En enkel måndagsmiddag som knappt tar tjugominuter att fixa iordning.
Det här behöver du :
800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning
Gör så här : Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Skär eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli så smått. Men det är en smaksak. Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke ) – den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig. Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpure och låt sjuda upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med pasta.
Blir det något över så är det perfekt att frysa in.
Fick en fråga om de små blomsterkvistar jag satt i glasvasen,
de kommer från ett träd i vår trädgård, och jag har ingen aning om vad det heter … kanske du vet?
Det växer på framsidan tillsammans med en rejält stor rhododendron,
Idag har vi inte knappt satt foten inomhus, fint väder och massa trädgårdsarbete. Gissar att jag kommer ha något ont i armarna imorgon, kallas visst träningsvärk 😉 Vi har klippt ner stora syrenhäcken och grävt upp stubbar ( väldigt tungt ) och sått in nytt gräs. Men nu har vi landat inne efter en god middag – grillmat idag igen.
Marinerad grillspett med sparris , ungsbakade klyftpotatisar goda såser med sallad.
För er som missat hur man gör den goda Ratatouillen så kommer här receptet en gång till.
Det här behöver du till 4 – 6 portioner : 3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar
Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45 minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar
Jennifer Franzen med rätt svar och med följande motivering.
Vi skulle verkligen ha nytta av den här ursöta lilla grillen, både hemma och vid campingplatsen på Öland. Verklligen praktisk 😀 Tusen tack för en mkt braoch läsvärd blogg med många bra tips.
Grattis Jennifer och maila mej jennysmatblogg@hotmail.se och skriv ”grill” i ämnesrad,
Skriv ner dina adressuppgifter så kommer snart vinsten att dyka upp.
Det här behöver du : 1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl
Garnering : Handskalade räkor
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt & peppar. Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde. Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen. Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar. Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.
Toppa med handskalade räkor precis innan servering.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten. Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Servera sedan genast med en god sallad.
Onsdag : Kycklingenchiladas
Det här behöver du :
Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.
Servera genast med en god sallad och vitlökssås!
Torsdag : Ungsbakad choritzo
Det här behöver du:
5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man så önskar är det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
Körsbärstomater + olivolja och flingsalt
Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Gör så här: Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.Fyll korven och strö över rikligt med ost och lägg i en form. Lägg även dit körsbärstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna. Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara.
Och gör potatismoset så här: Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
Fredag : Kräftpaj
Till kräftpajen behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning :
2 burkar med kräftstjärtar a´170 gram styck
1/2 purjolök
1/2 dl klippt färsk dill
1 1/2 dl grädde
2 stora ägg
Salt och peppar och lite cayennepeppar
Gör så här:
Mät upp mjöl i en bunke, tärna i smör och häll i 2 msk kallt vatten.
Arbeta ihop till en deg och platta ut i en form ( ca 24-26 cm )Ställ kallt i 30 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader, och picka pajdegen och förgrädda i ca 10 – 15 minuter.
Rör ihop 1 1/2 burk med kräftstjärtar ( resten sparas till dekorering ), med dill och hackad purjolök . Bred ut kräftblandningen sedan i det förgräddade pajskalet.Mät upp grädde i en skål, och knäck i äggen- vispa ihop detta lite lätt för hand.Salta & peppra gräddblandningen och smaka av med lite cayennepeppar. Häll blandningen över all kräftfyllning. Ställ sedan in i ugnen i ca 15- 20 minuter till – tills den fått vacker färg.Dekorera sedan med kräftstjärtar, citron och dill.
Precis rört ihop en kallsås till kvällens grillning ( hoppas hoppas att de mörka molnen blåser förbi tills dess ) Och detta är kanske godaste vitlökssåsen man kan göra hemma. Om man frågar min familj iallafall 🙂
Det här behöver du :
5 dl creme fraiche
1 pressade vitlöksklyfta
1 msk chilisås
1 tsk salt
lite citronpeppar
ev. lite örtkrydda
Gör så här : Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt några timmar innan servering.
Bra att göra såsen rakt ner i creme fraiche burken, så att du kan förvara den där i sen.
Då slipper hela kylskåpet dofta vitlök.
Gott till det mesta, grillmat, pizza, paj. Mums!
Och ni missar väl inte att det är sista dagen på tävlingen idag! Den hittar ni HÄR
Ni som följer mej på instagram såg redan igår att utflykten gick av mot Göteborg och sedan Liseberg, och vilken bra dag vi hade sen. Trevligt sällskap ( min storasyster med familj ) mycket karuseller , glass, god mat och ännu mer karuseller 🙂 Barnen åkte bergochdalbanor gång på gång tills de var alldeles vimmelkantiga.
Hinner inte skriva mycker mer nu …. vi får gäster från öland om en pyttestund- men här kommer lite bilder från götet.
En utav oss lyckad vinna högvinsten på chokladhjulet på första försöket .
Och hur glad var han inte? 🙂
Istället för att baka den traditionella tårtan med sockerkaksbotten & grädde och jordgubbar så tycker jag att det är roligare att baka sådana här tårtor. Den ser ganska arbetad ut, men det är busenkelt att göra denna, och botten, kolasåsen kan med fördel göras dagen innan, men toppa med grädde och jordgubbar innan servering.
Har du inte bakat den tycker jag att du ska göra det snart , eller iallfall i sommar. Återkom och berätta vad du tyckte! 🙂
Drömkola – tårta med färska jordgubbar
Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.
Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.
Knappt man minns längre, men man hade nog riiiiktigt gott om tid. Eller hur? Gräsklippning, trädklippning, plantering och rensa ogräs, måla om , tapetsera och lägga nya golv… osv. Tur att man tycker att det är roligt iallafall 🙂 Häromdagen oljade vi in altanerna , hej pch hå så fint det blev när det vart färdigt. Och något annat fint är det lilla bordsblomman jag planterade med små vita blommor i. Ingen aning om vad det är för sort, men jag hoppas den ska trivas.
Nu har kaffet hunnit bli klart medan jag suttit och skrivit till er, nu ska jag väcka resten av familjen & Mona med familj. Och snart ska vi äta frukost här hela gänget, och packa in oss i bilarna och ge oss iväg på en utflykt. Som barnen har tjatat, och sett fram emot detta, det ska bli så roligt.
Den färdiga middagen med en god sallad,
lätt att laga och uppskattas av hela familjen.
Lätt att vareira med olika kryddor, timjansspett är riktigt gott det också.
Nu blev det med sambal oelek för lite mer hetta.
Detta behöver du :
1 kilo köttfärs
salt och peppar
2 msk kalv fond
1/2 msk sambal oelek
Pensla med soya under grilltiden
Bra att ha : Grillspett.
Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och forma av långa köttfärsbullar längst spetten.
Sedan är det bara att grilla, och pensla med lite soya under grillningen.
Recept på tzatziki hittar du här:
Det här behöver du : 1 hink med turkisk yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
Gör så här : Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet.
Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken. Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte