Fredagkväll och nu är helgen här- hoppas eran arbetsvecka varit bra och helgen blir ännu bättre. Vi har precis satt oss tillrätta i tvsoffan och tänkte att vi skulle hyra en film – och äta lite gott. Ostbollar för mig och jordnötsringar ( och chips ) för de andra.
Dessa glas skålarna tycker jag är så himla fina och tänkte köpa på mig några flera i olika färger.
Sen ska jag sätta mig framför datorn och gå igenom alla era fina bidrag ni skickat in.
Kan inte bli annat än så där löjligt stolt över att ni är så många som prövar recepten- och kul att det är många av er som har egna bloggar.
Jättefina bidrag har kommit in och bloggutmaningen startar imorgon klockan 10.00
Håll utkik.
Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.
Nu kommer lite tips för er som inte vill baka den traditionella grädd- och jordgubbstårtan till midsommar. Istället för sockerkaksbotten , testa marängbottnar som till denna: ( finns att köpa färdiga)
En söt marängtårta med citronkräm & jordgubbar
Det här behöver du :
2 stycken marängbottnar
1/2 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispad grädde
Citronkräm:
3 ägg
Saft och skal av 2 citron
1 1/2 dl strösocker
2 msk smör
Gör så här :
Börja med citronkrämen, riv ner citronskalet i en värmetålig skål.
pressa ner citronerna, och rör ner äggen och sockret.
Ställ bunken över en annan kastrull med kokande vatten( vattenbad)
Vispa och låt krämen sjuda upp, under ständing vispning.
Vispa fram tills att den tjocknar, ta sedan bort den från plattan och klicka ner smöret och rör om så att det blandas:
Låt citronkrämen stå kallt ett par timmar innan det är dags att göra tårtan.
När det är dags att göra tårtan så varvar du citronkrämen med grädde, och toppar med spritsad grädde, färska ordgubbar och citronmeliss
Koladröm med färska bär
Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen
Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .
Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.
En drömtårta.
Den tårtan är inte speciellt söt, utan mer åt det syrlig hållet.
Till tårtbotten:
ca 15- 17 drömmar
50-75 gram smält smör
Fyllningen :
300 gram färskost ( tillexempel Philiadelphiaost )
1 1/2 dl creme fraiche
150 – 200 gram Mixade jordgubbar ( Går bra med jordgubbssylt också )
2 msk florsocker
* Vill ni göra cheesecaken högre så kan man bara dubbla recepetet
Gör så här :
Smula / mixa drömmarna till fina smulor, smält smöret och rör ihop med smulorna.
Tryck ut i en rund botten 20- 22 cm, med avtagbara kanter.Mixa jordgubbarna med florsockret till en slät jordgubbssmet. Rör ihop creme fraichen med philiadelphiaosten, och blanda ner jordgubbsblandningen där i.Bred ut smeten över botten och ställ kallt i frysen minst 5-6 timmar. Ta fram tårtan i god tid , 20 – 25 minuter innan den ska serveras och dekorera med färska jordgubbar
a serveras med färska jordgubbar.
En fantastisk fransk marängtårta med choklad.
Byt ut bären mot jordgubbar så är det en underbar efterrätt till midsommar
Detta behöver du :
7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
färska blåbär
färska hallon
jordgubbar
näve bigarråer
( Jag hade blåbär och bigarråer, men till helgen ska jag se om jag kan få tag i lite färska jordgubbar och hallon också )
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den sedan över marängen.Strö över färska bär. Servera genast!
Ett tips är göra marängen redan kvällen innan, så är den väldigt enkel att fixa iordning precis innan fikat. Då behöver du bara garnera den med bär och grädde precis innan du serverar.
Whaaaat, bara en vecka kvar till midsommar…
Måste ringa och höra vad vi ska ta laga och ta med oss tills dess 🙂 Letade runt lite i arkivet och här kommer lite av vad vi brukar ha för mat till midsommarbordet. Massa fler recept finns om ni söker i sökrutan. På köttbullar, bröd, sallader , pajer – jag plockade bara ut några här.
Västerbottenpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Lökpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen kan serveras både kall och varm.
Minipajer ( tarteletter )
Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar
Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost
* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Gratinerad brietårta
Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.
Servera med salta kex.
Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.
Självklart lite gräddfil med klippt gräslök- det är ju ett måste.
Ett gott bröd är också ett måste 🙂
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
Dagens första inlägg blir ett litet smarrigt lunchtips.Jag gjorde detta i veckan, och det räcker till två- går såklart att dubbla receptet om man är fler. Och själva tonfiskröran är jättegod till varma mackor…..
Och om ni inte har eller vill laga mat med creme fraiche så kan ni enkelt göra egen vit sås på mjölk & lite vetemjöl + ost i.
Det här behöver du :
Broccoli
1 burk tonfisk i olja
100 gram philadelphiaost
1 1/2 dl creme fracihe
1 msk chilisås
salt & citronpeppar
Gör så här:
Koka broccolin mjuk i saltat vatten , och ställ ugnen på 225 grader.
När broccoli är lagom mjuk så häller du av vattnet och i med broccolin i en ugnsform.
Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, chilisås och tonfisk och kryddor.
Bred ut över broccolin
Ställ in i ugnen i 10- 15 minuter.
Sedan klart att ätas.
Det här behöver du:
4 portionslaxar
flingsalt
2 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1 msk finhackad dill ( färsk eller fryst)
1 msk gräslök ( färsk eller fryst)
Salt & citronpeppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg de tinade laxbitarna, i en smord ugnsform och rör ihop creme fraiche och philadelphiaost slätt.Rör ner örter, salt och citronpeppar och bred ut över laxen, och ställ sedan in i nedre delen av ugnen. Ta ut efter 25- 30 minuter eller när laxen är färdig.
Gott till färskpotatis eller ris.
Eller bara en god sallad.
Snart är sommarlovet här för alla barnen – Nomi & Jacob började sitt igår. Och idag är det Melvins avslutning vi ska gå på först och efter lunch ska vi åka till Thelmas skola. Mycket sommarfikor nu denna veckan 🙂
Så jag tänkte att det kunde passa bra med receptet på lite fikabröd nu då.
Sega lingonsnitt
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Detta med ajvar är riktigt gott, och igår gjorde vi en korvgryta till skruvpastan. Ajvar är en kryddning blandning av mixad paprika, den kan även innehålla aubergine vitlök och andra kryddor. Roligt att pröva lite nya smaksättningar- och tilldenna grytan blev det kanon.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Men innan receptet så måste jag tipsa om Cerveras REASPURT, för nu är det upp till 40 % på stekpannor, kastruller och grytor. KLICKA HÄR för erbjudandet
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Barnen backade om två gånger- det är ett bra betyg här hemma. Jag lagar gärna mycket mat- bra att frysa in sen eller göra matlådor av. Vill ni kan ni bara halvera receptet.
Fin färg blir det också av ajvar.
Det finns både mild och stark ajvar. Ta den du tycker bästa om och smaka dig fram hur starkt du vill ha.
Det här behöver du :
1 falukorvsring 1 finhackad lök 5 dl creme fraiche 1 dl vatten eller grädde 1/2 dl ajvar ( smaka hur starkt du vill ha) 1/2 msk soya 1 msk tomatpure 1 nypa socker salt & peppar
Gör så här: Finhacka löken och fräs glansig & mjuk. Hacka / skär korven i lagom stora bitar och lägg ner bland löken. När korven fräst klart vänder du ner creme fraiche, grädde, soya, tomatpure, ajvar och en nypa socker. Låt puttra ihop och smaka av med salt & peppar.
De tidigare daimsnitten jag bakade försvann snabbare än blixten – det hjälpte inte att gömma dem i frysen. Faktiskt galet goda att ta upp direkt från frysen och doppa i kaffet…. så största orsaken till kakförsvinnandet det var nog jag 😀 hehe…
Så jag var tvungen att baka en liten omgång till- denna råkade jag ha en nästan en påse dumle hemma – perfekt att hacka i
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
10-13 stycken dumlekolor
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade dumlen . Dela på två eller tre längder ( beroende på hur tjocka / tunna du vill ha dem) och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken längder.
Hinner inte skriva så mycket nu, tänkte nämligen vara lite effektiv nu när Nomi är sista dagen på förskolan. Men ni får en dagens outfit här(inte så roligt- det är trädgårskläderna igen) – nu ut att klippa gräset 🙂
OBS! Ni som försökt maila mig till bloggutmaningen – dubbelkolla så att ni har skickat till rätt adress : jennysmatblogg@hotmail.se ( Jag hade missat ett ”g” i blogg i inlägget tidigare. )