Gammalt blir nytt

Hej och god förmiddag önskar jag här från ett sooooligt småland!

Thelma och jag tog en cykeltur till tandläkaren i morse, kändes helt onödigt att köra när det är så vackert väder.  Dock liiiite jobbiga uppförsbackar på hemvägen, men lite motion har väl aldrig skadat. Tänkte visa hur trälådan blev nu när den är färdig och på plats. Det känns faktiskt riktigt bra när man har möjlighet att återanvända gamla möbler- och med lite färg så blir det som nytt !

Jag är ganska flitig på att möblera om här hemma- men till att börja med så tyckte jag att den passade bra att förvara filtar i, på väg ut mot altanen.

Lite trevligt att ha en fleecefilt att hänga över sig när det blir kyliga sommarkvällar.

Behöver köpa några fler att fylla upp lådan med.  Tips  : Ikea har billiga och bra ( dv.s vita / beiga ) om ni också behöver införskaffa.Men nu ropar tvättstugan, tänkte passa på att tvätta lite nu medan det är bra torkväder ute.

Tjingeling.

0
5 kommentarer

Grillkväll

Underbara soliga sommarväder! Är det inte bara fantastiskt. Som man har längtat efter denna värmen hur-länge-som-helst. Håller det i sig och blir en lika bra sommar så gissar jag att vi kommer leva på grillat här hemma, och med tanke på grillens skick så behöver faktiskt köpa en ny – men vi har inte bestämt oss om det blir kolgrill eller gasol. Jag har fått för mig att det inte blir lika mkt grillsmak med gasolgrill…. Vilket har du – och är du nöjd ?

Kyckling , hemmagjord tzaziki och råstekt potatis.
Gott så in i norden. Yummie. 

På tal om mat så blir det en storhandling imorgon, jag brukar handla på måndagar för hela veckan. Men idag fanns ingen tid, handla avslutningskläder till barnen och sen var det sommarpicknick på Melvins skola i eftermiddags – så handlafår jag göra imorgon efter med Thelmas hos tandläkartid…. Hon ska få en remiss till tandregleringen -och förhoppningsvis snart få en bokad dag för sin tandställning som hon har väntat på. Spännande! 😀

Och förresten – jag hämtade ( ääääntligen)  ut min nya mobil- så nu kommer det uppdateras flitigt på instagram. Följ mig där med : @jennysmatblogg 

0
7 kommentarer

Bloggutmaning

Efter flera önskningar så blir det en repris, vem vet detta kanske blir ett återkommande moment här på bloggen.

För nu är det dags för en  bloggutmaning igen, den blev väldigt uppskattad sist.  Här kan ni läsa om pizzautmaningen.  Denna gången tänkte jag ett liknande upplägg- men denna gången ska ni baka efter ett recept här från bloggen.  ( det kan vara vad som helst : småkaka, biskvier, tårta, glass eller bärpaj)  Kanske har ni redan bakat och fotat ?  Det ska bli så spännande att se vilket ni väljer 😀

Kanske  denna?

Jaha, hur går det här till nu då, tänker ni. Jo först och främst bör du ha en blogg. Denna gången ska ni baka något sött.

Ni bakar, tar en bild och skickar den till mig på : jennysmatblogg@hotmail.se  Detta innan den 14:e Juni, sen kommer jag uppdatera med era tävlingsbidrag här på bloggen- och läsarna får rösta fram ett bidrag.

Passa på nu om du vill att din blogg ska synas lite extra.

0
17 kommentarer

Lilla målningsprojektet

Välkommen ljumna måndagmorgon.

Här har vi fått en solig start på veckan. Ljuvligt !
Helgen har varit toppen, det är alltid massa saker man vill hinna med att göra på helgerna, och denna lilla lådan har jag planerat att jag skulle fixa iordning i flera veckor nu ( to.m månader – tror jag ) . Det har liksom inte blivit av- förän  igår  då jag mig lite tid. Och det går ju förvånandsvärt fort att måla eller rolla så här små detaljer.

Jag tyckte den var fin så här ”natrurell” också.
Men för att fräscha upp den invändigt så behövde den målas.

 Efter ett par lager färg så kändes den som  att den passade in mer i  vårat vita hem.
Du ska få se sen när jag har ställt den tillrätta, bra och smidig förvaring.

Nu ska Nomi , jag och Molly ge oss iväg på promenix i det fina vädret.

Hej på en stund.

0
6 kommentarer

Provsmakning

Hej hallå på er alla därute.

Hoppas ni haft en riktigt härlig helg, med iallafall liiiite sol.
Vi har haft en riktig fixar-dag idag, rensat, klippt gräset, städat ( bakat gofika ) och målat. Ja det är bara ett litet mindre målarprojekt –  men jag ska visa dig så snart det är klart.

Så idag förtjänar vi lite sen söndagsfika, måste ju provsmaka en bit av kladdkakan som står och läskar i kylskåpet..

En klick grädde till tycker jag är allra godast till chokladbakelser.
Men vet ni vad som är godast till bärpaj?! Jo det är vispad grädde & vaniljsås alltså 50 – 50.
Det måste ni pröva om ni inte gjort det innan- så gott!

På återseende !

0
7 kommentarer

Syrlig salladsvinägrett

Vad roligt att läsa ikapp vad nu alla bor för någonstans i världen : Australien, London, Frankrike, Shanghai, Amsterdam. Tidigare vet jag också att ni är några som bor i USA, Egypten flera från Island. Roligt när ni ger er tillkänna 😀 Jag har precis blivit färdig med tryffelglasyren till en ny kladdkaka- med mjölkchoklad. Smakade liiiite tryffel från skålen och den var gudagod!   Så jag tror att denna kommer bli uppskattad. Och igår prövade jag också fram en riktigt smarrig och syrlig salladsvinägrett. Här kommer receptet på den.

Ni  bara måste pröva om ni som jag gillar vinäger.

Gott gott gott !

Det här behöver du : 
4 msk olivolja
4 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad persilja
1 lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.


Fina färger också.

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag och dags för förslag till veckomatsedel.
Hoppas ni hittar några alternativ som passar.

Måndag : Kycklingsallad 


IMG_0004

Kycklingsallad med :
Smörstekt kyckling kryddad med lite paprikapulver och salt,
isberssallad
gurka,
små plommontomater,
rödlök fetaost,
machesallad.
För en matigare sallad koka lite god pasta och vänd ner.

Tisdag : Fyllda paprikahalvor

IMG_7363

Det här behöver du till 6 stycken halvor :

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar

Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.När den är klar, så vänder du ner creme fraiche,  sambal oelek , salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya. Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna. Täck de fyllda paprikorna med  rikligt av mozzarellaost Och ställ in formen i mitten på ugnen, och  gratinera tills osten har smält och fått fin färg.
Sedan är det klart att serveras med lite ris eller bara som de är !

Onsdag : Krämig Blomkålsgratäng med bacon

Gratäng innan gräddning

IMG_8872

Det här behöver du :
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
2  msk röd pesto
salt och peppar

Ca 1 dl riven ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner grädde, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Sedan du smaka av med salt, peppar och lite pesto .

När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid.


Torsdag : 
Krämig gryta med fläskfile och kantarell

Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
salt och peppar
smör
50 gram kantareller
3 dl creme fraiche
1 dl vatten
200 gram färskost – gärna med kantarell-smak
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar

pasta

Gör så här :
Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med katarellerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, färskost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya. Tycker ni att det är gott med bacon, så bryn det och strössla över tallriken innan den serveras!

Själva såsen är LCHF- så den kan serveras till broccolimos, blomkålsris eller lite gräddstuvadkål.

Fredag : Langos

IMG_3712

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1)  klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös.  Låt den jäsa i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen. Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10  – 15 minuter. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan.  Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene. Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av. Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering. Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

IMG_3711

 

0
9 kommentarer

Utomlands

Hej och godmorgon min matvän 🙂

Jag märker att det är flera av er som inte endast bor här i sverige, utan att ni bor i andra länder. Detta gör i mig jätte nyfiken såklart , berätta gärna i kommentarsfältet vad ni bor och kommer ifrån. Jätteroligt!

Nu duka fram frukost.
Hej på ett tag

0
38 kommentarer

Chill out

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED CHILL OUT

 

Dukningen från förra lördagen. 

På Cykelmiddagen / cykelfesten vi hade förra helgen så var det Jonathan som lagade maten, medan jag ordnade det sista med dukningen. Har ni också cykelfester i erat område ? Berätta gärna !

Vi hade velat länge  fram och tillbaka vad vi skulle bjuda på – men tillsist så ville vi bjuda på något varmt iallfall. Först tänkte vi kallskuret, olika såser och bröd- men tiden rann iväg och det blev istället en ljummen couscous sallad med kyckling. Vi förberedde allt på morgonen och värmde bara upp allt precis när gästerna skulle dyka upp.

6 personer
Couscous  alt. bulgur
6 kycklingfiléer
250 g mango chutney
Saften från 1 lime – (vi uteslöt detta pågrund av allergi)
1/2- 1 msk sambal oelek
4 dl couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater i olika färger
olivolja till stekning
salt och peppar

Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och sambal oelek. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan couscous enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den
mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man stänka på mer av sambal oelek .

 Till middagen provade vi ett vitt vin från Chill Out, som passar bra till kryddiga kycklingrätter.

En trevlig middag där vi fick träffa två stycken par från området där vi bor. Jätteroligt ! Och förrätt och efterrätten som vi var på var även de kanontrevliga – och goda. Vi serverade den ljumna couscous-salladen med olika såser, enkel grönsallad, och vitlöksbröd. Bjöd på vinet i glaskaraff, en ny sådan dagen till ära.

Inlägg i samarbete med Chill Out

Beskrivningen av Chill Out Verandas Chardonneay är att det är ett torrt och mycket fruktigt vitt vin med inslag av tropisk frukt och vanilj.

0
5 kommentarer

Ni har väl inte missat ?

En till av de kladdkakor som tidigare föll bort från bloggen var lakritskladdisen.
Ni har väl inte missat den ? Jaja 😀 här kommer receptet igen. . . . .

Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
10- 15 lakritskolor

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret och de grovhackade lakritskolorna  ( gillar du lakrits mkt kan du ta 15 kolor, och annars kan du minska ner antalet ) och rör ner i smeten.Vi hade 10 kolor i och tyckte att den var perfekt. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.


Serveras med grädde eller glass!

0
2 kommentarer