Kladdkaka med ett lager av tryffel

God förmiddag bloggvänner.

Nu är jag hemma igen efter att ha lämnat fyra barn, vid fyra olika skolor/ dagis på fyra olika tider. Jonathan var tvungen att åka tidigt till jobbet idag, men efter noga planering så hann alla i tid. ( Och få med sig gympakläder / cyklar /matsäckar –  utedag för två -och en dagisväska till Nomi  )   Jisses det är tur att det inte blir så stressigt varje morgon iallafall 😀 Och nu hinner jag sätta mig en stund framför skärmen med dagens första kopp kaffe – innan det är dags att packa resväskorna.

Första inlägg denna onsdag blir denna goda(ste) kladdkakan med ett krämigt lager av tryffel- dekorera med blommor- de ska INTE ätas, bara vara fina.

Smeten till kladdkakan ska inte vispas, bara rör ihop. Det ska in så lite luft som möjligt i kladdkakssmet.

Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Tryffel:
300 gram mjölkchoklad
1/2 – 3/4 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.

Under tiden börjar du med tryffeltäcket.
Smält chokladen på låg värme över vattenbad, ta bort från värmen och rör sen ner grädden ( ovispad)  rör tills du fått en slät och jämn smet.
Häll sedan denna över kladdkakan och ställ svalt – gärna ett par timmar.

Serveras med en bit glass eller vispad grädde.

0
12 kommentarer

Lite nyttigt

Hej hej,

När det är så här fint väder, är man inte inomhus speciellt långa stunder. Men nu så har vi plockat iordning det mesta utomhus och kollat av alla cyklarna – Thelma har cykledag i skolan och sen hade vi några cyklar som behövdes byta innerslangar och pumpas. Det tar längre tid än man tror, och vilket jobb. . .  Men det känns det bra att allt är färdigt och fixat inför kommande cykelturer.

Nu blir det lite slötittande på tv:n med lite nyttiga uppskivade grönskaker och kanske liiiite mindre nyttiga dipsåser. Smarrigt är det iallafall.

Gott gott gott!

Och imorgon startar nästa långhelg. Man är ju inget annat än ledig nu inför sommarlovet 😀

Trevlig kväll

0
1 kommentar

Smördegsbakade äppelknyten

De här smarriga smördegsknyten bakade jag för ett tag sedan. Riktigt gott och sött och snabbt att baka dessutom .

IMG_2616-00112 (1)

Det här behöver du till 4 pers :
4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg

IMG_26111 (1)

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål.

Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.

Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.

Mumsfillibabba 😀

IMG_26141 (1)

0
12 kommentarer

Gammalt blir nytt

Hej och god förmiddag önskar jag här från ett sooooligt småland!

Thelma och jag tog en cykeltur till tandläkaren i morse, kändes helt onödigt att köra när det är så vackert väder.  Dock liiiite jobbiga uppförsbackar på hemvägen, men lite motion har väl aldrig skadat. Tänkte visa hur trälådan blev nu när den är färdig och på plats. Det känns faktiskt riktigt bra när man har möjlighet att återanvända gamla möbler- och med lite färg så blir det som nytt !

Jag är ganska flitig på att möblera om här hemma- men till att börja med så tyckte jag att den passade bra att förvara filtar i, på väg ut mot altanen.

Lite trevligt att ha en fleecefilt att hänga över sig när det blir kyliga sommarkvällar.

Behöver köpa några fler att fylla upp lådan med.  Tips  : Ikea har billiga och bra ( dv.s vita / beiga ) om ni också behöver införskaffa.Men nu ropar tvättstugan, tänkte passa på att tvätta lite nu medan det är bra torkväder ute.

Tjingeling.

0
5 kommentarer

Grillkväll

Underbara soliga sommarväder! Är det inte bara fantastiskt. Som man har längtat efter denna värmen hur-länge-som-helst. Håller det i sig och blir en lika bra sommar så gissar jag att vi kommer leva på grillat här hemma, och med tanke på grillens skick så behöver faktiskt köpa en ny – men vi har inte bestämt oss om det blir kolgrill eller gasol. Jag har fått för mig att det inte blir lika mkt grillsmak med gasolgrill…. Vilket har du – och är du nöjd ?

Kyckling , hemmagjord tzaziki och råstekt potatis.
Gott så in i norden. Yummie. 

På tal om mat så blir det en storhandling imorgon, jag brukar handla på måndagar för hela veckan. Men idag fanns ingen tid, handla avslutningskläder till barnen och sen var det sommarpicknick på Melvins skola i eftermiddags – så handlafår jag göra imorgon efter med Thelmas hos tandläkartid…. Hon ska få en remiss till tandregleringen -och förhoppningsvis snart få en bokad dag för sin tandställning som hon har väntat på. Spännande! 😀

Och förresten – jag hämtade ( ääääntligen)  ut min nya mobil- så nu kommer det uppdateras flitigt på instagram. Följ mig där med : @jennysmatblogg 

0
7 kommentarer

Bloggutmaning

Efter flera önskningar så blir det en repris, vem vet detta kanske blir ett återkommande moment här på bloggen.

För nu är det dags för en  bloggutmaning igen, den blev väldigt uppskattad sist.  Här kan ni läsa om pizzautmaningen.  Denna gången tänkte jag ett liknande upplägg- men denna gången ska ni baka efter ett recept här från bloggen.  ( det kan vara vad som helst : småkaka, biskvier, tårta, glass eller bärpaj)  Kanske har ni redan bakat och fotat ?  Det ska bli så spännande att se vilket ni väljer 😀

Kanske  denna?

Jaha, hur går det här till nu då, tänker ni. Jo först och främst bör du ha en blogg. Denna gången ska ni baka något sött.

Ni bakar, tar en bild och skickar den till mig på : jennysmatblogg@hotmail.se  Detta innan den 14:e Juni, sen kommer jag uppdatera med era tävlingsbidrag här på bloggen- och läsarna får rösta fram ett bidrag.

Passa på nu om du vill att din blogg ska synas lite extra.

0
17 kommentarer

Lilla målningsprojektet

Välkommen ljumna måndagmorgon.

Här har vi fått en solig start på veckan. Ljuvligt !
Helgen har varit toppen, det är alltid massa saker man vill hinna med att göra på helgerna, och denna lilla lådan har jag planerat att jag skulle fixa iordning i flera veckor nu ( to.m månader – tror jag ) . Det har liksom inte blivit av- förän  igår  då jag mig lite tid. Och det går ju förvånandsvärt fort att måla eller rolla så här små detaljer.

Jag tyckte den var fin så här ”natrurell” också.
Men för att fräscha upp den invändigt så behövde den målas.

 Efter ett par lager färg så kändes den som  att den passade in mer i  vårat vita hem.
Du ska få se sen när jag har ställt den tillrätta, bra och smidig förvaring.

Nu ska Nomi , jag och Molly ge oss iväg på promenix i det fina vädret.

Hej på en stund.

0
6 kommentarer

Provsmakning

Hej hallå på er alla därute.

Hoppas ni haft en riktigt härlig helg, med iallafall liiiite sol.
Vi har haft en riktig fixar-dag idag, rensat, klippt gräset, städat ( bakat gofika ) och målat. Ja det är bara ett litet mindre målarprojekt –  men jag ska visa dig så snart det är klart.

Så idag förtjänar vi lite sen söndagsfika, måste ju provsmaka en bit av kladdkakan som står och läskar i kylskåpet..

En klick grädde till tycker jag är allra godast till chokladbakelser.
Men vet ni vad som är godast till bärpaj?! Jo det är vispad grädde & vaniljsås alltså 50 – 50.
Det måste ni pröva om ni inte gjort det innan- så gott!

På återseende !

0
7 kommentarer

Syrlig salladsvinägrett

Vad roligt att läsa ikapp vad nu alla bor för någonstans i världen : Australien, London, Frankrike, Shanghai, Amsterdam. Tidigare vet jag också att ni är några som bor i USA, Egypten flera från Island. Roligt när ni ger er tillkänna 😀 Jag har precis blivit färdig med tryffelglasyren till en ny kladdkaka- med mjölkchoklad. Smakade liiiite tryffel från skålen och den var gudagod!   Så jag tror att denna kommer bli uppskattad. Och igår prövade jag också fram en riktigt smarrig och syrlig salladsvinägrett. Här kommer receptet på den.

Ni  bara måste pröva om ni som jag gillar vinäger.

Gott gott gott !

Det här behöver du : 
4 msk olivolja
4 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad persilja
1 lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.


Fina färger också.

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag och dags för förslag till veckomatsedel.
Hoppas ni hittar några alternativ som passar.

Måndag : Kycklingsallad 


IMG_0004

Kycklingsallad med :
Smörstekt kyckling kryddad med lite paprikapulver och salt,
isberssallad
gurka,
små plommontomater,
rödlök fetaost,
machesallad.
För en matigare sallad koka lite god pasta och vänd ner.

Tisdag : Fyllda paprikahalvor

IMG_7363

Det här behöver du till 6 stycken halvor :

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar

Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.När den är klar, så vänder du ner creme fraiche,  sambal oelek , salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya. Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna. Täck de fyllda paprikorna med  rikligt av mozzarellaost Och ställ in formen i mitten på ugnen, och  gratinera tills osten har smält och fått fin färg.
Sedan är det klart att serveras med lite ris eller bara som de är !

Onsdag : Krämig Blomkålsgratäng med bacon

Gratäng innan gräddning

IMG_8872

Det här behöver du :
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
2  msk röd pesto
salt och peppar

Ca 1 dl riven ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner grädde, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Sedan du smaka av med salt, peppar och lite pesto .

När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid.


Torsdag : 
Krämig gryta med fläskfile och kantarell

Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
salt och peppar
smör
50 gram kantareller
3 dl creme fraiche
1 dl vatten
200 gram färskost – gärna med kantarell-smak
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar

pasta

Gör så här :
Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med katarellerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, färskost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya. Tycker ni att det är gott med bacon, så bryn det och strössla över tallriken innan den serveras!

Själva såsen är LCHF- så den kan serveras till broccolimos, blomkålsris eller lite gräddstuvadkål.

Fredag : Langos

IMG_3712

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1)  klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös.  Låt den jäsa i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen. Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10  – 15 minuter. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan.  Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene. Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av. Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering. Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

IMG_3711

 

0
9 kommentarer