Kall mangosås till kryddig kyckling

God kväll i stugorna

Hoppas ni haft en riktigt fin lördag ! Nu har  vi precis vinkat av lillasyster och familj som åkt hemåt efter ännu en trevlig middag. Återkommer med mat, fler recept och bilder från middagen senare. Vi ska duka fram lite lördagsgodis här och kolla på tecknad film med trötta småttingar. De ville vara uppe igår och titta på Lets Dance-finalen igår, och sen vaknade väldigt väldigt tidigt imorse. Zzzzz….   Men innan det är filmdags så ville jag bara kika förbi bloggen lite snabbt och skriva ner receptet på ännu en kall sås.

Den är söt-stark sås som passar utmärkt till kyckling.

Det här behöver du :
5 dl creme fraiche
1/2 dl mangochutney
1/2 – msk sambal oelek ( eller mer)
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.
Passar bäst till grillat och extra gott till kryddig kyckling

Smaklig måltid

0
2 kommentarer

Mumsmums

Gräddbullar, mumsmums, kokosmums, gräddtoppar, skumtoppar, kokostoppar …. Jag har hört väldigt många olika namn på just dessa.  Vad kallar ni dem?

Det var länge sedan jag bakade dessa, men häromdagen var det dags igen. Väldigt lätta att baka, och för att göra dem mer festliga så kan man även färga kokosen med karamellfärg.
Mina blev dock bara vita denna gången, fina så också tycker jag.

Det här behöver du :

4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering : 4 dl kokosflingor

Gör så här :

Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.

Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos.

Sedan är de klara  att serveras. 


2
48 kommentarer

Het kycklingmarinad

Hej hej i sommarvärmen.

Jisses vilket väder vi haft idag, strålande solsken hela dagen. Och nu är vi tillbaka hemma efter ett par timmar på lekplatsen, vi körde ner till strandbjörket efter Melvin slutat skolan. Det är en jättebra lekplats här i stan, och den kommer bli ännu bättre när de är färdiga med renoveringen också. Så ni barnfamiljer som har vägarna förbi Växjö  tycker jag absolut ska stanna till där en timme eller två. Klockan har bara rusat förbi idag, och det är snart dags att börja med middagsförberedelserna för ikväll. Innan dess måste jag bara tipsa om den goda kycklingmarinade vi gjorde igår. Recept på olika sorters grillmarinader kan man ju bara inte få för mycket av.

Och jag hade nog närmare 1 msk med sambal oelek- jag gillar lite starkare mat 🙂

Det här behöver du :
1 dl olivolja
1/2 msk sambal oelek ( mer eller mindre efter smak)
1 msk flytande honung
2 msk sweet chilisås

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och blanda med kycklingfileerna.
Låt stå kallt minst fem timmar ( eller gärna kvällen innan)  innan du trär spetten.

Tips!
Glöm inte blötlägga grillpinnarna ett bra tag innan  det är dags att grilla.

Testa att göra egen marinad vetja.
Både billigare och godare en den köpta.

0
5 kommentarer

Gårdagens grillmiddag

Godmoooorgon fredag.
Det är soligt och sommarvarmt ute redan nu straxt efter åtta på morgonen. Hur bra känns inte det? 🙂 Hoppas hoppas hoppas att sommaren håller i sig , så att inte resten regnar bort som förra sommaren.  Sen har vi lämnat Melvin i skolan och småkusinerna  som vaknade tidigt är redan ute och hoppar studsmatta. Och igår blev det grillat  till middag , man vill ju liksom inte äta annat när det är fint väder.

Potatisgratäng med kryddiga kycklingspett.

Fetaostsåsen är bara för god! Testa den om ni ska grilla i helgen.
Sen kokade jag en extra het ratatouille, med chilismak- och utan aubergine för den var slut. Men det blev riktigt bra iallfall, här kommer receptet:

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater ( chili-smak)
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 1-2  timmar och mosa lite med hjälp av en träsked.
Smaka av med salt och peppar.

 Tänkte plocka ihop lite fika, och ge oss iväg på picknick:
jag , lillasyster och de små. jag bakade gräddbullar med kokos ( mums-mums)  igår som vi ska packa med oss. Återkommer med de receptet om en stund.

Hoppas du får en finfin fredag 😀

0
6 kommentarer

Godaste fetaostsåsen

Detta är ett av de godaste grilltillbehöret som finns.  Så nu undrar jag om du också planerat att grilla ikväll ? Då tycker jag att du kopiera receptet och spring iväg och handla detta nu genast!  Denna gången gjorde jag denna på grekisk ost, gjord på komjölk- den är mildare och rundare i smaken. Det är en smaksak- jag tycker att den är jättegod med en smakrik fetaost också.


En kall , krämig och helt fantastiskt god sås till det mesta.

Det här behöver du :

5 dl creme fraiche
200 gram fetaost eller grekiskost
2 vitlöksklyftor
1 gnutta flytande honung
salt&peppar
och lite lite örtkrydda

Gör så här: 

Mät upp creme fraiche i en skål, pressa ner vitlöken och rör ner honungen. Smula ner fetaosten, och rör till en jämn krämig sås.
Smaka av med salt, peppar och lite örtsalt.

Låt stå kallt i några timmar innan servering.

Hur gott ? Gööör gott 😉

6
13 kommentarer

Lunchtajm

Nu lunchtajm och det blir lite frystömning, det är ju inte så roligt att stå och laga mat bara till sig själv. Så det fick bli lite enkelt – men ack så gott!  Och sen jag bestämde mig för kycklingspett till middagsgästerna ikväll . Ska snart lägga dem i en het marinad, med sambal oelek. Gott !

Dagens lunch:  Pulled pork i tortillabröd.

Missat receptet? Då kommer det här igen:

Det finns otroligt många recept på ”pulled pork” – så här gjorde vi.

Det här behöver du :

1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås – recept HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.
Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!

Man kan äta det med lite vad man tycker är gott, tacosbröd, tortilla, källarfranska eller gott hamburgarbröd. Med sallad, och lite goda kalla såser- du måste bara återkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

0
13 kommentarer

Middagsplaner

Godmorgon,

Har du fått en bra start på dagen idag?  Hoppas det! 🙂
Det blir en runda till mataffären så snart jag har bestämt vad vi ska bjuda på för mat ikväll. Lillasyster och familj kommer hit i eftermiddag, och  vädret ser lovande ut & då är det alltid gott att grilla. Så kanske blir det lite grillspett och potatisgratäng och några kalla såser. Det brukar alltid gå hem.

Jag har iallafall påbörjat att skriva lite på handla-listan, och vi startar med frukt och grönt.
Är du som jag och försöker skriva listan efter hur ordningen ser ut i butiken ?

 

0
14 kommentarer

Kladdkaka med vit toblerone

Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

150-200 gram vit toblerone
ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret och den grovhackade tobleronen. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt.

1
12 kommentarer

Knäckig och seg blåbärspaj

Hej igen ,

Nomi och jag fixade en kanongod blåbärspaj idag till fikat. Egentligen så är det mig emot lite att köpa frysta blåbär, men jag hade inga kvar i frysen, så det fick bli så.  Jag håller tummarna för att vi får ett riktigt blåbärsår i år, så man kan dra på sig gummistövlarna och ge sig ut med bärkorgen och fylla upp frysen med massa blåbär & en hel del lingon hoppas jag på att hitta också. Förutom lingonsylt så kan man ju göra väldigt goda efterrätter på just lingon – finns redan några på bloggen, och skulle vilja uppdatera med ännu fler lingonrecept.

Jag vill ha pajen lite mer knäckig en seg, då gräddar man den gyllene. Vill man ha den lite seg så tar man ut den några  minuter innan. Mums

jennys matblogg

Denna efterrätten är jättesmidig att göra, och lite roligare ( och gooooodare )  än den vanliga smulpajen.

Du behöver
200- 250 gram blåbär
2 msk med potatismjöl
1/2 dl socker

Pajsmeten:
150 gram smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bären i formen , pudra över potatismjöl och socker.  Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt och häll över havresmeten över
bären .
Låt sedan stå i ugnen i 30- 40  minuter, tills pajen fått en fin färg.

Servera med vaniljvisp

0
7 kommentarer

Rabarbertider

Nu i rabarbertiderna har jag fått in många önskemål om  tips på vad för gott man kan laga / koka med dessa. Så jag tänkte att jag skulle försöka leta fram lite av vad jag har gjort på bloggen under åren, men många fler pajrecept finns om ni söker i rutan till höger, för rabarerpaj med olika smaker är nog det vanligaste. Men vill ni göra något annorlunda så rekommenderar jag varmt rabarberchutneyn som ni hittar nedan.

Har du fler tips – så skriv gärna dem i kommentarsfältet.

IMG_8444-001

Söt rabarber-och jordgubbspaj

Det är alltid trevligt att bjuda på en smulpaj med rabarber.

Fantastiskt god och somrig rabarbersaft

Till sommarens grilltallrik är det gott med rabarberchutney

Thelmas paj med hallon och rabarber

Krämig och gräddig rabarberglass

En knäckig paj med smak av rabarber och kanel

 Hoppas ni hittar lite inspiration här bland förslagen

Och till alla nya läsare : för att ni nu inte ska tappa bort bloggen när du väl har hittat hit – så vet ni väl att det går att följa den via facebook HÄR
Via bloglovin som uppdaterar så fort något nytt skrivs något nytt, den hittar du HÄR

Och snart kan ni följa mig via instagram igen @jennysmatblogg – min mobil är på lagning bara, så jag har varit telefonfri sen förra veckan. Lagom roligt, men snart så.

På återseende bloggisar.

0
6 kommentarer