Dukningen från förra lördagen.
På Cykelmiddagen / cykelfesten vi hade förra helgen så var det Jonathan som lagade maten, medan jag ordnade det sista med dukningen. Har ni också cykelfester i erat område ? Berätta gärna !
Vi hade velat länge fram och tillbaka vad vi skulle bjuda på – men tillsist så ville vi bjuda på något varmt iallfall. Först tänkte vi kallskuret, olika såser och bröd- men tiden rann iväg och det blev istället en ljummen couscous sallad med kyckling. Vi förberedde allt på morgonen och värmde bara upp allt precis när gästerna skulle dyka upp.
6 personer
Couscous alt. bulgur
6 kycklingfiléer
250 g mango chutney
Saften från 1 lime – (vi uteslöt detta pågrund av allergi)
1/2- 1 msk sambal oelek
4 dl couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater i olika färger
olivolja till stekning
salt och peppar
Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och sambal oelek. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan couscous enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den
mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man stänka på mer av sambal oelek .
Till middagen provade vi ett vitt vin från Chill Out, som passar bra till kryddiga kycklingrätter.
En trevlig middag där vi fick träffa två stycken par från området där vi bor. Jätteroligt ! Och förrätt och efterrätten som vi var på var även de kanontrevliga – och goda. Vi serverade den ljumna couscous-salladen med olika såser, enkel grönsallad, och vitlöksbröd. Bjöd på vinet i glaskaraff, en ny sådan dagen till ära.
Inlägg i samarbete med Chill Out
Beskrivningen av Chill Out Verandas Chardonneay är att det är ett torrt och mycket fruktigt vitt vin med inslag av tropisk frukt och vanilj.