag tänkte att jag kan visa hur man gör denna underbart goda sås steg för steg. Såsen går att göra än mer LCHF:ig om man byter den ”lätta” yougurten mot creme fraiche 34 %

 
Jag köper en sådan här hink med turkisk yougurt, tzatziki håller i flera dagar i kylen. 
Och med den här hinken med lock slipper du vitlöksdoft i hela kylen 😉


Det här behöver du :
1 hink med turkisk yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda

Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt.

Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet.
Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan.  Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter.  Krama försiktigt ut all vätska.

Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken.

Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.

Nu hoppas jag att du vågar göra egen,
istället för att bara köpa färdig 🙂

2
22 kommentarer

Bling bling

Bling bling och glitter. 

Jag använder inte jättemycket smycken, pärlörhängen ibland, halsband nästan aldrig-  men fina armband kan man inte få för många av.  Och idag har jag på mig några nya jag köpte i  ”guld”  ”silver” och lite glittrigt bling bling.

Fyndade på H&M

Men nu har jag alldeles för många obesvarade mail ser jag ,
tänkt jag sätta mig och besvara lite frågor ni har skickat på mailen. Sen är  det nog dags att börja med lunchen tror jag allt. . .

0
2 kommentarer

Äntligen måndag

Äntligen måndag,

Ny vecka och idag kommer Jacob & Thelma hem och då är ordningen återställd igen.  Och vi har massa roligt inplanerat denna veckan eftersom det är långhelg, röd dag på torsdag och klämdag på fredagen. Har ni några planer för den kommande ledigheter ?  Just nu känns det som om det är lov och helgdagar mest hela tiden, denna terminen har gått snabbt , inte sant, snart sommarlov ju 🙂

 En god måndagsfrukost med ett par koppar kaffe. 

0
6 kommentarer

Provsmakning

Nu kommer resultatet 🙂  För vi provsmakade de olika chilisåserna från heinz när mamma var här . Och då lagade vi denna kryddiga kycklingrätten som ni hittar här som blev mycket uppskattad.

Kryddig bulgur med marinerad kyckling, med ett par droppar extra av chilisåsen ”Chipotle & Garlic”

Lite kort om de olika såserna och vad vi tyckte.

Yellow Habanero (styrka: mycket het) är den hetaste av såserna i serien. Den har fått sin hetta från den klockformade Habanero-frukten som av många anses vara världens starkaste chilisort. Såsen är också aningen söt för att balansera den brännande hettan.
Så här tyckte vi : Väldigt mycket styrka och passar nog perfekt i de skaldjursförätter som jag brukar göra. Eller som en smaksättare i melonsallad.

Green Jalapeño (styrka: het) har fått sin smak från jalapeño som ”omogen” är grön till färgen. Såsen är syrlig och passar bra att stänka över sallader och pizza eller hotta upp en salsa med.
Så här tyckte vi : God och smakrik som även denna kan komma att användas i sommarens grillmarinader.

Chipotle & Garlic (styrka: medium) är baserad på chipotle, en torkad rökt chili som är mycket populär i mexikansk matlagning. Såsen är rökig och har smak av vitlök. Den passar utmärkt att använda i marinad eller addera i färsen för mer sting i hamburgarna.
Så här tyckte vi :  Favoriten, god till det mesta ! 🙂

Provsmakning isamarbete med Heinz

0
2 kommentarer