Startar dagen med tips till nĂ€sta veckas matsedel đ
Hittar ni inget som ni tycker passar, Àr för krÄngligt, ni Àter inte fisk .osv. Leta i kategorierna till höger i bloggen / i rullpilarna sÄ hittar ni massor av middagsrecept.
MÄndag: Kraschade potatisar med kyckling i krÀmig sÄs
Kraschade potatisar :
SmÄ runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda
Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Rapsolja
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grÀdde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisÄs , beroende pÄ hur stark den Àr
salt och peppar
2 dl god riven ost
Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
LÀgg upp kycklingen i en ugnssÀkerform delad eller filebitar, pensla med olja och krydda med lite paprika pulver och salt. Ta fram en kastrull pÄ spisen och rör ihop grÀdde , creme fraiche, fond, chilisÄs och sambal oelek och lÄt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
HÀll över den varma sÄsen över kycklingen, stÀll in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten nÀr det Àr ungefÀr halva tiden kvar. Kolla sÄ kycklingen Àr helt fÀrdig. NÀr potatisen Àr fÀrdigkokt , hÀll av vattet och lÀgg potatisen pÄ en bakplÄt med bakplÄtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / saltStÀll in i ugnen tills potatisen fÄtt fin fÀrg.
Servera med kycklingsÄsen och en god sallad.
Tisdag : LCHF – paj
I denna pajen hade jag :
4 Àgg
2 dl grÀdde
Salt och peppar
1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1 stor skivad tomat
1 1/2 kyckling file
1 rödlök
och fÀrsk spenat
Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 175 â 200 grader.
TÀrna och stek kycklingen. Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Varva kyckling, spenat, lök och tomat. Vispa ihop Àgg , grÀdde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto. Kan tÀnka mig att lite sambal oelek
ocksÄ kan ge god smak. HÀll över grÀdd blandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form sÄ kan det behövas göra en lite större grÀdd- och Àggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fÄtt en fin fÀrg.
Serveras med en god sallad.
Onsdag : Laxlasagne
Det hÀr behöver du :
FĂ€rska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )
OstsÄs :
25 gram smör
6 dl grÀddmjölk 50 /50
4  msk vetemjöl
3 dl riven valfri ost
salt och peppar
2 dl ost till gratineringen.
Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 225- 250 grader. TÀrna laxen i smÄ mindre bitar. SmÀlt smöret i en kastrull, HÀll upp grÀddblandningen men spara lite vÀtska som du vispar ihop med vetemjölet till en slÀt smet.  Rör ner blandningen i grÀddmjölken och lÄt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna.  Smaka av med salt och peppar och dra bort frÄn plattan- rör ner osten och rör tills osten har smÀlt ordentligt.Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsÄs. Börja och avsluta alltid med ostsÄsen.Strö över lite ost över gratÀngen och gratinera sedan i mitten pÄ ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den Àr fÀrdig. Klar att servera med en god sallad.
 Torsdag: Sparris och broccolisoppa med kokta Àgg
Det hÀr behöver du :
500 gram fÀrsk  broccoli
1 knippe fÀrsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtÀrningar
GrÀdde / vatten
Serveras med kokta Àgg.
Gör sÄ hÀr:
Skala och hacka löken, frÀs i olja sÄ att den blir glansig.SkÀr bort hÄrda stammar pÄ broccoli / sparris
HÀll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lÀgg i broccolibuketterna och sparrisen. LÄt grönskakerna koka mjuka och hÀll av nÀstan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slÀt och hÀll i vatten/ grÀdde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.
HÀll upp i fina skÄlar, och servera med kokta Àgg
Fredag : KöttfÀrslimpa med fÀrskost & bacon
Du behöver för 5-6 portioner  :
1 kg köttfÀrs
smör
1 finriven gullök
2 Àgg
1 dl ströbröd
1 dl grÀdde
 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med fÀrskost ( smaksatt)
1 pkt bacon.
Serveras med kokt potatis och brunsÄs
Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 175- 200  grader.Blanda ströbröd, grÀdde, mjölk , salt och peppar i en skÄl.
Rör Àven ner bÀgge Àggen i denna grÀddblandning, och lÄt detta sedan stÄ och dra en stund.Riv sedan ner löken och rör ner hela grÀddblandningen ner i smeten med köttfÀrsen.Dela köttfÀrssmeten i tvÄ delar, och platta sedan ut dem brevid varandra pÄ plastfolie. ( Se fler bilder i lÀnken nedan)Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfÀrssmeten med bacon och fÀrskost. Och rulla ihop de bÀgge delarna till en köttfÀrslimpa.LÀgg i en smordform, och stÀll in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
Servera med kokt potatis och brunsÄs.