Mat till midsommar

Whaaaat, bara en vecka kvar till midsommar…
Måste ringa och höra  vad vi ska ta  laga och ta med oss tills dess 🙂 Letade runt lite i arkivet och här kommer lite av vad vi brukar ha för mat till midsommarbordet.  Massa fler recept finns om ni söker i sökrutan. På köttbullar, bröd, sallader , pajer – jag plockade bara ut några här.

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Lökpaj 

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen kan serveras både kall och varm.

Minipajer ( tarteletter )

Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar

Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost

* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!

Gratinerad brietårta

Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.

Servera med salta kex.

Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.

Självklart lite gräddfil med klippt gräslök- det är ju ett måste.
Ett gott bröd är också ett måste 🙂

IMG_3152

Till cirka 20 stycken rosenbröd behöver du:

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan.  Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader.  Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden  och grädda  dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler

En uppskattad silltårta hittar du HÄR

God fransk potatissallad hittar du HÄR

Köttbullar till midsommar hittar du HÄR

Jag återkommer om en liten stund med tips på fika, 
till midsommar. 

0
2 kommentarer

Lunch för två

Dagens första inlägg blir ett litet smarrigt lunchtips.Jag gjorde detta i veckan, och det räcker till två- går såklart att dubbla receptet om man är fler. Och själva tonfiskröran är jättegod till varma mackor…..


Och om ni inte har eller vill laga mat med creme fraiche så kan ni enkelt  göra  egen vit sås  på mjölk & lite vetemjöl + ost i. 

Det här behöver du :
Broccoli
1 burk tonfisk i olja
100 gram philadelphiaost
1 1/2 dl creme fracihe
1 msk chilisås
salt & citronpeppar

Gör så här:
Koka broccolin mjuk i saltat vatten , och ställ ugnen på 225 grader.

När broccoli är lagom mjuk så häller du av vattnet och i med broccolin i en ugnsform.
Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, chilisås och tonfisk och kryddor.
Bred ut över broccolin

Ställ in i ugnen i 10- 15 minuter.
Sedan klart att ätas.

0
5 kommentarer

Örtbakad lax

 Lax med potatis och örtsås

Det här behöver du:
4 portionslaxar
flingsalt
2 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1 msk finhackad dill  ( färsk eller fryst)
1 msk gräslök ( färsk eller fryst)
Salt & citronpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på  200 grader.
Lägg de tinade laxbitarna, i en smord ugnsform och rör ihop creme fraiche och philadelphiaost slätt.Rör ner örter, salt och citronpeppar och bred ut över laxen, och ställ sedan in i nedre delen av ugnen. Ta ut efter 25- 30 minuter eller när laxen är färdig.

Gott till färskpotatis eller ris.
Eller bara en god sallad.

 

0
7 kommentarer

Sega lingonsnitt och skolavslutning

Hej och godmorgon !

Snart är sommarlovet här för alla barnen – Nomi & Jacob började sitt igår.  Och idag är det Melvins avslutning vi ska gå på först och efter lunch ska vi åka till Thelmas skola.   Mycket sommarfikor nu denna veckan 🙂
Så jag tänkte att det kunde passa bra med receptet på lite fikabröd nu då.

Sega lingonsnitt

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

1
11 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Korvgryta med ajvar

Detta med ajvar är riktigt gott, och igår gjorde vi en korvgryta till skruvpastan. Ajvar är en kryddning blandning av mixad paprika, den kan även innehålla aubergine vitlök och andra kryddor.  Roligt att pröva lite nya smaksättningar- och tilldenna grytan blev det kanon.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Men innan receptet så måste jag tipsa om Cerveras REASPURT, 
för nu är det upp till 40 % på stekpannor, kastruller och grytor. KLICKA HÄR för erbjudandet

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Barnen backade om två gånger- det är ett bra betyg här hemma.
Jag lagar gärna mycket mat- bra att frysa in sen eller göra matlådor av. Vill ni kan ni bara halvera receptet.

Fin färg blir det också av ajvar.

Det finns både mild och stark ajvar. Ta den du tycker bästa om och smaka dig fram hur starkt du vill ha. 

Det här behöver du : 

1 falukorvsring
1 finhackad lök
5 dl creme fraiche
1 dl vatten eller grädde
1/2 dl ajvar ( smaka hur starkt du vill ha)
1/2 msk soya
1 msk tomatpure
1 nypa socker
salt & peppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs glansig & mjuk.
Hacka / skär korven i lagom stora bitar och lägg ner bland löken.
När korven fräst klart vänder du ner creme fraiche, grädde, soya, tomatpure, ajvar och en nypa socker.  Låt puttra ihop och smaka av med salt & peppar.

Servera med ris eller pasta.

6
13 kommentarer

Dumlesnitt

De tidigare daimsnitten jag bakade försvann snabbare än blixten – det hjälpte inte att gömma dem i frysen. Faktiskt galet goda att ta upp direkt från frysen och doppa i kaffet…. så största orsaken till kakförsvinnandet det var nog jag 😀 hehe…

Så jag var tvungen att baka en liten omgång till- denna råkade jag ha en nästan en  påse  dumle hemma – perfekt att hacka i

Dumlesnitt

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
10-13 stycken dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade dumlen . Dela på två eller tre längder ( beroende på hur tjocka / tunna du vill ha dem)  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken längder.

Dumlesnitt

8
49 kommentarer

En dagens och mailadress

Hinner inte skriva så mycket nu, tänkte nämligen vara lite effektiv nu när Nomi är sista dagen på förskolan. Men ni får en dagens outfit här(inte så roligt- det är  trädgårskläderna igen)  – nu ut att klippa gräset 🙂

OBS!  Ni som försökt maila mig till bloggutmaningen – dubbelkolla så att ni har skickat till rätt adress : jennysmatblogg@hotmail.se  ( Jag hade missat ett ”g” i blogg i inlägget tidigare. )

* * * * * * * * * * * * * * * *

0
3 kommentarer

Saftisar

Oj, nu blev det fart på er bland kommentarerna .Roligt roligt.
Ska läsa ikapp snart så fort jag hinner , tänkte tipsa om lite ”budget”- glass-  För något som går åt mycket sådana här varma dagar är väl just isglass.

Barnen här hemma föredrar dessa saftisarna som man gör själv –  och saft kan du ha vilken som ( men godast tycker jag är när man gör den på egen rabarbersaften eller jordgubbsaften )

Idag blev fryst hallonglass 😀

Härlig färg på denna tycker jag – köpt på IKEA.

2
7 kommentarer

Kall sås – gott till grillat, kyckling och biffar

God eftermiddag allesammans. 

 Denna lovade jag iallafall att skiva om tidigare  – den åt vi till ajvarjärparna häromdagen. Det är en god kall sås som passar fint till mycket, och kanske främst grillat, kyckling eller biffar.

Extra plus för att det blev så fin färg på den tycker jag  

Variera såsen efter vad du har hemma.

Det här hade jag i : 

5 dl Creme fraiche /  turkisk yougurt
salt & peppar
1 pressad vitlök
4-6 msk ajvar ( efter smak och tycke)

Gör så här:

Rör ihop och ställ kallt några timmar innan servering.

3
27 kommentarer

Knäckiga kardemummasnitt

Startar dagen med ett sött tips!
Och dessa knäckiga kardemummasnitt bara måste ni prova att baka så snart ni bara kan!

Försvinnande goda it is!

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar  och rulla ut till länger.   Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Funkar utmärkt att frysa in.

0
6 kommentarer