Husmanskost när den är som enklast ( och goooodast)

Städfredag idag minsann, och det doftar ”ajax citron” i hela huset. Så jag tittar förbi bloggen bara lite som snabbast, vi far runt och städar, tvättar & dammar. Och hoppas att det inte blir regn, för nu hänger tvätten ute för att torka snabbare.  Jag tänkte att jag passar på att smyga undan nu och ta paus medan Jonathan städar övervåningen 🙂

Det är läge att uppdatera dagens lunch tänkte jag – som Nomi valde idag:
Kyckling i sås med kokt potatis.

Detta kan vara det godaste i matväg om du frågar mina barn.

Det här behöver du :
Potatis
900 gram kyckling
smör
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk rödvinbärsgele
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tärning hönsbuljong
salt och peppar
maizena

Gör så här :

Skala och koka potatisen.
Skär kycklingfileerna i lagom stora bitar. Smör stk i en varm panna , salta och peppra.
När kycklingen är genomstekt , rör ner vatten , creme fraiche, soya , buljongtärning och låt sjuda upp. Låt sjuda i fem minuter, önskar man tjockare sås går det bra att reda av med maizena. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 msk vinbärsgele.

Smaklig måltid.

* * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * ** * * * * ** * **

Jaha oj- nu hör jag att det frågas efter mej, kanske dags att fortsätta fredagsstädningen så att vi blir klara innan jag ska åka och hämta Thelmis. Vi ska åka en tur till stan sen bara hon och jag när hon har slutat, kolla lite kläder och fika lite, så idag är det inplanerat lite mamma och Thelma- tid.

Hoppas ni också får en fortsatt fin fredag 😀

1
6 kommentarer

Baka goda frallor i helgen

God morgon och välkommen Fredag 😀
Snart är det helg, och lite av det bästa på helgerna är väl sovmorgon och goda frukostar utan stress. Själv äter jag helst varma frallor på helgen, antingen hembakat eller från bageriet…. Och letar du recept på rikigt goda frallor för att baka så har jag ett perfekt sådant här.

Goda, fluffiga och luftiga frallor med frön.IMG_1588

Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.

( Vi dubblade detta receptet – och frös in det bröd som inte gick åt –
perfekt att ha  i frysen och tina upp lagom till mellis eller frukost. )

IMG_1544
En liten Nomi 3 år här på bilden

Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

 Nomnomnom!

0
18 kommentarer

Gräddrosa pioner

Köpte en bukett mer ursöta pioner idag- gräddrosa och de doftar helt fantastiskt.  Jag valde den buketten med bara knoppar, eftersom de skulle bli sådär perfekt utslagna ( trodde jag ja ) till lördag då vi ska duka upp för gäster.  Och gästerna som kommer har jag ännu  ingen aning om vilka de är… men det gör ju bjudningen egentligen bara ännu trevligare !  Årets cykelfest är det som står på tur på lördag och det är vårat första år vi är med. Cykelfest innebär att man cyklar runt till olika adresser här i området och blir bjuden på förrätt, varmrätt eller efterrätt.  Ingen aning om var vi är inbjudna än – vet bara att vi ska laga varmrätten och resten av infon skulle vi få på lördag , jag tror att det kommer bli väldans trevligt.

Dock så tog det ungefär en kvart från att jag kom hem innan nästan alla knoppar var helt utslagna. Så det blir nog en ny bukett innan dess 🙂

Dessa  glasflaskor/ vaser och ett stort glasfat tänkte jag kunde vara fint till dukningen,
som jag har planerat i vitt och ljusrosa.

Underbar färg tycker jag.
Sommarsött !

Varmrätten ja…. Den har vi  faktiskt inte bestämt riktigt än. Har ändrat oss och velat fram och tillbaka i två veckors tid nu.  Så vad hade ni bjudit på ? Tiden mellan förrätt och varmrätt är ganska knapp bör tilläggas.

Ge oss gärna lite förslag 🙂

0
7 kommentarer

Fika till mors dag

Startar denna torsdagsmorgon med lite fikatips. För på söndag är det mors dag, brukar ni fira detta lite extra? Jag har kollat över bloggarkivet och tänkte tipsa om lite gott att bjuda mor på.

Hoppas ni hittar något ni gillar, annars är det bara att bläddra i mina olika kategorier till höger —-> 

Chokladiga nutella-bullar.

Eller en god paj med hallon och rabarber.

Eller kanske en festlig kladdkaka med center:

Sen var jag lite nyfiken på  hur och när ”mors dag”  egentligen startade. Så jag googlade lite och  hittade detta på  wikipedia :

Mors dag är en högtid då barn firar sina mödrar, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland. I Sverige är den inte en allmän flaggdag. Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning.  De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i någon större omfattning de första decennierna. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.

 

0
2 kommentarer

Äppelblom

Den här årstiden är så fin att man knappt kan tro det. Och vårat lilla äppelträd har så mycket blommor och håller nu tummarna för att det blir massa fina äpplen 🙂 Eller några stycken iallafall – förra året tror jag att vi fick två ynkliga frukter på detta trädet eller något liknande. Och i år vill jag ju koka äppelkräm och äppelmos på egna trädgårdsfrukten.

Dagens bästa :  Sitta här på altanen i kvällssolen och njuta av nyklippt gräsmatta med  lite eftermiddagsfika och andas in sommaren.

Doftar inte bara nyklippt gräsmatta underbart ?

Och lite  kan man se av altanen i bakgrunden. 

 

0
6 kommentarer

Ugnspannkaka med bacon

Melvin har sina favoriträtter och det är faktiskt ganska många olika och det är ju roligt att man inte alltid vet vad han kommer välja när det är hans tur att bestämma : lasagne, köttbullar, tacos, pizza, blodpudding ( det är bara han i hela familjen som gillar det ) , korvstroganoff, kyckling med brunsås, kroppkakor, lufsa osv. osv. och igår valde han en annan maträtt – fläskpannkaka / ugnspannkaka. Något vi inte äter särskilt ofta- men när vi väl gör det så säger vi att vi ska försöka att ha det oftare. Gott snabbt- och billigt dessutom!


Melvin ville bestämt ha drottingsylt istället för lingon så bloggbilden fick bli så här 🙂

Till en ugnsform / ugnsplåt :
2 pkt bacon eller motsvarande fläsk
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör sist ner saltet. Sedan häller du över blandningen över baconet och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.
Cirka 15- 20 minuter.

Servera genast med med lite rivna morötter som sallad.

8
10 kommentarer

Godmorgon solstrålar

Ja inte är det någon sol här över växjö idag inte.  Men med sol i  hjärtat och sol  i sinne ( eller vad är det man brukar säga? ) så kommer det här bli en toppendag. Vaknade på riktigt bra humör trots väckarklockans klagande stämma redan innan halv sju 😉 och har trots detta fått en bra start på morgonen, och nu med en stor kopp kaffe ska jag sätta mej och jobba lite.  Det är så mycket roligt som händer just nu, vill såklart berätta allt – men ska hejda mig tills allt är klart. Mycket planer, planeringar och funderingar – men vad detta kommer bli bra!

Jag älskar dessa handplockade blommor från trädgården,
Här i lilla mjölkkannan idag : små söta blåa förgätmigej-blommor.

Hoppas du får en strålande dag!
På återseende ( snart )

0
10 kommentarer

Jorden runt

Jorden runt- hade varit något det 🙂  Ni som hängt här på bloggen ett tag vet att vi tycker det är roligt att resa, och har nog under alla år alltid haft en resan inplanerad eller i tanken. Det är verkligen fantastiskt att besöka fjärran läder, uppleva nya kulturer,  lära sig några fraser på andra språk, äta spännande mat och sedan få lite sol på köpet.  I förra huset hade vi tapetserat en stor världskarta i Jacobs rum, där vi märkte ut alla länder vi besökt. Både roligt och nyttigt att få se vart alla länder verkligen befinner sig gentemot sverige. Nu har vi inte haft någon plats att fästa någon stor jättekarta.  Men däremot har vi en jättetuff svart/ silvrig jordglob- och den duger minst lika bra.

Enkel, nätt och silverfärgad.

Och är det någon som undrar vart denna är köpt så fyndade jag den på Gekås sist. Men nu säger jag tack för idag vänner, och nu stängs datorn ner för dagen, nu blir det filmkväll istället 🙂

Hoppas du får en riktigt trevlig kväll.

0
5 kommentarer

Melvin har önskat middag

Idag har Melvin önskat middagen 🙂
Och valet föll på ugnspannkaka – och det var evigheter sen vi åt det, så det känns lite extra roligt att laga det. Jag kommer göra en ”barn-variant” med endast pannkakssmet och bacon- och så en med mera lök och broccoli & annat gott.

 Vad lagar ni själva idag ?

0
15 kommentarer

Laxlåda med duschessepotatis

Fisk är något vi lagar ofta, och när jag bläddrar tillbaka ser jag på bloggen att vi äter extremt mycket lax. Inte alls speciellt mycket vit fisk faktiskt, så det ska bli ändring på det- ibland är det lätt att fastna i samma ”handla middagsmat”- mönster och tydligen har lax blivit en sådan vara som bara har plockats ner i kundvagnen och torsken har fått stanna kvar 🙂 Men iallafall tänk på att ni kan ändra alla mina recept efter smak och tycke- har ni torsk, sej eller en annan god fisk hemma byt bara ut laxen och ersätt med den. Är ni som jag – äter ni också mycket lax eller är det någon särskild fisk som ni alltid har hemma i frysen?

En riktigt god laxlåda med duschessepotatis

Det här behöver du :
4 portionsbitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.

När laxen varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen
och grädda tills såen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen är klar.
Färdigt att serveras.

 

3
7 kommentarer