Vad tyst det blev på bloggen igår, sorry! Det fanns tyvärr ingen tid över alls igår, men vi hade en riktigt toppentrevlig kväll med trevliga gäster och trevliga värdar & god mat ! Och idag startade vi dagen med en ovanligt lugn söndagsfrukost/ morsdags frukost idag bara jag och Jonte. Småttingarna har sovit hos farmor & farfar, Thelma har sovit över hos bästisen och Jacob cyklade tidigt iväg till fotbollsträningen. Så vi gjorde lite bakeoff frallor och kokade ägg, åt frukost och pratade i över två timmar ! Mysigt med söndagsfrukostar, men nu ska vi fånga dagen 🙂 och ge oss iväg med Molly på en skogspromenad.
Startar dagen med tips till nästa veckas matsedel 🙂
Hittar ni inget som ni tycker passar, är för krångligt, ni äter inte fisk .osv. Leta i kategorierna till höger i bloggen / i rullpilarna så hittar ni massor av middagsrecept.
Måndag: Kraschade potatisar med kyckling i krämig sås
Kraschade potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda
Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Rapsolja
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk) sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, pensla med olja och krydda med lite paprika pulver och salt. Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig. När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / saltStäll in i ugnen tills potatisen fått fin färg.
Servera med kycklingsåsen och en god sallad.
Tisdag : LCHF – paj
I denna pajen hade jag :
4 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1 stor skivad tomat
1 1/2 kyckling file
1 rödlök
och färsk spenat
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader.
Tärna och stek kycklingen. Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Varva kyckling, spenat, lök och tomat. Vispa ihop ägg , grädde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto. Kan tänka mig att lite sambal oelek
också kan ge god smak. Häll över grädd blandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form så kan det behövas göra en lite större grädd- och äggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Serveras med en god sallad.
Onsdag : Laxlasagne
Det här behöver du :
Färska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )
Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader. Tärna laxen i små mindre bitar. Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet. Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig. Klar att servera med en god sallad.
Torsdag: Sparris och broccolisoppa med kokta ägg
Det här behöver du :
500 gram färsk broccoli
1 knippe färsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtärningar
Grädde / vatten
Serveras med kokta ägg.
Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs i olja så att den blir glansig.Skär bort hårda stammar på broccoli / sparris
Häll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lägg i broccolibuketterna och sparrisen. Låt grönskakerna koka mjuka och häll av nästan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slät och häll i vatten/ grädde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.
1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med färskost ( smaksatt)
1 pkt bacon.
Serveras med kokt potatis och brunsås
Gör så här:
Ställ ugnen på 175- 200 grader.Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna gräddblandning, och låt detta sedan stå och dra en stund.Riv sedan ner löken och rör ner hela gräddblandningen ner i smeten med köttfärsen.Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem brevid varandra på plastfolie. ( Se fler bilder i länken nedan)Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfärssmeten med bacon och färskost. Och rulla ihop de bägge delarna till en köttfärslimpa.Lägg i en smordform, och ställ in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
Städat och klart och inte ett dammkorn så långt ögat kan nå 🙂 För en stund iallfall, tänk om den där nystädade känslan kunde hålla i sej i en vecka eller två. Och allt nu hemhandlat till morgondagens bjudning. Tack för alla bra matförslag, ni får se senare vad vi valde att bjuda för något .
Handlade även hem ett stort paket med Mentos från mataffären idag, för mej var det en del nya smaker. Mentos – melon, Mentos – lakrits någon som smakat ?
Jag som inte änns dricker läsk tycker att coca-cola -smaken är den bästa.
Städfredag idag minsann, och det doftar ”ajax citron” i hela huset. Så jag tittar förbi bloggen bara lite som snabbast, vi far runt och städar, tvättar & dammar. Och hoppas att det inte blir regn, för nu hänger tvätten ute för att torka snabbare. Jag tänkte att jag passar på att smyga undan nu och ta paus medan Jonathan städar övervåningen 🙂
Det är läge att uppdatera dagens lunch tänkte jag – som Nomi valde idag: Kyckling i sås med kokt potatis.
Detta kan vara det godaste i matväg om du frågar mina barn.
Det här behöver du : Potatis 900 gram kyckling
smör
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk rödvinbärsgele
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tärning hönsbuljong
salt och peppar
maizena
Gör så här :
Skala och koka potatisen.
Skär kycklingfileerna i lagom stora bitar. Smör stk i en varm panna , salta och peppra.
När kycklingen är genomstekt , rör ner vatten , creme fraiche, soya , buljongtärning och låt sjuda upp. Låt sjuda i fem minuter, önskar man tjockare sås går det bra att reda av med maizena. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 msk vinbärsgele.
Jaha oj- nu hör jag att det frågas efter mej, kanske dags att fortsätta fredagsstädningen så att vi blir klara innan jag ska åka och hämta Thelmis. Vi ska åka en tur till stan sen bara hon och jag när hon har slutat, kolla lite kläder och fika lite, så idag är det inplanerat lite mamma och Thelma- tid.
God morgon och välkommen Fredag 😀
Snart är det helg, och lite av det bästa på helgerna är väl sovmorgon och goda frukostar utan stress. Själv äter jag helst varma frallor på helgen, antingen hembakat eller från bageriet…. Och letar du recept på rikigt goda frallor för att baka så har jag ett perfekt sådant här.
Goda, fluffiga och luftiga frallor med frön.
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.
( Vi dubblade detta receptet – och frös in det bröd som inte gick åt –
perfekt att ha i frysen och tina upp lagom till mellis eller frukost. )
En liten Nomi 3 år här på bilden–
Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.
Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.
Köpte en bukett mer ursöta pioner idag- gräddrosa och de doftar helt fantastiskt. Jag valde den buketten med bara knoppar, eftersom de skulle bli sådär perfekt utslagna ( trodde jag ja ) till lördag då vi ska duka upp för gäster. Och gästerna som kommer har jag ännu ingen aning om vilka de är… men det gör ju bjudningen egentligen bara ännu trevligare ! Årets cykelfest är det som står på tur på lördag och det är vårat första år vi är med. Cykelfest innebär att man cyklar runt till olika adresser här i området och blir bjuden på förrätt, varmrätt eller efterrätt. Ingen aning om var vi är inbjudna än – vet bara att vi ska laga varmrätten och resten av infon skulle vi få på lördag , jag tror att det kommer bli väldans trevligt.
Dock så tog det ungefär en kvart från att jag kom hem innan nästan alla knoppar var helt utslagna. Så det blir nog en ny bukett innan dess 🙂
Dessa glasflaskor/ vaser och ett stort glasfat tänkte jag kunde vara fint till dukningen,
som jag har planerat i vitt och ljusrosa.
Underbar färg tycker jag.
Sommarsött !
Varmrätten ja…. Den har vi faktiskt inte bestämt riktigt än. Har ändrat oss och velat fram och tillbaka i två veckors tid nu. Så vad hade ni bjudit på ? Tiden mellan förrätt och varmrätt är ganska knapp bör tilläggas.
Startar denna torsdagsmorgon med lite fikatips. För på söndag är det mors dag, brukar ni fira detta lite extra? Jag har kollat över bloggarkivet och tänkte tipsa om lite gott att bjuda mor på.
Hoppas ni hittar något ni gillar, annars är det bara att bläddra i mina olika kategorier till höger —->
Chokladiga nutella-bullar.
Eller en god paj med hallon och rabarber.
Eller kanske en festlig kladdkaka med center:
Sen var jag lite nyfiken på hur och när ”mors dag” egentligen startade. Så jag googlade lite och hittade detta på wikipedia :
Mors dagär en högtid då barn firar sina mödrar, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland. I Sverige är den inte en allmän flaggdag. Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning. De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i någon större omfattning de första decennierna. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.
Den här årstiden är så fin att man knappt kan tro det. Och vårat lilla äppelträd har så mycket blommor och håller nu tummarna för att det blir massa fina äpplen 🙂 Eller några stycken iallafall – förra året tror jag att vi fick två ynkliga frukter på detta trädet eller något liknande. Och i år vill jag ju koka äppelkräm och äppelmos på egna trädgårdsfrukten.
Dagens bästa : Sitta här på altanen i kvällssolen och njuta av nyklippt gräsmatta med lite eftermiddagsfika och andas in sommaren.
Melvin har sina favoriträtter och det är faktiskt ganska många olika och det är ju roligt att man inte alltid vet vad han kommer välja när det är hans tur att bestämma : lasagne, köttbullar, tacos, pizza, blodpudding ( det är bara han i hela familjen som gillar det ) , korvstroganoff, kyckling med brunsås, kroppkakor, lufsa osv. osv. och igår valde han en annan maträtt – fläskpannkaka / ugnspannkaka. Något vi inte äter särskilt ofta- men när vi väl gör det så säger vi att vi ska försöka att ha det oftare. Gott snabbt- och billigt dessutom!
Melvin ville bestämt ha drottingsylt istället för lingon så bloggbilden fick bli så här 🙂
Till en ugnsform / ugnsplåt : 2 pkt bacon eller motsvarande fläsk
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör sist ner saltet. Sedan häller du över blandningen över baconet och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.
Cirka 15- 20 minuter.
Servera genast med med lite rivna morötter som sallad.
Ja inte är det någon sol här över växjö idag inte. Men med sol i hjärtat och sol i sinne ( eller vad är det man brukar säga? ) så kommer det här bli en toppendag. Vaknade på riktigt bra humör trots väckarklockans klagande stämma redan innan halv sju 😉 och har trots detta fått en bra start på morgonen, och nu med en stor kopp kaffe ska jag sätta mej och jobba lite. Det är så mycket roligt som händer just nu, vill såklart berätta allt – men ska hejda mig tills allt är klart. Mycket planer, planeringar och funderingar – men vad detta kommer bli bra!
Jag älskar dessa handplockade blommor från trädgården,
Här i lilla mjölkkannan idag : små söta blåa förgätmigej-blommor.
Hoppas du får en strålande dag!
På återseende ( snart )