Oj, nu blev det fart på er bland kommentarerna .Roligt roligt.
Ska läsa ikapp snart så fort jag hinner , tänkte tipsa om lite ”budget”- glass- För något som går åt mycket sådana här varma dagar är väl just isglass.
Barnen här hemma föredrar dessa saftisarna som man gör själv – och saft kan du ha vilken som ( men godast tycker jag är när man gör den på egen rabarbersaften eller jordgubbsaften )
Denna lovade jag iallafall att skiva om tidigare – den åt vi till ajvarjärparna häromdagen. Det är en god kall sås som passar fint till mycket, och kanske främst grillat, kyckling eller biffar.
Extra plus för att det blev så fin färg på den tycker jag
Variera såsen efter vad du har hemma.
Det här hade jag i :
5 dl Creme fraiche / turkisk yougurt
salt & peppar
1 pressad vitlök
4-6 msk ajvar ( efter smak och tycke)
Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt några timmar innan servering.
Startar dagen med ett sött tips!
Och dessa knäckiga kardemummasnitt bara måste ni prova att baka så snart ni bara kan!
Försvinnande goda it is!
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Igår prövade vi ajvar i maten – efter alla bra tips så valde vi först att börja med biffarna.
Som jag sedan ändrade om till järp- formade, tänkte att vi skulle laga kycklingen till helgen. Lät riktigt mums även laxen står på ”pröva- listan” och mumsigt vart detta jag lagade också.
Toppade med färsk citrontimjan som växer av bara farten ute i pallkragen 😀
Ajvarjärpar med mos och kall sås
Till järparna :
1 kilo blandfärs
1 ägg
salt + peppar
4- 6 msk ajvar
Potatismoset :
mjölig potatis
varm mjölk
en klick smör
salt & lite örtsalt
Gör så här :
Skalapotatisen och koka den i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till järparna och forma till avlånga köttbullar.
Bryn dessa klara i smör. När potatisen är mjuk häller du av vattnet, och vispar / stöter potatismoset med lite varm mjölk smör ( hur mkt beror på hur mkt potatis du har )
Rör och tillsätt vätska tills du får ett mjukt och fluffigt mos. Smaka av moset med salt & kryddor.
Klart att servera- jag gjorde även en kalla ajvarsåsen. Klicka här
Två sorters kakor fick det bli från samlingen jag samlat på mig- jag har sparat på lite alla möjliga recept från tidningar, kakböcker, och mycket har jag fått av släkt & vänner. Samlingen började nog ganska exakt då jag flyttade hemifrån och fick barn för ganska exakt 14 år sedan. Så ni kan tänka er att det finns massor av recept där som jag inte har hunnit med än.
Idag testade jag två olika recept som jag ändrade om lite efter det som fanns hemma och efter smak & tycke.
Knäckiga kardemummakakor och sega lingonsnitt.
Lingonsnitten provsmakade barnen när vi bakade och de fick högsta betyg.
Återkommer snart med recept och bilder på dem. Nu dyker Ingela med familj upp på garageuppfarten ser jag – dags att starta kaffekokaren.
Vi har haft utrensing av leksaker på Nomis rum idag. Försöker rensa bort då och då för att det inte ska bli för mycket saker i rummen. ( Kanske framför allt kasta alla Max & MC-donalds leksaker som liksom bara skräpar & går sönder ) Och Nomi hjälpte till idag – hon ville få bort alla ”bebissakerna” sa hon för att önskar hon sig nya – främst är det prinsess-saker och petshop- figurer som står på önskelistan.
Men detta prinsess-slottet fick stanna – det är tidigare storasyster Thelmas och har en klar favoritplats i rummet.
Nu väntar vi bara hem Melvin som varit på utflykt med klassen- vi ska baka en kaka eller två. För Vi får fikagäster / kompisar till Melvin & Nomi om ett par timmar Ska kolla i recepthögen vad vi ska kunna tänka oss baka för något, som inte tar för lång tid.
Nomi är ledig idag och hon sov länge, vaknade först efter klockan åtta när de stora barnen var på väg till skolan – så vi gjorde en sen frukost och åt våfflor med sylt och grädde framför nyhetsmorgon .
Gott och kanske bästa sättet att starta en ny vecka.
Hoppas din dag startade minst lika bra. Hur har ni det med sommaravslutningar i år- i Växjö är det nämligen fyra dagar kvar innan sommarlovet börjar. . . . På riktigt – vart tog det året vägen? 🙂
Kanske vill du baka sockerkaka, en snittkaka eller göra en pannacotta?
Eller varför inte denna urgooooda chokladkola-kaka. Recept hittar du HÄR
Ni har väl inte missat bloggutmaningen den pågår fram till den 14:e – sen visas bidragen på bloggen. Alla instruktionerna hittar ni HÄR – det har redan kommit in flera bidrag.
Men jag ser gärna ännu flera – så roligt att få se era bilder på det ni bakat.
Ni är bra mycket mer aktiva på instagram märker jag 🙂
Fick massa bra tips på vad jag ska laga med min burk ajvar där. Detta är som ni märker inget jag brukar ha hemma, men köpte med mig sist från mataffären. Det lutar åt att det blir något med köttfärs till detta. Vad brukar ni laga med ajvar?
Berätta och tipsa andra i kommentarsfältet
– och vill ni ha fler tips hittar ni det på insta @jennysmatblogg
Bordet var dukat medan sconesen stod i ugnen och börjar dofta gott. Plockade in en blomma från trädgården – känns lyxigt att ha en hel blomsteraffär direkt utanför dörren. De som bodde här innan har nog tänkt på hur allt ska blomma, för när de ena blommorna vissnar börjar nästa träd, växter att blomma. Till hösten tänkte jag göra ett litet tappert försök att klämma in lite löjtnantshjärtan på framsidan, jag har alltid tyckt att det är en söt blomma.
Frukostbordet- i väntan på sconesen.
Och jag bakade havresconesen igen-
de är lite godare än de ”vanliga” scones- har du provbakat ?
Detta receptet är det jag brukar baka efter:
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast