För ett par timmar sen . . .

För ett par timmar sen var det lunch på Öland –
men nu så är vi tillbaka hemma i småland igen. Tur att det inte tar så lång tid att åka den lilla biten.

Melvin, Lova, Nea och Nomi .

Och en Molly som mer än gärna äter upp resterna som tappas ner.

En liten sväng till mataffären blir det här-  och handla middagsmaten tills ikväll.

Vad ska ni äta? Blir det grillat kanske ? 

0
3 kommentarer

Molly with friends

Sol även idag *underbart*

 Vi har haft det så bra, men idag bär det hemåt småland igen, Molly stortrivs även hon på öland, och på landet. Bästa vännerna är syrrans katter – och de är ganska stora ( maine coon )  de största katterna jag sett, och ändå är de inte fullvuxna.

Svullo ( 8 månader )  heter denna herre , Molly i bakrunden och så har vi ”Sessan”  ( 9 månader ) på nedersta bilden.

Äta lite frukost , sedan börja packa ihop alla saker och plocka ut i bilen.
Är det något inte Molly inte gillar så är det att åka bil, trots att hon faktiskt åker bil minst ett par gånger i veckan… ( Jag trodde faktiskt tidigare att alla hundar gillade åka bil ) Nej men det verkar hon inte vänja sig vid. Roligt däremot att hon funkar ihop med nästan alla katter, ja om inte de är livrädda för lilla henne det vill säga.

Hepp hepp- ha bästa dagen 

 

0
2 kommentarer

Mexikansk middag och sooool


Godkväll i stugorna,

Hur är det idag? Hoppas ni haft en lika solig dag som vi här på öland.
Vi åkte till och med ner en sväng till köpingsvik och kände på lite på vattnet.
Inte direkt iiiiskallt, men ganska kallt- barnen höll inte med utan sprang längst strandkanten och lekte.  Såg att några även badade längre ut – men för en badkruka som mig så är det 23- 25 grader som gäller.

Hem och lagade mat- mexikansk afton med en tacobuffe, uppskattat av alla – och kanske särkilt av barnen ( kan de någonsin tröttna på taco)

 Tacosallad för mig med isbergssallad, tomat, gurka, massa rödlök, tacochips, färs och god vitlökssås.  Mums.

Nu diska undan efter maten , och sen  en liten kvällspromenad i det ljuva vädret med liten Molly.

0
2 kommentarer

Mormors goda kroppkakor

Hej hej,

Nu har jag suttit här på baksidan och jobbat lite ( inte helt fel att kunna ute när det är såhär fint väder) och kusinerna spelar fotboll, leker och hoppar studsmatta. Det är så fint på öland speciellt sommarmånaderna när allt är grönt och blommar. Sen märks det nu att turisterna börja bli fler och fler på ön, det började tjockna i trafiken redan innan bron, och mycket trafik ut mot köpingsvik där mormor & morfar bor.

Väl framme hos mormor & morfar var även lillasyster+ familj där och vi  blev precis som utlovat bjudna på urgoda kroppkakor. Men jag kan förstå för er som inte ätit detta, att det kanske inte ser så gott ut. Men det är! Testa.

De ska serveras med grädde, lingonsylt och skirat smör. Och ett OBS! kroppkakor ska inte kokas på sommarpotatis. Då blir de inte bra.


Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna.

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas!
Gott gott gott!

Och mormor hade kokat dubbel så mycket tills vi skulle komma, men nu har de kropppkakor så de kan bjuda in vänner på middag även idag. Melvin var den som lyckades äta flest, han åt sju stycken. Va? Knappt man kan tror det, men han är galen i kroppkakor.

Efter denna ”nätta” lilla måltiden så bjöds det på kaffe och god tårta.

Mätta och belåtna tackade vi för oss och  åkte vi sen vidare ,
hem till lillasyster och familj.

Finaste mormor och morfar ♥♥♥

Ett stort fång med liljekonvaljer hade Nea & Lova plockat till gammelmormor& morfar.

0
3 kommentarer

Kall örtsås med smak av vitlök

Godmorgon hälsar vi här från ett soligt och varmt öland.
Hoppas du fått bästa starten på dagen 🙂  Jag börjar med att tipsa om ännu en god sås , dessa hör ju sommaren till,  både till grillat en sallad eller en god laxbit.

Och den passar faktiskt  till det mesta skulle jag nog säja ( även till en och annan chipsbit)

Det här behöver du :
5 dl turkisk yougurt
1 pressad vitlök
1/2 tsk salt
knappt 1 tsk örtkrydda

Gör så här:

Rör ihop alla ingredineser och ställ kallt.
Låt stå kallt minst 5 timmar innan servering.

Klar att servera

0
Kommentera

In på kylning

Kallt, kallare , kallast – seså in på kylning.
Idag åkte ett bubbel på kylning, tänkte att det ska få kylas ner ordentligt nu fram tills på fredag. Jonathan & jag ska provsmaka det till helgen i samarbete med chill out.

Chill Out – sparkling Sauvignon Blanc – mousserande vitt vin

Beskrivning : Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, passionsfrukt och citrus står det om den. Och kan med fördel servera som aperitif  eller till fisk eller räkor. ( och kanske hemmagjord aioli och vitlöksbröd lite vindruvor… spinner vidare på vad vi ska äta till det. )

0
2 kommentarer

Middagar hit och dit

Det är middagar hit och dit, så himla trevligt! Och när mormor och morfar fick veta att vi skulle till Öland idag bjöd de in oss på  kroppkakor. ( Mina morföräldrar och barnens pigga gammel-mormor & morfar ) Och just öländska kroppkakor är ju som ni kanske vet  iallfall på min topp-trelista av bästa maträtter. Jiippi och tack tack för den inbjudan 😀

Köttgryta med smak av balsamvinäger

Barnen vill ha pommes till – och jag hade förbrett potatisgratäng.
Så det blev bägge och – mums mums.

Det här behöver du till grytan:
1 fläskytterfile
smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk soya
1 tsk krämig balsamvinäger
1 msk konc. oxbuljong
salt & peppar
maizena

Gör så här :

Putsa och skär filen i lagom tjocka medaljonger. Smörstek med salt och peppar, tills de fått en fin yta. Häll i vätska, soya, fond och låt sjuda tills köttet är färdigt.
Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och red av med maizena.

Låt sjuda på svag värme i ytterligare en kvart innan du serveras.

0
1 kommentar

Kladdkaka med ett lager av tryffel

God förmiddag bloggvänner.

Nu är jag hemma igen efter att ha lämnat fyra barn, vid fyra olika skolor/ dagis på fyra olika tider. Jonathan var tvungen att åka tidigt till jobbet idag, men efter noga planering så hann alla i tid. ( Och få med sig gympakläder / cyklar /matsäckar –  utedag för två -och en dagisväska till Nomi  )   Jisses det är tur att det inte blir så stressigt varje morgon iallafall 😀 Och nu hinner jag sätta mig en stund framför skärmen med dagens första kopp kaffe – innan det är dags att packa resväskorna.

Första inlägg denna onsdag blir denna goda(ste) kladdkakan med ett krämigt lager av tryffel- dekorera med blommor- de ska INTE ätas, bara vara fina.

Smeten till kladdkakan ska inte vispas, bara rör ihop. Det ska in så lite luft som möjligt i kladdkakssmet.

Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Tryffel:
300 gram mjölkchoklad
1/2 – 3/4 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.

Under tiden börjar du med tryffeltäcket.
Smält chokladen på låg värme över vattenbad, ta bort från värmen och rör sen ner grädden ( ovispad)  rör tills du fått en slät och jämn smet.
Häll sedan denna över kladdkakan och ställ svalt – gärna ett par timmar.

Serveras med en bit glass eller vispad grädde.

0
12 kommentarer

Lite nyttigt

Hej hej,

När det är så här fint väder, är man inte inomhus speciellt långa stunder. Men nu så har vi plockat iordning det mesta utomhus och kollat av alla cyklarna – Thelma har cykledag i skolan och sen hade vi några cyklar som behövdes byta innerslangar och pumpas. Det tar längre tid än man tror, och vilket jobb. . .  Men det känns det bra att allt är färdigt och fixat inför kommande cykelturer.

Nu blir det lite slötittande på tv:n med lite nyttiga uppskivade grönskaker och kanske liiiite mindre nyttiga dipsåser. Smarrigt är det iallafall.

Gott gott gott!

Och imorgon startar nästa långhelg. Man är ju inget annat än ledig nu inför sommarlovet 😀

Trevlig kväll

0
1 kommentar

Smördegsbakade äppelknyten

De här smarriga smördegsknyten bakade jag för ett tag sedan. Riktigt gott och sött och snabbt att baka dessutom .

IMG_2616-00112 (1)

Det här behöver du till 4 pers :
4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg

IMG_26111 (1)

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål.

Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.

Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.

Mumsfillibabba 😀

IMG_26141 (1)

0
12 kommentarer