Klockan ringde tidigt tidigt i morse, vi bryggde kaffe och fyllde termosen innan vi hoppade in i bilen och styrde kosan mot Göteborg. Resan gick bra, och nu har vi precis checkat in och väntar på att få boarda planet.
Jag ville bara kika förbi och önska er en fortsatt fin Söndag,
Kommer uppdaterad flitigt om resan på Instagram @jennysmatblogg så kika in där om ni inte vill missa något.
Så här gör du: Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul) Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!
Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.
* * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Kokosrutor på browniebotten.
Det här behöver du: 175 gram smör 6 dl strösocker 4 ägg 3 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 krm salt 1 krm vaniljsocker
Gör det här: Ställ ugnen 225 gram. Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner. Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm) och fördela ut chokladsmeten. Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen. Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.
God morgon fredag , Här står ännu en helg snart på glänt.
Jag ska över till Öland i eftermiddag och träffa lillasyster & Milia, vi ska laga mat och mysa. Men innan dess ska jag möta upp revisorn, städa, tvätta och packa. Och tidigt söndagmorgon ( Eller nästan sen lördagskväll snarare ) styr jag kosan mot Göteborg för att åka mot Teneriffa. Det är en del papper att fylla i inför avresan, vi har skjutit upp det i flera dagar nu men får ta tag i det i morgon.
Och eftersom jag inte kommer vara hemma nästa vecka så har jag tjuvstartat med ännu mera adventsmys. Varför vänta och längta när man bara kan plocka fram det och njuta av pyntet länge liksom.
Hur gör ni med julgranen ? Går ni och väntar enda fram till den 23:e innan ni tar in den? Eller är ni som jag som vill hinna se mig mätt på den ordentligt innan den åker ut igen?
Nu är farmors lilla prins redan över 7 månader. Helt galet så fort tiden går. För varje gång man träffar honom så har det hänt något nytt. Det första året händer det ju nästan nya saker varje dag.
Finaste Aaron!
Snart ska vi iväg till Wrågården hela gänget, ska bli så mysigt å hänga en hel helg med Jacob, Klara å lilleplutten.
Men nu är det dags för mig att skotta mig in i tvättstugan och vika tvätt ( kan vara det tråkigaste som finns )
Denna gamla godingen hade nästa fallit i glömska. Men nu har jag dammat av receptet igen och planerar detta till kvällens middag.
Har ni inte prov at, så bara gjör´t!
Italiensk lax för 4 personer : 4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben) 1 burk med soltorkade tomater i olja 1 vitlöksklyfta flingsalt 10 potatisar ruccola italiensk salladskrydda
Fetaostkräm: 2 1/2 dl creme fraiche 1 /2 pressad vitlöksklyfta 1 förpackning med fetaost lite salt lite italeinska salladskrydda
Gör din italienska lax så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar. fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.
Då slutar det alltid så här….. För mig iallafall 😉 Då blir jag sugen på allt som är sött, salt, surt och chokligt. Gärna allt i samma tugga.
Men som tur var handlade jag även vanlig mat oxå. För i går var Annika hos mig, vi åt massa goda skaldjur och fikade på Budapest- bakeler efteråt tills magen stod i fyra hörn. Härligt. Och i dag startade vi onsdagen med en långsittarfukost med allt möjligt gott och blandat. Så just nu känns det inte som om jag kommer bli hungrig på en vecka. Haha… Men det hoppas jag för ikväll har jag planerat att koka musslor till middag.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt filmjölken. Blanda mjöl och alla kryddor i en bunke och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till em jämn smet. Fördela ut i en långpanna ( 30 *40 cm ) klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 25-30 grader. Ta ut och låt svalna. Gör under tiden glasyren. Rör ihop smör med färskost, florsocker och bred över kakan. Skär kakan i lagom stora munsbitar. Garnera gärna med lingon innan servering.
Hoppas tisdagen börjat snällt mot er. Min klocka ringde halvsju, så jag har varit upp med tuppen.
Och de senaste veckorna har det plöjts serier i en rasande takt här hos mig. Det är ju det som är extra najs med denna årstiden. Så mina senaste tips till er är:
Kastanjemannen ( Svinbra ) Click Bait ( Också bra ) Och igår såg vi det sista släppta avsnittet av Knutby. ( Spännande och så sjuk )
Men vad ska vi se nu. Gärna spännande serier / thriller eller rysare.
I dag har varit en sådan dag när jag fått massor gjort, men inte det som egentligen skulle fixas just idag. Jag har tömt och skrubbat spabadet, grävt ner träd / buskar som stått i stora krukorna på altanen ( Hoppas de överlever till nästa år nu bara ) Jag har packat upp och tvättat alla resväskorna ( Och börjat packa inför Söndag, då det bär av igen ) Men just nu är ju bara så mörkt och tråkigt nu, så visst är det okej att tjuvstarta med slingorna redan nu.
Så det har jag också gjort idag. Julpiffat utomhus. Fy farao så jäkla kallt om fingrarna alltså 😉 Och kanske för tidigt, men va tusen gör väl det- det är ju bara såååå mysigt och man blir ju så lycklig i själen av alla små lampor..
Nu ska jag köra barnen till pappa, och sedan ska jag dyka ner i allt jobb och pappersarbete som jag inte hunnit med under dagen.
Här kommer en liten försenad veckomatsedel. Och med ett lite för tidigt adventgodis tips. Men ni vet att ni kan börja med julgodisbaket redan nu och frysa in gottiset. Ett enkelt tips för att undvika julstressen.
Detta behöver du till 2 stycken steak sandwich: 2 toastbröd olivolja 1 vitlöksklyfta 400 gram fläskfile isbergssallad tomat rödlök bearneiesås
Gör så här: Stek toasten i olivolja tills de blir gyllene, skala vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gnid in toasten med den på bägge sidor. Skär sedan på snedden så att du får två trianglar av toasten. Det ena ska vara botten- och det andra ska vara locket på sandwichen. Putsa och skär lite större medaljonger av fläskfilen, Stek den klar i smör med salt & peppar. Hacka isbergssallad och skiva tomaten och ha detta som botten, skär löken tunt och strö över. Lägg dit de varma filebitarna och toppa med lite beasås, och gärna lite färska örter. Och till sist- lägg på locket på sandwichen och ät! (Fungerar lika bra med oxfile eller kycklingfile.) Servera gärna med lite pommes till.
Mums va gott !
* * * * * * * * * * * * * * *
Nutellafudge
Det här behöver du till din nutellafudge : 3 dl vispgrädde 3 dl socker 1 dl ljus sirap 50 gram smör 1 msk honung 2 dl nutella
Gör din nutellafudge så här:
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20 cm. Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten Försvinnande goda.
Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg