I kväll kommer min syster Mona och Jimmy hit med Alicia och Elias , barnens kusiner då.
Och vi ska laga mat och skvallra, ska bli jätteroligt. och så mycket lättare det är att planera middagarna nu i grilltider – det blir liksom inte så svårt att välja vad man ska bjuda på. Nu får man kanske istället ta sej en funderare på vad man ska grilla. Fisk, kött eller vegetrariskt 🙂 Ikväll planeras det iallafall färsspett med ungsbakad potatis och lite kalla såser.
Vet inte hur det är hos er, men här i Växjö så blommade hela trädgården upp igår, och det finns gröna blad och knoppar på varenda träd.
En liten söt glasvas med några kvistar från trädgården.
Vad varmt och kvalmigt vi haft i eftermiddag, sådär åskekvavt ( men utan åska) Phuu:-) Nu är pizzamiddagen uppäten och bortdiskad. Landat framför datorn en stund och såg att jag fått ett par frågor kring mina köksmaskiner. Och jag är särskilt glad över en köksmaskin, min bakmaskin som vi har haft den i över ett år nu, och använder den minst en gång i veckan. Det gick väl bra tidigare också, men nu när jag vant mej vill jag inte vara utan den 😉
Pizzadegen på jäsning
Finns massa på marknaden just nu, men flera har frågat vilken jag har.
Och det är en modell från OBH nordica som heter Hercules,
Finns olika vispar och krokar till den, men degkroken är nog typ den enda som vi brukar använda, bäst till pizza och bröd.
Japp, omröstning om maten idag igen- därav hembakad pizza även denna veckan, lite fredagsmys med god mat och chips fast det bara är onsdag. Jag brukar alltid försöka ha några paket färsk jäst i kylen, för bakar vi inte pizza så går det åt när vi bakar frukostbullar. Och vi har bunkrat upp med chips och ostbågar som vi ska ha framför tv:n ikväll ( Ånej , nu såg jag att det är ishockey ikväll igen, jaja … då hamnar nog hälften av familjen framför datorn / ipaden istället )
Medan degen jäser så spelar vi lite under tiden- jag och Nomi ….
Och den här damen är mycket koncentrerad. Verkar nästan som om hon redan bestämt sig för att det är hon som kommer att vinna 🙂
Sopplunch blir det för mej idag, jag får passa på medan barnen är i skola och förskolan. Spenatsoppa är nämligen inget som de jublar över – men jag tycker att det är så gott. Detta receptet är det jag brukar använda. Och serverar med smörstekt bröd till, och kokta ägg i botten av soppan. Då blir den lite mer matig, och mättande.
Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten ( grädde – om du äter LCHF )
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar
Till servering :
5 hårdkokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar
Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter. Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick creme fraiche och smörstekta snittar. ( Skippa brödet om du äter LCHF )
Underbart vårväder vi hade igår! ( kanske lite mindre fint idag) Och vad livet känns extra gott när det är varmt och man vill ju knappt vistas inomhus när solen äntligen visar sej. Och efter en låååång och kall vinter så hoppas vi väl på en lika härlig sommar 🙂 Inte sant. Städat och fixat altanen gjorde vi igår , och mannen har borrat belysning i trallen. Härligt med kvällssolen mot husväggen, bästa stället att sitta och läsa en bra bok på.
Tittar man in noga i glasverandan ser man att jordgubbsplantan står kvar. Jag ska plantera den i pallkragen idag, bara de senaste dagarna har jordgubbsplantorna vuxit som bara den.
Makens nerfällda spotligts – och de lyser jättefint på kvällen. Ljussättningar är mycket viktigare än man tror, och det hade varit roligt att veta mer hur man skulle placera lamporna för att belysa rätt träd och vinklar.
Lite färska örter och snyggaste saxen, tyckte det var så cool design på den så jag var bara tvungen att köpa den. Fina ljuslyktor är ett måste, dessa köptes på rusta innan jul.
Lite penseer som vi planterat, det kanske inte min allra främsta favoritblomma, men de hör våren till tycker jag. Och Nomi fick vara med och välja så det blev i rosa / lila färger 🙂 Vi satte dem i en sliten plåtlåda med lock som jag haft i några år håller fortfarande för att plantera i.
Onsdag säger kalendern idag men det känns som fredag. 🙂
Hoppas du får en härlig dag.
Just nu pågår projekt ”laga middag” här hemma, det är köttbullsrullning och pannbiffsstekning, egna köttbullar är godast så är det bara. Och just dessa passade jag på att göra nu när jag iallfall skulle laga pannbiff – tänkte frysa in tills det är dags för sommarens härliga picknickdagar. Goda köttbullsmackor med rödbetsallad på. Mums!
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
salt och peppar
Gör så här :
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla lagom stora köttbullar,
fräs i smör tills de är genomstekta.
** Och nu är potatisen nog klar tänkte göra
potatismos och brunsås till pannbiffarna**
Ska snart ge mej iväg för att hämta Melvin och kompis i skolan, ville bara hinna uppdatera med ett dagens recept innan dess. Gratänger är något som ni ofta efterfrågar och för ett tag sen gjorde vi en jättegod variant av pastagratäng. Det är något som är så himlans gott men äter man LCHF går det lika bra att byta ut pastan mot blomkålsbuketter eller broccoli. Har du redan färdig köttfärsås i frysen så går det än snabbare, då kokar du bara pastan och varvar den med osten och köttfärsås och toppar med mozzarella innan du gratinerar gratängen tills den fått vacker färg.
Du behöver till en ungsfast form ca 5-6 personer :
8 dl kokt pasta
3 dl riven mozzarella
200 gram färskost
10 st söta körsbärstomater
Köttfärssåsen:
500 gram köttfärs
1 gullök
smör
1/2 burk krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
1 pressade vitlök
salt och peppar
1 tsk sambal oelek
och kanske lite örtkrydda
Toppa med riven Mozzarella
Gör så här:
Koka pastan.
Skala och hacka löken, bryn den sedan mjuk i smör.Bryn köttfärsen färdig, och rör ner krossade tomter, och chilisås.Låt såsen puttra i en tio -tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar, örtkrydda och sambal oelek. Ställ ugnen på 200-225 grader. Rör ihop den varma pastan med philadelphiaosten och blanda med köttfärsröran , bred ut i formen. Fördela de klyvna körsbärstomaterna och strö sedan rikligt med mozzarella över.
Gratinera tills gratängen har blivit ordentligt tillagad fått en vacker färg.
Vi startar igång denna tisdagen med en liten trevlig tävling i samarbete med Heinz.
Och det ni kan vara med och tävla om denna ursöta lilla smidiga grill samt deras nya grillsåser.
Smidig att bära med sej, liten och nätt.
Och kanske just du skulle vilja ha en smidig grill nu lagom till sommarens picknickar.
Vilken av såserna Yellow Habanero, Green Jalapeño och Chipotle & Garlic är den starkaste ?
Skriv svaret på frågan i kommentarsfältet och motivera med max 25 ord varför just du ska vinna.
Idag har det bakats och lagats mat i mängder hemma i mitt lilla kök, 5 olika bakverk / rätter och stackars mig som måste provsmaka allt 🙂 Kan lova att jag provat fram en helt galet god kaka idag – så håll utkik. Tänkte spara en del av receptet tills vi är i Thailand också, så ni har rolig läsning även när jag inte har tid att sitta framför datorn. Ja, mycket bakning idag har det blivit och en av mina gamla favoriter ”lingonrutor” ur boken sju sorters kakor. Tror den heter syltrutor där dock, och denna kakan går att göra med vilken sylt som helst. Jag tycker dock de blir godast med lingonsylten.
Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Låt svala innan du skär upp kakan i bitar
Resultatet blir dessa sega lingonrutor med havreströssel på. Perfekt lätta att baka och med ingredienser som man nästan alltid har hemma.
Flera av er har gjort tzatzikin som jag har bloggat om, och några frågor har dykt upp bland kommentarerna. Så jag tänkte att jag kan visa hur man gör denna underbart goda sås steg för steg. Såsen går att göra än mer LCHF:ig om man byter den ”lätta” yougurten mot creme fraiche 34 %
Jag köper en sådan här hink med turkisk yougurt, tzatziki håller i flera dagar i kylen. Och med den här hinken med lock slipper du vitlöksdoft i hela kylen 😉
Det här behöver du : 1 hink med turkisk yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
Gör så här : Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt.
Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet.
Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska.
Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken.
Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.
Nu hoppas jag att du vågar göra egen,
istället för att bara köpa färdig 🙂