Vitt, glaslyktor och silver

Sitter på altanen nu och jobbar och går igenom all mail, härligt att sitta här i sommarsolen och värmen! 🙂

 Jag lovade ju att försöka uppdatera efter gårdagens shopping…. Och vitt, glas-detaljer och lite silver, var det var nog som jag mest höll utkik efter och….  hittade en hel del. Vi ville ha något nytt till köket och kösbordet och hittade ett sött litet miniatyrhus i vitt. En söt glaslykta med silver pärlor och en till liten (godis)skål

Det fanns ett hänge med så man kunde hänga upp ljuslyktan,
men det klippte jag bort . Tyckte den var sötast så här på bordet.

 Till middag idag blir det inte grillat, jag har redan förberett för  ett nytt kycklingrecept med ajvar i.  Men innan dess tänkte jag se om det finns några isglassar kvar i frysen till oss, de brukar ju tyvärr försvinna väldans fort.

På återseende!

0
1 kommentar

Nytt till hallen

VI hade en jättetrevlig dag igår, och utflykten gick till Ullared. Många timmar senare och massor av gula stora gekås-kassar rikare åkte vi hemåt.  Och som vanligt tänkte jag visa lite av mina fynd därifrån, men har inte hunnit få allt på plats ännu. Börjar iallafall med dessa pampiga och tunga golvljusstakar som följde med hem.

De känns lite ”slarvigt” målade och tröttnar man på det och vill ha dem mer kritvita sen kan man bara spraya över dem tänkte jag.

Och en stor tung rund fot, gör att de står stadigt.

Nu ska jag plocka upp resten av påsarna och fota lite,
bloggen uppdateras löpande med dessa fynd

Så håll utkik om ni är nyfikna 🙂

0
8 kommentarer

Snart på väg

God morgon och välkommen måndag !

Jag och Daries har varit uppe sedan en timme tillbaka och hunnit med frukost och kaffe. Nu ska vi snart plocka ut i bilen och ge oss iväg på en liten utflykt. Ser att det ska bli fint väder hela dagen – håller tummarna för att det blir fint resten av veckan också.

Lite varma frallor med ost och lite skivad gurka. 

Och ni vet att ni kan följa mig på instagram där försöker jag uppdatera så ofta jag hinner 🙂

Vi ses där !

Och till er bloggvänner som  inte har insta – på återseende

Vi hörs snart!

0
3 kommentarer

Gårdagens middag och planera kvällens grill

Städsöndag vart det här- har just sista dagen i veckan till detta- så vi far runt  här och dammar och putsar.  Men det är helt okej med bra musik på i bakgrunden.
Igår var det jättetrevligt hos Ingela och familj – och de bjöd på ett jättegott ”före- maten” snacks.  Detta rekommenderas  – och jag kommer absolut bjuda på detta  när vi får gäster.

Tortillachips med ostsmak och i mitten är det utklickat philadelphiaost där de hade ringlat över sweetchilisås. Detta måste ni bara pröva -gott enkelt och rolig ide på plockmat ! 🙂

Middagen var också riktigt god, med en köttgryta och potatisgratäng.
Och en smaskig rabarberpaj till efterrätt.

Och vi hade tur med vädret så vi kunde sitta ute och äta,
och småttingarna hade bråttom att äta upp- de ville leka i den fina trädkojan som de har på tomten.

Och om några timmar kommer lillasyster och småkusinerna hit till växjö.  Så vi tror att det blir  grillat ikväll, vädret har varit lite lurigt men just nu skiner solen igen. Så vi chansar nog och lägger kycklingen i marinerad och tzatzikin står redan färdig i kylen.

Nu fortsätta med städningen – på återseende

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon bloggisar.

Japp- för tionde söndagen i rad så blir det en veckomatsedel 🙂  De har varit väldigt uppskattade har jag förstått. Men vad säger ni ? Är det dags för ett semesteruppehåll för matsedlarna och att de dyker upp igen till hösten ….  eller tycker ni att dessa ska fortsätta varje vecka?

Veckas tips blir en blandad kompott &  jag har tagit hänsyn att det är midsommar på fredag – säkert vill ni äta lite mer klassisk midsommmarmat då 🙂 och tips på på detta  hittar ni ju i tidigare inlägg.

Måndag :  Lax i ugn med romsås 

Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill

Romsåsen :
4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill. Toppa den färska laxen med lite salt och oströran, och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )

Tisdag : Tacobullar i tortillabröd

IMG_6837

Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt

Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.

Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten.  Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt. Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då.  Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.

När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klart att serveras.

 Onsdag : Krämig pastagratäng

Du behöver till en form:
Färdigkokad ( al dente ) pasta
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella

Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över. Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök. Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )

 Smaklig måltid


Torsdag : ljummen kycklingsallad med fikon

Det som kan förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden. Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också.

Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna. Låt stå över natten.

Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver

Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat, Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.

Klart att serveras.

Tidigare veckomatsedlar hittar ni HÄR

0
14 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Krabbelurer till frukost

Hej hallå och trevligaste lördagen till er! 

Underbart med en solig lördag, vi har precis packat upp fikakorgen efter en heldag på lekplatsen. Besöker ni växjö så är strandbjörkets lekplats verkligen värt ett besök. Nu även helt nyrenoverat, och den är placerad trevligt med sjöutsikt. Vi brukat ta med lite bröd och mata ankorna också innan vi går hemåt… Ja ja… ett tips om ni ska besöka lilla stad i sommar. På facebook kan ni följa alla nya recept som kommer här på matbloggen-klicka HÄR

Sen måste jag bara skriva om de goda krabbelurerna vi gräddade  i morse- kanske kan det vara något för er att pröva nu på påsklovet ?

De är godast precis nygräddade och påminner om amerikanska pannkakor och smakar mer åt friterade munk hållet.


Högsta betyg fick krabbelurerna av dessa busungar.

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

För att komma tillbaka tillmatbloggens framsida klicka HÄR

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

8
35 kommentarer

Bloggutmaningen

Så många fina bidrag ni har skickat in. Det har varit jätteroligt att se alla era bilder och det känns riktigt häftigt att alla dessa bakverk är från recept på min blogg.  Nu har jag samlat ihop era bidrag, och  uppdaterat i den ordning som alla har kommit in.

Ni ska nu rösta på ett av alla dessa fina bidrag och gör det här nedan i kommentarsfältet.
På Torsdag kommer vinnaren presenteras på bloggen 🙂

LYCKA TILL !!

Bidrag nummer 1 

Från: ourfirstplace.blogg.se

Bidrag nummer två 

Från : www.smakloksfrojd.blogg.se

Bidrag nummer 3

Från : http://ullanbullan.wordpress.com

Bidrag nummer 4 

Från : www.lisasmatochbak.se

Bidrag nummer fem 

Från : lindasgoda.blogspot.se

Bidrag nummer sex

Från : http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/

Bidrag nummer sju 

Från www.jordgubbolime.blogg.se

Bidrag nummer åtta

Från : http://hovkonditorn.blogspot.se

Bidrag nummer nio

Från :http://matportalen.wordpress.com/

Bidrag nummer tio

Från : www.allagodating.se

Bidrag nummer elva 

Från : http://ljuvligmat.blogg.se

Bidrag nummer tolv 

Från :http://madebyhelle.blogspot.com

Bidrag nummer tretton 

Från : blogg.room4cake.se

Bidrag fjorton

Från : www.matikvadrat.se

Bidrag nummer femton
Från : http://endelavoss.blogspot.com

Bidrag nummer sexton
Från : http://millashalsoblogg.blogspot.com

Jag kan inte annat än att bli stolt och glad när jag tittar på alla fina bidrag.

Och till er andra som lånar mina recept till era bloggar-  det går jättebra – men glöm inte ange källan. ( www.femme.se/jennysmatblogg )

0
79 kommentarer

Film och ostbollar

Godkväll i stugorna 

Fredagkväll och nu är helgen här- hoppas eran arbetsvecka varit bra och helgen blir ännu bättre.  Vi  har precis satt oss tillrätta i tvsoffan och tänkte att vi skulle hyra en film – och äta lite gott. Ostbollar för mig och jordnötsringar ( och chips ) för de andra.

  

Dessa glas skålarna tycker jag är så himla fina och tänkte köpa på mig några flera i olika färger. 


 Sen ska jag sätta mig framför datorn och gå igenom alla era fina bidrag ni skickat in.
Kan inte bli annat än så där löjligt stolt över att ni är så många som prövar recepten- och kul att det är många av er som har egna bloggar.

Jättefina bidrag har kommit in och bloggutmaningen startar imorgon klockan 10.00
Håll utkik.

0
6 kommentarer

Lax i ugn med fetaostsås

IMG_7499IMG_7506

Det här hade jag i min laxpanna för 2 personer:
2 portionsbitar med lax
1 gul lök
1 stor sötpotatis
10 stycken gröna sparris
olivolja
salt & peppar

Till såsen: 
1 1/2 dl creme fraiche

100 gram fetaost
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk chilisås
salt & citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.

Servera sedan genast med kall sås.

IMG_7540

 

IMG_7544

0
6 kommentarer

Istället för jordgubbstårta

Nu kommer lite tips för er som inte vill baka den traditionella grädd- och jordgubbstårtan till midsommar. Istället för sockerkaksbotten , testa marängbottnar som till denna: ( finns att köpa färdiga)

En söt marängtårta med citronkräm &  jordgubbar


Det här behöver du :
2 stycken marängbottnar
1/2 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispad grädde

Citronkräm:
3 ägg
Saft och skal av 2 citron
1 1/2 dl strösocker
2 msk smör

Gör så här :
Börja med citronkrämen, riv ner citronskalet i en värmetålig skål.
pressa ner citronerna, och rör ner äggen och sockret.
Ställ bunken över en annan kastrull med kokande vatten( vattenbad)
Vispa och låt krämen sjuda upp, under ständing vispning.
Vispa fram tills att den tjocknar, ta sedan bort den från plattan och klicka ner smöret och rör om så att det blandas:
Låt citronkrämen stå kallt ett par timmar innan det är dags att göra tårtan.

När det är dags att göra tårtan så varvar du citronkrämen med grädde, och toppar med spritsad grädde, färska ordgubbar och citronmeliss

Koladröm med färska bär

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

En drömtårta.

Den tårtan är inte speciellt söt, utan mer åt det syrlig hållet.

Till tårtbotten:
ca 15- 17 drömmar
50-75 gram smält smör

Fyllningen :
300 gram färskost ( tillexempel Philiadelphiaost )
1 1/2 dl creme fraiche
150 – 200 gram Mixade jordgubbar ( Går bra med jordgubbssylt också )
2 msk florsocker
* Vill ni göra cheesecaken högre så kan man bara dubbla recepetet

Gör så här :

Smula / mixa drömmarna till fina smulor, smält smöret och rör ihop med smulorna.
Tryck ut i en rund botten 20- 22 cm, med avtagbara kanter.Mixa jordgubbarna med florsockret till en slät jordgubbssmet. Rör ihop creme fraichen med philiadelphiaosten, och blanda ner jordgubbsblandningen där i.Bred ut smeten över botten och ställ kallt i frysen minst 5-6 timmar. Ta fram tårtan i god tid , 20 – 25 minuter innan den ska serveras och dekorera med färska jordgubbar

a serveras med färska jordgubbar.

En fantastisk fransk marängtårta med choklad.
Byt ut bären mot jordgubbar så är det en underbar efterrätt till midsommar

 

Detta behöver du :

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
färska blåbär
färska hallon
jordgubbar
näve bigarråer

( Jag hade blåbär och bigarråer, men till helgen ska jag se om jag kan få tag i lite färska jordgubbar och hallon också )

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den sedan över marängen.Strö över färska bär. Servera genast!

Ett tips är göra marängen redan kvällen innan, så är den väldigt enkel att fixa iordning precis innan fikat. Då behöver du bara garnera den med bär och grädde precis innan du serverar.

0
4 kommentarer