Ajvarjärpar med mos och kall sås

Igår prövade vi ajvar i maten – efter alla bra tips så valde vi först att börja med biffarna.
Som jag sedan ändrade om till järp- formade, tänkte att vi skulle laga kycklingen till helgen. Lät riktigt mums även laxen står på ”pröva- listan”  och mumsigt vart detta jag lagade också.

Toppade med färsk citrontimjan som växer av bara farten ute i pallkragen 😀

Ajvarjärpar med mos och kall sås 
IMG_3005-003 (1)

Till järparna :
1 kilo blandfärs
1 ägg
salt + peppar
4- 6 msk ajvar

Potatismoset :
mjölig potatis
varm mjölk
en klick smör
salt & lite örtsalt

Gör så här :

Skala  potatisen och koka den i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till järparna och forma till avlånga köttbullar.
Bryn dessa klara i smör. När potatisen är mjuk häller du av vattnet, och vispar / stöter potatismoset med lite varm mjölk smör  ( hur mkt beror på hur mkt potatis du har )
Rör och tillsätt vätska tills du får ett mjukt och fluffigt mos.  Smaka av moset med salt & kryddor.

Klart att servera- jag gjorde även en kalla ajvarsåsen. Klicka här

0
6 kommentarer

Två sorters kakor

Två sorters kakor fick det bli från samlingen jag samlat på mig- jag har sparat på lite alla möjliga recept från tidningar, kakböcker, och mycket har jag fått av släkt & vänner. Samlingen började nog ganska exakt då jag flyttade hemifrån och fick barn för ganska exakt 14 år sedan. Så ni kan tänka er att det finns massor av recept där som jag inte har hunnit med än.

Idag testade jag två olika recept som jag ändrade om lite efter det som fanns hemma och efter smak & tycke.

Knäckiga kardemummakakor och sega lingonsnitt.

Lingonsnitten provsmakade barnen när vi bakade  och  de fick högsta betyg.
Återkommer snart med recept och bilder på dem. Nu dyker Ingela med familj upp  på garageuppfarten ser jag – dags att starta kaffekokaren.

Hepp! Hörs om en stund igen 🙂

 

 

0
2 kommentarer

Prinsessor och petshop-figurer

Vi har haft utrensing av leksaker på Nomis rum idag. Försöker rensa bort då och då för att det inte ska bli för mycket saker i rummen. ( Kanske framför allt kasta alla Max & MC-donalds leksaker som liksom bara skräpar & går sönder ) Och Nomi hjälpte till idag – hon ville få bort alla ”bebissakerna” sa hon för att önskar hon sig nya  – främst är det prinsess-saker och petshop- figurer som står på önskelistan.

Men detta prinsess-slottet fick stanna – det är tidigare storasyster Thelmas och har en klar favoritplats i rummet.

Nu väntar vi bara hem Melvin som varit på utflykt  med klassen-  vi ska baka en kaka eller två. För Vi får fikagäster / kompisar till Melvin & Nomi om ett par timmar Ska kolla i recepthögen vad vi ska kunna tänka oss baka för något, som inte tar för lång tid.

Hej på ett tag!

0
1 kommentar

Våffelfrukost

Nomi är ledig idag och hon sov länge, vaknade först efter klockan åtta när de stora barnen var på väg till skolan – så vi gjorde en sen frukost och åt våfflor med sylt och grädde framför nyhetsmorgon .

Gott och kanske bästa sättet att starta en ny vecka.

Hoppas din dag startade minst lika bra.  Hur har ni det med sommaravslutningar i år-  i Växjö är det nämligen  fyra dagar kvar innan sommarlovet börjar. . . .  På riktigt – vart tog det året vägen? 🙂

0
5 kommentarer

Missa inte bloggutmaningen

Kanske vill du baka sockerkaka, en snittkaka eller göra en pannacotta? 

Eller varför inte denna urgooooda chokladkola-kaka. Recept hittar du HÄR

Ni har väl inte missat bloggutmaningen den pågår fram till den 14:e – sen visas bidragen på bloggen. Alla instruktionerna hittar ni HÄR – det har redan kommit in flera bidrag.

Men jag  ser gärna ännu flera – så roligt att få se era bilder på det ni bakat.

0
4 kommentarer

Ajvartips

Ni är bra mycket mer aktiva på instagram märker jag 🙂
Fick massa bra tips på vad jag ska laga med min burk ajvar där.  Detta är som ni märker inget jag brukar ha hemma, men köpte med mig sist från mataffären. Det lutar åt att det blir något med köttfärs till detta. Vad brukar ni laga med ajvar?

Berätta och tipsa andra i kommentarsfältet

– och vill ni ha fler tips hittar ni det på insta
@jennysmatblogg

0
18 kommentarer

Frukost med frasiga havrescones

 Bordet var dukat medan sconesen stod i ugnen och börjar dofta gott. Plockade in en blomma från trädgården – känns lyxigt att ha en hel blomsteraffär direkt utanför dörren. De som bodde här innan har nog tänkt på hur allt ska blomma, för när de ena blommorna vissnar börjar nästa träd, växter att blomma.  Till hösten tänkte jag göra ett litet tappert försök att klämma in lite löjtnantshjärtan på framsidan, jag har alltid tyckt att det är en söt blomma.

Frukostbordet- i väntan på sconesen.

Och jag bakade havresconesen igen-
de är lite godare än de ”vanliga” scones-  har du provbakat ?

Detta receptet är det jag brukar baka efter: 

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast

0
1 kommentar

Chill out sparkling Sauvignon Blanc

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED CHILL OUT

 

Så varmt det varit idag , helt fantastiskt.
Sol , klarblå himmel och trädgårdsarbete – det känns bra det. Syrenerna som vi klippte ner för några veckor sedan har börjat få skott och växa på nytt – phuu , var lite orolig att vi klippte den för mycket. Men nu tror jag att det var helt rätt drag – så att vi får en tät och fin syrenhäck.  Och när det är så här fint väder så hinner man inte sitta inomhus- men vill bara ut och dona i trädgården. Men jag  lovade att skriva om bubblet som jag och Jonathan provsmakade igår. Det var ett iskallt bubbligt ”Sauvignon Blanc ”  från och i samarbete med chill out

Välkylt bubbel 

Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, passionsfrukt och citrus.

Vi tyckte det var friskt, och fräscht med mycket frukstsmak, gott! Passar fint till aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

0
4 kommentarer

Tonfiskpizza

Bakar man pizza ofta som vi gör här hemma är det ju roligare att variera fyllningarna lite eftersom.  Sist testade jag att göra en halva på plåten med tonfisk – riktigt gott.

Föredrar du vanlig ost och skinka eller vad brukar du ha för ingredienser att toppa med?
Berätta.

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllningsförslag : ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god kall sås.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

1
5 kommentarer

Svalkande glass

Godkväll godkväll!

Kikar bara förbi bloggen en liten sväng innan vi ska sätta oss i kvällssolen på altanen. Såg att önskemål om glassrecept strömmar in nu när värmen är som bäst.  Och då vill jag rekommendera den här sötsyrliga svalkande glassen.

Bra att göra direkt i muffinsformen – då blir det lagom portionsbitar.
Här hittar du fler glassrecept 

Du behöver :
3 äggulor
3 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl limesaft ( färskpressad )
Rivet skal av 1 lime

Serveras med färska jordgubbar, ev kan man pudra över lite florsocker.

Gör så här:
Ta fram 3 skålar.
I första skålen lägger du äggulorna, socker, vaniljsocker, limesaft och rivet skal.
Vispa samman till en fluffig smet.Sedan i skål nummer 2 vispar du grädden, den ska vispas länge, så att den blir fast och fluffig. I 3 skålen vispar du äggvitor, länge till ett hårt skum:

Sedan vänder du ner vispgrädden i äggulssmeten och tillsist vänder du ner äggvitorna.
Fyll upp i en form ( eller muffinsformar ) och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.
Men gör gärna glassen en dag innan den ska ätas!

Servera sedan glassen med färska jordgubbar som du pudrar florsocker över.
Och river lite limeskal över.


0
Kommentera