DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED CHILL OUT
Så varmt det varit idag , helt fantastiskt.
Sol , klarblå himmel och trädgårdsarbete – det känns bra det. Syrenerna som vi klippte ner för några veckor sedan har börjat få skott och växa på nytt – phuu , var lite orolig att vi klippte den för mycket. Men nu tror jag att det var helt rätt drag – så att vi får en tät och fin syrenhäck. Och när det är så här fint väder så hinner man inte sitta inomhus- men vill bara ut och dona i trädgården. Men jag lovade att skriva om bubblet som jag och Jonathan provsmakade igår. Det var ett iskallt bubbligt ”Sauvignon Blanc ” från och i samarbete med chill out
Välkylt bubbel
Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, passionsfrukt och citrus.
Vi tyckte det var friskt, och fräscht med mycket frukstsmak, gott! Passar fint till aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.
Bakar man pizza ofta som vi gör här hemma är det ju roligare att variera fyllningarna lite eftersom. Sist testade jag att göra en halva på plåten med tonfisk – riktigt gott.
Föredrar du vanlig ost och skinka eller vad brukar du ha för ingredienser att toppa med?
Berätta.
Det här behöver du till pizzadegen:
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Fyllningsförslag : ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.
Toppa med en god kall sås.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Kikar bara förbi bloggen en liten sväng innan vi ska sätta oss i kvällssolen på altanen. Såg att önskemål om glassrecept strömmar in nu när värmen är som bäst. Och då vill jag rekommendera den här sötsyrliga svalkande glassen.
Bra att göra direkt i muffinsformen – då blir det lagom portionsbitar.
Här hittar du fler glassrecept
Du behöver :
3 äggulor
3 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl limesaft ( färskpressad )
Rivet skal av 1 lime
Serveras med färska jordgubbar, ev kan man pudra över lite florsocker.
Gör så här:
Ta fram 3 skålar.
I första skålen lägger du äggulorna, socker, vaniljsocker, limesaft och rivet skal.
Vispa samman till en fluffig smet.Sedan i skål nummer 2 vispar du grädden, den ska vispas länge, så att den blir fast och fluffig. I 3 skålen vispar du äggvitor, länge till ett hårt skum:
Sedan vänder du ner vispgrädden i äggulssmeten och tillsist vänder du ner äggvitorna.
Fyll upp i en form ( eller muffinsformar ) och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.
Men gör gärna glassen en dag innan den ska ätas!
Servera sedan glassen med färska jordgubbar som du pudrar florsocker över.
Och river lite limeskal över.
För ett par timmar sen var det lunch på Öland –
men nu så är vi tillbaka hemma i småland igen. Tur att det inte tar så lång tid att åka den lilla biten.
Melvin, Lova, Nea och Nomi .
Och en Molly som mer än gärna äter upp resterna som tappas ner.
En liten sväng till mataffären blir det här- och handla middagsmaten tills ikväll.
Vi har haft det så bra, men idag bär det hemåt småland igen, Molly stortrivs även hon på öland, och på landet. Bästa vännerna är syrrans katter – och de är ganska stora ( maine coon ) de största katterna jag sett, och ändå är de inte fullvuxna.
Svullo ( 8 månader ) heter denna herre , Molly i bakrunden och så har vi ”Sessan” ( 9 månader ) på nedersta bilden.
Äta lite frukost , sedan börja packa ihop alla saker och plocka ut i bilen.
Är det något inte Molly inte gillar så är det att åka bil, trots att hon faktiskt åker bil minst ett par gånger i veckan… ( Jag trodde faktiskt tidigare att alla hundar gillade åka bil ) Nej men det verkar hon inte vänja sig vid. Roligt däremot att hon funkar ihop med nästan alla katter, ja om inte de är livrädda för lilla henne det vill säga.
Hur är det idag? Hoppas ni haft en lika solig dag som vi här på öland.
Vi åkte till och med ner en sväng till köpingsvik och kände på lite på vattnet.
Inte direkt iiiiskallt, men ganska kallt- barnen höll inte med utan sprang längst strandkanten och lekte. Såg att några även badade längre ut – men för en badkruka som mig så är det 23- 25 grader som gäller.
Hem och lagade mat- mexikansk afton med en tacobuffe, uppskattat av alla – och kanske särkilt av barnen ( kan de någonsin tröttna på taco)
Tacosallad för mig med isbergssallad, tomat, gurka, massa rödlök, tacochips, färs och god vitlökssås. Mums.
Nu diska undan efter maten , och sen en liten kvällspromenad i det ljuva vädret med liten Molly.
Nu har jag suttit här på baksidan och jobbat lite ( inte helt fel att kunna ute när det är såhär fint väder) och kusinerna spelar fotboll, leker och hoppar studsmatta. Det är så fint på öland speciellt sommarmånaderna när allt är grönt och blommar. Sen märks det nu att turisterna börja bli fler och fler på ön, det började tjockna i trafiken redan innan bron, och mycket trafik ut mot köpingsvik där mormor & morfar bor.
Väl framme hos mormor & morfar var även lillasyster+ familj där och vi blev precis som utlovat bjudna på urgoda kroppkakor. Men jag kan förstå för er som inte ätit detta, att det kanske inte ser så gott ut. Men det är! Testa.
De ska serveras med grädde, lingonsylt och skirat smör. Och ett OBS! kroppkakor ska inte kokas på sommarpotatis. Då blir de inte bra.
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl
Gör så här : Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig en potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna.
Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.
Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas!
Gott gott gott!
Och mormor hade kokat dubbel så mycket tills vi skulle komma, men nu har de kropppkakor så de kan bjuda in vänner på middag även idag. Melvin var den som lyckades äta flest, han åt sju stycken. Va? Knappt man kan tror det, men han är galen i kroppkakor.
Efter denna ”nätta” lilla måltiden så bjöds det på kaffe och god tårta.
Mätta och belåtna tackade vi för oss och åkte vi sen vidare ,
hem till lillasyster och familj.
Finaste mormor och morfar ♥♥♥
Ett stort fång med liljekonvaljer hade Nea & Lova plockat till gammelmormor& morfar.
Godmorgon hälsar vi här från ett soligt och varmt öland.
Hoppas du fått bästa starten på dagen 🙂 Jag börjar med att tipsa om ännu en god sås , dessa hör ju sommaren till, både till grillat en sallad eller en god laxbit.
Och den passar faktiskt till det mesta skulle jag nog säja ( även till en och annan chipsbit)
Det här behöver du :
5 dl turkisk yougurt
1 pressad vitlök
1/2 tsk salt
knappt 1 tsk örtkrydda
Gör så här:
Rör ihop alla ingredineser och ställ kallt.
Låt stå kallt minst 5 timmar innan servering.
Kallt, kallare , kallast – seså in på kylning.
Idag åkte ett bubbel på kylning, tänkte att det ska få kylas ner ordentligt nu fram tills på fredag. Jonathan & jag ska provsmaka det till helgen i samarbete med chill out.
Chill Out – sparkling Sauvignon Blanc – mousserande vitt vin
Beskrivning : Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, passionsfrukt och citrus står det om den. Och kan med fördel servera som aperitifeller till fisk eller räkor. ( och kanske hemmagjord aioli och vitlöksbröd lite vindruvor… spinner vidare på vad vi ska äta till det. )
Det är middagar hit och dit, så himla trevligt! Och när mormor och morfar fick veta att vi skulle till Öland idag bjöd de in oss på kroppkakor. ( Mina morföräldrar och barnens pigga gammel-mormor & morfar ) Och just öländska kroppkakor är ju som ni kanske vet iallfall på min topp-trelista av bästa maträtter. Jiippi och tack tack för den inbjudan 😀
Köttgryta med smak av balsamvinäger
Barnen vill ha pommes till – och jag hade förbrett potatisgratäng.
Så det blev bägge och – mums mums.
Det här behöver du till grytan:
1 fläskytterfile
smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk soya
1 tsk krämig balsamvinäger
1 msk konc. oxbuljong
salt & peppar
maizena
Gör så här :
Putsa och skär filen i lagom tjocka medaljonger. Smörstek med salt och peppar, tills de fått en fin yta. Häll i vätska, soya, fond och låt sjuda tills köttet är färdigt.
Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och red av med maizena.
Låt sjuda på svag värme i ytterligare en kvart innan du serveras.