Veckomatsedel

Startar dagen med tips till nĂ€sta veckas matsedel 🙂
Hittar ni inget som ni tycker passar, Àr för krÄngligt, ni Àter inte fisk .osv. Leta i kategorierna till höger i bloggen / i rullpilarna sÄ hittar ni massor av middagsrecept.

MÄndag: Kraschade potatisar med kyckling i krÀmig sÄs

 

Kraschade potatisar :
SmÄ runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda

Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Rapsolja
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grÀdde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisÄs , beroende pÄ hur stark den Àr
salt och peppar
2 dl god riven ost

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
LÀgg upp kycklingen i en ugnssÀkerform delad eller filebitar, pensla med olja och krydda med lite paprika pulver och salt. Ta fram en kastrull pÄ spisen och rör ihop grÀdde , creme fraiche, fond, chilisÄs och sambal oelek och lÄt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.

HÀll över den varma sÄsen över kycklingen, stÀll in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten nÀr det Àr ungefÀr halva tiden kvar. Kolla sÄ kycklingen Àr helt fÀrdig.  NÀr potatisen Àr fÀrdigkokt , hÀll av vattet och lÀgg potatisen pÄ en bakplÄt med bakplÄtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / saltStÀll in i ugnen tills potatisen fÄtt fin fÀrg.

Servera med kycklingsÄsen och en god sallad.

Tisdag : LCHF – paj

IMG_0324

I denna pajen hade jag :
4 Àgg
2 dl grÀdde
Salt och peppar

1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1 stor skivad tomat
1 1/2 kyckling file
1 rödlök
och fÀrsk spenat

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 175 – 200 grader.
TÀrna och stek kycklingen.  Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Varva kyckling, spenat, lök och tomat.  Vispa ihop Àgg , grÀdde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto.  Kan tÀnka mig att lite sambal oelek
ocksÄ kan ge god smak.  HÀll över grÀdd blandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form sÄ kan det behövas göra en lite större grÀdd- och Àggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fÄtt en fin fÀrg.

Serveras med en god sallad.

Onsdag : Laxlasagne
IMG_1021

Det hÀr behöver du :
FĂ€rska lasagneplattor

400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )

OstsÄs :
25 gram smör
6 dl grÀddmjölk  50 /50
4  msk vetemjöl
3 dl riven valfri ost
salt och peppar

2 dl ost till gratineringen.

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 225- 250 grader. TÀrna laxen i smÄ mindre bitar.  SmÀlt smöret i en kastrull, HÀll upp grÀddblandningen men spara lite vÀtska som du vispar ihop med vetemjölet till en slÀt smet.  Rör ner blandningen i grÀddmjölken och lÄt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna.   Smaka  av med salt och peppar och dra bort frÄn plattan- rör ner osten och rör tills osten har smÀlt ordentligt.Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsÄs. Börja och avsluta alltid med ostsÄsen.Strö över lite ost över gratÀngen och gratinera sedan i mitten pÄ ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den Àr fÀrdig. Klar att servera med en god sallad.

 Torsdag: Sparris och broccolisoppa med kokta Àgg

IMG_0221

Det hÀr behöver du :

500 gram fÀrsk  broccoli
1 knippe fÀrsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtÀrningar
GrÀdde / vatten

Serveras med kokta Àgg.

Gör sÄ hÀr:
Skala och hacka löken, frÀs i olja sÄ att den blir glansig.SkÀr bort hÄrda stammar pÄ broccoli / sparris
HÀll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lÀgg i broccolibuketterna och sparrisen. LÄt grönskakerna koka mjuka och hÀll av nÀstan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slÀt och hÀll i vatten/ grÀdde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.

HÀll upp i fina skÄlar, och servera med kokta Àgg

Fredag : KöttfÀrslimpa med fÀrskost & bacon

Du behöver för 5-6 portioner  :

1 kg köttfÀrs
smör
1 finriven gullök
2 Àgg
1 dl ströbröd
1 dl grÀdde

 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med fÀrskost ( smaksatt)
1 pkt bacon.

Serveras med kokt potatis och brunsÄs

Gör sÄ hÀr:

StÀll ugnen pÄ 175- 200  grader.Blanda ströbröd, grÀdde, mjölk , salt och peppar i en skÄl.
Rör Àven ner bÀgge Àggen i denna grÀddblandning, och lÄt detta sedan stÄ och dra en stund.Riv sedan ner löken och rör ner hela grÀddblandningen ner i smeten med köttfÀrsen.Dela köttfÀrssmeten i tvÄ delar, och platta sedan ut dem brevid varandra pÄ plastfolie. ( Se fler bilder i lÀnken nedan)Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfÀrssmeten med bacon och fÀrskost. Och rulla ihop de bÀgge delarna till en köttfÀrslimpa.LÀgg i en smordform, och stÀll in i ugnen i ca 40- 50 minuter.

Servera med kokt potatis och brunsÄs.

0
6 kommentarer

Nya smaker?

StĂ€dat och klart och inte ett dammkorn sĂ„ lĂ„ngt ögat kan nĂ„ 🙂 För en stund iallfall, tĂ€nk om den dĂ€r nystĂ€dade kĂ€nslan kunde hĂ„lla i sej i en vecka eller tvĂ„.  Och allt nu hemhandlat till morgondagens bjudning. Tack för alla bra matförslag, ni fĂ„r se senare vad vi valde att bjuda för nĂ„got .

Handlade Ă€ven hem ett stort paket med Mentos frĂ„n mataffĂ€ren idag,   för mej var det en del nya smaker.  Mentos – melon, Mentos – lakrits  nĂ„gon som smakat ?

Jag som inte Ànns dricker lÀsk tycker att coca-cola -smaken Àr den bÀsta.

Roligt med nya smaker- har du nÄgon favvo? 

0
3 kommentarer

Husmanskost nÀr den Àr som enklast ( och goooodast)

StĂ€dfredag idag minsann, och det doftar ”ajax citron” i hela huset. SĂ„ jag tittar förbi bloggen bara lite som snabbast, vi far runt och stĂ€dar, tvĂ€ttar & dammar. Och hoppas att det inte blir regn, för nu hĂ€nger tvĂ€tten ute för att torka snabbare.  Jag tĂ€nkte att jag passar pĂ„ att smyga undan nu och ta paus medan Jonathan stĂ€dar övervĂ„ningen 🙂

Det Ă€r lĂ€ge att uppdatera dagens lunch tĂ€nkte jag – som Nomi valde idag:
Kyckling i sÄs med kokt potatis.

Detta kan vara det godaste i matvÀg om du frÄgar mina barn.

Det hÀr behöver du :
Potatis
900 gram kyckling
smör
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk rödvinbÀrsgele
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tÀrning hönsbuljong
salt och peppar
maizena

Gör sÄ hÀr :

Skala och koka potatisen.
SkÀr kycklingfileerna i lagom stora bitar. Smör stk i en varm panna , salta och peppra.
NÀr kycklingen Àr genomstekt , rör ner vatten , creme fraiche, soya , buljongtÀrning och lÄt sjuda upp. LÄt sjuda i fem minuter, önskar man tjockare sÄs gÄr det bra att reda av med maizena. Smaka av sÄsen med salt, peppar och 1 msk vinbÀrsgele.

Smaklig mÄltid.

* * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * ** * * * * ** * **

Jaha oj- nu hör jag att det frÄgas efter mej, kanske dags att fortsÀtta fredagsstÀdningen sÄ att vi blir klara innan jag ska Äka och hÀmta Thelmis. Vi ska Äka en tur till stan sen bara hon och jag nÀr hon har slutat, kolla lite klÀder och fika lite, sÄ idag Àr det inplanerat lite mamma och Thelma- tid.

Hoppas ni ocksĂ„ fĂ„r en fortsatt fin fredag 😀

1
6 kommentarer

Baka goda frallor i helgen

God morgon och vĂ€lkommen Fredag 😀
Snart Ă€r det helg, och lite av det bĂ€sta pĂ„ helgerna Ă€r vĂ€l sovmorgon och goda frukostar utan stress. SjĂ€lv Ă€ter jag helst varma frallor pĂ„ helgen, antingen hembakat eller frĂ„n bageriet…. Och letar du recept pĂ„ rikigt goda frallor för att baka sĂ„ har jag ett perfekt sĂ„dant hĂ€r.

Goda, fluffiga och luftiga frallor med frön.IMG_1588

Det hÀr behöver du :

50 gram jÀst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör sÄ hÀr :
Smula jÀsten i en bunke, och lös den med lite vatten.NÀr jÀsten har blandat sig helt sÄ hÀll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vÀnd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.AnvÀnd sÄ mycket mjöl tills degen slÀpper frÄn bakbunkens kanter. LÄt jÀsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, anvÀnd vid behöv lite mjöl nÀr du bakar ut, lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och lÄt jÀsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.

( Vi dubblade detta receptet – och frös in det bröd som inte gick Ă„t –
perfekt att ha  i frysen och tina upp lagom till mellis eller frukost. )

IMG_1544
En liten Nomi 3 Är hÀr pÄ bilden

GrÀdda sedan mitt i ugnen pÄ 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller lÀngre, vi gjorde större frallor och de behövdes grÀddas
nÄgot lÀngre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

 Nomnomnom!

0
18 kommentarer

GrÀddrosa pioner

Köpte en bukett mer ursöta pioner idag- grĂ€ddrosa och de doftar helt fantastiskt.  Jag valde den buketten med bara knoppar, eftersom de skulle bli sĂ„dĂ€r perfekt utslagna ( trodde jag ja ) till lördag dĂ„ vi ska duka upp för gĂ€ster.  Och gĂ€sterna som kommer har jag Ă€nnu  ingen aning om vilka de Ă€r… men det gör ju bjudningen egentligen bara Ă€nnu trevligare !  Årets cykelfest Ă€r det som stĂ„r pĂ„ tur pĂ„ lördag och det Ă€r vĂ„rat första Ă„r vi Ă€r med. Cykelfest innebĂ€r att man cyklar runt till olika adresser hĂ€r i omrĂ„det och blir bjuden pĂ„ förrĂ€tt, varmrĂ€tt eller efterrĂ€tt.  Ingen aning om var vi Ă€r inbjudna Ă€n – vet bara att vi ska laga varmrĂ€tten och resten av infon skulle vi fĂ„ pĂ„ lördag , jag tror att det kommer bli vĂ€ldans trevligt.

Dock sĂ„ tog det ungefĂ€r en kvart frĂ„n att jag kom hem innan nĂ€stan alla knoppar var helt utslagna. SĂ„ det blir nog en ny bukett innan dess 🙂

Dessa  glasflaskor/ vaser och ett stort glasfat tÀnkte jag kunde vara fint till dukningen,
som jag har planerat i vitt och ljusrosa.

Underbar fÀrg tycker jag.
Sommarsött !

VarmrĂ€tten ja…. Den har vi  faktiskt inte bestĂ€mt riktigt Ă€n. Har Ă€ndrat oss och velat fram och tillbaka i tvĂ„ veckors tid nu.  SĂ„ vad hade ni bjudit pĂ„ ? Tiden mellan förrĂ€tt och varmrĂ€tt Ă€r ganska knapp bör tillĂ€ggas.

Ge oss gĂ€rna lite förslag 🙂

0
7 kommentarer

Fika till mors dag

Startar denna torsdagsmorgon med lite fikatips. För pÄ söndag Àr det mors dag, brukar ni fira detta lite extra? Jag har kollat över bloggarkivet och tÀnkte tipsa om lite gott att bjuda mor pÄ.

Hoppas ni hittar nĂ„got ni gillar, annars Ă€r det bara att blĂ€ddra i mina olika kategorier till höger —-> 

Chokladiga nutella-bullar.

Eller en god paj med hallon och rabarber.

Eller kanske en festlig kladdkaka med center:

Sen var jag lite nyfiken pĂ„  hur och nĂ€r ”mors dag”  egentligen startade. SĂ„ jag googlade lite och  hittade detta pĂ„  wikipedia :

Mors dag Àr en högtid dĂ„ barn firar sina mödrar, men Ă€r Ă€ven en kommersiell högtid som i Sverige intrĂ€ffar den sista söndagen i maj. Dagen Ă€r officiell flaggdag i Finland. I Sverige Ă€r den inte en allmĂ€n flaggdag. Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att pĂ„ Ă„rsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgĂ„ng hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de nĂ€rmaste Ă„ren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gĂ„ngen 1919 pĂ„ initiativ av Cecilia BĂ„Ă„th-Holmberg. Det var dock först mĂ„nga decennier senare som dagen uppmĂ€rksammades i större omfattning.  De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i nĂ„gon större omfattning de första decennierna. Först pĂ„ senare tid har dessa dagar uppmĂ€rksammats i större omfattning i Sverige.

 

0
2 kommentarer

Äppelblom

Den hĂ€r Ă„rstiden Ă€r sĂ„ fin att man knappt kan tro det. Och vĂ„rat lilla Ă€ppeltrĂ€d har sĂ„ mycket blommor och hĂ„ller nu tummarna för att det blir massa fina Ă€pplen 🙂 Eller nĂ„gra stycken iallafall – förra Ă„ret tror jag att vi fick tvĂ„ ynkliga frukter pĂ„ detta trĂ€det eller nĂ„got liknande. Och i Ă„r vill jag ju koka Ă€ppelkrĂ€m och Ă€ppelmos pĂ„ egna trĂ€dgĂ„rdsfrukten.

Dagens bÀsta :  Sitta hÀr pÄ altanen i kvÀllssolen och njuta av nyklippt grÀsmatta med  lite eftermiddagsfika och andas in sommaren.

Doftar inte bara nyklippt grÀsmatta underbart ?

Och lite  kan man se av altanen i bakgrunden. 

 

0
6 kommentarer

Ugnspannkaka med bacon

Melvin har sina favoritrĂ€tter och det Ă€r faktiskt ganska mĂ„nga olika och det Ă€r ju roligt att man inte alltid vet vad han kommer vĂ€lja nĂ€r det Ă€r hans tur att bestĂ€mma : lasagne, köttbullar, tacos, pizza, blodpudding ( det Ă€r bara han i hela familjen som gillar det ) , korvstroganoff, kyckling med brunsĂ„s, kroppkakor, lufsa osv. osv. och igĂ„r valde han en annan matrĂ€tt – flĂ€skpannkaka / ugnspannkaka. NĂ„got vi inte Ă€ter sĂ€rskilt ofta- men nĂ€r vi vĂ€l gör det sĂ„ sĂ€ger vi att vi ska försöka att ha det oftare. Gott snabbt- och billigt dessutom!


Melvin ville bestĂ€mt ha drottingsylt istĂ€llet för lingon sĂ„ bloggbilden fick bli sĂ„ hĂ€r 🙂

Till en ugnsform / ugnsplÄt :
2 pkt bacon eller motsvarande flÀsk
4 Àgg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 225 grader, klipp baconen över ugnsplÄten och stÀll sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knÀck ett Àgg i taget och vispa till en slÀt smet. Rör sist ner saltet. Sedan hÀller du över blandningen över baconet och stÀller in i mitten pÄ ugnen tills den fÄtt fin fÀrg.
Cirka 15- 20 minuter.

Servera genast med med lite rivna morötter som sallad.

8
10 kommentarer

Godmorgon solstrÄlar

Ja inte Ă€r det nĂ„gon sol hĂ€r över vĂ€xjö idag inte.  Men med sol i  hjĂ€rtat och sol  i sinne ( eller vad Ă€r det man brukar sĂ€ga? ) sĂ„ kommer det hĂ€r bli en toppendag. Vaknade pĂ„ riktigt bra humör trots vĂ€ckarklockans klagande stĂ€mma redan innan halv sju 😉 och har trots detta fĂ„tt en bra start pĂ„ morgonen, och nu med en stor kopp kaffe ska jag sĂ€tta mej och jobba lite.  Det Ă€r sĂ„ mycket roligt som hĂ€nder just nu, vill sĂ„klart berĂ€tta allt – men ska hejda mig tills allt Ă€r klart. Mycket planer, planeringar och funderingar – men vad detta kommer bli bra!

Jag Àlskar dessa handplockade blommor frÄn trÀdgÄrden,
HÀr i lilla mjölkkannan idag : smÄ söta blÄa förgÀtmigej-blommor.

Hoppas du fÄr en strÄlande dag!
PĂ„ Ă„terseende ( snart )

0
10 kommentarer

Jorden runt

Jorden runt- hade varit nĂ„got det 🙂  Ni som hĂ€ngt hĂ€r pĂ„ bloggen ett tag vet att vi tycker det Ă€r roligt att resa, och har nog under alla Ă„r alltid haft en resan inplanerad eller i tanken. Det Ă€r verkligen fantastiskt att besöka fjĂ€rran lĂ€der, uppleva nya kulturer,  lĂ€ra sig nĂ„gra fraser pĂ„ andra sprĂ„k, Ă€ta spĂ€nnande mat och sedan fĂ„ lite sol pĂ„ köpet.  I förra huset hade vi tapetserat en stor vĂ€rldskarta i Jacobs rum, dĂ€r vi mĂ€rkte ut alla lĂ€nder vi besökt. BĂ„de roligt och nyttigt att fĂ„ se vart alla lĂ€nder verkligen befinner sig gentemot sverige. Nu har vi inte haft nĂ„gon plats att fĂ€sta nĂ„gon stor jĂ€ttekarta.  Men dĂ€remot har vi en jĂ€ttetuff svart/ silvrig jordglob- och den duger minst lika bra.

Enkel, nÀtt och silverfÀrgad.

Och Ă€r det nĂ„gon som undrar vart denna Ă€r köpt sĂ„ fyndade jag den pĂ„ GekĂ„s sist. Men nu sĂ€ger jag tack för idag vĂ€nner, och nu stĂ€ngs datorn ner för dagen, nu blir det filmkvĂ€ll istĂ€llet 🙂

Hoppas du fÄr en riktigt trevlig kvÀll.

0
5 kommentarer