Utomlands

Hej och godmorgon min matvĂ€n 🙂

Jag mÀrker att det Àr flera av er som inte endast bor hÀr i sverige, utan att ni bor i andra lÀnder. Detta gör i mig jÀtte nyfiken sÄklart , berÀtta gÀrna i kommentarsfÀltet vad ni bor och kommer ifrÄn. JÀtteroligt!

Nu duka fram frukost.
Hej pÄ ett tag

0
38 kommentarer

Chill out

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED CHILL OUT

 

Dukningen frÄn förra lördagen. 

PÄ Cykelmiddagen / cykelfesten vi hade förra helgen sÄ var det Jonathan som lagade maten, medan jag ordnade det sista med dukningen. Har ni ocksÄ cykelfester i erat omrÄde ? BerÀtta gÀrna !

Vi hade velat lĂ€nge  fram och tillbaka vad vi skulle bjuda pĂ„ – men tillsist sĂ„ ville vi bjuda pĂ„ nĂ„got varmt iallfall. Först tĂ€nkte vi kallskuret, olika sĂ„ser och bröd- men tiden rann ivĂ€g och det blev istĂ€llet en ljummen couscous sallad med kyckling. Vi förberedde allt pĂ„ morgonen och vĂ€rmde bara upp allt precis nĂ€r gĂ€sterna skulle dyka upp.

6 personer
Couscous  alt. bulgur
6 kycklingfiléer
250 g mango chutney
Saften frĂ„n 1 lime – (vi uteslöt detta pĂ„grund av allergi)
1/2- 1 msk sambal oelek
4 dl couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g fÀrsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 fÀrska lökar
ca 12 st minitomater i olika fÀrger
olivolja till stekning
salt och peppar

Gör sÄ hÀr :
Blanda mango chutney i en skĂ„l med limesaft och sambal oelek. SkĂ€r kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till matrĂ€tten. Koka sedan couscous enligt anvisningarna pĂ„ paketet. SkĂ€r auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och stĂ€ll Ă„t sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och lĂ„t den
mjukna. HÄll varm. Klappa auberginen torr med ett hushÄllspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och lÄt allt bli varmt. Grilla kycklingen pÄ en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter pÄ var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosÄsen. Vill man hetta till matrÀtten mer sÄ kan man stÀnka pÄ mer av sambal oelek .

 Till middagen provade vi ett vitt vin frÄn Chill Out, som passar bra till kryddiga kycklingrÀtter.

En trevlig middag dĂ€r vi fick trĂ€ffa tvĂ„ stycken par frĂ„n omrĂ„det dĂ€r vi bor. JĂ€tteroligt ! Och förrĂ€tt och efterrĂ€tten som vi var pĂ„ var Ă€ven de kanontrevliga – och goda. Vi serverade den ljumna couscous-salladen med olika sĂ„ser, enkel grönsallad, och vitlöksbröd. Bjöd pĂ„ vinet i glaskaraff, en ny sĂ„dan dagen till Ă€ra.

InlÀgg i samarbete med Chill Out

Beskrivningen av Chill Out Verandas Chardonneay Àr att det Àr ett torrt och mycket fruktigt vitt vin med inslag av tropisk frukt och vanilj.

0
5 kommentarer

Ni har vÀl inte missat ?

En till av de kladdkakor som tidigare föll bort frÄn bloggen var lakritskladdisen.
Ni har vĂ€l inte missat den ? Jaja 😀 hĂ€r kommer receptet igen. . . . .

Det hÀr behöver du :

3 Àgg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smÀlt smör
10- 15 lakritskolor

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 175 grader.  SmĂ€lt smöret och lĂ„t svalna. Rör ihop Ă€gg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret och de grovhackade lakritskolorna  ( gillar du lakrits mkt kan du ta 15 kolor, och annars kan du minska ner antalet ) och rör ner i smeten.Vi hade 10 kolor i och tyckte att den var perfekt. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och stĂ€ll in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskĂ„pet. StĂ€ll sedan in i kylskĂ„p tills den svalnat.


Serveras med grÀdde eller glass!

0
2 kommentarer

Kall mangosÄs till kryddig kyckling

God kvÀll i stugorna

Hoppas ni haft en riktigt fin lördag ! Nu har  vi precis vinkat av lillasyster och familj som Ă„kt hemĂ„t efter Ă€nnu en trevlig middag. Återkommer med mat, fler recept och bilder frĂ„n middagen senare. Vi ska duka fram lite lördagsgodis hĂ€r och kolla pĂ„ tecknad film med trötta smĂ„ttingar. De ville vara uppe igĂ„r och titta pĂ„ Lets Dance-finalen igĂ„r, och sen vaknade vĂ€ldigt vĂ€ldigt tidigt imorse. Zzzzz….   Men innan det Ă€r filmdags sĂ„ ville jag bara kika förbi bloggen lite snabbt och skriva ner receptet pĂ„ Ă€nnu en kall sĂ„s.

Den Àr söt-stark sÄs som passar utmÀrkt till kyckling.

Det hÀr behöver du :
5 dl creme fraiche
1/2 dl mangochutney
1/2 – msk sambal oelek ( eller mer)
salt & peppar

Gör sÄ hÀr:
Rör ihop alla ingredienser och stÀll kallt i minst 4 timmar innan servering.
Passar bÀst till grillat och extra gott till kryddig kyckling

Smaklig mÄltid

0
2 kommentarer

Mumsmums

GrĂ€ddbullar, mumsmums, kokosmums, grĂ€ddtoppar, skumtoppar, kokostoppar …. Jag har hört vĂ€ldigt mĂ„nga olika namn pĂ„ just dessa.  Vad kallar ni dem?

Det var lÀnge sedan jag bakade dessa, men hÀromdagen var det dags igen. VÀldigt lÀtta att baka, och för att göra dem mer festliga sÄ kan man Àven fÀrga kokosen med karamellfÀrg.
Mina blev dock bara vita denna gÄngen, fina sÄ ocksÄ tycker jag.

Det hÀr behöver du :

4 1/2 dl strösocker
1 Àggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering : 4 dl kokosflingor

Gör sÄ hÀr :

Rör ihop socker, florsocker, Àggvita i en skÄl. Rör ner det kalla vattnet i skÄlen.
VÀrm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron pÄ spisen och rör sedan ut gelatinpulvret dÀr i, det ska bli klumpfritt. VÀrm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.

Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
MÀt upp hÀlften av kokosen i en form 20*30 och hÀll ner smeten dÀr. OCh strö över resten av kokosen. StÀll sedan kallt i tvÄ timmar innan du skÀr lagom stora portionsbitar.
Doppa Àven kanterna i kokos.

Sedan Àr de klara  att serveras. 


3
48 kommentarer

Het kycklingmarinad

Hej hej i sommarvÀrmen.

Jisses vilket vÀder vi haft idag, strÄlande solsken hela dagen. Och nu Àr vi tillbaka hemma efter ett par timmar pÄ lekplatsen, vi körde ner till strandbjörket efter Melvin slutat skolan. Det Àr en jÀttebra lekplats hÀr i stan, och den kommer bli Ànnu bÀttre nÀr de Àr fÀrdiga med renoveringen ocksÄ. SÄ ni barnfamiljer som har vÀgarna förbi VÀxjö  tycker jag absolut ska stanna till dÀr en timme eller tvÄ. Klockan har bara rusat förbi idag, och det Àr snart dags att börja med middagsförberedelserna för ikvÀll. Innan dess mÄste jag bara tipsa om den goda kycklingmarinade vi gjorde igÄr. Recept pÄ olika sorters grillmarinader kan man ju bara inte fÄ för mycket av.

Och jag hade nog nĂ€rmare 1 msk med sambal oelek- jag gillar lite starkare mat 🙂

Det hÀr behöver du :
1 dl olivolja
1/2 msk sambal oelek ( mer eller mindre efter smak)
1 msk flytande honung
2 msk sweet chilisÄs

Gör sÄ hÀr:
Rör ihop alla ingredienser och blanda med kycklingfileerna.
LÄt stÄ kallt minst fem timmar ( eller gÀrna kvÀllen innan)  innan du trÀr spetten.

Tips!
Glöm inte blötlÀgga grillpinnarna ett bra tag innan  det Àr dags att grilla.

Testa att göra egen marinad vetja.
BÄde billigare och godare en den köpta.

0
5 kommentarer

GĂ„rdagens grillmiddag

Godmoooorgon fredag.
Det Ă€r soligt och sommarvarmt ute redan nu straxt efter Ă„tta pĂ„ morgonen. Hur bra kĂ€nns inte det? 🙂 Hoppas hoppas hoppas att sommaren hĂ„ller i sig , sĂ„ att inte resten regnar bort som förra sommaren.  Sen har vi lĂ€mnat Melvin i skolan och smĂ„kusinerna  som vaknade tidigt Ă€r redan ute och hoppar studsmatta. Och igĂ„r blev det grillat  till middag , man vill ju liksom inte Ă€ta annat nĂ€r det Ă€r fint vĂ€der.

PotatisgratÀng med kryddiga kycklingspett.

FetaostsÄsen Àr bara för god! Testa den om ni ska grilla i helgen.
Sen kokade jag en extra het ratatouille, med chilismak- och utan aubergine för den var slut. Men det blev riktigt bra iallfall, hÀr kommer receptet:

Det hĂ€r behöver du till 4 – 6 portioner :
3 röda paprikor ( eller olika blandade fÀrger )
1 zucchini
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 skvÀtt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater ( chili-smak)
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör sÄ hÀr
Skölj grönsakerna och skÀr i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och frĂ€s sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte fĂ„ fĂ€rg.HĂ€ll över de krossade tomaterna, lĂ„t sedan grytan stĂ„ och smĂ„puttra i 1-2  timmar och mosa lite med hjĂ€lp av en trĂ€sked.
Smaka av med salt och peppar.

 TÀnkte plocka ihop lite fika, och ge oss ivÀg pÄ picknick:
jag , lillasyster och de smĂ„. jag bakade grĂ€ddbullar med kokos ( mums-mums)  igĂ„r som vi ska packa med oss. Återkommer med de receptet om en stund.

Hoppas du fĂ„r en finfin fredag 😀

0
6 kommentarer

Godaste fetaostsÄsen

Detta Àr ett av de godaste grilltillbehöret som finns.  SÄ nu undrar jag om du ocksÄ planerat att grilla ikvÀll ? DÄ tycker jag att du kopiera receptet och spring ivÀg och handla detta nu genast!  Denna gÄngen gjorde jag denna pÄ grekisk ost, gjord pÄ komjölk- den Àr mildare och rundare i smaken. Det Àr en smaksak- jag tycker att den Àr jÀttegod med en smakrik fetaost ocksÄ.


En kall , krÀmig och helt fantastiskt god sÄs till det mesta.

Det hÀr behöver du :

5 dl creme fraiche
200 gram fetaost eller grekiskost
2 vitlöksklyftor
1 gnutta flytande honung
salt&peppar
och lite lite örtkrydda

Gör sÄ hÀr: 

MÀt upp creme fraiche i en skÄl, pressa ner vitlöken och rör ner honungen. Smula ner fetaosten, och rör till en jÀmn krÀmig sÄs.
Smaka av med salt, peppar och lite örtsalt.

LÄt stÄ kallt i nÄgra timmar innan servering.

Hur gott ? Gööör gott 😉

6
13 kommentarer

Lunchtajm

Nu lunchtajm och det blir lite frystömning, det Ă€r ju inte sĂ„ roligt att stĂ„ och laga mat bara till sig sjĂ€lv. SĂ„ det fick bli lite enkelt – men ack sĂ„ gott!  Och sen jag bestĂ€mde mig för kycklingspett till middagsgĂ€sterna ikvĂ€ll . Ska snart lĂ€gga dem i en het marinad, med sambal oelek. Gott !

Dagens lunch:  Pulled pork i tortillabröd.

Missat receptet? DÄ kommer det hÀr igen:

Det finns otroligt mĂ„nga recept pĂ„ ”pulled pork” – sĂ„ hĂ€r gjorde vi.

Det hÀr behöver du :

1,2 kilo flÀskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesÄs
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssĂ„s – recept HÄR

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 100-120 grader.
HÀll i olja i en ugnsform med lock, lÀgg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lÀgg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesÄsen över köttet, stÀll pÄ ett lock och stÀll in i nedre delen av ugnen.
I en sÄdÀr 7- 8 timmar. NÀr köttet Àr klart sÄ ska  det liksom dela sej nÀr det Àr fÀrdigt, sÄ fort du sÀtter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- sÄ gott!

Man kan Àta det med lite vad man tycker Àr gott, tacosbröd, tortilla, kÀllarfranska eller gott hamburgarbröd. Med sallad, och lite goda kalla sÄser- du mÄste bara Äterkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

0
13 kommentarer

Middagsplaner

Godmorgon,

Har du fĂ„tt en bra start pĂ„ dagen idag?  Hoppas det! 🙂
Det blir en runda till mataffÀren sÄ snart jag har bestÀmt vad vi ska bjuda pÄ för mat ikvÀll. Lillasyster och familj kommer hit i eftermiddag, och  vÀdret ser lovande ut & dÄ Àr det alltid gott att grilla. SÄ kanske blir det lite grillspett och potatisgratÀng och nÄgra kalla sÄser. Det brukar alltid gÄ hem.

Jag har iallafall pÄbörjat att skriva lite pÄ handla-listan, och vi startar med frukt och grönt.
Är du som jag och försöker skriva listan efter hur ordningen ser ut i butiken ?

 

0
14 kommentarer