Laxlåda med duschessepotatis

Fisk är något vi lagar ofta, och när jag bläddrar tillbaka ser jag på bloggen att vi äter extremt mycket lax. Inte alls speciellt mycket vit fisk faktiskt, så det ska bli ändring på det- ibland är det lätt att fastna i samma ”handla middagsmat”- mönster och tydligen har lax blivit en sådan vara som bara har plockats ner i kundvagnen och torsken har fått stanna kvar 🙂 Men iallafall tänk på att ni kan ändra alla mina recept efter smak och tycke- har ni torsk, sej eller en annan god fisk hemma byt bara ut laxen och ersätt med den. Är ni som jag – äter ni också mycket lax eller är det någon särskild fisk som ni alltid har hemma i frysen?

En riktigt god laxlåda med duschessepotatis

Det här behöver du :
4 portionsbitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.

När laxen varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen
och grädda tills såen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen är klar.
Färdigt att serveras.

 

3
7 kommentarer

Krämig och gräddig rabarberglass

Hej hej,

Nu är jag tillbaka hemma igen-  har precis skjutsat  lillasyster och familj till flyget. En vecka med sol och värme på vackra cypern, låter bra medan det regnar här i växjö idag. Här är det lite sådär lagom kvalmigt  sol, mörka moln, kvavt i luften åska och regn. Men det är iallfall inte kallt, så vi har varit ute och grejat i trädgården idag jag och Nomi 🙂 Ingen ide att klippa gräset bara eftersom det regnat från och till. Det är en väldigt vacker tid nu när allt är grönt, gräsmatta, syrenerna ,björkarna och så alla fruktträd som börjat blomma. Härligt!

Middagen blev tidig idag eftersom vi ville äta med sällskapet vi skulle köra till flyget, det blev laxlåda med duchessepotatis och  dill & citronsås- återkommer med de receptet om en stund.Först till efterrätten som vi gjorde: rabarberglass med rabarberna från trädgården.

Gott, sött & sådär lagom syrligt.

Det här behöver du :
500 gram färska rabarber
1 dl vatten
1 1/2 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk  (inte kokad)

Gör så här :
Ansa och skär rabarberna i små bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull, värm upp tills sockret löst sig. Häll ner rabarberna och låt sjuda i ett par minuter- tills rabarberna är mjuka. Ställ i frysen tills det svalnat / kallnat. Mixa slätt med stavmixer.
Vispa grädden så att den bildar toppar när du lyfter upp elvispen, och varva / vänd sedan ner grädde, den kondenserad mjölk och rabarberkrämen.

Häll upp i en form och ställ kallt och frys in minst 5 timmar innan servering.

Så gott.

Det är riktigt lätt och väldigt mycket godare att göra egen glass.
Klicka här hittar ni alla mina tidigare glassrecept  

11
8 kommentarer

Syrentiden är här

Godmorgon och välkommen måndagmorgon.

Hur har ni det med era syrener, snart på g att börja blomma kanske? Därför tänkte jag att jag raskt går över till ett tips till er från förra året – och det är att göra egen syrensaft, jag lovar att det är fantastiskt gott. Och rolig ”gå-bort-present”  Kul att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt förra året då jag gjorde kokade detta för första gången. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om detta så uppdaterar jag med en liten repris- saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades  med massa is.

så har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar 🙂

Syrensaft 

IMG_6017

Det här behöver du :

50   blomklasar av lila bondsyrén
2  kilo strösocker
2 1/2   liter vatten
30  gram citronsyra
2  citron

( en vaniljstång )

Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen är den färdig , sila den –  och häll upp i vackra flaskor.

Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.

IMG_6024

0
24 kommentarer

Veckomatsedel

Dagarna går så himla fort- och det är ju dags för nästa veckas matsedel igen.
Nu har jag plockat fram fem favoriter från bloggarkivet- hoppas det är till lite hjälp i middagsplaneringen. Tomatsoppan trillade ju  bort, men nu är den på plats som torsdagens middagsförslag.
Enjoy 🙂

 Måndag :Grekiska biffar med tzatziki och sallad

IMG_5942
Det här behöver du :

1 kilo nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
1 1/2 tsk torkad oregano
Valfri mängd finhackad persilja

100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i

Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda
Tzatziki

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfärsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna på medelsvagvärme tills de är klara.  Servera tillsammans med salladen och tzatziki. Ungsrostade potatis eller rotgrönsaker är gott att servera till

Tisdag : Korvgryta med hetta

Det här behöver du :  

800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning

Gör så här :

Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skär eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli så smått. Men det är en smaksak. Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke )  – den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig. Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpure och låt sjuda upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med ris.Blir det något över så är det perfekt att frysa in.

Onsdag : Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos – med knäckebröd, citron och en sallad.

Nu är vi ju så många- och vi lagade dubbelt så mycket mat.

För 4 personer behöver du : 
400 gram torskfile
2 ägg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör

Gör så här :
Vispa äggen lätt och lägg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta  och ströbröd.  Skär den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet och lägg upp de panerade fiskbitarna på en tallrik medan du värmer upp en panna med rikligt med smör. Stek fiskpinnarna frasiga och fina på varje sida. och servera med potatismos, citron , knäckebröd och lite grönsaker.

Torsdag :  Tomatsoppa med smörigt vitlöksbröd. 

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
2 stycken grönsaksbuljong

3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl färdigkokt pasta

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde och sist så vänder du ner den färdiga pastan. Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.Jag gillar ganska mycket cayennepeppar- så man svettas lite

Då är är gott att runda av med en lite klick matlagningsyougurt / creme fraiche

 Fredag : Grillade kycklingburgare , snabbt gott och enkelt!

Pommes och kycklingburgare ( vanlig kycklingfile ) och till hamburgaren serveras  friscobröd ( MAX ) och chilibea , ost , sallad och gul lök

 

0
1 kommentar

Gårdagen i bilder

Godmorgon säger vi från ett regnigt Öland.

Det  spelar egentligen ingen roll vad det är för väder på ön nu på våren/ sommaren – det är alltid härligt att vara på öland, och vi hade sådan tur med vädret igår när vi var ute hela dan och grillade och fikade. Och nu ska vi snart  ta och packa ihop oss för att åka vidare mot barnens mormor för lunch- ville bara visa lite matbilder från igår , och ett litet enkelt recept på paj

Potatisgratäng, grillad file, majskolvar, egenodlad sparris (!!)  och beasås.
Mums.  

Och rabarberpaj blev det till kaffet. Detta kanske är något bland det godaste som finns i fikaväg. Syrliga rabarber till den söta smulpajen tillsammans med kall, fluffig vaniljsås

Nu har väl alla ett eget bra recept på smulpaj. Men här kommer ett bra till :

Det här behöver du :
Smör
Rabarber så att det täcker pajbotten
2 dl socker

Smuldegen :
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.Smöra foren och häll ut skivad rabarber över botten – sockra väl.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker  och fördela över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 – 30 minuter.  Tills pajen fått fin färg.

Servera med vaniljsås.

 

0
3 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Pulled pork- fantastiskt gott

Hej raringar, 

Roligt att ni tittar förbi så flitigt, här har vi rätt nyligen landat på öland – vi umgås, fikar och ska snart förbereda kvällens grill. Ville bara kika förbi och hinna skriva om gårdagens fantastiska middag ”pulled pork” vi lagade igår – har ni lagat det tidigare? En maträtt som kan få vilken nybörjare som helst att känna sig som en mästerkock. Det blev fantastiskt gott.

Det finns otroligt många recept på ”pulled pork” – så här gjorde vi.

Det här behöver du :

1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås – recept HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.
Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!

Man kan äta det med lite vad man tycker är gott, tacosbröd, tortilla, källarfranska eller gott hamburgarbröd. Med sallad, och lite goda kalla såser- du måste bara återkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  
Missa inte alla fina höstkläder just nu hos Bubbleroom, 
KLICKA HÄR

0
24 kommentarer

The world baking day

Som tidigare nämnt så är jag utsedd till en stolt ambassadör för ”the world baking day”  som går av staplen söndag den 19 maj.  Syftet med WBD är att skapa lite mer inspiration och glädje för att baka en extra gång, det är en dag för oss som älskar bakverk. Jag tillsammans med tre andra svenskar, av sammanlagt 100 ambassadörer,  runt om i världen har skapat ett varsitt bakbidrag här för att inspirera.

Och jag har flera gånger kikat igenom alla fina bidragen och funderar på om jag ska baka denna godingtårta av :  Marta Godinho – journalist och bloggare.

 Jag översatte receptet till svenska

Det här behöver du :
6 st ägg
200 gram socker
300 gram choklad
200 gram margarin
70 gram majsmjöl
200 gram sötad grekisk yougurt
Färska bär : hallon , blåbär

Till glasyren :
100 gram choklad
200 gram grädde

Gör så här :
Värm ugnen till 180 ° C.Vispa äggulorna med sockret tills de blir prösa. Lägg choklad och margarin i en skål och lägg dem i ett vattenbad  tills den smälter. Använd en metall eller glas skål, vispa reserverade äggvitorna tills de håller hård toppar när visparna lyfts rakt upp. Lägg majsmjöl till den porösa blandningen och rör ner chokladen. Slutligen, vänd försiktigt i de vispade äggvitorna. Grädda i en rund form (24cm diameter) med bakplåtspapper i 50 minuter.Låt den svalna innan den tas ur formen.

Skär kakan i hälften längdriktningen. Bred ut yoghurt och bären mellan dem. Sen kan du börja med glasyren : lägg chokladen och grädden i en skål och lägg den i ett vattenbad och rör tills chokladen smält. Låt det svalna och sedan täcka kakan med det. Använd resten av bären att dekorera med

***********************************************
Mums, ser inte chokladtårtan helt fantastiskt god ut!

 Kika in och kolla HÄR

Lycka till ! 

I samarbete med Milda


Milda stolt sponsor av The World Baking Day

0
5 kommentarer

Popcorn-fredag

Popcorn-fredag var det här, och just nu doftar det smör-poppisar i hela huset. Och det är inte bara barnen som äter popcorn , även Molly är galen i det. Hon är ganska smart- och brukar välja att sitta närmast Nomi , för hon vet att det möjligen är hon som kommer tappa lite på golvet.

Molly-bus

Nu inväntar vi Lets dance 😀
Ska du också titta, vem tycker du ska vinna?

0
9 kommentarer

Lite bilder från vardagsrummet

 Underbara väder… det är så varmt och härligt ute, så jag förstår att det inte är många som har tid att sitta framför datorn idag, för det har jag knappt själv heller. Men jag lovade ju lite bilder från varadgsrummet, eller kanske snarare från skänken. Jag är ju expert på att springa runt och flytta runt på alla mina prylar ( läs lyktor ). Och jag tyckte att den stora silverlyktan blev riktigt fin här mot speglen.

 Och så plockade jag in utebrickan med blomma , tyckte den matchade med resten av skänken.

Ljuslyktor i glas från IKEA, både stora och små.
De små kan man använda som dessert skålar, precis lagom för ett par skopor glass
eller en portion pannacotta. Tips.

Ett tag hade jag mycket vitt och svart, nu har jag mer övergått till silver( tenn / zink / plåt ) med vitt. Undra vilka färger det kommer va om ett par månder 🙂 

Middagen ikväll blir ”pulled pork”  jag ställde in den redan tidigt imorse. Och jag kan lova att det doftar riiiiiktigt gott. *Tre timmar kvar innan den är klar*  Recept på denna goding kommer.

Vad äter ni själva ikväll?

0
10 kommentarer

Dagens outfit

God morgon och välkommen strålande helg.
Jag har åtminstone hört att det ska bli toppenväder hela helgen, det gillas.   Och mina vänner vad ni tjatar , tjatar och tjaaaaatar om att jag ska skriva om dagen outfit 😉  Okej, eftersom jag är ett modelejon ( eller snarare inte alls ) så får ni iallafall en dagens idag.

Arbetskläder : Tröja vila, Linne Gina  och Jeans- märke okänt med de är från stenåldern ( ungefär) Ett par Hunter har jag (!! kors i taket ) – skönaste gummistövlarna jag ägt.  Färgen var vit från början, men de är välanvända och nu snarare svarta än vita. Men som tur är har vi två duktiga modebloggare här på femme Kolla in Ninas mode- och smink blogg HÄR och Hannahs hittar du HÄR

Nu ska jag skutta ut i trädgården där jag trivs som bäst, och rensa ogräs. Sen tror det eller ej, så har jag en tid bokad hos min hårfrisör Robert. Äntligen 🙂

Hoppas du får en underbar fredag, har fotat lite från vardagsrummet som jag ska visa er sen. Så vi hörs om en stund.

0
9 kommentarer