Brrrr… vilket tråkigt väder. Grått, regnigt och ruggigt. Så då tänkte jag pigga upp med ett bra recept på de här goda köttbullarna jag gjorde för ett tag sedan.
Vanligtvis gör jag gärna köttbullar på en plåt i ugnen , men när man ska göra en sky eller sås till så tycker jag att det lämpar sig bäst i stekpannan.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
1 liten riven gul lök
Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Gör så här :
ställ ugnen på 80 grader.
Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna, och fräs dem klara i smör.
Ta upp köttbullarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt puttra på svag värme i några minuter innan du serverar med kokt potatis och lingon.