Jorden runt- hade varit nĂ„got det đ  Ni som hĂ€ngt hĂ€r pĂ„ bloggen ett tag vet att vi tycker det Ă€r roligt att resa, och har nog under alla Ă„r alltid haft en resan inplanerad eller i tanken. Det Ă€r verkligen fantastiskt att besöka fjĂ€rran lĂ€der, uppleva nya kulturer,  lĂ€ra sig nĂ„gra fraser pĂ„ andra sprĂ„k, Ă€ta spĂ€nnande mat och sedan fĂ„ lite sol pĂ„ köpet.  I förra huset hade vi tapetserat en stor vĂ€rldskarta i Jacobs rum, dĂ€r vi mĂ€rkte ut alla lĂ€nder vi besökt. BĂ„de roligt och nyttigt att fĂ„ se vart alla lĂ€nder verkligen befinner sig gentemot sverige. Nu har vi inte haft nĂ„gon plats att fĂ€sta nĂ„gon stor jĂ€ttekarta.  Men dĂ€remot har vi en jĂ€ttetuff svart/ silvrig jordglob- och den duger minst lika bra.
Enkel, nÀtt och silverfÀrgad.
Och Ă€r det nĂ„gon som undrar vart denna Ă€r köpt sĂ„ fyndade jag den pĂ„ GekĂ„s sist. Men nu sĂ€ger jag tack för idag vĂ€nner, och nu stĂ€ngs datorn ner för dagen, nu blir det filmkvĂ€ll istĂ€llet đ
Idag har Melvin önskat middagen đ
Och valet föll pĂ„ ugnspannkaka – och det var evigheter sen vi Ă„t det, sĂ„ det kĂ€nns lite extra roligt att laga det. Jag kommer göra en ”barn-variant” med endast pannkakssmet och bacon- och sĂ„ en med mera lök och broccoli & annat gott.
Fisk Ă€r nĂ„got vi lagar ofta, och nĂ€r jag blĂ€ddrar tillbaka ser jag pĂ„ bloggen att vi Ă€ter extremt mycket lax. Inte alls speciellt mycket vit fisk faktiskt, sĂ„ det ska bli Ă€ndring pĂ„ det- ibland Ă€r det lĂ€tt att fastna i samma ”handla middagsmat”- mönster och tydligen har lax blivit en sĂ„dan vara som bara har plockats ner i kundvagnen och torsken har fĂ„tt stanna kvar đ Men iallafall tĂ€nk pĂ„ att ni kan Ă€ndra alla mina recept efter smak och tycke- har ni torsk, sej eller en annan god fisk hemma byt bara ut laxen och ersĂ€tt med den. Ăr ni som jag – Ă€ter ni ocksĂ„ mycket lax eller Ă€r det nĂ„gon sĂ€rskild fisk som ni alltid har hemma i frysen?
En riktigt god laxlÄda med duschessepotatis
Det hÀr behöver du : 4 portionsbitar lax
Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 Àggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar
Till sĂ„sen:Â
2 dl vatten
2 dl grÀdde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar
Toppa med lite handskalade rÀkor
Gör sÄ hÀr:
Koka potatisen mjuk, och stÀll ugnen pÄ 225 grader.
LÀgg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du sÄsen, fÄr du vÀtska frÄn fisken Àr det det godaste ( dÄ byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars gÄr det bra med hummerfonden ocksÄ. Blanda i vÀtskorna i en kastrull och lÄt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. LÄt sjuda pÄ svag vÀrme.NÀr potatisen Àr mjuk sÄ vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.
NÀr laxen varit inne en kvart sÄ tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner sÄsen över fisken och stÀll sedan in hela formen i mitten pÄ ugnen
och grÀdda tills sÄen och moset fÄtt en fin fÀrg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen Àr klar.
FĂ€rdigt att serveras.
Nu Ă€r jag tillbaka hemma igen-  har precis skjutsat  lillasyster och familj till flyget. En vecka med sol och vĂ€rme pĂ„ vackra cypern, lĂ„ter bra medan det regnar hĂ€r i vĂ€xjö idag. HĂ€r Ă€r det lite sĂ„dĂ€r lagom kvalmigt  sol, mörka moln, kvavt i luften Ă„ska och regn. Men det Ă€r iallfall inte kallt, sĂ„ vi har varit ute och grejat i trĂ€dgĂ„rden idag jag och Nomi đ Ingen ide att klippa grĂ€set bara eftersom det regnat frĂ„n och till. Det Ă€r en vĂ€ldigt vacker tid nu nĂ€r allt Ă€r grönt, grĂ€smatta, syrenerna ,björkarna och sĂ„ alla frukttrĂ€d som börjat blomma. HĂ€rligt!
Middagen blev tidig idag eftersom vi ville Àta med sÀllskapet vi skulle köra till flyget, det blev laxlÄda med duchessepotatis och  dill & citronsÄs- Äterkommer med de receptet om en stund.Först till efterrÀtten som vi gjorde: rabarberglass med rabarberna frÄn trÀdgÄrden.
Gott, sött & sÄdÀr lagom syrligt.
Det hÀr behöver du :
500 gram fÀrska rabarber
1 dl vatten
1 1/2 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrÀdde
1 burk med kondenserad mjölk  (inte kokad)
Gör sÄ hÀr :
Ansa och skÀr rabarberna i smÄ bitar. MÀt upp vatten och socker i en kastrull, vÀrm upp tills sockret löst sig. HÀll ner rabarberna och lÄt sjuda i ett par minuter- tills rabarberna Àr mjuka. StÀll i frysen tills det svalnat / kallnat. Mixa slÀtt med stavmixer.
Vispa grÀdden sÄ att den bildar toppar nÀr du lyfter upp elvispen, och varva / vÀnd sedan ner grÀdde, den kondenserad mjölk och rabarberkrÀmen.
HÀll upp i en form och stÀll kallt och frys in minst 5 timmar innan servering.
SĂ„ gott.
Det Ă€r riktigt lĂ€tt och vĂ€ldigt mycket godare att göra egen glass. Klicka hĂ€r hittar ni alla mina tidigare glassrecept Â
Hur har ni det med era syrener, snart pĂ„ g att börja blomma kanske? DĂ€rför tĂ€nkte jag att jag raskt gĂ„r över till ett tips till er frĂ„n förra Ă„ret – och det Ă€r att göra egen syrensaft, jag lovar att det Ă€r fantastiskt gott. Och rolig ”gĂ„-bort-present”  Kul att det Ă€r flera stycken som har gjort egen syrensaft innan â för mig sĂ„ var det iallafall helt nytt förra Ă„ret dĂ„ jag gjorde kokade detta för första gĂ„ngen. Och eftersom jag fĂ„tt massa mail och kommentarer om detta sĂ„ uppdaterar jag med en liten repris- saften fick en vacker ljuslila-rosa fĂ€rg, och serverades  med massa is.
sĂ„ har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar đ
Gör sÄ hÀr:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa sÄ att du bara har de smÄ syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstĂ„ng ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort frĂ„n plattan och rör ner citronsyran och rör om.LĂ€gg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och hĂ€ll över det heta vattnet, sĂ€tt pĂ„ ett lock och lĂ„t svalna.StĂ€ll sedan in i kylskĂ„pet och lĂ„t stĂ„ i tre dagar. Rör om morgon och kvĂ€ll sĂ„ att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen Ă€r den fĂ€rdig , sila den –  och hĂ€ll upp i vackra flaskor.
Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.
Dagarna gÄr sÄ himla fort- och det Àr ju dags för nÀsta veckas matsedel igen.
Nu har jag plockat fram fem favoriter frÄn bloggarkivet- hoppas det Àr till lite hjÀlp i middagsplaneringen. Tomatsoppan trillade ju  bort, men nu Àr den pÄ plats som torsdagens middagsförslag.
Enjoy đ
 MÄndag :Grekiska biffar med tzatziki och sallad
100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i
Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda Tzatziki
Gör sÄ hÀr:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfÀrsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna pÄ medelsvagvÀrme tills de Àr klara. Servera tillsammans med salladen och tzatziki. Ungsrostade potatis eller rotgrönsaker Àr gott att servera till
Tisdag : Korvgryta med hetta
Det hĂ€r behöver du : Â
800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisÄs
1 nypa socker
4 dl grÀdde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning
Gör sÄ hÀr :
Koka riset enligt anvisningar pÄ paketet.
SkĂ€r eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli sĂ„ smĂ„tt. Men det Ă€r en smaksak. Finhacka löken och vĂ€rm upp en panna med smör och frĂ€s korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke )  – den ska inte brĂ€nnas utan bara fĂ„ lite fĂ€rg och löken ska bli glansig. MĂ€t upp och hĂ€ll i vatten, grĂ€dde, chilisĂ„s, tomatpure och lĂ„t sjuda upp. Red sĂ„sen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. LĂ„t sjuda pĂ„ svag vĂ€rme i 10 minuter innan du serverar med ris.Blir det nĂ„got över sĂ„ Ă€r det perfekt att frysa in.
Onsdag : Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos – med knĂ€ckebröd, citron och en sallad.
Nu Àr vi ju sÄ mÄnga- och vi lagade dubbelt sÄ mycket mat.
För 4 personer behöver du :Â
400 gram torskfile
2 Àgg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör
Gör sÄ hÀr :
Vispa Àggen lÀtt och lÀgg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta  och ströbröd.  SkÀr den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i Àgg och sist i ströbrödet och lÀgg upp de panerade fiskbitarna pÄ en tallrik medan du vÀrmer upp en panna med rikligt med smör. Stek fiskpinnarna frasiga och fina pÄ varje sida. och servera med potatismos, citron , knÀckebröd och lite grönsaker.
Torsdag :  Tomatsoppa med smörigt vitlöksbröd.Â
Det hÀr behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grÀdde
2 stycken grönsaksbuljong
3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl fÀrdigkokt pasta
Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd
Gör sÄ hÀr :
Hetta upp en kastrull med olivolja och frĂ€s den finhackade löken + vitlöken  glansig, och hĂ€ll i kryddorna och lĂ„t frĂ€sa, rör sedan i lite av vattnet och lĂ„t sjuda lite upp en stund. VĂ€nd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtĂ€rningarna pressa och sedan hĂ€ll i sockret. LĂ„t sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slĂ€t. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om sĂ„ önskas â runda av tomatsoppan med en skvĂ€tt grĂ€dde och sist sĂ„ vĂ€nder du ner den fĂ€rdiga pastan. Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.Jag gillar ganska mycket cayennepeppar- sĂ„ man svettas lite
DÄ Àr Àr gott att runda av med en lite klick matlagningsyougurt / creme fraiche
 Fredag : Grillade kycklingburgare , snabbt gott och enkelt!
Pommes och kycklingburgare ( vanlig kycklingfile ) och till hamburgaren serveras  friscobröd ( MAX ) och chilibea , ost , sallad och gul lök
Det  spelar egentligen ingen roll vad det Ă€r för vĂ€der pĂ„ ön nu pĂ„ vĂ„ren/ sommaren – det Ă€r alltid hĂ€rligt att vara pĂ„ öland, och vi hade sĂ„dan tur med vĂ€dret igĂ„r nĂ€r vi var ute hela dan och grillade och fikade. Och nu ska vi snart  ta och packa ihop oss för att Ă„ka vidare mot barnens mormor för lunch- ville bara visa lite matbilder frĂ„n igĂ„r , och ett litet enkelt recept pĂ„ paj
PotatisgratÀng, grillad file, majskolvar, egenodlad sparris (!!)  och beasÄs.
Mums. Â
Och rabarberpaj blev det till kaffet. Detta kanske Àr nÄgot bland det godaste som finns i fikavÀg. Syrliga rabarber till den söta smulpajen tillsammans med kall, fluffig vaniljsÄs
Nu har vÀl alla ett eget bra recept pÄ smulpaj. Men hÀr kommer ett bra till :
Det hÀr behöver du :
Smör
Rabarber sÄ att det tÀcker pajbotten
2 dl socker
Gör sÄ hÀr :
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 grader.Smöra foren och hĂ€ll ut skivad rabarber över botten – sockra vĂ€l.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker och fördela över rabarberna.
StĂ€ll in i ugnen och grĂ€dda i cirka 20 – 30 minuter. Tills pajen fĂ„tt fin fĂ€rg.
Roligt att ni tittar förbi sĂ„ flitigt, hĂ€r har vi rĂ€tt nyligen landat pĂ„ öland – vi umgĂ„s, fikar och ska snart förbereda kvĂ€llens grill. Ville bara kika förbi och hinna skriva om gĂ„rdagens fantastiska middag ”pulled pork” vi lagade igĂ„r – har ni lagat det tidigare? En matrĂ€tt som kan fĂ„ vilken nybörjare som helst att kĂ€nna sig som en mĂ€sterkock. Det blev fantastiskt gott.
Det finns otroligt mĂ„nga recept pĂ„ ”pulled pork” – sĂ„ hĂ€r gjorde vi.
Det hÀr behöver du :
1,2 kilo flÀskkarre salt, peppar och cayennepeppar 3 msk olivolja 3 dl barbecuesÄs 2 gul lök 1 vitlöksklyfta
Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssĂ„s – recept HĂR
Gör sÄ hÀr : StÀll ugnen pÄ 100-120 grader. HÀll i olja i en ugnsform med lock, lÀgg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet. Skala hacka / separera löken och lÀgg ner i formen tillsammans med köttet.
Bred ut barbecuesÄsen över köttet, stÀll pÄ ett lock och stÀll in i nedre delen av ugnen. I en sÄdÀr 7- 8 timmar. NÀr köttet Àr klart sÄ ska det liksom dela sej nÀr det Àr fÀrdigt, sÄ fort du sÀtter gafflen i det. Fantastiskt saftig och smakrik- sÄ gott!
Man kan Àta det med lite vad man tycker Àr gott, tacosbröd, tortilla, kÀllarfranska eller gott hamburgarbröd. Med sallad, och lite goda kalla sÄser- du mÄste bara Äterkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!
â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ â€ïžÂ  Missa inte alla fina höstklĂ€der just nu hos Bubbleroom, KLICKA HĂR
Som tidigare nĂ€mnt sĂ„ Ă€r jag utsedd till en stolt ambassadör för ”the world baking day”  som gĂ„r av staplen söndag den 19 maj.  Syftet med WBD Ă€r att skapa lite mer inspiration och glĂ€dje för att baka en extra gĂ„ng, det Ă€r en dag för oss som Ă€lskar bakverk. Jag tillsammans med tre andra svenskar, av sammanlagt 100 ambassadörer,  runt om i vĂ€rlden har skapat ett varsitt bakbidrag hĂ€r för att inspirera.
Och jag har flera gĂ„nger kikat igenom alla fina bidragen och funderar pĂ„ om jag ska baka denna godingtĂ„rta av :  Marta Godinho – journalist och bloggare.
Gör sÄ hÀr :
VÀrm ugnen till 180 ° C.Vispa Àggulorna med sockret tills de blir prösa. LÀgg choklad och margarin i en skÄl och lÀgg dem i ett vattenbad  tills den smÀlter. AnvÀnd en metall eller glas skÄl, vispa reserverade Àggvitorna tills de hÄller hÄrd toppar nÀr visparna lyfts rakt upp. LÀgg majsmjöl till den porösa blandningen och rör ner chokladen. Slutligen, vÀnd försiktigt i de vispade Àggvitorna. GrÀdda i en rund form (24cm diameter) med bakplÄtspapper i 50 minuter.LÄt den svalna innan den tas ur formen.
SkÀr kakan i hÀlften lÀngdriktningen. Bred ut yoghurt och bÀren mellan dem. Sen kan du börja med glasyren : lÀgg chokladen och grÀdden i en skÄl och lÀgg den i ett vattenbad och rör tills chokladen smÀlt. LÄt det svalna och sedan tÀcka kakan med det. AnvÀnd resten av bÀren att dekorera med
***********************************************
Mums, ser inte chokladtÄrtan helt fantastiskt god ut!
Popcorn-fredag var det hÀr, och just nu doftar det smör-poppisar i hela huset. Och det Àr inte bara barnen som Àter popcorn , Àven Molly Àr galen i det. Hon Àr ganska smart- och brukar vÀlja att sitta nÀrmast Nomi , för hon vet att det möjligen Àr hon som kommer tappa lite pÄ golvet.
Molly-bus
Nu invĂ€ntar vi Lets dance đ
Ska du ocksÄ titta, vem tycker du ska vinna?