Rabarbertider

Nu i rabarbertiderna har jag fått in många önskemål om  tips på vad för gott man kan laga / koka med dessa. Så jag tänkte att jag skulle försöka leta fram lite av vad jag har gjort på bloggen under åren, men många fler pajrecept finns om ni söker i rutan till höger, för rabarerpaj med olika smaker är nog det vanligaste. Men vill ni göra något annorlunda så rekommenderar jag varmt rabarberchutneyn som ni hittar nedan.

Har du fler tips – så skriv gärna dem i kommentarsfältet.

IMG_8444-001

Söt rabarber-och jordgubbspaj

Det är alltid trevligt att bjuda på en smulpaj med rabarber.

Fantastiskt god och somrig rabarbersaft

Till sommarens grilltallrik är det gott med rabarberchutney

Thelmas paj med hallon och rabarber

Krämig och gräddig rabarberglass

En knäckig paj med smak av rabarber och kanel

 Hoppas ni hittar lite inspiration här bland förslagen

Och till alla nya läsare : för att ni nu inte ska tappa bort bloggen när du väl har hittat hit – så vet ni väl att det går att följa den via facebook HÄR
Via bloglovin som uppdaterar så fort något nytt skrivs något nytt, den hittar du HÄR

Och snart kan ni följa mig via instagram igen @jennysmatblogg – min mobil är på lagning bara, så jag har varit telefonfri sen förra veckan. Lagom roligt, men snart så.

På återseende bloggisar.

0
6 kommentarer

Lax med örtsås

Tjingeling!

Jo, bion vi såg igår med Tompan i huvudroll hette Oblivion, en sådär lagom bra rymd och framtidsfilm. Den får  3 av 5 möjliga stjärnor av mig,och det är ju alltid trevligt att gå på bio. Sen blev jag lite imponerad av hur tuff design flygplanen och motorcyklarna hade, nu vet vi vad vi har att vänta inom mortorvärlden sådär runt år 2077 😉 Vitt högglansiga allihopa- riktigt fint.

Bläddrade igenom bilderna i kameran i morse, och märkte att jag inte hade skrivit om denna goda fiskrätt – går att byta ut laxen mot vilken fisk man nu har hemma.

Det här behöver du:
4 portionslaxar
flingsalt
2 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1 msk finhackad dill  ( färsk eller fryst)
1 msk gräslök ( färsk eller fryst)
Salt & citronpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på  200 grader.
Lägg de tinade laxbitarna, i en smord ugnsform och rör ihop creme fraiche och philadelphiaost slätt.Rör ner örter, salt och citronpeppar och bred ut över laxen, och ställ sedan in i nedre delen av ugnen.
Ta ut efter 25- 30 minuter eller när laxen är färdig.

Servera med kokta grönsaker om du äter LCHF.
Annars gott att servera till färskpotatis, eller ris.

0
6 kommentarer

Lättgjord rabarberglass

Kollar förbi som snabbast,
Ska möta upp Ingela om en liten stund vi har bokat in en bio ikväll och ska gå och kika på någon nyhet med Tom Cruise. Har inte hört mycket om den – men hoppas den är sevärd iallafall 😀 Men nu över till dagens tips om ni har lite rabarber hemma- gör egen rabarberglass.

Krämig glass gjord på kondenserad mjölk.


För er som missat receptet kommer det här igen

Det här behöver du :
500 gram färska rabarber
1 dl vatten
1 1/2 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk  (inte kokad)

Toppa med lite finhackad rör syrlig rabarber.

Gör så här :
Ansa och skär rabarberna i små bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull, värm upp tills sockret löst sig. Häll ner rabarberna och låt sjuda i ett par minuter- tills rabarberna är mjuka. Ställ i frysen tills det svalnat / kallnat. Mixa slätt med stavmixer.
Vispa grädden så att den bildar toppar när du lyfter upp elvispen, och varva / vänd sedan ner grädde, den kondenserad mjölk och rabarberkrämen.

Häll upp i en form och ställ kallt och frys in minst 5 timmar innan servering.

Så gott.

Det är riktigt lätt och väldigt mycket godare att göra egen glass.

0
25 kommentarer

Liljekonvalj

Melvin, Molly och jag promenerade skogsrundan igår- den gillar Molly bäst -så hon springa utan koppel. Och medan Molly skuttade runt bland blåbär och gran så hittade Melvin ett nytt liljekonvalj – ställe , så han plockade med och en jättefin bukett hem.

De doftar ju bara så gott. 

Men nu börjar jag bli lite hungrig, dags att laga lite lunch tror jag allt.
Omelett med lite allt möjligt gott som finns i kylen- perfekt kylskåpstömning 🙂

0
1 kommentar

Wienernougat


Dagens tips på lättbakat…


Något som jag tycker är gott och roligt att göra hemma är wienernougat.
Och denna bakas alltså inte endast till julen, utan lite närsomhelst.

Det här behöver du :
100 gram mjölkchoklad (eller om man hellre vill mörkchoklad 70 % )
250 gram nougat
100 gram flagad mandel

Gör så här:
Rosta mandelns i en torr panna, se upp så den inte blir bränd.Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bruter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandatssamman.
Vänd då ner den rostade mandeln. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper , ju mindre form- ju tjockare blir chokladbitarna. Ställ sedan svalt.
Skär i bitar när wienernougaten är kall med en skarp kniv så att du får fina jämna bitar.

Försvinnande goda.

6
15 kommentarer

I väntan på kusinerna

I väntan på moster, Tobbe och småkusinerna så  var Nomi med och dukade fram till middagen ikväll. De har ju varit på soliga cypern i en vecka, jisses så snabbt tiden går. De skulle landa med flyget i Växjö efter  fyra, så innan de skulle köra hem mot Öland hann vi med att bjuda på lite middag. Och Nomi tyckte att vi skulle ha vita tallrikar och barnen skulle ha rosa, och så plockades det in ett fång med vita syreener.

Tycker om att servera iskallt vatten i de här glasflaskorna,
och på sommaren fylls de med egen hemkokt saft.

Väldigt bra – och köpta på ikea, och har även sett fina på blomsterlandet. Tips!

Fint med vita syreener doftar nog inte riktigt lika mycket som lila va?
Eller hur är det?

Nu har vi vinkat av den brunbrända familjen, och ska ta och röja lite i köket och diska undan. Har jag nämnt att våran diskmaskin är trasig ? Ganska mycket att diska förhand varje dag kan jag lova. Man blir väldigt bortskämd med en fungerande diskmaskin- hoppas att de snart lyckas hitta felet och laga den 😀

Iallafall en riktigt trevlig kväll på er !

0
4 kommentarer

Ungspannkaka med en tvist

Många önskar tips på vardagsmat som både är snabb och billig. Och dit hör ju verkligen ugnspannkaka- själv är jag inte jätteförtjust i den ”vanliga” traditionella med bara fläsk. Utan jag brukar lägga till lite av det som finns hemma, lite grönsaker, lite lök, lite extra bacon eller rökt skinka. Blir lite matigare och mycket roligare att servera.

Till en ugnsform:
1 pkt bacon eller motsvarande fläsk
några buketter med broccoli
1 finhackad lök
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
lite cayennepeppar efter smak och tycke

Toppa med 2 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten , fördela broccolin över ugnsformen och löken och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet.

Rör sist ner saltet och lite cayenne. Sedan häller du över blandningen över baconet & resten – toppa med osten och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.

Cirka 15- 20 minuter.

Servera genast med en god vitlökssås HÄR l och med en god sallad.

0
6 kommentarer

Ett stort fång med syreen

 

Plockade in ett stort fång med syreener igår, och nu doftar de så gott i hela vardagsrummet,  nästan bättre än doftljus. Nu har vi plockat och ordnat lite här hemma, men nu börjar det bli för tyst, så nu ska vi åka och hämta hem resten av familjen. Så snart bär det av mot barnens farmor & farfar- och hörde något om att vi skulle bli bjudna på mat 🙂 Det är alltid trevligt!

Önskar er alla en fantastisk dag – och speciellt en fin dag till alla mammor därute.

 

0
1 kommentar

Söndagsfrukost

God morgon !

Vad tyst det blev på bloggen igår, sorry! Det fanns tyvärr ingen tid över alls igår, men vi hade en riktigt toppentrevlig kväll med trevliga gäster och trevliga värdar & god mat !  Och idag startade vi dagen med en ovanligt lugn söndagsfrukost/ morsdags frukost idag bara jag och Jonte. Småttingarna har sovit hos farmor & farfar, Thelma har sovit över hos bästisen och Jacob cyklade tidigt iväg till fotbollsträningen.  Så vi gjorde lite bakeoff frallor och kokade ägg, åt frukost och pratade i över två timmar ! Mysigt med söndagsfrukostar, men nu ska vi fånga dagen 🙂 och ge oss iväg med Molly på en skogspromenad.

Hej så länge!

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Startar dagen med tips till nästa veckas matsedel 🙂
Hittar ni inget som ni tycker passar, är för krångligt, ni äter inte fisk .osv. Leta i kategorierna till höger i bloggen / i rullpilarna så hittar ni massor av middagsrecept.

Måndag: Kraschade potatisar med kyckling i krämig sås

 

Kraschade potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda

Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Rapsolja
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, pensla med olja och krydda med lite paprika pulver och salt. Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.

Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig.  När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / saltStäll in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

Servera med kycklingsåsen och en god sallad.

Tisdag : LCHF – paj

IMG_0324

I denna pajen hade jag :
4 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar

1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1 stor skivad tomat
1 1/2 kyckling file
1 rödlök
och färsk spenat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader.
Tärna och stek kycklingen.  Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Varva kyckling, spenat, lök och tomat.  Vispa ihop ägg , grädde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto.  Kan tänka mig att lite sambal oelek
också kan ge god smak.  Häll över grädd blandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form så kan det behövas göra en lite större grädd- och äggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Serveras med en god sallad.

Onsdag : Laxlasagne
IMG_1021

Det här behöver du :
Färska lasagneplattor

400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )

Ostsås :
25 gram smör
6 dl gräddmjölk  50 /50
4  msk vetemjöl
3 dl riven valfri ost
salt och peppar

2 dl ost till gratineringen.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader. Tärna laxen i små mindre bitar.  Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet.  Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna.   Smaka  av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig. Klar att servera med en god sallad.

 Torsdag: Sparris och broccolisoppa med kokta ägg

IMG_0221

Det här behöver du :

500 gram färsk  broccoli
1 knippe färsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtärningar
Grädde / vatten

Serveras med kokta ägg.

Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs i olja så att den blir glansig.Skär bort hårda stammar på broccoli / sparris
Häll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lägg i broccolibuketterna och sparrisen. Låt grönskakerna koka mjuka och häll av nästan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slät och häll i vatten/ grädde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.

Häll upp i fina skålar, och servera med kokta ägg

Fredag : Köttfärslimpa med färskost & bacon

Du behöver för 5-6 portioner  :

1 kg köttfärs
smör
1 finriven gullök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde

 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med färskost ( smaksatt)
1 pkt bacon.

Serveras med kokt potatis och brunsås

Gör så här:

Ställ ugnen på 175- 200  grader.Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna gräddblandning, och låt detta sedan stå och dra en stund.Riv sedan ner löken och rör ner hela gräddblandningen ner i smeten med köttfärsen.Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem brevid varandra på plastfolie. ( Se fler bilder i länken nedan)Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfärssmeten med bacon och färskost. Och rulla ihop de bägge delarna till en köttfärslimpa.Lägg i en smordform, och ställ in i ugnen i ca 40- 50 minuter.

Servera med kokt potatis och brunsås.

0
6 kommentarer