Goood morgon mina vänner!
Hoppas ni har sovit gott, och ätit en extra god onsdagsfrukost 🙂 Vi har precis ätit klart, det blev kokta ägg, smörgåsar och kall jordgubbskräm med mjölk. Just kräm äter vi endast denna årstiden, så därför känns det somrigt.
Nya djupa skålar i gulligt blom-mönster.
I bakgrunden ser ni den söta ljuslyktan också – den lyser jättefint ! Bra köp.
Jag trodde det skulle vara vackert väder idag, men nu när jag sitter här och kollar ut genom fönsteret och det ser riktigt grått ut, men så kanske det klarnar det upp om ett par timmar. Och midsommarafton på fredag och då håller vi tummarna för vackert väder ( eller iallfall uppehåll ) Vi har planerat att vara på öland, som vi brukar. Vad har ni för planer till helgen, ska ni hemma eller är ni bortbjudna ?
Plockat upp det mesta på plats nu , och hunnit fota en del. Blandannat var det denna lampa ( ja… eller jag köpte två – en i varje fönster i vardagsrummet ) Letade efter en ny och hittade denna med en gång – och även en puderbeige lampskärm till. Tycker den känns lite sådär lagom gammaldags, och passade in här hemma hos oss.
Det är svårt att få till rätt färger på bilderna när kvällsolen skiner in. Den är något mer ljusare vit än vad man ser på bilden.
Foten är bara så fin med det snirkliga arbetade mönstret.
Och förresten – ajvargratängen jag gjorde med kyckling den blev så god!
Receptet på den kommer dyka upp inom kort. Den måste ni bara göra, om inte innan midsommar så hinner ni nog på söndag 🙂
Sitter på altanen nu och jobbar och går igenom all mail, härligt att sitta här i sommarsolen och värmen! 🙂
Jag lovade ju att försöka uppdatera efter gårdagens shopping…. Och vitt, glas-detaljer och lite silver, var det var nog som jag mest höll utkik efter och…. hittade en hel del. Vi ville ha något nytt till köket och kösbordet och hittade ett sött litet miniatyrhus i vitt. En söt glaslykta med silver pärlor och en till liten (godis)skål
Det fanns ett hänge med så man kunde hänga upp ljuslyktan,
men det klippte jag bort . Tyckte den var sötast så här på bordet.
Till middag idag blir det inte grillat, jag har redan förberett för ett nytt kycklingrecept med ajvar i. Men innan dess tänkte jag se om det finns några isglassar kvar i frysen till oss, de brukar ju tyvärr försvinna väldans fort.
VI hade en jättetrevlig dag igår, och utflykten gick till Ullared. Många timmar senare och massor av gula stora gekås-kassar rikare åkte vi hemåt. Och som vanligt tänkte jag visa lite av mina fynd därifrån, men har inte hunnit få allt på plats ännu. Börjar iallafall med dessa pampiga och tunga golvljusstakar som följde med hem.
De känns lite ”slarvigt” målade och tröttnar man på det och vill ha dem mer kritvita sen kan man bara spraya över dem tänkte jag.
Och en stor tung rund fot, gör att de står stadigt.
Nu ska jag plocka upp resten av påsarna och fota lite,
bloggen uppdateras löpande med dessa fynd
Jag och Daries har varit uppe sedan en timme tillbaka och hunnit med frukost och kaffe. Nu ska vi snart plocka ut i bilen och ge oss iväg på en liten utflykt. Ser att det ska bli fint väder hela dagen – håller tummarna för att det blir fint resten av veckan också.
Lite varma frallor med ost och lite skivad gurka.
Och ni vet att ni kan följa mig på instagram där försöker jag uppdatera så ofta jag hinner 🙂
Vi ses där !
Och till er bloggvänner som inte har insta – på återseende
Städsöndag vart det här- har just sista dagen i veckan till detta- så vi far runt här och dammar och putsar. Men det är helt okej med bra musik på i bakgrunden.
Igår var det jättetrevligt hos Ingela och familj – och de bjöd på ett jättegott ”före- maten” snacks. Detta rekommenderas – och jag kommer absolut bjuda på detta när vi får gäster.
Tortillachips med ostsmak och i mitten är det utklickat philadelphiaost där de hade ringlat över sweetchilisås. Detta måste ni bara pröva -gott enkelt och rolig ide på plockmat ! 🙂
Middagen var också riktigt god, med en köttgryta och potatisgratäng.
Och en smaskig rabarberpaj till efterrätt.
Och vi hade tur med vädret så vi kunde sitta ute och äta,
och småttingarna hade bråttom att äta upp- de ville leka i den fina trädkojan som de har på tomten.
Och om några timmar kommer lillasyster och småkusinerna hit till växjö. Så vi tror att det blir grillat ikväll, vädret har varit lite lurigt men just nu skiner solen igen. Så vi chansar nog och lägger kycklingen i marinerad och tzatzikin står redan färdig i kylen.
Japp- för tionde söndagen i rad så blir det en veckomatsedel 🙂 De har varit väldigt uppskattade har jag förstått. Men vad säger ni ? Är det dags för ett semesteruppehåll för matsedlarna och att de dyker upp igen till hösten …. eller tycker ni att dessa ska fortsätta varje vecka?
Veckas tips blir en blandad kompott & jag har tagit hänsyn att det är midsommar på fredag – säkert vill ni äta lite mer klassisk midsommmarmat då 🙂 och tips på på detta hittar ni ju i tidigare inlägg.
Måndag : Lax i ugn med romsås
Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill
Romsåsen : 4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill. Toppa den färska laxen med lite salt och oströran, och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )
Tisdag : Tacobullar i tortillabröd
Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt
Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.
Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten. Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt. Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då. Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.
När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klart att serveras.
Onsdag : Krämig pastagratäng
Du behöver till en form:
Färdigkokad ( al dente ) pasta
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella
Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över. Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök. Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.
Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )
Smaklig måltid
Torsdag : ljummen kycklingsallad med fikon
Det som kan förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden. Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också.
Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna. Låt stå över natten.
Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver
Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat, Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.
Underbart med en solig lördag, vi har precis packat upp fikakorgen efter en heldag på lekplatsen. Besöker ni växjö så är strandbjörkets lekplats verkligen värt ett besök. Nu även helt nyrenoverat, och den är placerad trevligt med sjöutsikt. Vi brukat ta med lite bröd och mata ankorna också innan vi går hemåt… Ja ja… ett tips om ni ska besöka lilla stad i sommar. På facebook kan ni följa alla nya recept som kommer här på matbloggen-klicka HÄR
Sen måste jag bara skriva om de goda krabbelurerna vi gräddade i morse- kanske kan det vara något för er att pröva nu på påsklovet ?
De är godast precis nygräddade och påminner om amerikanska pannkakor och smakar mer åt friterade munk hållet.
Högsta betyg fick krabbelurerna av dessa busungar.
Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
Garnerning : strösocker
Gör så här :
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.
Servera genast.
För att komma tillbaka tillmatbloggens framsida klicka HÄR
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom. Kolla in dem här
Så många fina bidrag ni har skickat in.Det har varit jätteroligt att se alla era bilder och det känns riktigt häftigt att alla dessa bakverk är från recept på min blogg. Nu har jag samlat ihop era bidrag, och uppdaterat i den ordning som alla har kommit in.
Ni ska nu rösta på ett av alla dessa fina bidrag och gör det här nedan i kommentarsfältet.
På Torsdag kommer vinnaren presenteras på bloggen 🙂