Good morning sunshines

Good morning sunshines.

Hoppas ni har vaknat på bästa sidan, solen skiner ju och himlen är blå iallafall här över stan och jag tror minsann att det kommer bli en fantastisk dag. Och det är mycket roligt som händer just nu, men inget är klart och jag kan tyvärr inte berätta något än. Får återkomma när det närmar sig tills dess håller jag tummarna. Väldigt roligt och spännande helt klart. Wiiiieee.

Fått frågor om den söta betonghästen, den är från serholt ( tror den är köpt på Village )

Söt som socker är den. Tack Ulrika.

0
4 kommentarer

Tips för att få en mer välbesökt blogg

Om du inte har en egen blogg så kanske inte detta inlägget är så roligt….  För nu blir det ett efterfrågat inlägg om bloggtips igen, och jag har uppdaterat det ytterligare sedan förra gången.  Om ni bara visste så många frågor jag får som handlar om blogg, besökstips och att få bloggen att växa. Ja, det  är väldigt många det – så istället för att skriva i kommentarsfältet och maila till alla så har jag nu har jag skrivit ihop några punkter på vad jag tror att du bör tänka på om du vill  skapa en större välbesökt  blogg.

Jag har precis som alla ”icke-kändis” bloggare börjar med en pytteliiiiten blogg med bara ett fåtal besökare. Men har fått en blogg som har växt massor under dessa tre åren, och mina tips till er blir :

Bilder till varje inlägg är viktigt.IMG_8171-002

Mina snabba tips på att få en blogg att växa är :

Bestäm din inriktning.
Vad vill du skirva om : mat, inredning, mode, resor,  smink eller familjeliv.
Kanske lite av varje, men ha en bas.

Uppdatera din blogg ofta – helst tre- fyra  gånger om dagen.
Det är roligare att läsa en blogg som uppdateras ofta, tycker ni inte det? 

Skriv alla dina inlägg med en bild, gärna en fin bild.
Med bilder blir bloggen mer intressant. Och med fina bilder blir det en trevlig blogg att besöka.

Lagom mycket text till bilderna
För mycket text kan bli trist att läsa,
varva text med lagom mycket bilder.

Hellre flera korta inlägg om dagen än ett långt.
En ofta uppdaterad blogg känns mer intressant att läsa.

Länka ofta till  bloggar du gillar, både större och mindre bloggar. 
Då länkar bloggar oftare till dig. Låna aldrig bilder utan att fråga , eller utan tydliga länkningar. ( Mina recept & bilder får ni gärna låna till era bloggar, men då med en hänvisning till min adress : www.femme.se/jennysmatblogg) 

Skaffa en facebook till din blogg och tipsa om den.
Uppdatera sidan ofta. Här hittar ni min 😉

Ta dig tid att svara på kommentarer och mail.
Om de handlar om frågor kring t.ex recept, och ta till dig av ev. kritik.

Har du inte instagram så är det ett bra ställe att få nya läsare.
Det  är ett bra ställe att få nya läsare / följare. Mej hittar ni där @jennysmatblogg

Lägg till din blogg på olika blogglistor : bloggportalen, uppdatera på bloglovin,
och skriver du om mat så finns hittarecept.se
Då är det lättare för flera att hitta din blogg

Kommentera och tyck till på bloggar du läser också. 
På så vis hittar flera in på din blogg.

Jag hoppas att ni fått några svar på era bloggfrågor och hittar några tips här.

0
8 kommentarer

Eurovision menyn

Goooodmorgon

En kopp kaffe och en en liten stund framför datorn innan det är dags att väcka kidsen.
Tänkte att det vore roligt att jag fortsätta tipsa om en trerätters meny även nu till Eurovison Song Contest, precis som jag gjort tidigare med melodifestival-menyerna. Och som förrätt tycker jag att ni bara måste pröva de här ”Petit Choux” – bitarna vi gjorde för ett tag sedan.
Eller har ni redan prövat dem kanske? Så goooooda.

Förrätten :

Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar
 
Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i. 

Det här behöver du :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning : 
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.

Oxfile eller fläskfile provencale: 

För 4-5 personer :
2 putsade fläskfile eller motsvarande oxfile
smör
salt och peppar
200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet. Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och blivit genomvarm. Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

Efterrätten:En ljuvligt len glas med kolassås och choklad  ♥ ♥ ♥

 

Det här hade jag :

1 burk kondenserad sötad mjölk
100 gram mörk choklad
100 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub

Gör så här :

Koka burken i cirka 3 timmar ( 2 tim 45 minuter kokade jag )Och låt svalna, burken kan förberedas dagen innan.  Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffig ( men inte för hård – se bild nedan ) Blanda ner den kalla kolakrämen ( det ska blanda sig ) men spara en ett par msk till senare. Vänd ner chokladen men spara lite till garnering , och sen klickar du ut  kolan på lite olika ställen och vänd i dessa.  Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5- 6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.

Smeten är så god att man vill äta den som den är med sked.  Yammi yammi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kan denna menyn vara något för dej, eller har du redan bestämt vad ni ska äta?

0
10 kommentarer

Vackra penseer och inställda planer

God kväll min vän,

Idag har det regnat och haglat och även skymtat en och en annan solglimt här över stan. Och jag hann iallafall  ut och fota mina tjusiga penseer innan nästa regnskur kom på besök.

Fina färger som förgyller altanen.

Hann fota även altanen innan nästa regnskurar tog överhand.

Jag målade in kjolen på altanen i år, och tror ( och hoppas ) att nästa år så ser man ingen skillnad på ny & gammal trall.

Och sen måste jag tyvärr meddela att våran tjejkväll i täby nu måste ställas in, inte mycket vi kan göra, det har nämligen blivit en stor vattenskada i Chevrolets bilhall så det går helt enkelt  inte att vara där, så är det .Och det är svårt att få tag på en ny lokal med så kort varsel så vi får hålla ut till september då vi kör tjejkvällen istället.

Hoppas du kan komma då , hade varit roligt att ses då 😀

0
4 kommentarer

Pannbiffar med fluffigt potatismos

Precis skjutsat in ett par formar med lasagnen i ugnen och barnen hjälps åt att duka bordet,så jag kan uppdaterar bloggen här under tiden maten ska bli färdig. Sen ska jag köra Melvin till fotbollsträningen, ska bara hitta fotbollsskor, vattenflaska och benskydd innan dess – dessa tre saker verkar alltid försvinna hemma hos oss 🙂

Dagens  middagsrecept jag tänkte skriva om lagade vi förra veckan… och husmanskost är väl toppen- detta receptet är en återkommande favorit. Maträtter med köttfärs är lätt att variera och detta är något som alltid finns hemma i kylskåpet eller i frysen.  Denna gången så hade löken precis tagit slut- jag som hade tänkt att göra en god söt-salt brunsås till. Men gräddsås är inte så dumt det heller – vad gillar du bäst för sås till ?

Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

 

1
7 kommentarer

Tio frågor till

Jag vill bara än en gång säja att det är sååå roligt att ni hör av er, både på mail och via kommentarsfältet.  Ibland blir man påmind om hur många ni faktiskt är här inne och läser. Och  igår fick jag ett trevligt mail från Sofia, hon hade även hon tio frågor som hon ville att vi skulle skriva ner på bloggen.  Och så här skriver hon :

”Först och främst vill jag tacka för en matblogg i världsklass. Vi har provat många av dina recept och alla har blivit väldigt lyckade och spridits vidare till vänner och bekanta. Nu skriver jag till dig för att jag tyckte det var kul att lära känna dej bättre när du svarade på de snabba frågorna för en vecka sen.  Och jag hoppas att du nu vill svara på mina också”.Tack Sofia, klart jag vill. Här kommer de :

1. Vilken är din bästa film ?
Svar:
 Jag tittar på löjligt mycket filmer. Och har många favoriter, gärna sådana gamla klassiker som man kan om igen ”Top Gun”,  ” Notting Hill”  ja och så  ”Twilight” också.

2. Vad gjorde du för femton minuter sedan?  

Svar : Skrev en matlista samtidigt som jag borstade tänderna.

3. Vem skickade du ditt senaste sms till ?
Svar :
 * kollar mobilen* det var till lillasyster. 

4. Jeans eller chinos?
Svar
: Det blir nog jeans.

5. Hur länge sedan är det du startade din bloggen och hur många besök har den om dan ?
Svar :  
Det var för lite mer än tre år sedan jag satte mej framför datorn och började knappa in mitt första inlägg.Tänk vad tiden går va ?  Det där med besökare varierar ju några tusen hit och dit. Men om jag kollar tillbaka den senaste tiden så har jag haft mellan 12 000- 16 000 besök om dagen. Unika besökare är ungefär hälften av dem. Dv.s mina läsare kikar i snitt in två gånger om dagen.

6. Vad har du på dej idag. Kan du inte visa en dagens outfit ?
Svar : Jag ska uppdatera med en sådan när jag har svarat färdigt på alla frågor 🙂


7. Har du några bra bloggtips. Hur gör man för att få en stor blogg ?  

Svar : Jag har skrivit lite om det tidigare, jag ska leta upp inlägget och lägga upp det igen.

8. Stan eller landet ?
Svar:
 Båda, jag gillar kontrasterna.

9. Ni som reser så mycket, vilket är bästa resmålet ?
Svar :
 Bara det är sol och varmt så klagar jag inte 🙂 Men Thailand & Bali är väldigt fint och Vietnam. Men jag åker gärna till Spanien också , ingen restid att prata om och god mat.

10. Och nu den sista. Vad har du för planer i helgen Jenny ?
Svar : Planer till helgen.  Ja det är ju Eurovision songcontest på lördag. Då ska vi träffa vänner, äta gott och titta på alla bidrag  🙂 

Och nu ska jag rusa hoppas på att hinna uträtta mina ärenden innan lunchmötet.

Jeansskjorta med USA-flagga

Har du tid så svara gärna på de
tio frågorna själv i kommentarsfältet 😀

0
12 kommentarer

Inspiration

 

Godkväll i stugorna.

Har ni haft en fin start på veckan ? Hoppas det!   Idag har det inte varit  lika varmt som i helgen, men jag har hörde att det ska bli riktigt sommarväder på onsdag redan. Håller tummarna för att de har rätt.

Nu tänkte jag sätta mej och bläddra i lite möbelkataloger jag har fått hem. Alltid roligt  att bara kolla på alla fina bilder- får massa inspiration.

Katalogerna går mestadels i vitt som jag lånar hem, men för att få en kontrast mot vita bordet, valde jag en sida med mer färg 😉

0
Kommentera

Veckans första middag – korvgryta

En enkel måndagsmiddag som knappt tar tjugominuter att fixa iordning.  

Det här behöver du : 
800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning

Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Skär eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli så smått. Men det är en smaksak. Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke )  – den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig. Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpure och låt sjuda upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med pasta.

Blir det något över så är det perfekt att frysa in.

Klicka HÄR så hittar ni fler korvrätter.

0
8 kommentarer

Vad är det för träd ?

Fick en fråga om de små blomsterkvistar jag satt i glasvasen,
de kommer från ett träd i vår trädgård, och jag har ingen aning om vad det heter … kanske du vet?

Det växer på framsidan tillsammans med en rejält stor rhododendron,

0
4 kommentarer

Söndagsgrill

 God kväll, 

Idag har vi  inte knappt satt foten inomhus, fint väder och massa trädgårdsarbete. Gissar att jag kommer ha något ont  i armarna imorgon, kallas visst träningsvärk 😉 Vi har klippt ner stora syrenhäcken och grävt upp stubbar ( väldigt tungt )  och sått in nytt gräs. Men nu har vi landat inne efter en god middag – grillmat idag igen.

 Marinerad grillspett med sparris , ungsbakade klyftpotatisar goda såser med sallad.

 För er som missat hur man gör den goda Ratatouillen så kommer här receptet en gång till. 

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
 
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45  minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar

 

0
6 kommentarer